Wednesday, July 18, 2018

Arab Culture and Islamic Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper III

Arab Culture and Islamic Studies 2013 June UGC NET Solved Question Paper III

1. The sea-port of Jeddah is located on the

(A) Eastern Coast of Arabia

(B) Western Coast of Arabia

(C) In the Indian Ocean

(D) Persian Gulf

Answer: (B)



2. Ma’rib dam is located in the country

(A) India

(B) Egypt

(C) Iraq

(D) Yemen

Answer: (D)



3. The chief deity of al-ka‘abah during the pre-Islamic period was

(A) Al-Lat

(B) Al-Manat

(C) Hubl

(D) Al-uzza

Answer: (C)



4. The annual fair in which the poetic masterpieces were selected was held at

(A) Mecca

(B) Madina

(C) Yemen

(D) Ukaz

Answer: (D)



5. Al-Mufaddaliyat was compiled by

(A) Al-Dabbi

(B) Al-Dhabi

(C) Imraul Qays

(D) Al-Aghani

Answer: (A)



6. Which of the following pair is not matched correctly?

(A) Capital of the Abbasids – Kufa

(B) Capital of the Umayyads – Damascus

(C) First Muslim Capital – Madina

(D) Capital of the Fatimids – Cairo

Answer: (A)



7. The first slave who accepted Islam was

(A) Zayd bin Harith

(B) Hazrat Bilal

(C) Usama

(D) Hatim al-Tair

Answer: (B)



8. Prophet Muhammad accompanied his uncle Abu-Talib on a caravan journey to

(A) Palestine 

(B) Egypt

(C) Syria

(D) Habsha

Answer: (C)



9. ‘Isra’ the nocturnal journey of Prophet Muhammad took place when he was in

(A) Mecca

(B) Madina

(C) Taif

(D) Cairo

Answer: (A)



10. The oldest account of Prophet Muhammad’s life is available in

(A) Sirah ibn-Ishaq

(B) Sirat al-Nabi

(C) Muhammad-e-Arabi

(D) Al-Rahiq ul-Makhtum

Answer: (A)



11. After Prophet Muhammad received his first revelation there was a brief interval which is called

(A) Sanat al-Wufud

(B) Laylat al-Qadr

(C) Ihsan

(D) Fatrah

Answer: (D)



12. The compulsory acts in Islam are called

(A) Faraid

(B) Nafil

(C) Sunnat

(D) Sunnat-i Nuwakkida

Answer: (A)



13. Zakat is to be paid by the will to do Muslims at the rate of

(A) 3 %

(B) 6 %

(C) 10 %

(D) 2½ %

Answer: (D)



14. The Bayat-i Rizwan took place at

(A) Mecca

(B) Hudaybiyah

(C) Madina

(D) Taif

Answer: (B)



15. Which of the following statement is correct?

(A) Mamluk dynasty was established by Shajar al-dur

(B) Abbasid dynasty was founded by Harun al-Rashid

(C) Baghdad was the capital of Umayyads

(D) Mohd. Abduh was a native of Istanbul

Answer: (A)



16. The office of the caliphate became hereditary from the times of

(A) Muawiyah

(B) Yazid-II

(C) Al-Saffah

(D) Al-Amin

Answer: (A)



17. As per the Christian calendar the period of rightly guided caliphate is of

(A) 39 years

(B) 40 years

(C) 29 years

(D) 58 years

Answer: (C)



18. Non-Muslims living in an Islamic State are called

(A) Ahl al-Zimma

(B) Ahl al-Madina

(C) Ahl al-Zahir

(D) Ahl al-Batin

Answer: (A)



19. Hazrat Ali was assassinated by

(A) Abu Lulu Firoz

(B) Hulaqu Khan

(C) Ibn Muljam

(D) Il-Khan

Answer: (C)



20. Which of the following statement is wrong?

(A) Sura-i Baqara is the 2nd Chapter of the Quran

(B) Sura-i Nisa is the Fifth Chapter of the Quran

(C) Sura-i Al-e Imran is the 3rdChapter of the Quran

(D) Sura-i Fatheha is the 1stChapter of the Quran

Answer: (B)



21. The Riddah wars took place during the caliphate of

(A) Ali

(B) Umar

(C) Abu Bakr

(D) Uthman

Answer: (C)



22. The battle of Siffin took place between

(A) Aysha and Ali

(B) Prophet Muhammad &Quraysh

(C) Ali & Muawiyah

(D) Haroon al-Rashid & Qalawun

Answer: (C)

                    

23. The Umayyid Caliph Abdul-Malik introduced

(A) The Arbieization of public registers

(B) Postal system

(C) The Dept. of Shurta

(D) Baytul-Mal

Answer: (A)



24. The founder of the Mutazilite School was

(A) Al-Farabi

(B) Al-Kindi

(C) Wasil bin Ata‘

(D) Hasan al-Banna

Answer: (C)



25. The Asharite school was founded by

(A) Abu Musa

(B) Ghafari

(C) Al-Walid

(D) Abul Hasan

Answer: (D)



26. The Science of Hadith criticism was evolved by

(A) Mufassirun

(B) Muhadithun

(C) Fuqaha

(D) Rationalists

Answer: (B)



27. Abu Muslim was the leader of

(A) The Khurasanis

(B) Jabarites

(C) Qadarites

(D) Shiites

Answer: (A)



28. Match the following correctly:

(A) Umayyad Dynasty– Al-Majusi

(B) Abbasid Dynasty – Al-Jahiz

(C) Mamluk Dynasty – Ubaidullah Sindhi

(D) Mughal Dynasty – Marghinani

Answer: (B)



29. The concept of Al-Sultan Zillullah-I fil Ard was propounded by

(A) Mawardi

(B) Al-Majusi

(C) Kindi

(D) Nizamul Mulk Tusi

Answer: (D)



30. Diwan ul-Kharāj during the Abbasid period looked after matters of

(A) Finance

(B) Postal system

(C) Judiciary

(D) Administration

Answer: (A)



31. Kitab al-Tibb al-Mansuri, in the field of medicine was written by

(A) Al-Razi

(B) Ibn-Ishaq al-Samani

(C) Ibn Sina

(D) Al-Majusi

Answer: (B)



32. The title of al-mu‘allim al-thani was given to

(A) Abu Nasr al-Farabi

(B) Ibn Sina

(C) Al-Ghazali

(D) Al-Hamadani

Answer: (A)



33. Kitab al-Hind, was written by

(A) Sulaiman the Merchant

(B) Ibn Battutah

(C) Al-Biruni

(D) Al-Battani

Answer: (C)



34. Jama‘at-i Islami was established by

(A) Maulana Maududi

(B) Ashraf Ali Thanwi

(C) Dr. Sir Iqbal

(D) Maulana Zakariya

Answer: (A)



35. The famous book entitled ‘Tazkirah’ was authored by

(A) Dr. Sir Iqbal

(B) Sir Sayyid Ahmad Khan

(C) Abul Kalam Azad

(D) Ashraf Ali Thanwi

Answer: (C)



36. Which of the following do not match correctly?

(A) Ibn Haitham– Kitab al-Manazir

(B) Ibn Muqaffa – Kalilahwa Dimnah

(C) Abul Faraj Isfahani – Kitab al- Aghani

(D) Ibn Rushd – Al-Fawz al- Kabir

Answer: (D)



37. Jami‘al-Bayan fi Tafsir al-Quran, was written by

(A) Imam Bukhari

(B) Mohd. Ibn-Jarir al-Tabari

(C) Ibn Qutaybah

(D) Al-Yaqubi

Answer: (B)



38. Siha Sitta, the six canonical books of Hadith literature were compiled during the period of

(A) Ummayid period

(B) Abbasid period

(C) Khilafat-i Rashida

(D) The Ottoman period

Answer: (B)



39. The Qiyas was extensively used in legislation by

(A) Abu Hanifa

(B) Malik ibn Anas

(C) Idris al-Shafii

(D) Ahmad ibn Hanbal

Answer: (A)



40. Abu Yousuf was the student of

(A) Imam Zahir

(B) Ahmad ibn Hanbal

(C) Idris al-Shafii

(D) Abu Hanifa

Answer: (D)



41. The Mehr which is paid promptly is called

(A) Mehr-i Mu‘ajjal

(B) Mehr-i Muwajjal

(C) Mehr-i Mithil

(D) Mehr-i Fatimi

Answer: (A)



42. Ihya al-ulum was written by

(A) Al-Ghazali

(B) Al-Kindi

(C) Al-Farabi

(D) Mohd. ibn Abdul Wahab

Answer: (A)



43. Shah Waliullah authored

(A) Sirat al-Nabi

(B) Sirat-i Mustaqim

(C) Bayan al-Arab

(D) Izalat al-Khafa

Answer: (D)



44. Arrange the following scholars in chronological order. Use the code given below:

(i) Badiuzzaman Nursi

(ii) Ibn Taymiyyah

(iii) Ibn Bajja

(iv) Ibn Khaldun

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (i) (ii) (iv) (iii)

(C) (iii) (ii) (iv) (i)

(D) (iv) (iii) (ii) (i)

Answer: (C)



45. The Sufis of which order flourished in India during the Sultanate period?

(A) The Chishtis

(B) The Rifai‘s

(C) The Naqshbandis

(D) The Qadris

Answer: (A)



46. Baba Faridud-Din Ganj Shakar was the Khalifah of

(A) Shaikh Shihab ud-Din Suhrawardi

(B) Shaikh Ahmad Sirhindi

(C) Bakhtyar Kaki

(D) Bandanawaz

Answer: (C)



47. Futuhat-i Makkiyyah was written by

(A) Al-Ghazali

(B) Ibn al-Arabi

(C) Al-Kindi

(D) Ibn-Rushd

Answer: (B)



48. The concept of Wahdat al-Wujud was propounded by

(A) Al-Shibli

(B) Al-Ghazali

(C) Shaikh Ahmad Sirhindi

(D) Ibn al-Arabi

Answer: (D)



49. The term ‘Anal Haq’ was pronounced by

(A) Al-Hamid

(B) Al-Hallaj

(C) Bayazid Bistami

(D) Shibli

Answer: (B)



50. The Bhakti movement was founded by

(A) Ramanuja

(B) Premchand

(C) Jaisi

(D) Tulsidas

Answer: (A)



51. The Ismailis are also known as

(A) Sabai‘s

(B) Jafaris

(C) Dawoodis

(D) Imamis

Answer: (A)



52. Arrange the following movements in chronological order and use the code given below:

(i) Al-Bath Party

(ii) Sabai‘s

(iii) Wahabis

(iv) Tablighi Jamat

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (ii) (iii) (iv) (i)

(C) (iv) (iii) (ii) (i)

(D) (iii) (ii) (i) (iv)

Answer: (B)



53. Sanusia order was established by

(A) Mohd. Bin Abdul Wahab

(B) Ahmad Sharif

(C) Shaikh Zahid Gilani

(D) Mohd. Bin Ali

Answer: (D)



54. Futuh ul-Ghayb, was written by

(A) Shaikh Shihab ud-Din

(B) Abdul Qadir Gilani

(C) Shaikh Nizam ud-Din Auliya

(D) Junaid of Baghdad

Answer: (B)



55. Al-Manar party was established by

(A) Jamaluddin Afghani

(B) Muhammad Abduh

(C) Rashid Rida

(D) Ali Abdur Raziq

Answer: (C)



56. Abdur Rahman al-Kawakibi was the champion of

(A) Egyptian Nationalism

(B) Arab Nationalism

(C) Turkish Nationalism

(D) Indian Nationalism

Answer: (B)



57. The term ‘Nizam i Jadid’ refer to the times of

(A) Salim – I

(B) Bayazid – I

(C) Salim – II

(D) Salim – III

Answer: (D)



58. The era of ‘Tanzimat’ belongs to the period of

(A) Mahmud – II

(B) Muhammad the Fatheha

(C) Salim – I

(D) Murad – I

Answer: (A)



59. Constantinople was conquered by

(A) Sulaiman the Magnificent

(B) Murad – I

(C) Mohammad – II

(D) Muhammad – I

Answer: (C)



60. The shrine of the Qadiri Sufi, Shaykh bandagi Muhammad Ghouth is located in

(A) Utch-Multan

(B) Delhi

(C) Lucknow

(D) Mahrauli

Answer: (A)



61. Maulana Maududi the founder of Jama‘at-i Islami was born at

(A) Delhi

(B) Hyderabad

(C) Aurangabad

(D) Lahore

Answer: (C)



62. The Faraidi movement worked among the peasants of

(A) Bengal

(B) Delhi

(C) Lucknow

(D) Bhopal

Answer: (A)



63. Which of the following statement is correct?

(A) Sindh was captured by Mohd. Bin Qasim in 1206 A.D.

(B) Nizam al-Mulk Tusi was theVazir of the Saljuq Kingdom during the reign of Malik Shah.

(C) Abul Abbas al-Saffah was the founder of the Umayyad Kingdom.

(D) Kitab al-Aghani, was written by Ibn Khaludun.

Answer: (B)



64. The founder of modern Egypt was

(A) Mohammad Shah

(B) Riza Shah

(C) Nasir ud-Din

(D) Mohd. Ali Pasha

Answer: (D)



65. The early Arab traders came and settled on the

(A) Western coast of India

(B) U.P.

(C) Bhopal

(D) Calcutta

Answer: (A)



66. Which of the following statement is correct?

(A) Nasir ud-Din Shah Qachar was the founder of modern Iran.

(B) Mohd. Ali worked in Iraq.

(C) Ibn Taymiyah was a poet.

(D) Shah Waliullah migrated to Turkey and died there.

Answer: (A)



67. The earliest religio-political sect established in the history of Islam was

(A) Shiites

(B) Kharijites

(C) Qadarites

(D) Murjiites

Answer: (B)



68. Which of the following statement is wrong?

(A) The Qadiri order was established by Shaykh Abdul Qadir Gillani.

(B) Awarif al-Ma‘arif was written by Abdul Qadir Gilani

(C) The Chishti order in India was established by Khwaja Moinuddin Chishti.

(D) The dome of the rock is located at Jerusalem.

Answer: (B)



69. The author of ‘Athar al-Sanadid’ is

(A) Abul Kalam Azad

(B) Mohd. Iqbal

(C) Sir Sayyid Ahmad

(D) Shah Waliullah

Answer: (C)



70. The Surah of the Quran which begins without Bismillah is,

(A) Sura-i Taubah

(B) Sura-i Baqarah

(C) Sura-i Ikhlas

(D) Sura-i Namal

Answer: (A)



71. Mark the correct answer:

(A) ‘Muwatta’ was written by Numan bin Thabit.

(B) The cities of Mecca & Madina are located in Hijaz province.

(C) Tijaniya order operated in Iran.

(D) Al-Waqāi‘al-Misriya was published from Pakistan.

Answer: (B)



72. Suleiman the merchant was the author of

(A) Kitab al-Hind

(B) Silsila al-Tawarikh

(C) Tuhfat al-Mujahidin

(D) Rehla

Answer: (B)



73. The Islamic revolution of Iran by Ayatullah Khomeini took place in the year

(A) 1979

(B) 1969

(C) 1959

(D) 1971

Answer: (A)



74. Which of the following statement is correct?

(A) Tahrik-i Mujahidin was a reformist movement.

(B) The capital of Saudi Arabia is Jeddah.

(C) Kamal Ataturk abolished caliphate in 1857.

(D) Mughal Empire was established in 1206.

Answer: (A)



75. Arrange the following personalities in chronological order and use the code given below:

(i) Hasan Basari

(ii) Bayazid Bistami

(iii) Ibn al-Arabi

(iv) Shaykh Nizamuddin Auliya

Codes:

(A) (i) (ii) (iii) (iv)

(B) (iv) (ii) (iii) (i)

(C) (iii) (ii) (i) (iv)

(D) (i) (ii) (iv) (iii)

Answer: (A)


EmoticonEmoticon