UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2012 June }

1. Which edible is not mentioned in the Rigveda?
(A) Apupa
(B) Curd
(C) Salt
(D) Yava
Answer: (C)

2. Match List – I (Samhitas) with List – II (Brahmanas) and select the correct answer using the codes given below:
List – I                        List – II
(Samhitas)                   (Brahmanas)
(a) Rigveda                 (i) Taittiriya
(b) Yajurveda              (ii) Aitereya
(c) Samaveda              (iii) Gopatha
(d) Atharvaveda          (iv) Jaimini
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iv) (ii) (iii) (i)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer: (D)

3. The earliest mention of Chandala is found in
(A) Atharvaveda
(B) Vajasaneyi Sahita
(C) Chhandogya Upanishad
(D) Apastaba Dharmasutra
Answer: (B)

4. The officer responsible for collection of taxes (bali) in the later Vedic period was
(A) Akavapa
(B) Antarvasika
(C) Bhagadudha
(D) Sangrahita
Answer: (C)

5. Which Buddhist text refers to numerous ancient Indian scripts?
(A) Abhidharmakosa
(B) Divyavadana
(C) Lalitavistara
(D) Mahavastu
Answer: (C)

6. The permission for the establishment of Bhikshuni Sangha was given by the Buddha at
(A) Sarnath
(B) Sravasti
(C) Vaisali
(D) Kapilavastu
Answer: (C)

7. The Mauryan Emperor Asoka is mentioned by his name in
(A) Rummindei Inscription
(B) Nittur Inscription
(C) Erragudi Inscription
(D) None of the above
Answer: (B)

8. Akayanivi denotes
(A) Permanent endowment of which interest was utilised for a specific purpose
(B) Fixed deposit for monetary benefit to the depositor
(C) Permanent savings in royal treasury meant for use in an emergency
(D) Long term loan
Answer: (A)

9. The Kupyadhyaksha was an officer in charge of
(A) Agricultural resources
(B) Forest resources
(C) Water resources
(D) Transport resources
Answer: (B)

10. Who among the following contributed in the construction / reconstruction of the Sudarsana Lake?
(A) Pusyagupta Vaisya
(B) Parnadatta
(C) Chakrapalita
(D) All the above
Answer: (D)

11. Who discovered the existence of monsoon winds which facilitated India’s trade with the Western world in early centuries of the Christian era?
(A) Anonymous author of Periplus
(B) Augustus
(C) Hippalus
(D) Ptolemy
Answer: (C)

12. Which one of the following is attributed to a female author?
(A) Kaumadi Mahotsava
(B) Priyadarsika
(C) Devi Chandra Guptam
(D) None of the above
Answer: (A)

13. Coins, bearing legends in three different scripts, were issued by
(A) Agathocles
(B) Nahapana
(C) Menander
(D) Maves
Answer: (B)

14. The images of kings were installed for the first time at
(A) Amaravati
(B) Mathura
(C) Sarnath
(D) Takasila
Answer: (B)

15. The Kathasaritsagara, a collection of stories in Sanskrit, contains mostly
(A) Fairy tales
(B) Mythological stories about the creation of the world
(C) Stories about Hindu Gods and Goddesses
(D) Adventurous stories of traders and princes
Answer: (D)

16. The symbol of a ship with mast occurs on the coins of
(A) Vasisthiputra Pulamavi
(B) Yaj~nasri Satakarni
(C) Gautamiputra Satakarni
(D) Simukha Satavahana
Answer: (B)

17. The cult of chaste wife (Pattni Cult) is celebrated in the Tamil work named
(A) Silappadikaram
(B) Pattupattu
(C) Narrinai
(D) Kuruogai
Answer: (A)

18. The famous Sanskrit poet Kalidasa finds a mention in
(A) Allahabad Pillar Inscription
(B) Aihole Inscription of Pulakes in II
(C) Banskhera Inscription
(D) Gwalior Inscription of Mihira Bhoja
Answer: (B)

19. Elephanta Caves contain
(A) Buddhist Images only
(B) Jain Images only
(C) Brahmanical Images only
(D) All the above
Answer: (C)

20. The rock-cut Kailasa temple of Ellora was built by
(A) Mahendravarman I
(B) Pulakesin II
(C) Krisna I
(D) Vikramaditya VI
Answer: (C)

21. The famous temple of Sun-God at Ko ark was built by
(A) Choda Ganga
(B) Narasimha I
(C) Kapilendra
(D) Purusottama
Answer: (B)

22. Astadiggajas flourished in the court of
(A) Shivaji
(B) Krisnadeva Raya
(C) Bhoja Paramara
(D) Choda Ganga
Answer: (B)

23. Who among the following were saints of the Varkari sect?
(i) Chakradhara
(ii) J~nanesvara
(iii) Namadeva
(iv) Ram Das
Select the correct answer using the code given below:
Codes:
(A) (i) and (ii)
(B) (ii) and (iii)
(C) (i) and (iii)
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (B)

24. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Chausantha Yogini– Bhubaneswar
(B) Kailasanatha – Ka~nci
(C) Venkatesvara – Tirupati
(D) Vithoba – Pandharpur
Answer: (A)

25. Arrange the following grammarians in a chronological order and select the correct using the code given below:
(i) Hemachandra
(ii) Pata~njali
(iii) Yaska
(iv) Kat–yayana
Codes:
(A) (iii) (iv) (ii) (i)
(B) (i) (ii) (iv) (iii)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iii) (i) (iv) (ii)
Answer: (A)

26. The ceiling of which one of the following Chaitya halls preserves the original wooden beams? Select the correct answer using the code given below:
(i) Bhaja
(ii) Karle
(iii) Koane
(iv) Pitalkhora
Codes:
(A) (i) only
(B) (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iii)
(D) (i), (ii), (iii) and (iv)
Answer: (A)

27. Match List – I (Author) with List – II (Book) and select the correct answer using the code given below:
List – I                        List – II
(Author)                      (Book)
(a) Bharavi                  (i) Gauavaho
(b) Dhoyi                     (ii) Kiratarjuniya
(c) Ksemisvara            (iii) Pavanaduta
(d) Vak Patiraja           (iv) Cha akuvsika
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (ii) (iii) (i)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (i) (iv) (iii) (ii)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (B)

28. Consider the following statements:
Assertion (A): The spread of Vaisnavism contributed a great deal to the growth of regional literature.
Reason (R): Jayadev, Vidyapati, Mirabai, Tulsidas, Sankaradev have been great authors.
Now select the correct answer from the code given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

29. Plough is the iconographic feature of
(A) Parasurama
(B) Lakulisa
(C) Balarama
(D) Vasudeva
Answer: (C)

30. The distinctive figure on the coins of Gagayadeva Kalachuri is
(A) Bull
(B) Elephant
(C) Vishnu
(D) Lakshmi
Answer: (D)

31. In which of the following language Alberuni wrote his account Tarikh-ul Hind?
(A) Sanskrit
(B) Arabic
(C) Persian
(D) Turkish
Answer: (B)

32. Ibn Batuta who throws immense light on socio-cultural history of India belonged to
(A) Morocco
(B) Saudi Arabia
(C) Iran
(D) Syria
Answer: (A)

33. Performing Sati was discouraged by
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Razia Sultan
(D) Mohammad-bin Tughlaq
Answer: (D)

34. Arrange the following Bhakti Saints in chronological order:
(i) Nam Dev
(ii) Tuka Ram
(iii) Ramanuja
(iv) Chaitanya
Select your answer from the code given below:
Codes:
(A) (ii), (i), (iv), (iii)
(B) (iii), (i), (iv), (ii)
(C) (i), (iii), (ii), (iv)
(D) (iv), (ii), (iii), (i)
Answer: (B)

35. The policy of Sulh-i Kul manifested Akbar’s
(A) Political acumenship
(B) Synthesis of different rival cultures
(C) Tolerance for other religions
(D) All of the above
Answer: (D)

36. The famous painter Mir Sayyad Ali Tabrez who illuminated the Dastan-I Amir Hamzah was patronised by
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shah Jahan
(D) DaraShukoh
Answer: (A)

37. Who among the following is called “Prince of Artists”?
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan
Answer: (C)

38. Aurangzeb re-imposed jazia in
(A) 1657
(B) 1674
(C) 1682
(D) 1684
Answer: (B)

39. Majma-ul Bahrain was compiled after discussion with Baba Lal and Sufi Miyan Mir by
(A) Aurangzeb
(B) Bahadur Shah
(C) Shah Jahan
(D) Dara Shukoh
Answer: (D)

40. Diwan-i Khalisa was responsible to look after the
(A) Revenue free land granted as rewards
(B) Land under continuous cultivation
(C) Land under the direct possession of the state
(D) Cultivable land but was left fallow
Answer: (C)

41. Who was the founder of the Baptist Mission in India?
(A) William Carey
(B) J. Marshman
(C) Charles Grant
(D) Alexander Duff
Answer: (A)

42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:
List – I                                    List – II
(a) Sir William Jones               (i) Upanishads
(b) Sir Charles Wilkins            (ii) Rigveda
(c) Max Mullar                        (iii) Sakuntala
(d) Anquetil du perron            (iv) Bagvatgita
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (i) (iii) (iv) (ii)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (D)

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Ramakrishna Paramahamsa believed that all religions were true and led to God.
Reason (R): Ramkrishna Paramahamsa was attracted to Christianity.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

44. Which are of the following was not the result of Brahmo Marriage Act?
(A) Legalization of Brahmo Marriage
(B) Declaration that Brahmos were non-Hindus
(C) Non-applicability of the Hindu Law on Brahmos
(D) Brahmos could marry in the Temples
Answer: (D)

45. One of the following writers was not associated with Bengali Drama in the 19th century
(A) Toru Dutta
(B) Madusudan Dutt
(C) Dinabandu Mitra
(D) Girish Chandra Gosh
Answer: (A)

46. Put following organizations in chronological order
(i) Brahmo Samaj of India
(ii) S.N.D.P. Yogam
(iii) Ramakrishna Mission
(iv) Rahnumai Mazdayasnan Sabha
(A) (iii), (ii), (iv), (i)
(B) (ii), (iv), (i), (iii)
(C) (i), (iii), (ii), (iv)
(D) (iv), (i), (iii), (ii)
Answer: (D)

47. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:
List – I                        List – II
(Newspaper)                (Place of Publication)
(a) Swadeshi Mitran    (i) Bombay
(b) Jagat Mitra             (ii) Cuttack
(c) Krishna Patrika      (iii) Madras
(d) The Samaj              (iv) Magulipatam
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (i) (iv) (ii)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (A)

48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:
List – I                                    List – II
(a) Raja Ram Mohan Roy       (i) Adi Brahmo Samaj
(b) Devendranath Tagore        (ii) Brahma Samaj
(c) Keshavachandra Sen         (iii) Sadarana Brahma Samaj
(d) Pandit Shivanath Sastry    (iv) Brahma Samaj of India
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (B)

49. One of the following members was not a part of the University Commission appointed by Lord Curzon in 1902
(A) Thomas Raleigh
(B) Asuthosh Mukarjee
(C) Gurudas Banerjee
(D) Syed Hasan Bilgrami
Answer: (B)

50. Which one of the Indian National Congress session was presided by Mahatma Gandhi?
(A) 1919 – Amritsar
(B) 1924 – Belgaum
(C) 1935 – Allahabad
(D) 1938 – Haripura
Answer: (B)

0 comments