UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2013 December }

1. A figure of Mother Goddess made of bone was discovered from the Upper Palaeolithic context in
(A) Godavari Valley (Maharashtra)
(B) Narmada Valley (Madhya Pradesh)
(C) Son Valley (Madhya Pradesh)
(D) Belan Valley (Uttar Pradesh)
Answer: (D)

2. Which of the following Mesolithic sites has yielded the evidence of necklace and earrings?
(A) Adamgarh
(B) Bagor
(C) Mahadaha
(D) Singrauli
Answer: (C)

3. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                                                            List – II
a. Alamgirpur                                                  i. Gujarat
b. Rakhigarhi                                                   ii. Haryana
c. Rangpur                                                       iii. Punjab
d. Ropar                                                          iv. Uttar Pradesh
Codes:
       a b c d
(A) i iii iv ii
(B) iv ii i iii
(C) iii i ii iv
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

4. Which of the Harappan sites have yielded the evidence of paddy?
i. Harappa
ii. Mohenjodaro
iii. Lothal
iv. Rangpur
Select the correct answer from the codes below:
(A) i and ii
(B) ii and iii
(C) iii and iv
(D) i, ii and iii
Answer: (C)

5. Which of the following is the most popular metre of the Rigveda?
(A) Anushtup
(B) Gayatri
(C) Jagati
(D) Trishtup
Answer: (D)

6. The Paippalada Samhita is a recension of
(A) Rigveda
(B) Yajurveda
(C) Samaveda
(D) Atharvaveda
Answer: (D)

7. The Vedic river Kubha is to be located in: 
(A) Afghanistan
(B) Chinese Turkistan
(C) Kashmir
(D) Punjab
Answer: (A)

8. Which of the following are not Buddhist Jatakas?
i. Baveru Jataka
ii. Brihaj Jataka
iii. Dasarath Jataka
iv. Yavana Jataka
Indicate the correct answer from the codes given below:
(A) i and ii
(B) iii and iv
(C) i and iii
(D) ii and iv
Answer: (D)

9. Which of the following Mauryan Pillars were surmounted by Lion Capital?
i. Lauriya Nandangarh
ii. Kolhua (Bakhira)
iii. Sanchi
iv. Sarnath
Indicate the correct answer from the codes below:
(A) i & iv
(B) ii & iii
(C) iii & iv
(D) i, ii, iii & iv
Answer: (D)

10. The Mauryan ruler Asoka gifted caves in the Barabar Hill in Bihar to
(A) Ajivikas
(B) Mahasanghikas
(C) Niganthas
(D) Theravadins
Answer: (A)

11. Which one of the following has not been included in the list of seven limbs of State?
(A) Duta
(B) Janapada
(C) Mitra
(D) Sena
Answer: (A)

12. Who among the following laid down punishment for persons becoming ascetics without making adequate provision for dependent wife and children?
(A) Kautilya
(B) Manu
(C) Pushyamitra Sunga
(D) Sasanka
Answer: (A)

13. In which type of marriage there was a condition of giving a pair of cows to the father of the bride?
(A) Arsha
(B) Asura
(C) Daiva
(D) Prajapatya
Answer: (A)

14. The son born of Niyoga was known as
(A) Aurasa
(B) Gudhaja
(C) Kshetraja
(D) Sahodha
Answer: (C)

15. According to the Dharmasastra tradition who was considered to be the first successor to Stridhana?
(A) Husband
(B) Son
(C) Daughter
(D) Daughter-in-law
Answer: (C)

16. Excavations of which of the following sites has yielded evidence of a Vaishnava temple of pre-Christian era?
(A) Ayodhya
(B) Besnagar
(C) Bodhgaya
(D) Mathura
Answer: (B)

17. Ancient mint centres of the Yaudheyas were
i. Agaroha
ii. Bayana
iii. Rohtak
iv. Sunet
Indicate the correct answer from the codes below:
(A) i and ii
(B) iii and iv
(C) ii and iii
(D) i and iv
Answer: (B)

18. Consider the following statements:
Assertion (A): The early Chaitygrihas and Viharas of Guntuphalli in West Godavari district are rock cut.
Reason (R): The Chaityas and Viharas of Eastern Deccan are usually rock-cut.
In the context of above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

19. Which of the following places has yielded Roman coins of Augustus in good numbers?
(A) Arikamedu
(B) Coimbatore district
(C) Mahabalipuram
(D) Sopara
Answer: (B)

20. Consider the following statements:
Assertion (A): The Buddhist text Milindapanho states that ships were sailed from India to
Alexandria.
Reason (R): Milinda had a second capital at Alexandria.
In the context of above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

21. Who among the following Kushan Kings portrayed only one deity Shiva with or without Nandi on the reverse of his coins?
(A) Kujula Kadphises
(B) Wema Kadphises
(C) Kanishka
(D) Huvishka
Answer: (B)

22. Which school of art used spotted sandstone as material for sculptures?
(A) Amaravati
(B) Gandhar
(C) Mathura
(D) Sarnath
Answer: (C)

23. Who among the following was a great patron of the Sangam poets?
(A) Kāri
(B) Ori
(C) Nalli
(D) Pāri
Answer: (D)

24. In which of the following early royal families, men usually patronised the Vedic religion and the ladies the Buddhism?
(A) Ikshvakus
(B) Kanvas
(C) Guptas
(D) Vakatakas
Answer: (A)

25. The guild which had migrated from Lata and settled in Dasapura traded in
(A) Jewels
(B) Oil
(C) Salt
(D) Silk
Answer: (D)

26. Where did Upasika Bodhisiri construct a Chaityagriha, enshrining a Stupa, for the exclusive use of the Theravadin Acharyas of Sri Lanka?
(A) Amaravati
(B) Bhaja
(C) Kanheri
(D) Nagarjunakonda
Answer: (D)

27. Who among the following rulers had performed the Vajapeya sacrifice?
i. Pushyamitra Sunga
ii. Chantamula
iii. Pravarasena – I
iv. Samudragupta
Indicate the correct answer from the codes below:
(A) i and ii
(B) ii and iii
(C) iii and iv
(D) i and iii
Answer: (B)

28. Who among the following was the chief exponent of Sunyavada?
(A) Ananda
(B) Asanga
(C) Dinnaga
(D) Nagarjuna
Answer: (D)

29. Who among the following is known as the acharya of Asvasastra?
(A) Asvin
(B) Palakka
(C) Palakapya
(D) Salihotra
Answer: (D)

30. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Ashtanga Sangraha – Ayurveda
(B) Brahma Siddhanta – Philosophy
(C) Lilavati – Mathematics
(D) Rupamandana – Iconography
Answer: (B)

31. Bhinmal is known as the native place of the astronomer named
(A) Aryabhatt
(B) Bhaskaracharya
(C) Brahmagupta
(D) Varahamihira
Answer: (C)

32. Who among the following had the title ‘Dharma-Maharaja’?
(A) Pushyamitra Sunga
(B) Gautamiputra Satakarni
(C) Pravarsena – I
(D) Chandragupta – II
Answer: (C)

33. Where is the Buddhist rock-cut cave which depicts eleven-headed Bodhisattva image?
(A) Ajanta
(B) Ellora
(C) Kanheri
(D) Karle
Answer: (C)

34. Which of the following had been the chief centres of casting Buddhist bronze image during the Pala period?
i. Kurkihar
ii. Nalanda
iii. Rajgrih
iv. Sarnath
Indicate the correct answer from the codes below:
(A) ii only
(B) i and ii
(C) iii and iv
(D) ii, iii and iv
Answer: (B)

35. 556 years of Śaka era had elapsed when the Aihole inscription of Pulekesin – II was composed. Its approximate equivalent would be
(A) A.D. 499
(B) A.D. 613
(C) A.D. 634
(D) A.D. 691
Answer: (C)

36. Which of the following temples was constructed by Lokamahadevi, the senior queen of Chalukya ruler Vikramaditya – II?
(A) Draupadi Rath at Mamallapuram
(B) Vaikuntha Perumal temple at Kanchipuram
(C) Meguti temple at Aihole
(D) Virupaksha temple at Pattadakal
Answer: (D)

37. Which of the following temples is considered the earliest monument of Khajuraho?
(A) Chausath Yogini temple
(B) Brahma temple
(C) Lakshman temple
(D) Parswanath temple
Answer: (A)

38. Which of the following temples has a Sikhara of the Dravidian style?
(A) Chitragupta temple, Khajuraho
(B) Draupadi Rath, Mamallapuram
(C) Rajarani temple, Odisha
(D) Teli Ka Mandir, Gwalior
Answer: (D)

39. Name the temple which served as a centre of higher education:
(A) Lingaraja temple at Bhubneswar
(B) Sasbahu temple at Gwalior
(C) Shore temple at Mamallapuram
(D) Trayi Purush temple at Salotgi
Answer: (D)

40. Where did the Rashtrakuta King Dantidurga perform Hiranyagarbha Mahadana ceremony?
(A) Ellora
(B) Nasik
(C) Manyakheta
(D) Ujjain
Answer: (D)

41. Under the Chola rule there existed a medical school teaching the Charaka Samhita and the Ashtangahridaya Samhita at
(A) Annāyiram
(B) Tirumukkūdal
(C) Tiruvāduturai
(D) Tribhuvani
Answer: (C)

42. Who among the following Chalukya rulers had forbidden animal sacrifice in Gujarat?
(A) Bhima
(B) Siddharaja Jayasimha
(C) Kumarapala
(D) Ajayapala
Answer: (C)

43. Who among the following has been criticised by Kalhana for confiscating the temple treasures?
(A) Lalitaditya
(B) Avantivarman
(C) Didda
(D) Harsha
Answer: (D)

44. Which of the following is correctly matched?
(A) Hemadri – Danasagara
(B) Jimutavahana – Dayabhaga
(C) Lakshmidhara – Chaturvargachintamani
(D) Medhatithi – Commentary on Yajnavalkya Smriti
Answer: (B)

45. Who among the following issued coins with the figure of Lakshmi?
(A) Mahmud Ghazni
(B) Mohammad Ghori
(C) Akbar
(D) None of the above
Answer: (B)

46. The earliest extant Persian dictionary is
(A) Miftahul Suzala
(B) Farhang-i-Qawwas
(C) Farhang-i-Jahangiri
(D) Farhang-i-Rashidi
Answer: (B)

47. Match the List – I with List – II and select correct answer from the codes given below the list:
List – I (Author)                                                         List – II (Work)
a. Jauhar Aftabchi                                                       i. Tazkirat-ul Waqiyat
b. Bayzeed Bayaat                                                      ii. Tazkira-i Humayun-wa-Akbar
c. Ishwar Das Nāgar                                                   iii. Futuhat-i Alamgiri
d. Shamshuddin Shah Nawaj Khan                            iv. Ma’asir-ul Umra
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv iii ii i
(C) iii ii i iv
(D) ii i iv iii
Answer: (A)

48. In whose court the Hindu Painters Basawan and Daswant were the chief painters?
(A) Akbar
(B) Aurangzeb
(C) Mohammed Shah ‘Rangila’
(D) Bahadurshah Zafar
Answer: (A)

49. ‘Loor’ is a well known folk song and dance of which State?
(A) Rajasthan
(B) Bihar
(C) Himachal Pradesh
(D) Assam
Answer: (A)

50. The marble stone was first introduced with Red Stone in the Mughal Buildings during whose period?
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Answer: (C)

51. Which Scholar Minister of Vijaynagar Empire was a famous Bhāsyakār of Vedas?
(A) Sayan
(B) Peddan
(C) Hemadri
(D) None of the above
Answer: (A)

52. In which book Tirumular has put up mystic interpretation of the Shaiv-Siddhanta?
(A) Tirumandiram
(B) Tiruwachkam
(C) Nayalir prabandhan
(D) Tirupalladu
Answer: (A)

53. The Lawni and Powada are associated with the following:
(A) Shringhar and Veer Ras
(B) Hasya and Vyang Ras
(C) Karun Ras
(D) Shant Ras
Answer: (A)

54. The Muslim ritual of ‘Fatiha’ relates to
(A) Prayer for the dead
(B) Bathing in the sacred water
(C) Visit to a Dargah of any saint
(D) Congregation for singing Qawwalis
Answer: (A)

55. Moplahs, who are known to have rebelled against the British Raj were the descendents of whom?
(A) Arab men and Indian women
(B) Persian women and Shaikhzada men
(C) Indian males and Persian women
(D) Deccani women and Rajput males
Answer: (A)

56. Point out the Mughal Emperor who abolished ‘Sajda’ and ‘Zamibos’ both.
(A) Babur
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Answer: (C)

57. Itimadud Daulah was the father -inlaw of the Mughal Emperor
(A) Akbar
(B) Jahangir
(C) Shahjahan
(D) Aurangzeb
Answer: (B)

58. On 2nd February, 1786 William Jones delivered his third annual discourse to Asiatic Society on the subject
(A) Importance of Asia in the history of mankind
(B) History and culture of the Hindus
(C) Reflection on the history, laws, manners, arts and antiquities of Asia
(D) Remarks on the old inhabitants
Answer: (B)

59. Who among the following Muslim Sufi writers wrote ‘Chandawat’?
(A) Mulla Daud
(B) Kutuban
(C) Manjhan
(D) Jayasi
Answer: (A)

60. Sawai Jai Singh of Jaipur showed his interest to establish observatories in the following five cities:
(A) Delhi, Jaipur, Mathura, Ujjain, Varanasi
(B) Agra, Mathura, Delhi, Banaras, Haridwar
(C) Ujjain, Pushkar, Mathura, Jaipur, Delhi
(D) Delhi, Jaipur, Somnath, Pushkar, Mathura
Answer: (A)

61. Which of the following Missionaries came to India after they were permitted to preach religion?
(A) London Missionary Society
(B) Scotch Missionary Society
(C) General Baptist Missionary Society
(D) All the above
Answer: (D)

62. Who of the following was not associated with the Aligarh School?
(A) Nazir Ahmed
(B) Maulana Shibli Nomani
(C) Maulana Azad
(D) Altaf Hussain Hali
Answer: (C)

63. Of the following, who started the Gurukul Kangri?
(A) Mahatma Hans Raj
(B) Dayanand Saraswati
(C) Guru Dutt
(D) Swami Shraddhanand
Answer: (D)

64. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I (Author)                                                                     List – II (Work)
a. Lajpat Rai                                                                            i. Rangabhumi
b. M.K. Gandhi                                                                       ii. Young India
c. Premchand                                                                          iii. Hind Swaraj
d. Abul Kalam Azad                                                               iv. India Wins Freedom
Codes:
       a b c d
(A) i iv ii iii
(B) ii iii i iv
(C) iii ii iv i
(D) iv i iii ii
Answer: (B)

65. Arrange the following Education Reform Commissions in chronological order:
i. Radhakrishanan Commission
ii. The Hunter Commission
iii. The Kothari Education Commission
iv. The Sadler University Commission
Select your answer from the codes given below:
(A) i iii ii iv
(B) ii iv i iii
(C) iii i iv ii
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

66. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Ram Mohan Roy demanded that the maximum rents to be paid by the actual cultivators of land should be permanently fixed.
Reason (R): The cultivators did not enjoy the benefits of the Permanent Settlement of Bengal of 1793.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

67. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Education remained available to a handful of Indians during the colonial period.
Reason (R): All Educational institutions were opened through the incentives of rich people only.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

68. Identify the organization which concerned itself with the question of women’s education.
(A) School Book Society
(B) Theosophical Society
(C) Prarthana Samaj
(D) All the above
Answer: (D)

69. Which one of the following statements is not correct concerning Gandhian Philosophy?
(A) Mahatma Gandhi derived inspiration from reading the works of western thinkers.
(B) Vaishnavism and Jainism had no influence on him.
(C) It was based on the recognition of the diversities of India.
(D) His social philosophy was meant for the uplift of lower classes.
Answer: (B)

70. Match List–I (Authors) with List–II (Works) and select the correct answer using the codes given below:
List – I (Authors)                                                        List – II (Work)
a. Mustafa Khan                                                         i. Islamic revival in British India
b. Sir William Muir                                                     ii. History of the Revolt in Bijnor
c. Sayyid Ahmed Khan                                              iii. Life of Mohammad
d. Thomas Metcalf                                                      iv. An Apology for the New Light
Codes:
       a b c d
(A) ii i iv iii
(B) iv ii iii i
(C) iv iii ii i
(D) ii iv iii i
Answer: (C)

71. From where was started the publication of the ‘Ghadar’ paper in 1913?
(A) Lahore
(B) London
(C) San Francisco
(D) New York
Answer: (C)

72. Who of the following has made the architectural design of Prince of Wales Museum of Bombay?
(A) G. Wittel
(B) Sir Edward Lutyens
(C) Sir Edward Baker
(D) Lord North
Answer: (A)

73. To whom did Mahatma Gandhi consider his spiritual guide?
(A) The New Testament
(B) The Quran
(C) The Bhagvad Gita
(D) The Ramayana
Answer: (C)

74. Who among the following scholars used the concept “colonial milieu’ concerning the South Asian indigenous civilizations and its contact with British culture?
(A) J.N. Farquhar
(B) K.W. Jones
(C) J. Hopkins
(D) D. Kopf
Answer: (B)

75. Who among the following ‘wanted to preserve Islam unchanged; not as it was idealized in texts or the historical past, but Islam as it had evolved to the present’?
(A) Ahmed Riza Khan
(B) Sayyid Ahmed Khan
(C) Mohammad Qasim Nanautawi
(D) Rashid Ahmed Gangohi
Answer: (A)

0 comments