UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2013 June }

1. That the Neolithic inhabitants of some place lived in pit dwellings is suggested by the archaeological excavations in
(A) Assam
(B) Kashmir
(C) Madhya Pradesh
(D) Maharashtra
Answer: (B)

2. Which of the following Aryan deities have been referred in the Boghazköi inscription?
1. Indra
2. Mitra
3. Nasatya
4. Varuna
5. Yama
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 2 and 3 only
(C) 1, 4 and 5
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (D)

3. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                        List – II
(Vedic Rivers)             (Modern Names)
a. Asikni                      1. Chenab
b. Kubha                     2. Kabul
c. Parushni                   3. Jhelam
d. Vitasta                    4. Ravi
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 3 4 2 1
(D) 4 3 1 2
Answer: (A)

4. Which Samhita of the Yajurveda contains only hymns and no prose?
(A) Vajasaneyi
(B) Taittiriya
(C) Maitrayaniya
(D) Katha
Answer: (A)

5. The officer responsible for the collection of taxes in the later Vedic period was called
(A) Sangrahita
(B) Baladhikrita
(C) Akshavapa
(D) Bhagadudha
Answer: (D)

6. Who among the following is known as the author of Vedanga Jyotisha?
(A) Aryabhatta
(B) Brahmagupta
(C) Lagadha
(D) Latadeva
Answer: (C)

7. That Gautama Buddha and Tirthankara Mahavira were contemporaries is known from
(A) Acharanga sutra
(B) Kalpasutra
(C) Lalitavistara
(D) Vinayapitaka
Answer: (D)

8. Which of the following provides an epigraphic evidence of the birth place of Gautama Buddha?
(A) Nigalisagar inscription of Asoka
(B) Rummindei inscription of Asoka
(C) Sarnath inscription of Kanishka
(D) Mathura inscription of Huvishka
Answer: (B)

9. In which of the following types of marriage payment of the bride price was a condition?
(A) Arsha
(B) Asura
(C) Daiva
(D) Prajapatya
Answer: (A)

10. As a branch of learning Varta denotes:
(A) Debate
(B) Contemporary events
(C) Diplomacy
(D) Trade and Agriculture
Answer: (D)

11. Which one of the following has not been named among the seven limbs of State?
(A) Duta
(B) Janapada
(C) Kosha
(D) Mitra
Answer: (A)

12. Which ancient Tamil text states that marriage as a sacrament was established in the Tamil country by the Aryans?
(A) Valayapati
(B) Kundalakesi
(C) Tolakappiyam
(D) Manimekalai
Answer: (C)

13. Which of the following represent the ancient mint centres of the Yaudheyas? Select the correct answer with the help of the codes given below:
1. Agroha
2. Bayana
3. Rohtaka
4. Sunet
Codes:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 3 and 4
(D) 2, 3 and 4
Answer: (C)

14. Which of the following ports were situated on the eastern coast of South India?
1. Kaveripattanam
2. Korkai
3. Musiri
4. Tondi
Choose the correct answer from the codes given below:
(A) 1 and 2
(B) 2 and 3
(C) 1 and 4
(D) 3 and 4
Answer: (A)

15. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                        List – II
(Kings)                        (Queens)
a. Samudragupta         1. Anantadevi
b. Chandragupta II     2. Dattadevi
c. Kumaragupta I        3. Dhruvadevi
d. Narasimhagupta      4. Mitradevi
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 1 4
(C) 1 2 4 3
(D) 4 3 2 1
Answer: (B)

16. Who among the following authors of inscriptions claims to have achieved the fame of Kalidasa?
(A) Harisena
(B) Ravikirti
(C) Vasula
(D) Vatsabhatti
Answer: (B)

17. Kumaradevi who constructed Dharmachakrajina-vihara at Sarnathwas a queen of
(A) Gupta King Chandragupta I
(B) Pushyabhuti King Harsha
(C) Pala King Mahipala
(D) Gahadavala King Govinda Chandra
Answer: (D)

18. Which astronomer has been severely criticised by Brahmagupta in his Brahmasiddhanta?
(A) Aryabhatta
(B) Bhaskaracharya
(C) Varahamihira
(D) Paul of Alexandria
Answer: (A)

19. Who among the following was a Saiva teacher?
(A) Bhutayogi
(B) Bhrantayogi
(C) Kulasekhara
(D) Sundaramurti
Answer: (D)

20. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                        List – II
(Teachers)                    (Schools of Philosophy)
a. Isvarakrishna           1. Madhyamika
b. Lakulisa                   2. Mimamsa
c. Nagarjuna                3. Pasupata
d. Sabarasvamin          4. Samkhya
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 4 1
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 1 2
Answer: (D)

21. The Dharmasastra writer Ballalasena was a ruler of
(A) Bengal
(B) Odisa
(C) Gujarat
(D) Malwa
Answer: (A)

22. Images of which of the following deities are represented wearing long boots?
(A) Vishnu
(B) Siva
(C) Surya
(D) None of the above
Answer: (C)

23. The largest of the Pallavarathas is
(A) Dharmaraja
(B) Bhima
(C) Arjuna
(D) Nakula-Sahadeva
Answer: (A)

24. Who among the following was a lady Alwar?
(A) Andal
(B) MadhuraKavi
(C) Perumal
(D) Tirupan
Answer: (A)

25. Which of the following provides the first epigraphic evidence of sati?
(A) Andhau inscription of Rudradaman
(B) Naneghat inscription of Naganika
(C) Eran inscription of Samudragupta
(D) Eran inscription of Bhanugupta
Answer: (D)

26. The Valabhi era is identical with
(A) Vikrama era
(B) Saka era
(C) Gupta era
(D) Harsha era
Answer: (C)

27. Who among the following writers called himself ‘Kalikala-Valmiki’?
(A) Kalidasa
(B) Bhavabhuti
(C) Bharavi
(D) Sandhyakara Nandi
Answer: (D)

28. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Equalitarian religious reformers such as Ramanand, Basava and Kabir tried to abolish caste among their followers.
Reason (R): Their sects soon took on the characteristics of new castes.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

29. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Chaturvargachintamani- Hemadri
(B) Dayabhaga - Vijnanesvara
(C) Krityakalpataru - Lakshmidhara
(D) Viramitrodaya - MitraMisra
Answer: (B)

30. Sutradhara Mandana famous for his works on architecture and iconography was attached to the court of
(A) Bhoja
(B) Kumarapala
(C) Rana Kumbha
(D) Krishnadevaraya
Answer: (C)

31. Hauzkhas in Delhi was built by
(A) Balban
(B) Ala-ud-din Khalji
(C) Ghyas-ud-din Tughlaq
(D) Firuz Tughlaq
Answer: (B)

32. A book popularly known Rehla throws immense light on Indian culture was written by
(A) Alberuni
(B) Ibnbatutta
(C) Amir Balkhi
(D) Abdul Latif
Answer: (B)

33. Who expressed the view that Bhakti suited the feudal ideology perfectly?
(A) D.D. Kosambi
(B) R.S. Sharma
(C) Irfan Habib
(D) Yusuf Hussain
Answer: (A)

34. Which of the following statements is true?
(A) Kabir does not see any contradiction in true devotion and family life.
(B) He favours gender equality in all spheres of life.
(C) He denounces the practice of sati.
(D) Kabir is opposed to open the path of liberation to women.
Answer: (A)

35. Which one is odd in the following?
(A) Shaikh Moinuddin Chishti
(B) Bahauddin Zakaria
(C) Shaikh Qutubuddin Bakhtyar Kaki
(D) Shaikh Abul Fazl
Answer: (D)

36. Point out the name of the Mughal emperor and the source where it is recorded that after seeing the ElloraArt, he could not resist praising in the following words:
‘San ‘sānhaq q subhānaast’
(It is the truth of glorifying creator.)
(A) Emperor Akbar - Tarikh-i-Alfi
(B) Emperor Jahangir - Iqbalnama i- Jahangiri
(C) Emperor Shah Jahan- Shah Jahanama
(D) Emperor Aurangzeb - Karimat-itayyabat
Answer: (D)

37. Ragdarpana was translated into Persian during the reign of
(A) FiruzTughlaq
(B) Akbar
(C) Shah Jahan
(D) Jahandar Shah
Answer: (A)

38. Which Bahmani ruler according to Ferishta was well versed in Persian, Arabic, Turkish, Telgu, Kannada and Marathi?
(A) Firuz Shah Bahmani
(B) Ahmad Shah I
(C) Muhammad II
(D) Daud II
Answer: (A)

39. Which Mughal emperor is known for showing extra-ordinary interest in the miniature painting?
(A) Humayun
(B) Akbar
(C) Jahangir
(D) Shah Jahan
Answer: (C)

40. Point out the pair of those five cities where Jantar Mantar was founded:
(A) Jaipur, Prayag, Ujjain, Banaras and Mathura
(B) Jaipur, Banaras, Delhi, Mathura and Ujjain
(C) Jaipur, Ayodhya, Delhi, Mathura and Ujjain
(D) Jaipur, Banaras, Pushkar, Delhi and Ujjain
Answer: (B)

41. Who gave the title of ‘Raja’ to Raja Ram Mohan Roy?
(A) The followers and admirers of Raja Ram Mohan Roy
(B) The Intellectuals of Calcutta
(C) Akbar II
(D) Lord William Bentinck
Answer: (C)

42. The origins of Kathak dance form is traced to the court of
(A) The Mughals
(B) TheNawab of Awadh
(C) The Maharaja of Jaipur
(D) TheNizam of Hyderabad
Answer: (B)

43. Which of the following statement is not correct about the Theosophical Society?
(A) It glorified the ancient Indian religious and philosophical traditions.
(B) It advocated universal brotherhood.
(C) The Hindu doctrines of Karma and transmigration of soul and the Buddhist doctrine of Nirvana were recognized.
(D) None of the above.
Answer: (D)

44. Arrange the following events in chronological order:
1. Non-cooperation Movement
2. Mountbatten Plan
3. Surat Split
4. Round-Table Conference
Codes:
(A) 4 2 1 3
(B) 3 2 1 4
(C) 3 1 4 2
(D) 3 1 2 4
Answer: (C)

45. Which of the following was made illegal by Act V of 1843?
(A) Sati custom
(B) Infanticide
(C) Slavery
(D) Child Marriage
Answer: (C)

46. Who among the following founded the S.N.D.T. Women’s University, Bombay?
(A) N.C. Kelkar
(B) D.K. Karve
(C) DurgaBhagwat
(D) HariNarainApte
Answer: (B)

47. Consider the following statements: Assertion (A): The age of consent bill was opposed by Bal Gangadhar Tilak.
Reason (R): In his opinion the society should undertake the social reforms, instead of the State.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

48. Match List-I (Author) with List-II (Work) and select the correct answer using the codes given below:
List – I                                    List – II
(Author)                                  (Work)
a. Bankim Chandra                 1. Neel Darpan
b. DinbandhuMitra                 2. Devi Chaudhrani
c. MadhusudanDutt                3.Premashrama
d. Prem Chand                        4.Meghanad-vadhKavya
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 4 3
(C) 3 1 2 4
(D) 4 3 1 2
Answer: (B)

49. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Institution)                                         (Person)
a. Poona Seva Sadan                           1. G.K. Gokhale
b. Deccan Education Society              2. Rama Bai
c. Theosophical Society                      3. H.S. Olcott
d. Servants of India Society               4. N.M. Joshi
Codes:
       a b c d
(A) 1 3 4 2
(B) 2 4 3 1
(C) 3 2 4 1
(D) 4 2 3 1
Answer: (B)

50. In which session of the Indian National Congress the programme of Non-Co-operation was endorsed?
(A) Lahore
(B) Kanpur
(C) Nagpur
(D) Bombay
Answer: (C)

0 Response to UGC NET Original Questions Paper II in Indian Culture { 2013 June }

Post a Comment