UGC NET Original Questions Paper III in Indian Culture { 2012 June }

1. Which Harappan Civilization site has yielded the evidence of rice cultivation?
(A) Lothal
(B) Kalibangan
(C) Mohenjodaro
(D) Kot Diji
Answer: (A)

2. Who among the following Vedic deities has been invoked first in the Rgveda?
(A) Indra
(B) Varuna
(C) Surya
(D) Agni
Answer: (D)

3. Foreigners (mlecchas) are mentioned for the first time in the:
(A) Satapatha Brahman.a
(B) Gopatha Brahman.a
(C) Astadhyay–i
(D) Gautama Dharmasutra
Answer: (A)

4. The stupa built on the relics of Buddha’s famous disciples Sariputra and Maudgalyayana is located at:
(A) Sanchi
(B) Bharhut
(C) Sarnath
(D) Kusinagara
Answer: (A)

5. An officer of ancient India who supervised the collection of revenue from rural areas and forests was called:
(A) Aksapataladhyaksa
(B) Panyadhyaksa
(C) Sannidhata
(D) Samaharta
Answer: (D)

6. Who among the following Smritikaras has allowed widow remarriage?
(A) Gautama
(B) Parashara
(C) Narada
(D) Manu
Answer: (B)

7. The members of which religious sect condemned the use of alms – bowl and preferred to receive their alms in bare palms?
(A) Digambaras
(B) Ajivikas
(C) Yapaniyas
(D) Charavakas
Answer: (B)

8. The son of an unmarried girl was called
(A) Aurasa
(B) Dattaka
(C) Kshetraja
(D) Kanina
Answer: (D)

9. Match List – I (Officer) with List – II (Duty) and select the correct answer using the codes given below:
List – I                        List – II
(Officer)                      (Duty)
(a) Pautavadhyaks.a    (i) Superintendent of Agriculture
(b) Pan.yadhyaks.a      (ii) Superintendent of Commerce
(c) Laksanadhyaks.a   (iii) Superintendent of mints
(d) S–itadhyaks.a        (iv) Superintendent of Weights and Measures
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (D)

10. Arrange the following texts in a chronological order and select the correct answer using the codes given below:
(i) As.tadhyayi
(ii) Nirukta
(iii) Yogasataka
(iv) Brahmasutra
Codes:
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (A)

11. Who among the following foreigners had visited the holy places like Dasapur, Surparaka, Ujjayin, Pushkara etc.?
(A) Heliodorus
(B) Ushavadata
(C) Rudradaman
(D) None of the above
Answer: (B)

12. Which one of the following places in the north-west frontier province of present Pakistan has yielded a fragmentary Brahmi inscription of Asoka?
(A) Pul-i- Darunta
(B) Buner
(C) Ai-Khanam
(D) Shahbazgarhi
Answer: (B)

13. Arrange the following art objects in a chronological order and select the correct answer using the codes given below:
(i) Buddha images of Mathura
(ii) Buddhist sculptures of Bharhut
(iii) Sultanganja Buddha
(iv) Didarganja Yaksi
Codes:
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iv) (ii) (i) (iii)
(C) (i) (iv) (iii) (ii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (B)

14. Consider the following statements:
Assertion (A): The Junagarh Rock Inscription, dated 150 A.D., is an eloquent eulogy of Sakaruler Rudradaman.
Reason (R): It is important in so far as its script is Brahmi, the language Sanskrit and the style literary.
Now select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

15. The brick temple of Sirpura is situated in
(A) Jharkhand
(B) Chhatisgarh
(C) Madhya Pradesh
(D) Orissa
Answer: (B)

16. The term ‘Devavrata’ occurs on the coins of
(A) Kanis.ka
(B) Chandragupta II
(C) Gondopharnes
(D) Devapala
Answer: (C)

17. Aparajitapriccha is a work on
(A) Polity
(B) Philosophy
(C) Natyasastra
(D) Silpasastra
Answer: (D)

18. Who among the following is a female author?
(A) Rajyasri
(B) Ratnavali
(C) Si labhaarika
(D) Vasantasena
Answer: (C)

19. Kartikeya is depicted on the coins of
(A) Huvis.ka
(B) Kanis.ka
(C) Vasudeva
(D) Vasis.ka
Answer: (A)

20. Coins, bearing a date, were introduced in India by:
(A) Rudradaman
(B) Rudrasena I
(C) Rudrasimha I
(D) Chandragupta II
Answer: (C)

21. The earliest inscriptional evidence of the tradition of painting in India has been found in the cave of:
(A) Bhaja
(B) Barabara
(C) Jog–imara
(D) Karle
Answer: (C)

22. SutradharaMan.ana, the renowned architect at the court of Maharan. A Kumbha wrote among other works:
(A) Samarangan.asutradhara
(B) Aparajitapriccha
(C) Vastusastraprakaran.a
(D) Devatamurtiprakaran.a
Answer: (D)

23. The bhogaman. apa forms part of the plan of one of the following :
(A) Sun temple at Modhera
(B) Martan.a temple in Kashmir
(C) Kandariya Mahadeva temple at Khajuraho
(D) Lingaraja temple at Bhubaneswar
Answer: (D)

24. Archaeological remains relating to the period of the Sangam literature have been found at
(A) Arikamedu
(B) Brahmagiri
(C) Madurai
(D) Tanjavur
Answer: (D)

25. Kusana ruler Kaniska had his capital in Purushapura. Which one of the following places in his kingdom had the status almost of a second capital?
(A) Mathura
(B) Sanchi
(C) Sarnath
(D) Taksasila
Answer: (A)

26. Bha a, in his drama Swapnavasavadatta, has immortalised the love- story of Udayana, the king of Vatsa and Vasavadatta the princess of:
(A) Avanti
(B) Chedi
(C) PaƱchala
(D) Vajji
Answer: (A)

27. Which Tamil epic depicts the tragic story of Kovalan and his wife Kan.n.aki?
(A) Ku alakesi
(B) Silappadikaram
(C) Ma imekalai
(D) Valayapati
Answer: (B)

28. Match List – I (Temple) with List – II (Location) and select the correct answer using the codes given below:
List – I                        List – II
(Temple)                      (Location)
(a) Kailasanatha          (i) Tanjavur
(b) Brihadisvara          (ii) Trichy
(c) Srirangam               (iii) Ka~nc–i
(d) Vitthalaswami       (iv) Hampi
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (ii) (i) (iii) (iv)
Answer: (B)

29. Match List – I (Text) with List – II (Context) and select the correct answer using the codes given below:
List – I                                                List – II
(Text)                                      (Context)
(a) Nagananda                         (i) Romantic Comedy
(b) Navasahsakacharit             (ii) Bodhisattva J–I mutavahana
(c) Vyavaharamatrika              (iii) Tale of Sindhuraja
(d) Ratnaval–I                         (iv) Inheritance Laws
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iv) (ii) (i) (iii)
Answer: (C)

30. Match List – I (Book) with List – II (Author) and select the correct answer using the codes given below:
List – I                                                List – II
(Book)                                     (Author)
(a) Ramacharita                       (i) Mahaviracharya
(b) Kritya-Kalpataru               (ii) Devanabha a
(c) Smriti-Candrika                 (iii) Sandhyakaranandi
(d) Gan.itasarasagraha                        (iv) Laksm–I dhara
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (iii) (ii) (iv)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iii) (ii) (i) (iv)
Answer: (C)

31. Match List – I (Builders) with List – II (Temples) and select the correct answer using the codes given below:
List – I                                                List – II
(Builders)                                (Temples)
(a) Rajaraja the Great              (i) Mallikarjuna Temple of Paaakala
(b) Rajendra I                          (ii) JagannathaTemple of Puri
(c) Anantavarman                   (iii) Brihadisvara Temple of Tanjavur
(d) Trailokyamahadev–I         (iv) Sive Temple of Gangaikon. acolapuram
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (ii) (i) (iii)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (C)

32. Which one of the following is a comprehensive work on Tamil grammar?
(A) Akananuru
(B) Kundalakesi
(C) Tolakappiam
(D) Purananuru
Answer: (C)

33. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Hathigum .pha Inscription of Kharavela– Parsvanatha
(B) UdaigiriCaveInscription of Chandragupta II– V –I rasena Saba
(C) Junagarh Rock Inscription of Rudradaman– Tus.aspha
(D) Mandasor Stone Inscription of Kumaragupta and Bandhuvarman– Vatsabhatti
Answer: (A)

34. Consider the following statements:
Assertion (A): The art of painting reached its perfection in the Gupta-Vakataka age.
Reason (R): Training in painting formed a necessary item in the cultural personality of a citizen of those times.
Now select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

35. Arrange the following thinkers in a chronological order and select the correct answer using the codes given below:
(i) Aryabha
(ii) Bhas. kara I
(iii) Brahmagupta
(iv) Varahamihira
Codes:
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (iv) (ii) (iii)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (D)

36. Themost eminent Chola ruler of the Sangam Age was
(A) A an Atti
(B) Ton. aiman
(C) Kantan
(D) Karikala
Answer: (D)

37. Which foreign tribes are known to early Indian Literature even before they actually entered India?
(A) Parthians
(B) Scythians
(C) Kushanas
(D) Hunas
Answer: (D)

38. Arrange the following inscriptions in a chronological order and select the correct answer using the codes given below:
(i) Sanjan Copper Plate
(ii) Sohgaura Copper Plate
(iii) Poona Copper Plate
(iv) Madhuban Copper Plate
Codes:
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (A)

39. Which one of the following is a commentary on Vatsyayana’s Kamasutra?
(A) Pa~nchasayakam
(B) Ratima~njar–i
(C) Samarad–I pika
(D) Jayama gala
Answer: (D)

40. Coins, bearing the figures of Rama and Sita, were issued by
(A) Akbar
(B) Krishnadeva Raya
(C) Rama Raya
(D) Sher Shah
Answer: (A)

41. Sanskritization, a concept in socio-cultural study is given by:
(A) Max Weber
(B) Louis Dumont
(C) David Mandelbaum
(D) M. N. Srinivas
Answer: (D)

42. Which one of the following social customs was very popular in the Vijaynagar Empire to secure divine favour?
(A) Self – immolation
(B) Walking on fire
(C) Cutting of organs
(D) None of the above
Answer: (B)

43. Shaikh Nuruddin belonged to the:
(A) Shattari Silsilah
(B) Firdausiya Silsilah
(C) Rishi Silsilah
(D) Chisti Silsilah
Answer: (C)

44. During the medieval period among the following European traders who came to India first?
(A) Portuguese
(B) Dutch
(C) English
(D) French
Answer: (A)

45. Tobacco was brought to Northern India in the:
(A) First half of the sixteenth century
(B) Second half of the sixteenth century
(C) First half of the seventeenth century
(D) Second half of the seventeenth century
Answer: (B)

46. Theory of ‘Nur Jahan Junta’ was propounded by:
(A) Banarasi Prasad Saxena
(B) Beni Prasad
(C) Irfan Habib
(D) Nurul Hasan
Answer: (B)

47. After seeing Ellora caves who appreciated the art in the following words:
“San’ san haq–q–isubhanaast” (It is the truth of the glorifying creator)
(A) Babur
(B) Akbar
(C) Aurangzeb
(D) Nizam of Hyderabad
Answer: (C)

48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): The Sultanate in India embarked on an experiment of creating a powerful ruling class.
Reason (R): The ruling class of the Sultanate period was not confined to the followers of a single religion.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

49. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
(a) Srivaishnavas         (i) Chhattisgarh
(b) Ravidasis               (ii) Rajasthan
(c) Dadu Panthis         (iii) Uttar Pradesh
(d) Satnamis                (iv) Tamil Nadu
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (i) (ii) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (B)

50. Akbar’s policy of territorial expansion was primarily aimed at
(A) Safeguarding the North-west frontier from Mongal invasions
(B) Consolidation of royal authority over the Rajputana and the Deccan
(C) Establishment of supreme power over the conquered territories
(D) Propagation of his religion Tauhid-i- Ilahi
Answer: (C)

51. Which one of the following statements is inapplicable to signify the commercial importance of Multan during the medieval period?
(A) Multan’s commercial significance was enhanced owing to the large establishment of Suhrawardi Silsilah.
(B) The great trade route between Delhi and Islamic world passed through Multan.
(C) Multan conducted a brisk export of slaves to the Islamic countries.
(D) The rise of Lahore in the second half of the 16th century contributed to Multan’s commercial importance.
Answer: (D)

52. Who among the following was not a painter of Jahangir?
(A) Daswant
(B) Abul Hasan
(C) Ustad Mansur
(D) Bishandas
Answer: (A)

53. Indicate the correct chronological sequence of the following monuments in order of their construction.
(i) Humayun tomb
(ii) Moti mosque
(iii) Din Panah
(iv) Red Fort, Delhi
Select your answer from the codes given below:
(A) (iii) (i) (iv) (ii)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (i) (iii) (iv) (ii)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (C)

54. Ramayana was translated from Sanskrit to Persian during the reign of
(A) Humayun
(B) Sher Shah
(C) Akbar
(D) Jahangir
Answer: (C)

Read the following passage carefully and on the basis of text answer your questions beginning from 55 to 58:
Dictionary definitions of heritage emphasise the notion of inheritance, what is or may be transmitted from ancestors. Tourism usage often classifies it as cultural or natural heritage. The World Heritage Convention (1982) also enjoins ignatory nations to ensure the identification, protection, conservation, presentation and transmission to future generations of the world’s cultural and natural heritage. Culturally, heritage may be broadly defined to encompass the history and ideas of a people and/or a country, values and beliefs, buildings and monuments, sites of important past events, the arts (literature, music, dance, sculpture, art), traditional events and festivals, and traditional life styles. Natural heritage refers to landscapes in which pristine wilderness (unlogged forests, undammed rivers, unfarmed mountains) predominate. Landscapes modified by human endeavor are regarded as part of the cultural estate.
It is to some degree artificial to separate heritage into cultural and natural divides because the values associated with landscapes are cultural. Furthermore, for many indigenous peoples their cosmology is based on the individuality of human kind and nature.
Their past is linked with the present into the future and heritage is a lived experience. These issues underline the difficulty of defining ‘heritage’ because, ultimately, it can be virtually anything that anyone wants it to be. This becomes apparent when the social and political significance of heritage is considered. The social significance of heritage lies in its association with identity. It is fundamental in helping individuals, communities and nations define who they are, both to themselves and to outsiders. It may provide a sense of belonging in a cultural sense and in terms of place. It can be personal past or impersonal heritage.

55. Culturally, heritage is defined to know about
(A) Science
(B) Nuclear power
(C) History, ideas of people and country
(D) Geography
Answer: (C)

56. The different values transmitted from ancestry to the present generation is known
(A) History
(B) Heritage
(C) Geography
(D) Economics
Answer: (B)

57. Landscapes changed by the efforts of persons is called:
(A) Cultural estate
(B) Wilderness
(C) Natural heritage
(D) None of the above
Answer: (A)

58. To separate heritage into cultural and natural heritage is called artificial because
(A) The values which are linked with landscapes are cultural.
(B) The heritage is associated with historical past.
(C) Cultural and natural heritages are different from each other.
(D) Values have no link with the natural heritage.
Answer: (A)

59. The famous serampore missionaries belonged to the country:
(A) Portugal
(B) England
(C) Germany
(D) Denmark
Answer: (D)

60. Name the first Baptist missionary who translated Bible into Bengali:
(A) Y. Marshman
(B) W. Ward
(C) William Carey
(D) Macaulay
Answer: (C)

61. Which one of the following is related to the teachings of Raja Ram Mohan Roy?
(A) Universality of all religions
(B) All religions are true and led to God
(C) Accepting Idol worship
(D) Adherence to Theism
Answer: (D)

62. After the address of Swami Vivekananda in the World Religious Conference, which paper had commented “After hearing him we feel how foolish it is to send missionaries to this learned nation”?
(A) Chicago Tribune
(B) Washington Post
(C) New York Herald
(D) American Times
Answer: (C)

63. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Dayananda believed the Vedas are the books of true knowledge.
Reason (R): It is not necessary for an Arya to read, or hear them to read and teach and preach them to others.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

64. One of the following leaders was not associated with National Education Movement in India:
(A) Satishchandra Mukherjee
(B) Vivekananda
(C) Brahma Bandopadhaayay
(D) Annie Besant
Answer: (B)

65. Who delivered a series of lectures under the title of ‘Wake up India’?
(A) B. G. Tilak
(B) Arabindo Ghosh
(C) Bipinchandra Pal
(D) Annie Besant
Answer: (D)

66. One of the following was not associated with the Prarthana Samaj:
(A) Anandmohan Bose
(B) Pratapchandra Majumdar
(C) Atmaram Pandurang
(D) Mahadeva Govinda Ranade
Answer: (A)

67. Arrange chronologically the following Acts:
(i) Hindu Widow Marriage Act
(ii) Age of Conscent Act
(iii) Brahmo Marriage Act
(iv) Hindu Marriage Validating Act
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (A)

68. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Editor)                                   (Paper)
(a) T. Natarajan                       (i) Vivekavardhini
(b) K. Veereshalingam            (ii) The Indian Social Reformer
(c) Keshavachandra Sen         (iii) Tatvabodhini
(d) Devendranath Tagore        (iv) Indian Mirror
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (iii) (ii) (iv)
(C) (iii) (iv) (i) (ii)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (A)

69. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Paper)                                     (Place of Publication)
(a) Indu Prakash                      (i) Madras
(b) Pioneer                               (ii) Calcutta
(c) Amrit Bazar Patrika           (iii) Allahabad
(d) New India                                     (iv) Bombay
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (i) (iv) (iii) (ii)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer: (B)

70. Who was the founder of the Depressed Class Mission in Bombay?
(A) B. R. Ambedkar
(B) Jyothiba Phule
(C) Vittal Ramji Shinde
(D) T. M. Nair
Answer: (C)

71. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
(Author)                      (Book)
(a) B. R. Ambedkar    (i) India Divided
(b) Rajendra Prasad    (ii) Pakistan or The Partition of India
(c) Valentine Chirol    (iii) India a Nation
(d) Annie Besant         (iv) Indian Unrest
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iv) (i) (iii) (ii)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer: (D)

Read the passage below, and answer the questions that follow, based on your understanding of the passage.
The Permanent Settlement vested the land ownership right in the zamindars, which previously enjoyed only revenue collecting right. Therefore, those who lost out in this settlement were the peasants, who were left at the mercy of the zamindars. Their customary occupancy right was ignored and they were reduced to the status of tenants. The provision of patta, or written agreement between the peasant and the zamindar providing a record of the amount of rent to be paid, was rarely followed by the zamindars. Nor was it liked by the peasants who always feared to lose in any formal record of rights and obligations. The burden of high revenue assessment was thus shifted to the peasants, who were often also called upon to pay illegal cesses. The subsequent regulations of 1799 and 1812 gave the zamindars the right to seize property of the tenants in case of non-payment of rent without any permission of a court of law. It is no wonder, therefore, that as a cumulative effect of this support to the coercive power of the zamindars, the condition of the actual cultivators declined under the Permanent Settlement.

72. With the introduction of Permanent Revenue Settlement System, the peasant position
(A) Remained status quo
(B) It improved
(C) It declined
(D) He became a slave
Answer: (C)

73. After the introduction of Permanent Revenue Settlement System the peasants became
(A) Zamindars
(B) Pattadars
(C) Tenants
(D) Paupers
Answer: (C)

74. After the Permanent Revenue Settlement ownership rights were vested in the hands of
(A) Zamindars
(B) Peasants
(C) English East India Company
(D) Mediators
Answer: (A)

75. What rights were possessed by zamindars after the modifying regulations of 1799 and 1812?
(A) Right to seize the property of peasant
(B) Depriving the peasants to approach court of law
(C) Right to deprive family members of the peasants from the property
(D) Deprived the peasants right to question of zamindar
Answer: (A)

0 comments