Wednesday, July 18, 2018

Arab Culture and Islamic Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II

Arab Culture and Islamic Studies 2012 June UGC NET Solved Question Paper II

1. Ma’arib was a

(A) City (B) Village

(C) Dam (D) River

Answer: (C)



2. Yathrib was the old name of

(A) Makkah

(B) Madinah

(C) Taif

(D) Juddah

Answer: (B)



3. The leadership of Arab tribes before the prophethood of Hazrat Muhammad (S.A.W.) was that of

(A) Quraish

(B) Ghatfan

(C) Kananah

(D) Taghlib

Answer: (A)



4. ‘Bai’at al-Ridhwan’ took place in the year

(A) 622 A.D.

(B) 628 A.D.

(C) 630 A.D.

(D) 634 A.D.

Answer: (B)



5. The founder of ‘Dar al-Nadwah’ at Makkah was

(A) Qusai bin Kilab

(B) Hashim

(C) al-safwan

(D) Abdul Muttalib

Answer: (A)



6. The Battle of ‘Nimariq’ was fought during the caliphate of

(A) H. Abu Bakr

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (B)



7. Caliph Uthman was assassinated in the year

(A) 642 A.D.

(B) 648 A.D.

(C) 651 A.D.

(D) 656 A.D.

Answer: (D)



8. Who removed H. Khalid bin Walid from the post of Commander-in- Chief?

(A) H. Umar

(B) H. Ali

(C) H. Mu’awiyah

(D) H. Abdullah bin Zubair

Answer: (A)



9. Who among the following has nominated his son as a caliph first time in the history of Islam?

(A) Abdul Malik

(B) Al-Walid

(C) Mu’awiyah

(D) Sulayman

Answer: (C)



10. Who among the following companions of the Prophet was buried adjacent to the walls of Constantinople?

(A) H. Zubair

(B) H. Talha

(C) H. Bilal

(D) H. Abu Ayyub

Answer: (D)



11. The Dome of the Rock in Jerusalem was built during the reign of

(A) Abd al-Malik bin Marwan

(B) Yazid bin Mu’awiyah

(C) Mu’awiyah II

(D) Hisham

Answer: (A)



12. The gold Dinars and Silver Dirhams with Arabic inscription were first struck during the reign of

(A) Mu’awiyah bin Abi Sufyan

(B) Mu’awiyah II

(C) Marwan I

(D) Abd al-Malik

Answer: (D)



13. Who among the following was a well-known physician under the Umayyads?

(A) Khalid

(B) Jabir

(C) Umar bin Abi Rabiah

(D) Masarjawayh

Answer: (D)



14. During whose Caliphate the Qaysite power reached its zenith under the Umayyads?

(A) Mu’awiyah I

(B) Yazid I

(C) Walid I

(D) Mu’awiyah II

Answer: (C)



15. Siddhanta was translated during the rule of

(A) Abbasids

(B) Fatimids

(C) Umayyads

(D) Mamluks

Answer: (A)



16. Who is the author of Kitab al- Hayawan?

(A) Al-Farabi

(B) Al-Ghazzali

(C) Al-Kindi

(D) Al-Jahiz

Answer: (D)



17. Ibn al-Muqaffah translated his book ‘Kalilah wa Dimnah’ from

(A) Sanskrit

(B) Syriac

(C) Pahlavi

(D) Greek

Answer: (C)



18. Futuh al-Buldan is written by

(A) Al-Baladhuri

(B) Al-Bustani

(C) Al-Mas’udi

(D) Al-Tabari

Answer: (A)



19. Kamil fi al-Tarikh is written by

(A) Sulayman al-Tajir

(B) Ibn al-Asir

(C) Abul Qasim Iraqi

(D) Maqrizi

Answer: (B)



20. Arrange the following personalities in chronological order. Use the codes given below:

(i) Yahya Barmaki

(ii) Nizam al-Mulk al-Tusi

(iii) Abdul Hamid al-Katib

(iv) Haji Khalifah

Codes:

(A)       (i)         (iii)       (ii)        (iv)

(B)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(C)       (iii)       (i)         (ii)        (iv)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (C)



21. Imam Shafi’i is the author of

(A) Kitab al-Umm

(B) Kitab al-Kharaj

(C) Kitab al-Zuhd

(D) Kitab al-Nabat

Answer: (A)



22. Arrange the following translators of the Qur’an in chronological order. Use the codes given below:

(i) Mahmud Hasan

(ii) Abul A’la Maududi

(iii) Shah Abdul Qadir

(iv) Nazir Ahmad

Codes:

(A)       (ii)        (i)         (iii)       (iv)

(B)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

Answer: (D)



23. Muhammad bin Jarir al-Tabari was not a

(A) Historian

(B) Physician

(C) Mufassir

(D) Muhaddis

Answer: (B)



24. Mafatih al-Ghayb was written by

(A) Fakhr al-Din al-Razi

(B) Al-Baydawi

(C) Ibn Kathir

(D) Al-Mahalli

Answer: (A)



25. Which is the longest collection of the traditions of the Prophet?

(A) Muwatta

(B) Sahih al-Bukhari

(C) Jami al-Tirmidhi

(D) Musnad Ahmad

Answer: (D)



26. The author of Kitab al-Risalah was

(A) Numan bin Thabit

(B) Abu Yusuf

(C) Muhammad bin Idris

(D) Muhammad bin Hasan

Answer: (C)



27. Under which Aghlabid ruler Sicily was conquered?

(A) Ibrahim bin al-Aghlab I

(B) Ziyadat Allah

(C) Ibrahim II

(D) Ziyadat Allah III

Answer: (B)



28. Who among the following was the founder of the Ikhshidid dynasty?

(A) Abul al-Qasim Unjur

(B) Abu al-Misk Kafur

(C) Ahmad

(D) Muhammad bin Tughj

Answer: (D)



29. Which one of the following dynasties replaced the Fatimids in Egypt?

(A) The Tulunids

(B) The Rasulids

(C) The Ayyubids

(D) The Mamluks

Answer: (C)



30. Kitab al-Siyar al-Kabeer is on the theme of

(A) Criminal Law

(B) International Law

(C) Civil Law

(D) Law of Inheritance

Answer: (B)



31. The founder of the Hamdani dynasty was

(A) Sayf al-Daulah

(B) Sa’d al-Daulah

(C) Sa’eed al-Daulah

(D) Abu al-Ma’ali

Answer: (A)



32. Abu al-Hasan al-Mawardi is the author of

(A) Al-Masalik wa al-Mamalik

(B) Nafh al-Tib

(C) Kitab al-Shifa

(D) Al-Hawi al-Kabeer

Answer: (D)



33. The books on Hadith arranged according to the names of the companions are known as

(A) Musnad

(B) Jami‘

(C) Sunan

(D) Mujam

Answer: (A)



34. The construction of Great Mosque of Cordova was started by

(A) Al-Hakam

(B) Abdul Rahman Nasir

(C) Abdul Rahman al-Dakhil

(D) Hajib al-Mansur

Answer: (C)



35. Iran was conquered by

(A) H. Abu Bakr 

(B) H. Umar

(C) H. Uthman

(D) H. Ali

Answer: (B)



36. Jundi-Shapur was noted by its academy of

(A) Music and dance

(B) Religious affairs

(C) Medicine

(D) State administration

Answer: (C)



37. Al-Qanuni was the title of

(A) Sulayman I

(B) Salim II

(C) Murad I

(D) Mahmud I

Answer: (A)



38. In these three fields the Ottomans made original contribution:

(A) Chemistry, Biology and Physics

(B) Geography, Historiography and Law

(C) Statesmanship, Architecture and Poetry

(D) Pottery, Carpet making and Calligraphy

Answer: (C)



39. Which of the following is not correctly matched?

(A) Ibn Rashiq – Al-’Umdah

(B) Ibn Khurdadbih – Kitab al- Masalik wa al- Mamalik

(C) Ibn Sina – sayd al-Khatir

(D) Ibn al- Arabi – Fusus al- Hikam

Answer: (C)



40. Mu’jam al-Buldan was written by

(A) Al-Mas’udi

(B) Yaqut

(C) Sulayman al-Tajir

(D) Al-Biruni

Answer: (B)



41. Arrange the following books in chronological order. Use the codes given below:

(i) Al-Kashshaf

(ii) Kalilah wa Dimnah

(iii) Al-’Iqd al-Farid

(iv) Muqaddamah

Codes:

(A)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(B)       (iii)       (ii)        (i)         (iv)

(C)       (iv)       (iii)       (ii)        (i)

(D)       (ii)        (iii)       (i)         (iv)

Answer: (D)



42. The city of Samarra was founded by

(A) Harun al-Rashid

(B) Al-Mu’tasim

(C) Al-Mutawakkil

(D) Al-Mahdi

Answer: (B)



43. One of the founders of Arabic calligraphy was

(A) Al-Rayhani

(B) Abu al-Faraj al-Isfahani

(C) Al-Kindi

(D) Hajjaj bin Yusuf

Answer: (A)



44. Futuhat al-Makkiyah deals with

(A) Ghazawat

(B) Theology

(C) Mysticism

(D) Conquest of Makkah

Answer: (C)



45. Al-’Urwat al-Wuthqa is written by

(A) Shah Waliullah

(B) Jamal al-Din al-Afghani

(C) Hasan al-Banna

(D) Al-Mawardi

Answer: (B)



46. Arrange the following thinkers in chronological order. Use the codes given below:

(i) Allamah Iqbal

(ii) Sir Syed Ahmad Khan

(iii) Ibn Khaldun

(iv) Shah Waliullah

Codes:

(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(B)       (ii)        (iv)       (iii)       (i)

(C)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (ii)        (i)

Answer: (D)



47. Which one of the following is not correctly matched?

(A) Mohammad Iqbal – Hayat-e- Jawaid

(B) Shah Waliullah – Al-Fawz al-Kabeer

(C) Sir Syed Ahmad Khan– Tahzib al- Akhlaq

(D) Al-Mawardi – Al- Ahkam al- Sultaniy yah

Answer: (A)



48. Muhammad Abduhu was the disciple of

(A) Syed Qutub Shaheed

(B) Hasan al-Banna

(C) Rashid Riza

(D) Jamal al-Din al-Afghani

Answer: (D)



49. Arrange the following rulers chronologically. Use the codes given below:

(i) Yazid I

(ii) Al-Walid I

(iii) Umar II

(iv) Marwan I

Codes:

(A)       (iv)       (i)         (iii)       (ii)

(B)       (i)         (iv)       (ii)        (iii)

(C)       (ii)        (i)         (iv)       (iii)

(D)       (iii)       (iv)       (i)         (ii)

Answer: (B)



50. Who among the following is not a Mu’allaqah poet?

(A) Al-A’sha

(B) Zuhair bin Abi Sulma

(C) Amr bin Kulthum

(D) Farazdaq

Answer: (D)


EmoticonEmoticon