Library & Information Science Paper II

1. Name the University Library in India that first "Reference Librarian" created the post
(A) Madras University Library
(B) Mumbai University Library
(C) Delhi University Library
(D) Ahmedabad University Library
Ans: A

2. Cover to cover translation is treated as
(A) Selective dissemination service
(B) Current awareness services
(C) On demand services
(D) Anticipatory services
Ans: B

3. Research Primary periodicals sources are which category of sources?
(A) Primary sources
(B) Secondary sources
(C) Teritiary sources
(D) Non-documentary sources
Ans: A

4. Who should educate the users in Library?
(A) Librarian
(B) Library Assistant
(C) Principal
(D) Teacher
Ans: A

5. What is the other name of short range reference service?
(A) Ready reference service
(B) Long range reference service
(C) CAS
(D) SDI
Ans: A

6. Mobile library is do kind of which service?
(A) Reference service
(B) Extension service
(C) Ready re.ference service
(D) Long range reference service
Ans: B

7."Reference service is the contact between the right reader and the right book in the right personal way'' was stated by
(A) D.J. Foskett
(B) S.R. Ranganathan
(C) James lwyer
(D) A.L.A. Glossary of Labour terms
Ans: B

8. POPLINE database is related to which subject?
(A) Political Science
(B) Medicine
(C) Sociology
(D) Agriculture
Ans: B

9. INFLIBNET is located at
(A) Ahmedabad
(B) Allahabad
(C) Hydrabad
(D) Lucknow
Ans: A

10. INSDOC comes under
(A) DST
(B) UGC
(C) AICTE
(D) CSIR
Ans: D

11. CLRI comes under the sectoral centre
(A) machine tool
(B) textiles
(C) chemicals
(D) leather technology
Ans: D

12. Who publishes INIS atom index?
(A) INIS (Vienna)
(C) ICSU
(B) LC
(D) AGRIS
Ans: A

13. By which name MEDLARS is provided online?
(A) MEDLINE
(B) Index Medicus
(C) Medical Index
(D) Medaindex
Ans: A

14. Who has evolved 'Bureaucracy model' of organization?
(A) John A. Veig

(B) Harold Laski
(C) Max Weber
(D) Joseph Massie
Ans: C

15. The committee that advices the Government in matters relating to libraries is
(A) State central committee
(B) Local library authority
(C) Adhoc committee
(D) Executive committee
Ans: A

16. Who has studied the psychology of workers?
(A) Hugo Mansterberg
(B) F.W. Taylor
(C) Frank Gilbreth
(D) Henry Fayol
Ans: A

17. Who emphasized the importance of arrangement of personnel in an organization?
(A) John Stuart Mill
(B) Gaus, White and Dimcock
(C) Rousseau
(D) Plato
Ans: B

18. Newark charging system was introduced in the
(A) British Library
(B) Library of Congress
(C) Public Library of Newark
(D) National Library
Ans: C

19. Accession Register is maintained by
(A) Technical Section
(B) Acquisition Section
(C) Periodical Section
(D) Reference Section
Ans: B

20. Photo charging system was introduced by
(A) M.A. Gopinath
(B) Ralph. R. Shaw
(C) C.A. Cutter
(D) R.L. Mittal
Ans: B

21. Ranganathan's Reader's Ticket, Book Ticket method introduced in which library?
(A) National Library
(B) Madras University Library
(C) Delhi University Library
(D) Public Library
Ans: B

22. The term 'Bespeaking work' was used by
(A) C.A. Cutter
(B) Dewey
(C) M.A. Gopinath
(D) S.R. Ranganathan
Ans: D

23. What is the component of SDI?
(A) Document pro×le
(B) Classi×cation
(C) Fax
(D) User token
Ans: A

24. The term 'Routing' is associated with
(A) Book selection
(B) Periodical maintenance
(C) Inter library loan
(D) Preservation of documents
Ans: B

25. In which system of periodical registration "Bottom and Top cards" are used?
(A) Kardex
(B) Three card system
(C) Ledger system
(D) Register system
Ans: A

26. Under 4th-plan period what was the budget allocation for university and college libraries, recommended by Kothari Education
Commission?
(A) Rs. 58.05 crores
(B) Rs. 58.06 crores
(C) Rs. 59.07 crores
(D) Rs. 60.07 crores
Ans: B

27. Zero Based Budgeting was developed by
(A) John
(B) Peter Phyor
(C) Charles
(D) Robinson
Ans: B

28. First Law of library science is not connected with
(A) Location
(B) Building
(C) Loss of Book's
(D) Furniture
Ans: C

29. DELNET was initially promoted by
(A) NISSAT
(B) Delhi Government
(C) CSIR
(D) UGC
Ans: A

30. In which Law of Library Science Emphasise the user Time Saving concept?
(A) First Law of Library Science
(B) Second Law of Library Science
(C) Third Law of Library Science
(D) Fourth Law of Library Science
Ans: D

31. What is the percentage of Universities Budget on Libraries in India by university Education (1948-49)?
(A) 6.3%
(B) 6.4%
(C) 6.5%
(D) 6.6%
Ans: C

32. Which Law of Library Science emphasize the need of Library Building?
(A) First Law of library science
(B) Second Law of library science
(C) Third Law of library science
(D) Fourth Law of library science
Ans: A

33. In colon classi×cation scheme 'X' represent for
(A) Sociology
(B) History
(C) Economics
(D) Library and Information Science
Ans: C

34. The First edition of DDC was published in
(A) 1875
(B) 1876
(C) 1874
(D) 1896
Ans: B

35. The First edition of colon classi×cation was released in
(A) 1933
(B) 1938
(C) 1943
(D) 1948
Ans: A

36. The Firrst edition of DDC consisted of
(A) 44 pages
(C) 64 pages
(B) 54 pages
(D) 74 pages
Ans: A

37. FID is the body which has overall responsibility for_________
(A) UDC
(B) DDC
(C) AACR
(D) CC
Ans: A

38. Who has initiated UDC?
(A) Melvil Dewey
(B) S.R. Ranganathan
(C) Paul Otlet and Henri La Fontaine
(D) C.A. Cutter
Ans: C

39. In CC Ed.7 which symbol is used to indicate Phase Relation?
(A) Ampersand(&)
(B) Zero (0)
(C) Dot(.)
(D) Comma (,)
Ans: A

40. In CC which fundamental category does not occur in rounds?
(A) space
(B) energy
(C) matter
(D) personality
Ans: A

41. Which is not coming under "Wall-Picture Principle"?
(A) Whole-Organ principle
(B) Act and Action-Actor-Tool principle
(C) Cow-Calf principle
(D) Principle of isolate sequence
Ans: D

42. In the subject Agriculture the sequence Rice-Wheat-Oat-Corn denotes which sub. principle of classi×cation
(A) Literary warrant
(B) Increasing complexity
(C) Principle of Bottom upwards
(D) Principle of Top downwards
Ans: A

43. Which of the following fundamental categories does not occur in level?
(A) energy
(B) matter
(C) space
(D) time
Ans: A

44. Who has brought Marathi version of colon classi×cation?
(A) Bhattacharya
(B) K.S. Ragavan
(C) R.S. Parkhi
(D) S.R. Ranganathan
Ans: C


45. Who enunciated the ×ve fundamental categories in colon classi×cation?
(A) Dr. S.R. Ranganathan
(B) Paul Otlet
(C) W. C. Sayers
(D) Benjamin A. Cutter
Ans: A

46. In colon classi×cation, India is represented by
(A) 54
(B) 44
(C) 64
(D) 74
Ans: B

47. In notational plane "Decimal fraction device" contributes to which canon?
(A) Uniformity
(B) Relativity
(C) Hierarchy
(D) Non Hierarchy
Ans: B

48. The objectives of a library catalogue were broad by described by Charles Ammi Cutter in the year
(A) 1776
(B) 1876
(C) 1976
(D) 1979
Ans: B

49. Which Library Association Publishes journal of Librarianship?
(A) The Library Association
(B) American Library Association
(C) Indian Library Association
(D) Society for the Development of Library Science
Ans: A

50. The international conference on cataloguing principles was held in the year 1961 at
(A) Germany
(B) England
(C) Paris
(D) Rome
Ans: C

51. A dictionary catalogue may be divided in to
(A) Two parts
(B) Four parts
(C) Five parts
(D) Six parts
Ans: A

52. Ranganathan's "Classi×ed catalogue code" was published by
(A) University of Madras
(B) Tamil nadu Library Association
(C) Public Library Association
(D) Madras Library Association

Ans: D

53. Cataloguing -in-publication started by library of congress in the year
(A) 1971
(B) 1981
(C) 1991
(D) 2001
Ans: A

54. ISBN stands for
(A) Integrated Services Bibliographic Network
(B) Indian Standard Book Number
(C) International Standard Book Number
(D) International Standard for Book and Non-book
Ans: C

55. MARC is an example of which form of catalogue?
(A) Centralized catalogue
(B) Co-operative catalogue
(C) Catalogue in publication
(D) Pre natal catalogue
Ans: A

56. The term pre-natal cataloguing was used by
(A) C.A. Cutter
(B) Gopinath
(C) Neelameghan
(D) S.R. Ranganathan
Ans: D

57. Preserved Context Index System was developed by
(A) Neelameghan
(B) Mahapatra
(C) C.A. Cutter
(D) Derek Austin
Ans: D

58. ALA list of subject headings for use in dictionary catalogs in
(A) 1705
(B) 1895
(C) 1905
(D) 1995
Ans: B

59. Which indexing system has open ended vocabulary?
(A) PRECIS
(B) POPSI
(C) KWOC
(D) KWIC
Ans: A

60. Who has developed PRECIS?
(A) S.R. Ranganathan
(B) Derek Austin
(C) C.A. Cutter
(D) R. Williams
Ans: B

61. Thesauro facet is
(A) Indexing tool
(B) Abstracting tool
(C) Book selection tool
(D) Reference tool
Ans: A

62. How many steps does POPSI have?
(A) 7
(B) 9
(C) 6
(D) 8
Ans: D

63. PRECIS was developed by _______ in 1971.
(A) British National Bibliography
(B) Indian National Bibliography
(C) UNESCO
(D) Library of Congress
Ans: A

64. Uniterm Indexing System is example of
(A) Pre-coordinate indexing
(B) Post-coordinate indexing
(C) Citation indexing system
(D) Keyword based indexing system
Ans: B

65. Which is a kind of computer mouse?
(A) Joystick
(B) Scanner
(C) Printer
(D) Web cam
Ans: A

66. CPU stands for
(A) Computer Processing Unit
(B) Central Processing Unit
(C) Creative Processing Unit
(D) Controlled Processing Unit
Ans: B

67. Fourth generation of computers belongs to
(A) 1970 - till date
(B) 1956 - 1963
(C) 1970- 1975
(D) 1956 - 1963
Ans: A

68. Second generation of computers belongs to
(A) 1940 - 1956
(B) 1956 - 1963
(C) 1964 - 1970
(D) 1940 - 1956
Ans: B

69. Memory capacity of PCAT (AMD Duron) is
(A) 128 MB+
(B) 138 MB+
(D) 158 MB+
(C) 148 MB+
Ans: A

70. 1 Kilobyte is equal to
(A) 2024 bytes
(B) 3024 bytes
(C) 1024 bytes
(D) 4024 bytes
Ans: C

71. LCD stands for
(A) Light Compact Display
(B) Liquid Crystal Display
(C) Limited Computer Display
(D) Limited Crystal Display
Ans: B

72. MICR refers to
(A) Machine Ink Character Reader
(B) Magnetic Ink character Reader
(C) Manual Impression Character Reader
(D) Machine Impression Character Reader
Ans: B

73. Which of the following is called heart of the computer?
(A) Keyboard
(B) Monitor
(C) Software
(D) CPU
Ans: D

74. Which of the following is Volatile Memory?
(A) RAM
(B) PROM
(C) EEPROM
(D) ROM
Ans: A

75. Who developed CDS/ISIS?
(A) ALA
(B) UNESCO
(C) UGC
(D) IFLA
Ans: B


76. Which of the following is developed by Microsoft?
(A) Oracle
(B) Word Perfect
(C) Corel Draw
(D) Page maker
Ans: B

77. FTP refers to
(A) Full Time Programmer
(B) File Transfer Protocol
(C) File Transfer Programme
(D) File Task Programme
Ans: B

78. Query languages come under which generation?
(A) Second generation
(B) Third generation
(C) Fourth generation
(D) Fifth generation
Ans: C

79. Terminal symbol in a Ƙowchart represents
(A) Start of program logic
(B) Manual operation
(C) Processing
(D) Decision
Ans: A

80. What does DSS stand for?
(A) Direct Software Support
(B) Decision Support Systems
(C) Data Support Software
(D) Database Support Systems
Ans: B

81. Windows NT is a
(A) Software
(B) Hardware
(C) Tool
(D) Operating system
Ans: D

82. Outlook express is available on
(A) Netscape
(B) Mozilla ×refox
(C) Chrome
(D) Internet explorer
Ans: D

83. Communication satellites orbit miles above the earth?
(A) 20,000
(B) 21,000
(C) 22,000
(D) 23,000
Ans: C

84. NISSAT was established in
(A) 1977
(C) 1990
(B) 1980
(D) 1991
Ans: A 

85. Which organisation has developer "Machine Readable form of Catalogue"
(A) American Library Association
(B) Canadian Library Association
(C) The Library of Congress
(D) The Library Association
Ans: C

86. The First Edition of Five Laws of library science was published in the year
(A) 1925
(B) 1928
(C) 1930
(D) 1931
Ans: D

87. Match the list l with List II
List l (Events)
(a) XII-National lASLIC Seminar 1986-held at
(b) First Seminar of University Library, 1966
(c) National policy for Varsity Libraries, 1986
(d) K.N. Raj committee 1980-1981
List II (University)
1. Osmania University
2. Hindu Banaras University
3. Finance of University Library Karnataka
4. University of Rajasthan
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) 2 4 1 3
(B) 4 1 2 3
(C) 4 2 1 3
(D) 1 4 2 3
Ans: A

88. In which year and which University was started M.Lib.Sc. Course First
(A) 1962 - Madurai Kamaraj University
(B) 1968 - Delhi University
(C) 1968-Banaras University Varanasi
(D) 1968 - Annamalai University
Ans: C

89. Which University started a Certi×cate Course Journal of librarianship in 1929?
(A) Madras University
(B) Bombay University
(C) Mysore University
(d) Delhi University
Ans: A

90. When Raja Rarnrnohan Roy library foundation was established?
(A) May 1972
(B) June 1972
(C) July 1972
(D) October 1972
Ans: A

91. IFLA was established in the year
(A) 1927
(B) 1928
(C) 1929
(D) 1930
Ans: A

92. FID was founded by whom?
(A) Paul Otlet and Henri La Fontain
(B) Paul Otlet
(C) Paul Otlet and cutter CA
(D) Henri La Fontain
Ans: A

93. Who was the ×rst chairman of IATLIS?
(A) P.N. Kaula
(B) D.B. Krishna Rao
(C) S.R. Ranganathan
(D) Krishan Kumar
Ans: B

94. Where FID was established?
(A) Brussels
(B) Paris
(C) London
(D) Tokyo
Ans: A

95. Expand the acronym "IASLIC"
(A) International Association of Special Libraries
(B) Indian Association of Special Libraries and Information Centers
(C) Indian Association of Special Library Center
(D) International Association of Special Libraries and Information Centers
Ans: B

96. CAN refers to
(A) Computerised Area Network
(B) Campus Area Network
(C) Campus Automated Network
(D) Computerisd Architecture Network
Ans: B

97. IATLIS was established in the year
(A) 1965
1
(B) 1966
(C) 1969
(D) 1970
Ans: C

98. Expansion of IATLIS
(A) Indian Association of Teachers of Library and Information Science
(B) International Association of Teachers of Library and Information Science
(C) Italian Association of Teachers of Library and Information Science
(D) Indian Association of Technical assistants of Library and Information Science
Ans: A

99. Under which category Dictionaries comes?
(A) Primary sources
(B) Secondary sources
(C) Teritiary sources
(D) Non-Documentary sources
Ans: B

100. How Multilingual Dictionaries are known as?
(A) Polyglot
(B) Directories
(C) Lexicon
(D) Thesaurus
Ans: A

0 comments