UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2012 December }

1. The work which mentions Buddha’s last journey to Kushinagara, is
(A) Mahaparinirvana Sutra
(B) Lalitavistara
(C) Buddha - Charita
(D) The Jatakas
Answer: (A)

2. Which of the following is the Sri Lankan Buddhist source?
(A) Lankavatara Sutra
(B) Ashokavadana
(C) Dipavamsa
(D) None of the above
Answer: (C)

3. From whose accounts do we know about the functioning of the Nalanda University?
(A) Megasthenes
(B) Hiuen-Tsang
(C) Bana
(D) Fa-hien
Answer: (B)

4. Which of the following Harappan sites is stated to have been destroyed by fire?
(A) Kotdiji
(B) Amri
(C) Dholavira
(D) Lothal
Answer: (A)

5. To which Palaeolithic phase are related the pre-historic microlithic tools?
(A) Palaeolithic
(B) Mesolithic
(C) Neolithic
(D) None of the above
Answer: (C)

6. Who explored the first Harappan site?
(A) Sir John Marshall
(B) Daya Ram Sahani
(C) R.D. Banerji
(D) M. Wheeler
Answer: (B)

7. How were the Harappan seals manufactured?
(A) By Cutting
(B) By Moulding
(C) By Punching
(D) By Casting
Answer: (A)

8. The hymns of which God are dedicated in the Ninth Book of Rigveda?
(A) Indra
(B) Agni
(C) Mitra
(D) Soma
Answer: (D)

9. Whose houses did the king visit after the Ratnahvimsi ceremony?
(A) Mahishi
(B) Vavata
(C) Rathakara
(D) All the above
Answer: (D)

10. The Upanishad which mentions all the four Ashramas for the first time, is
(A) Isha
(B) Chhandogya
(C) Jabalopanishad
(D) Brihadaranayaka
Answer: (C)

11. Who was not the contemporary of Kanishka?
(A) Nagasena
(B) Ashvaghosha
(C) Vasumitra
(D) Charaka
Answer: (A)

12. In which language has Mahavira given his sermons?
(A) Magadhi
(B) Shuraseni
(C) Ardha-Magadhi
(D) Pali
Answer: (C)

13. Which of the following are the characteristics of the Advaita Philosophy of Shankara?
(A) Brahman an ultimate reality
(B) All mistakes due to ignorance
(C) Two levels of realities – conventional reality and absolute reality.
(D) All the above
Answer: (D)

14. In which Indian sculptural art have emerged the scenes from the Ramayana for the first time?
(A) Nachna - Kuthara
(B) Eran
(C) Osian
(D) Khajuraho
Answer: (A)

15. Which of the following Rock Edict of Ashoka speaks of religious synthesis?
(A) Rock Edict II
(B) Rock Edict X
(C) Rock Edict XII
(D) Rock Edict XIII
Answer: (C)

16. How many types of slaves are mentioned by Narada?
(A) 05
(B) 10
(C) 15
(D) 20
Answer: (C)

17. The Pancharatr system is a part of which sect?
(A) Vaishnavism
(B) Jainism
(C) Shaivism
(D) Ajivikism
Answer: (A)

18. What is meant by the term ‘Vishti’?
(A) State share of produce
(B) Emergency cess
(C) Forced Labour
(D) Tax collected by Intermediaries
Answer: (C)

19. The deities of which religious sects are depicted on the gold coins of Kanishka?
(A) Indian deities
(B) Iranian deities
(C) Greek deities
(D) All the above
Answer: (D)

20. Medhatithi was the commentator of which of the following smritis?
(A) Manu Smriti
(B) Vishnu Smriti
(C) Narada Smriti
(D) Katyayana Smriti
Answer: (A)

21. Who constructed the Brihadeshvara Temple at Tanjore?
(A) Parantaka I
(B) Rajendra I
(C) Rajaraja I
(D) Rajadhiraja
Answer: (C)

22. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                        List – II
(Place)                         (Art Work)
a. Sanchi                      1. DashavataraTemple
b. Karle                       2. The Stupa
c. Deogarh                   3. KandariyaTemple
d. Khajuraho               4. Chaitya Hall
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 4 1 3
(C) 3 2 1 4
(D) 4 2 3 1
Answer: (B)

23. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                                    List – II
(Mahajanapada)                      (Capital)
a. Vats                                     1. Champa
b. Avanti                                 2. Sothivati Nagari
c. Chedi                                   3. Ujjaiyini
d. Anga                                   4. Kausambi
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 2 1
Answer: (D)

24. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                        List – II
(Author)                      (Work)
a. Bhavabhuti              1. Dhavanyaloka
b. Vaghabhatta            2. Lilavati
c. Anandavardhana     3. Malatimadhava
d. Bhaskaracharya       4. Ashtanga
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 4 3
(B) 2 3 1 4
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Answer: (C)

25. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                                                            List – II
(Inscription)                                                    (Ruler)
a. Rock Edict XIII                                          1. Pulakeshin-II
b. Hathigumpha Inscription                            2. Harsha
c. Aihole Inscription                                       3. Ashoka
d. Madhuban Copper-Plate Inscription          4. Kharavela
Codes:
       a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 4 1 2 3
(C) 1 2 3 4
(D) 2 3 4 1
Answer: (A)

26. Arrange the following works in chronological order:
(i) Meghadoota
(ii) Buddhacharita
(iii) Kathasaritasagara
(iv) Ashtadhyayi
Select your answer from the codes given below:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (ii), (iii), (i), (iv)
(C) (iii), (iv), (i), (ii)
(D) (iv), (ii), (i), (iii)
Answer: (D)

27. Arrange the following monuments in chronological order:
(i) Lad Khan Temple, Aihole
(ii) Bhitargaon Brick Temple
(iii) Bharhut Stupa
(iv) Parshvanath Temple, Khajuraho
Select your answer from the codes given below:
Codes:
(A) (i), (iii), (ii), (iv)
(B) (ii), (iv), (iii), (i)
(C) (iii), (ii), (i), (iv)
(D) (iv), (i), (ii), (iii)
Answer: (C)

28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): The Buddha did not believe in the authenticity of the Vedas.
Reason (R): He was against the Brahmanas.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

29. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Ashoka went on tour every five years in his Empire.
Reason (R): He wanted to spread Buddhism.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

30. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Hiuen-Tsang maintained his links with Nalanda even after his return to China.
Reason (R): He could not forget his bitter opposition there.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

31. Point out the work which do not concern with the life of Sankaracharya.
(A) Shankaravijaya
(B) Shankaradigvijaya
(C) Shri Shankarabhyudayamahakavya
(D) Shankarabharana
Answer: (D)

32. Who among the following stated “Mahmud utterly ruined the prosperity of the country (India) and performed their wonderful exploits, by which the Hindus became like atoms of dust scattered in all directions?”
(A) Alberuni
(B) IbnBatuta
(C) Barani
(D) Isami
Answer: (A)

33. Zilallah a concept of kingship is associated with
(A) Iltutmish
(B) Balban
(C) Firoz Tughlaq
(D) Bahlol Lodi
Answer: (B)

34. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the:
List – I                                    List – II
1. Rajatarangini                       a. A work on Arthmetic
2. Lilavati                                b. A work on Religions
3. Tajik                                    c. A work on History
4. Dabistan-a Mazahib            d. A work on Astronomy
Codes:
       a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3
(D) 2 4 1 3
Answer: (D)

35. The title of ‘farzand’ was given by Akbar to:
(A) Mirza Abdur Rahim Khan-I khanon
(B) Birbal
(C) Raja Man Singh
(D) Mirza Manohar Shaikhawat
Answer: (C)

36. Who among the following Sufi saints did not belong to the Chishti Order (Silsilah)?
(A) Shaikh Hamiduddin Nagori
(B) Shwaja Qutubuddin BakhtiyarKaki
(C) Shaikh Bahuddin Zakaria
(D) Shaikh Nizamuddin Auliya
Answer: (C)

37. The correct name of the mosque built at Mehrauli is
(A) Qubbat-ul Islam
(B) Quwwat-ul Islam
(C) Nurul-ul Islam
(D) Qamar-ul Islam
Answer: (A)

38. In South India the merchants donated money, livestock and gold to the temples mostly for
(A) Maintenance of devadasis
(B) Maintenance of temple priests
(C) Maintenance of religious endowments
(D) Maintenance of perpetual lamps
Answer: (D)

39. Five astro labs were constructed in the different five cities by
(A) Mirza Raja Jai Singh
(B) Sawai Jai Singh
(C) Mota Raja Udai Singh
(D) Mirza Raja Man Singh
Answer: (B)

40. Amir-Khusrau is known to have innovated the musical instrument:
(A) Violin
(B) Flute
(C) Sitar
(D) Guitar
Answer: (C)

41. The First Telegraph line was opened in 1854 in India run between
(A) Calcutta to Bombay
(B) Calcutta to Delhi
(C) Calcutta to Madras
(D) Calcutta to Agra
Answer: (D)

42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
a. MadusudanDutt                              1. Ananda math
b. BankimchandraChatterjee              2. Meghanabadh
c. Rabindranath Tagore                       3. Neel Darpan
d. DinbanduMitra                               4. Geethanjali
Codes:
      a b c d
(A) 3 2 1 4
(B) 2 1 4 3
(C) 1 2 3 4
(D) 4 2 1 3
Answer: (B)

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Raja Ram Mohan Roy opposed the Sati Practice.
Reason (R): Because Raja Ram Mohan Roy wanted to become champion of the women.
In the context of two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                                    List – II
a. Mirat-ul- Akhbar                 1. Raja Ram Mohan Roy
b. Amrit Bazar Patrika            2. Gajula Laxminarsuchetti
c. Crescent                              3. Marshman
d. SamacharDarpan                 4. Sisir Kumar Gosh
Codes:
       a b c d
(A) 1 4 2 3
(B) 2 1 3 4
(C) 4 3 1 2
(D) 3 2 4 1
Answer: (A)

45. In which year the Simon Commission was appointed?
(A) 1925 AD
(B) 1927 AD
(C) 1928 AD
(D) 1930 AD
Answer: (B)

46. “Drink not, serve not, and produce not liquor” was the slogan of
(A) Mahatma Gandhi
(B) Periyar Ramaswamy
(C) Sri Narayan Guru
(D) JyothibaPhule
Answer: (C)

47. Who was the first Vice-chancellor of Indian Women’s University of Poona in 1916?
(A) Dhondo Keshav Karve
(B) R.G. Bhandarkar
(C) Sir Tej Bahadur Sapru
(D) W.T. Wacha
Answer: (B)

48. The author of ‘Jati Mimasa’ is:
(A) B. R.Ambedkar
(B) Jyothiba Phule
(C) Periyar Ramaswamy
(D) Sri Narayan Guru
Answer: (D)

49. On whose efforts the Devadasi Practice was abolished in the Madras Presidency?
(A) Annie Besant
(B) Durgabai Deshmukh
(C) Muttulakshmi Reddy
(D) Radhabai Subramaniam
Answer: (C)

50. Which Committee was appointed to suggest improvement in the University Education system?
(A) Whitley Commission
(B) Philip Hartog Commission
(C) Sadler Commission
(D) Lord Chancellor Commission
Answer: (C)

0 Response to UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2012 December }

Post a Comment