Comparative Study of Religions 2013 December UGC NET Solved Question Paper III

Comparative Study of Religions 2013 December UGC NET Solved Question Paper III

1. Which one of the following is not a part of primitive religion?

(A) Fetishism

(B) Animism

(C) Shamanism

(D) Henotheism

Answer: (D)



2. The exponent of Totemism was:

(A) James Frazer

(B) Mircea Eliade

(C) Joseph Kitagama

(D) Emile Durkheim

Answer: (A)



3. The cult of Osiris was prevalent among:

(A) The Greeks

(B) The Hebrews

(C) The Europeans

(D) The Egyptians

Answer: (D)



4. Monotheism believes in:

(A) Oneness of God

(B) Multiplicity of gods

(C) God is nowhere

(D) Duality of God

Answer: (A)



5. Phenomenology of religion deals with:

(A) Origin of religion

(B) History of religion

(C) Manifestation of religion

(D) Philosophy of religion

Answer: (C)



6. Which of the following is a challenge to Inter-faith understanding?

(A) Multiculturalism

(B) Communalism

(C) Enlightenment

(D) Ritualism

Answer: (B)



7. The word ‘Religion’ has its roots in this language:

(A) Greek

(B) Hebrew

(C) Spanish

(D) Latin

Answer: (D)



8. Who was the author of ‘Systematic Theology’?

(A) Paul Tillich

(B) Max Muller

(C) Joachim Wach

(D) S. Radhakrishnan

Answer: (A)



9. Match the following and identify the correct match:

List – I                                                            List – II

(a) Zend Avesta                                              (1) Muslims

(b) Old Testament                                           (2) Buddhists

(c) Tripitaks                                                     (3) Jews

(d) Quran                                                        (4) Zoroastrians

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (2) (1) (4) (3)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (1) (2) (3) (4)

(D) (3) (4) (1) (2)

Answer: (B)



10. The ancient civilization of Peru is known as:

(A) civilization of Celts

(B) civilization of Mesopotamia

(C) civilization of Alps

(D) civilization of Incas

Answer: (D)



11. This is the correct order of Vedas:

(A) Rigveda, Atharvaveda, Samaveda, Yajurveda

(B) Atharvaveda, Samaveda, Rigveda, Yajurveda

(C) Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda, Rigveda

(D) Rigveda, Yajurveda, Samaveda, Atharvaveda

Answer: (D)



12. This is the sub-text of Samaveda

(A) Gandharva veda

(B) Āyur veda

(C) Dhanur veda

(D) Artha veda

Answer: (A)



13. The Shatapatha Brahmana and The Taittiriya-Brahmana are the commentary-texts of this veda -

(A) Rigveda

(B) Yajurveda

(C) Sāmaveda

(D) Atharvaveda

Answer: (B)



14. Identify the correct author-group of sānkhya sutra and yoga-sutra-

(A) Kapila       –          Patanjali

(B) Gautama   –          Kanāda

(C) Vyāsa        –          Jaimini

(D) Jaimini      –          Kanāda

Answer: (A)



15. The dialogue held between Yamāchārya and Nachiketa is found in this text:

(A) Chhandogy Upanishad

(B) Kenopanishad

(C) Prashnopanishad

(D) Kathopanishad

Answer: (D)



16. The main statement of advait concept is

(A) Brahma Satyam Jaganmithya

(B) Jn ~ ānam Mokshsadhakam

(C) Avidya Nivritih Mokshah

(D) Satyameva Jayate

Answer: (A)



17. Nainam Chhindam Shastrani nainam Dahati Pāvakah.

Na chainam kledayantyāpo na shoshayati marutah: This following verse of Bhagavad Geeta deals mainly with

(A) Water

(B) Air

(C) Weapon

(D) Soul

Answer: (D)



18. Ramayan and Mahabharat are considered as:

(A) Spiritual scriptures

(B) Novels

(C) Poetry

(D) Epics

Answer: (D)



19. Kabirdas is related to

(A) Haridwar

(B) Chitrakut

(C) Ujjain

(D) Varanasi

Answer: (D)



20. The movement of Raja Ram Mohan Rāi was

(A) Widow marriage

(B) Propoganda of Vedanta

(C) Eradication of ‘Sati’ custom

(D) Eradication of child-marriage

Answer: (C)



21. This social reformer was against the idol-worship:

(A) Chaitanya Mahaprabhu

(B) Swami Vivekanand

(C) Keshava Chandra Sen

(D) Dayanand Saraswati

Answer: (D)



22. The word ‘Jina’ in Jainism literally means

(A) Victor of cities

(B) Victor of women

(C) Victor of passions

(D) Victor of countries

Answer: (C)



23. Lord Parśvanatha mainly propounded this concept of religion -

(A) Purusārth Dharm

(B) Chāturyāma Dharm

(C) Varnāśrama Dharm

(D) Śunyavāda Dharm

Answer: (B)



24. Match the items in List-I with those in List-II and select the correct code answer:

List – I                                                            List – II

(i) Abhaya                                                       (a) Moolsūtra

(ii) Kundakunda                                              (b) Ayodhya

(iii) Uttrādhyayan sutra                                   (c) Dāna

(iv) Rushabdeva                                              (d) Niyam–sara

(A) (i) + (c)

(B) (ii) + (b)

(C) (iii) + (d)

(D) (iv) + (a)

Answer: (A)



25. The samayasara text is composed by

(A) Acharya Haribhadra

(B) Acharya Śivārya

(C) Acharya Bhadrabāhu

(D) Acharya Kundakunda

Answer: (D)



26. According to Jainism the meaning of Mrsāvāda word is

(A) Attachment

(B) Stealing things

(C) Telling lie

(D) Killing living beings

Answer: (C)



27. ‘Samvara’ is included in this group of Jaina principles:

(A) Three jewels

(B) Six substances

(C) Seven fundamentals

(D) Five vows

Answer: (C)



28. This is the supreme aim of Jainism:

(A) Purification of mind

(B) Attainment of salvation

(C) Practicing of meditation

(D) Attainment of wisdom

Answer: (B)



29. The doctrine of ‘syādavāda’ is mainly related to the religious tradition of -

(A) Buddhism

(B) Sikhism

(C) Jainism

(D) Christianity

Answer: (C)



30. The famous Mount Abu Jaina temples are built with the support of

(A) Vastupāla-Tejapāla

(B) Samprati King

(C) Chamundarai

(D) Mahārāna Kumbha

Answer: (A)



31. Shravnabelagola is famous for

(A) Museum of paper manu scripts

(B) Birth place of Lord Rsabhadeva

(C) Salvation of Lord pārsvanātha

(D) The statue of Gomateshvara Bāhubali

Answer: (D)



32. The pratice of giving four kinds of charity in Jainism is mainly associated with -

(A) Caste Protection Act

(B) Social and Religious Service

(C) Temples Protection Service

(D) Political and Social Election work

Answer: (B)



33. Siddhārtha was the son of:

(A) King Ashoka

(B) King Khārabela

(C) King Samudradatta

(D) King Śuddhodana

Answer: (D)



34. The enlightenment was got by Gautam Siddhartha at -

(A) Sārnātha

(B) Bodh Gaya

(C) Lumbini

(D) Pāvā

Answer: (B)



35. The Second Buddhist Council was held during the period of -

(A) Kaniska

(B) Ashoka

(C) Kālāśoka

(D) Ajātaśatru

Answer: (C)



36. This is known as historical text of Buddhism -

(A) Suttapitaka

(B) Jataka

(C) Di – pavam. sa

(D) Dhammapada

Answer: (C)



37. One of the following is the fourth constituent of the noble eight fold pāth:

(A) Sammā Kammānta

(B) Sammā Ditthi

(C) Sammā Sati

(D) Sammā Vāyāma

Answer: (A)



38. The way of explaining the twelve points of views is known in Buddhism is -

(A) Syādvada

(B) Pratityasa mutpada

(C) Satkaryavada

(D) Sūnyavāda

Answer: (B)



39. ‘Anattavāda’ is the doctrine of:

(A) Buddhism

(B) Jainism

(C) Brahma ism

(D) Ājivakism

Answer: (A)



40. The ‘Nyāyabindu’ text was composed in this language:

(A) Sanskrit

(B) Pali

(C) Tibetan

(D) Prakrit

Answer: (A)



41. Mahābodhi temple is situated at -

(A) Kāsi

(B) Ujjain

(C) Bodh Gaya

(D) Pātaliputra

Answer: (C)



42. Jataka tales are engraved in -

(A) Bodha Gayā temple

(B) SānchiStupa

(C) Sāranātha Vihar

(D) Ajanta Caves

Answer: (B)



43. Buddhism was introduced in Japan in the:

(A) 6th Century A.D.

(B) 3rd Century A.D.

(C) 5th Century A.D.

(D) 2nd Century A.D.

Answer: (A)



44. Roman Pontiff (Pope) is accepted as the leader of the following Christian church:

(A) Protestant

(B) Orthodox

(C) Anglican

(D) Catholic

Answer: (D)



45. Identify the correct chronological order of the councils that happened in the history of Christianity:

(A) Jerusalem, Nicea, Trent and Vatican II

(B) Vatican, Vatican II, Nicea, Jerusalem

(C) Trent, Jerusalem, Nicea and Vatican II

(D) Nicea, Trent, Jerusalem and Vatican II

Answer: (A)



46. David is the author of:

(A) Genesis

(B) Gospel

(C) Psalms

(D) Book of Theology

Answer: (C)



47. Jesus was born at:

(A) Bethlehem

(B) Nazareth

(C) Jerusalem

(D) Jericho

Answer: (A)



48. Jesus Christ preached his message in the countryside of:

(A) Judea

(B) Jammu Kashmir

(C) Europe

(D) Egypt

Answer: (A)



49. Match the items of List-I with List-II by identifying the correct one:

List – I (Persons)                                             List – II (Associated Places)

(1) Mother Theresa                                          (a) Mylapore

(2) St. Francis Xavier                                      (b) Kerala

(3) St. Thomas Apostle                                   (c) Goa

(4) St. Alphonsa                                              (d) Kolkatta

Identify the right Code:

(A) (1) and (a)

(B) (2) and (d)

(C) (3) and (c)

(D) (4) and (b)

Answer: (D)



50. Jesus suffered and was crucified at:

(A) Egypt

(B) Galilee

(C) Rome

(D) Jerusalem

Answer: (D)



51. Identify the Christian mystic from the following:

(A) St. Francis Assissi

(B) St. Thomas Apostle

(C) St. George

(D) St. Peter

Answer: (A)



52. Identify the chronological order of great persons of the Bible:

(A) Jacob, Abraham, Isaac, Jesus Christ

(B) Jesus Christ, Jacob, Isaac, Abraham

(C) Isaac, Abraham, Jesus Christ, Jacob

(D) Abraham, Isaac, Jacob, Jesus Christ

Answer: (D)



53. Which is the correct match?

List – I                                                            List – II

(a) St. Francis Xavier                                      (1) Mannanam

(b) St. Thomas                                                 (2) Goa

(c) John Brito                                                  (3) Mylapore

(d) Blessed Chavara                                        (4) Madurai

Codes:

       (a) (b) (c) (d)

(A) (1) (2) (3) (4)

(B) (4) (3) (2) (1)

(C) (3) (4) (2) (1)

(D) (2) (3) (4) (1)

Answer: (D)



54. Identify the immediate predecessor of Jesus Christ:

(A) St. Mathew

(B) John the Baptist

(C) Moses

(D) Abraham

Answer: (B)



55. Which of the following is correctly matched?

(A) Abd Allah ibn Abdal – Muttalib – Amina

(B) Mamun ibn Harun – Ottomans

(C) Walid ibn Abdal – Malik – Safawids

(D) Shah Tahmasp – Abbasids

Answer: (A)



56. Which of the following is not correctly matched?

(A) Bayt al Hikmah – al-Mamun

(B) Imam Ghazali – Ihya Ulum al Din

(C) Nizamuddin Awliya – Naqshbandiya order

(D) Shah Wali Allah – Hujjatullah al Baligha

Answer: (C)



57. Read the following:

List – I                                                            List – II

(a) Uthman ibn Affan                                     (1) Umayyads

(b) Al-Mutawakkil                                          (2) Safavids

(c) Sulayman ibn Abdal-Malik                        (3) Fatimids

(d) Ahmad ibn Hanbal                                    (4) Asharite

Identify the correct combination:

(A) (a) and (2)

(B) (c) and (1)

(C) (b) and (3)

(D) (d) and (4)

Answer: (B)



58. The Quran is consisted of

(A) 112 Chapters

(B) 114 Chapters

(C) 116 Chapters

(D) 118 Chapters

Answer: (B)



59. Who among the following was the foster mother of the Prophet Muhammad?

(A) Fatima bint Amr

(B) Halima Sadia

(C) Barra bint Abdal Uzza

(D) al Shafa

Answer: (B)



60. The author of Aathar al Sanadid is

(A) Sir Sayyid Ahmad Khan

(B) Amir Ali

(C) Chiragh Ali

(D) Altaf Husain

Answer: (A)



61. Who among the following was a leading advocate for Islamic revivalism in the 19th century?

(A) Muhammad ibn Abd al Wahhab

(B) Jamal al-din- al- Afghani

(C) Hasan al-Banna

(D) Said Nursi

Answer: (B)



62. Who among the following was a cousin of Khadijah?

(A) Hisham ibn Umar

(B) Waraqah ibn Nawfal

(C) Hakam ibn abi-al-salt

(D) Zahoor ibn Walid

Answer: (B)



63. Which of the following is correctly matched?

(A) Alf Laylah Wa-Laylah – Umayyads

(B) Kitab al-Musiqi al-Kabir – Al-Kindi

(C) Abu Nasr al-Farabi – al-Mu‘allim al-thani

(D) Kitab al-Kharaj – Imam Shāfi‘i

Answer: (C)



64. Who among the following is known as al-Shayikh al-Akbar?

(A) Mansur Hallaj

(B) Junayd Baghdadi

(C) Zun Nun Misri

(D) Ibn Arabi

Answer: (D)



65. In which of the following regions the manufacture of writing paper first began?

(A) Samarqand

(B) Egypt

(C) Baghdad

(D) Morocco

Answer: (A)



66. Granth and Panth shall be Guru of the Sikhs, was declared by:

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Arjan Dev

(C) Guru Hargobind Sahib

(D) Guru Gobind Singh

Answer: (D)



67. Finalization of Guru Granth Sahib was done at:

(A) Anandpur Sahib

(B) Talwandi Sahib

(C) Kiratpur Sahib

(D) Nander

Answer: (B)



68. Maharaja Ranjit Singh took possession of Lohore in:

(A) 1899

(B) 1799

(C) 1857

(D) 1708

Answer: (B)



69. Identify the correct chronological order of the following:

(A) Ram Raias, Dhirmalias, Minas, Nirankaris

(B) Minas, Dhirmalias, Ramraias, Nirankaris

(C) Nirankaris, Ramraias, Dhirmalias, Minas

(D) Dhirmalias, Minas, Nirankaris, Ramraias

Answer: (B)



70. Word ‘Gurbilas’ was used to describe the life of:

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Hargobind Sahib

(C) Guru Gobind Singh

(D) Both Guru Hargobind Sahib and Guru Gobind Singh

Answer: (D)



71. Janamsakhi literature relates to the life story of:

(A) All Sikh Gurus

(B) Guru Nanak Dev

(C) Guru Gobind Singh

(D) None amongst above

Answer: (B)



72. ‘Malaar ki Vaar’ belongs to

(A) Guru Nanak Dev

(B) Guru Amar Das

(C) Guru Ram Das

(D) Guru Arjan Dev

Answer: (A)



73. In Sikhism word ‘Udasi’ means:

(A) An ascetic

(B) A sad person

(C) A vegabond

(D) A traveller

Answer: (D)



74. The word ‘Gurmata’ means

(A) Hukamnamah from Guru Granth

(B) Teaching of Guru

(C) Decision of Khalsa Panth

(D) None among the above

Answer: (C)



75. Guru Granth Sahib does not comprise the writings of:

(A) Surdas

(B) Sadhna

(C) Mira Bai

(D) Ramanand

Answer: (C)

0 comments