Tribal and Regional Language 2013 December UGC NET Question Paper III

Tribal and Regional Language 2013 December UGC NET Question Paper III

Read the following passage carefully and answer Question Nos. 1 – 5:

“We want that the whole world should know that we are the worshippers of peace, that we have our own history and that we believe in the co-existence of the people of the world. In fact, the organisation of the competitions of the Olympic Games is only a means. We do regard these games as only a festival of the youth of the world where they may develop the qualities of friendship, brotherhood and mutual goodwill by mingling with one another and playing together in a healthy competitive spirit.”



1. What would be the proper heading of this passage?

(A) Co-existence

(B) Worshipper of peace

(C) Olympic Game

(D) Brotherhood

Answer: (A)



2. What do we believe in?

(A) In worship

(B) In co-existence

(C) In competition

(D) In Olympic Game

Answer: (B)



3. What is Olympic Game in fact?

(A) Means

(B) Worship

(C) Brotherhood

(D) Competition

Answer: (A)



4. What is Olympic Game?

(A) Competition

(B) Festival of the youth

(C) Friendship

(D) Organisation

Answer: (B)



5. What is the purpose of Olympic Game?

(A) Meeting

(B) Worship

(C) Struggle

(D) Development of friendship, brotherhood and goodwill

Answer: (D)



6. When the second Panchayat Election was held in Jharkhand?

(A) March 2012

(B) December 2011

(C) October 2011

(D) January 2012

Answer: (B)



7. Which is the highest peak in Jharkhand?

(A) Jhumra Hill

(B) Parasnath Hill

(C) Netarhat

(D) Ranchi Hill

Answer: (B)



8. With which festival ‘Bhains Chuman’ is related?

(A) Sohrai

(B) Sarhul

(C) Dussera

(D) Karam

Answer: (A)



9. How many second State languages are in Jharkhand?

(A) 9

(B) 12

(C) 15

(D) 2

Answer: (B)



10. Who has written ‘The Khadias’?

(A) Dr. K. N. Singh

(B) Dr. K.S. Singh

(C) Dr. L.P. Vidyarthi

(D) S.C. Roy

Answer: (D)



11. What is the traditional profession of Karmali tribe?

(A) Jhum cultivation

(B) Hunting

(C) Making tool of iron

(D) Food gathering

Answer: (C)



12. In which tribe the tradition of ‘Dakua’ is in vogue?

(A) Binjhia

(B) Gond

(C) Ho

(D) Kharia

Answer: (C)



13. In which revolution Thakur Vishwanath Shahi was involved?

(A) 1857

(B) 1831

(C) 1900

(D) 1915

Answer: (A)



14. Have Adivasi been benefitted with the Reservation Policy?

(A) Yes

(B) No

(C) A little

(D) Not known

Answer: (A)



15. Assertion (A): Adivasi and Sadan both celebrate ‘Karam’ festival.

Reason (R): Because it is a traditional festival of Jharkhand.

Codes:

(A) (A) and (R) both are correct.

(B) (A) is correct, not (R).

(C) (A) and (R) both are wrong.

(D) (R) is correct, not (A).

Answer: (A)



16. Who was the founder of Jharkhand Pary?

(A) N.E. Horo

(B) S.K. Bage

(C) Paul Dayal

(D) Jaipal Singh

Answer: (D)



17. Which award was given to Albert Ekka?

(A) Veer Chakra

(B) Mahaveer Chakra

(C) Paramveer Chakra

(D) Defence Service Medal

Answer: (C)



18. Which tribe observes ‘Bandai’ festival?

(A) Khadia

(B) Munda

(C) Mahali

(D) Lohra

Answer: (A)



19. Father Hoffman is remembered for

(A) Missionary work

(B) Encyclopaedia Mundarika

(C) As a foreigner

(D) Supporter of Adivasi

Answer: (B)



20. Development of Jharkhand depends on

(A) Co-ordination between Government and people

(B) Privatisation of Education

(C) Foreign Direct Investment

(D) Open Market

Answer: (A)



21. Suniti Kumar Chatterjee has worked in the field of

(A) Linguistics

(B) Grammar

(C) Literature

(D) History

Answer: (A)



22. Which is not correct?

(A) Language is an untraditional entity.

(B) Language is a social entity.

(C) Language is an acquired property.

(D) Language is not paternal property.

Answer: (A)



23. What kind of change is in Telephone > Phone, Aeroplane > Plane, Bharatvarsh > Bharat?

(A) Economy of effort

(B) Illiteracy

(C) Ignorance

(D) Uncarefulness

Answer: (A)



24. In which part of speech the word does not change?

(A) Noun

(B) Pronoun

(C) Adjective

(D) Constant (Abyaya)

Answer: (D)



25. Identify the group of language having three numbers:

(A) Sanskrit, Hindi, Nagpuri, Mundari

(B) Mundari, Khadia, Ho, Sanskrit

(C) Santhali, Khortha, Kudukh, Kurmali

(D) Panchpargania, Sanskrit, Bangla, Odiya

Answer: (B)



26. ‘Dara Singh was the Bhim of Kaliyug.’ What is ‘Bhim’ in this sentence?

(A) Noun

(B) Object

(C) Adjective

(D) Subject

Answer: (C)



27. What was Malinovski’s main field of study?

(A) History

(B) Linguistics

(C) Economics

(D) Grammar

Answer: (B)



28. To which group the sounds Cha, Chha, Ja, Jha, Yian belong?

(A) Bilabial

(B) Cerebral

(C) Dental

(D) Palatal

Answer: (D)



29. Identify the correct match:

Language                                                                    Number of Alphabet

a. Hindi                                                                       i. 37

b. Arabic                                                                     ii. 26

c. English                                                                    iii. 28

d. Parsi                                                                        iv. 52

Codes:

        a b c d

(A) iv iii ii i

(B) iii ii i iv

(C) ii i iv iii

(D) i iv iii ii

Answer: (A)



30. Which statement is not correct?

(A) There is no final form of language.

(B) The stream of language flow from easy to difficult form.

(C) Language has a historical and geographical limit.

(D) The change of language happens first in oral form.

Answer: (B)



31. Which group is correct in regard to the Indo-European family?

(A) Arabic, Chinese, Tamil, Kudukh

(B) Greek, Malayalam, Tibatti, Santhali

(C) French, Kannada, Japani, Mundari

(D) Sanskrit, Parsi, Latin, German

Answer: (D)



32. Whether Sadani belongs to the Austric group of language?

(A) No

(B) Yes

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)



33. When a dialect becomes language?

(A) When the Government accepts it.

(B) When the people accept it.

(C) When best literature is written.

(D) When grammar and dictionary are standardised.

Answer: (D)



34. Which statement is more correct in regard to the mother-tongue?

(A) Deprives from International language

(B) Handicaps love of nation

(C) Strengthens base of education

(D) Obstructs national language

Answer: (C)



35. Which is the correct example of contraction of meaning?

(A) Pashu, Mrig, Murg

(B) Patra, Tail, Maharaj

(C) Var, Akashwani, Mugdh

(D) Asur, Ling, Ghrina

Answer: (A)



36. What is ‘Mani Praval’?

(A) Classical mix-up of Sanskrit and local languages

(B) Pearl necklaces

(C) Marathi word

(D) Pali language

Answer: (A)



37. When Ramanujacharya reached to Assam?

(A) 15th century

(B) 2nd century

(C) 13th century

(D) 21st century

Answer: (A)



38. Which is written in ‘Laukik Sanskrit”?

(A) Upanishad

(B) Puran

(C) Mahabharat

(D) Kumar Sambhavam

Answer: (D)



39. ‘Manimekalai’ is related to

(A) Vaishnavas

(B) Baudhs

(C) Sanatanis

(D) Jains

Answer: (B)



40. To which State Chaitanya Mahaprabhu belonged?

(A) Assam

(B) Bengal

(C) Tamil Nadu

(D) Punjab

Answer: (B)



41. Who has named ‘Veergatha Kal’?

(A) Ramvilas Sharma

(B) Hazari Prasad Dwivedi

(C) Mahavir Prasad Dwivedi

(D) Ram Chandra Shukla

Answer: (D)



42. Which is the period of ‘Bhakti Kal’?

(A) 1050 – 1375 A.D.

(B) 1375 – 1700 A.D.

(C) 1400 – 1800 A.D.

(D) 1700 – 1900 A.D.

Answer: (B)



43. Who is the author of ‘Padmavata’?

(A) Jayasi

(B) Kabir

(C) Nanak

(D) Raidas

Answer: (A)



44. Who has written “Bharat Durdasha’?

(A) Biharilal

(B) Rahim

(C) Bharatendu

(D) Hariaudh

Answer: (C)



45. Who is modern Meerabai?

(A) Subhadra Kumari Chauhan

(B) Yashodhara Rathaur

(C) Mahadevi Verma

(D) Gargi

Answer: (C)



46. Which one is the novel of Tarashankar Bandopadhyay?

(A) Gora

(B) Charitraheen

(C) Geetanjali

(D) Arogya Niketan

Answer: (D)



47. When the publication of the Assamese Patrika, Arunoday started?

(A) 1848 A.D.

(B) 1880 A.D.

(C) 1846 A.D.

(D) 1800 A.D.

Answer: (C)



48. Who was the cultural leader of Orissa?

(A) Dr. B.K. Behura

(B) Gope Bandhu Das

(C) Gopal Chandra Prahraj

(D) Fakir Mohan Senapati

Answer: (B)



49. Which writer of Jharkhand has been awarded with ‘Durgawati Samman’?

(A) Mahua Maje

(B) Rose Kerketta

(C) Vidyabhusan

(D) Ashok Pagal

Answer: (B)



50. Who is the main character of ‘Godan’?

(A) Dhania

(B) Gobar

(C) Hori

(D) Rai Saheb

Answer: (C)



51. ‘Poetry is the best word in best order.’ Who has defined poetry in these words?

(A) Wordsworth

(B) Coleridge

(C) Plato

(D) Browning

Answer: (B)



52. What is the primary element of literature?

(A) Feeling

(B) Thought

(C) Imagination

(D) Style

Answer: (A)



53. What is flashback technique?

(A) Imagination of future

(B) Present anxiety

(C) Remembrance of the past

(D) Historical events

Answer: (C)



54. Is literature useful for society?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)



55. “Sabdarthou Sahitau Kavyam.” Who has defined poetry in these words?

(A) Bhamah

(B) Dandi

(C) Mammata

(D) Vishwanath

Answer: (A)



56. Which ‘Kavya-guna’ is appropriate for Veer Rasa?

(A) Oj

(B) Madhurya

(C) Prasad

(D) None

Answer: (A)



57. ‘His village is heaven.’ What is ‘heaven’ in this sentence?

(A) Upmeya

(B) Upman

(C) Samanya Dharm

(D) None

Answer: (B)



58. What alankar is in ‘Chhavigrih deepshikha janu barai’?

(A) Upma

(B) Rupak

(C) Utpreksha

(D) None

Answer: (C)



59. What is ‘Kavya-dosh’?

(A) Which obstruct the realisation of Rasa

(B) Which is helpful in the understanding of meaning

(C) Lack of Alankars

(D) None

Answer: (A)



60. Who is the author of ‘Sahityadarpan’?

(A) Bhamah

(B) Mammat

(C) Vishwanath

(D) Anandvardhan

Answer: (C)



61. What is expressed in Folk-literature?

(A) Folk mind

(B) Individual mind

(C) Civic Sense

(D) Common Sense

Answer: (A)



62. What is the simple identification of folk-literature?

(A) Unavailability of name of writer

(B) Availability of the name of writer

(C) Simplicity of language

(D) Local colour

Answer: (A)



63. What is the name for the folktales related to the fairies?

(A) Fairy Tales

(B) Lori

(C) Ballad

(D) Legend

Answer: (A)



64. In which folk-literature religious belief is dominant?

(A) Myth

(B) Legend

(C) Fairy tales

(D) None

Answer: (A)



65. Whether State language and folk language are one and the same?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (B)



66. To which category of language Santhali belongs?

(A) National language

(B) Language of Santhal Pargana

(C) 8th Schedule language

(D) Extinct language

Answer: (C)



67. On which language Ahlad Tirkey has worked?

(A) Nagpuri

(B) Kudukh

(C) Hindi

(D) English

Answer: (B)



68. What is the field of work of Dhanursingh Purty?

(A) Grammar

(B) Story

(C) History

(D) Drama

Answer: (C)



69. Who is the first poet of Khadia?

(A) Julius Baa

(B) Nuas Kerketta

(C) Joakim Dungdung

(D) Paulus Kullu

Answer: (B)



70. Which is the first novel of Nagpuri?

(A) Du Dair : Bis fool

(B) Shankar Gotek Jingi

(C) Nerua Lota

(D) Sato Nadi Par

Answer: (B)



71. Jharkhand is a ‘Jhumar Desh’. Whose statement is this?

(A) Girish Chandra Mahanti

(B) Nand Kishore Singh

(C) H.N. Singh

(D) Basant Kumar Mehta

Answer: (A)



72. Who is the writer of ‘Palas Ke Ful’?

(A) Deenbandhu Mahto

(B) Parmanand Mahto

(C) Karam Chand Ahir

(D) Santosh Sahu Preetam

Answer: (D)



73. What is ‘Metmat’?

(A) Drama

(B) Novel

(C) Story collection

(D) Collection of poems

Answer: (A)



74. Who is the editor of ‘Jonoka Kajiko’?

(A) Tulsinarayan Singh Munda

(B) Mansidha Badajud

(C) Amita Munda

(D) Ram Dayal Munda

Answer: (B)



75. Is it necessary to include the tribal and regional languages in the education system of Jharkhand State?

(A) Yes

(B) No

(C) To some extent

(D) To great extent

Answer: (A)

0 comments