UGC NET Solved Question Paper II in Political Science { 2012 December }

1. In Hegel’s notion the highest possible achievement of Mind as expressed in social life was in
(A) The Contemporary Prussian State
(B) Rome
(C) Athens
(D) Contemporary Great Britain
Answer: (A)

2. Machiavelli advised the Prince to pursue
(A) Moderate behaviour
(B) Extreme generosity
(C) Perfect strictness
(D) Great kindness
Answer: (A)

3. Which is not a part of Rawls’ well ordered society?
(A) Stable
(B) Efficient
(C) Just
(D) Equal
Answer: (D)

4. Who among the following wrote, “Laws are the rules of just and unjust; nothing being reputed unjust that is not contrary to some law”?
(A) Bentham
(B) Hegel
(C) Hobbes
(D) Rousseau
Answer: (C)

5. Arrange the following works of Rousseau chronologically, using the codes given below:
a. The Social Contract
b. A Discourse on the Arts and Sciences
c. Emile
d. A Discourse on the Origin of Inequality
Codes:
(A) d, c, b, a
(B) a, c, d, b
(C) c, a, b, d
(D) b, d, c, a
Answer: (D)

6. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
a. On Liberty                                                                           1. AmartyaSen
b. Lectures on the Principles of Political Obligation              2. T.H. Green
c. Idea of Justice                                                                     3. Robert Nozick
d. Anarchy, Stateand Utopia                                                  4. J.S. Mill
Codes:
       a b c d
(A) 3 1 2 4
(B) 1 3 2 4
(C) 2 4 3 1
(D) 4 2 1 3
Answer: (D)

7. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
a. Justice as one person, one duty, one class one work           1. Plato
b. Justice as fairness                                                                2. Aristotle
c. Justice as proportionate equality                                         3. Rawls
d. Justice as the interest of the strong                                     4. Thrasymachas
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 3 4
(C) 2 1 4 3
(D) 1 3 2 4
Answer: (D)

8. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Perpetual peace                   1. Plato
b. Golden Mean                      2. Kant
c. Analogy of the cave            3. Aristotle
d. Fortune as a woman            4. Machiavelli
Codes:
       a b c d
(A) 1 2 3 4
(B) 2 3 1 4
(C) 2 1 4 3
(D) 4 3 2 1
Answer: (B)

Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:
9. Assertion (A): Marx was a revolutionary.
Reason (R): Marx was not concerned about the processes of history.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

10. Assertion (A): Aristotle is justifiably called the Father of Political Science.
Reason (R): His criticism of Plato’s idealism justifies this claim.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)


11. The operational part of the general systems theory in social sciences has been developed first in
(A) Psychology
(B) Sociology
(C) Political Science
(D) Anthropology
Answer: (D)

12. Who said, “Functionalism can indeed be interpreted as a conscious alternative to Marxism”?
(A) W.G. Runciman
(B) Robert K. Merton
(C) Oran Young
(D) David Easton
Answer: (A)

13. Who among the following stated that a developing society in order to reach the goals of development would have to pass through the stages of political unification, industrialization, national welfare and abundance?
(A) Rustow
(B) Organski
(C) Lucian Pye
(D) David Apter
Answer: (B)

14. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Lucian Pye: Modernisation Theory
(B) Wallerstein: World System Theory
(C) Theda Skocpol: New Institutionalism
(D) Karl Deutsch: Communications Theory
Answer: (A)

15. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Pareto: The concept of residues
(B) Michels: The concept of mass mind
(C) Mills: The concept of political formula
(D) Gasset: The theory of the masses
Answer: (C)

16. The concept of civic culture developed out of a survey of
(A) Mexico, India, Pakistan, U.S.A. and U.K.
(B) U.S.A., U.K., Mexico, Germany and Italy.
(C) U.S.A., U.K., Australia, Pakistan and India.
(D) Australia, Canada, U.S.A., U. K. and France.
Answer: (B)

17. Unequal exchange is the formulation of
(A) Samir Amin
(B) Amartya Sen
(C) Paul Sweezy
(D) Andre Gunder Frank
Answer: (A)

18. Duverger’s classification of the party system is derived from the experience of political parties in
(A) Western Europe
(B) All the democracies of the world
(C) Party system in the developing world
(D) Political party system in the communist world
Answer: (A)

19. Which of the following statements are correct about the President of America?
1. He is the head of the State and also the head of the Government.
2. All executive powers are vested in him.
3. He is bound by the advice of his Cabinet.
4. He has the power to dissolve the legislature.
Codes:
(A) 1 and 3 are correct.
(B) 2, 3 and 4 are correct.
(C) 1, 3 and 4 are correct.
(D) 1 and 2 are correct.
Answer: (D)

20. Which one of the following is not a feature of F.M. Marx’s guardian bureaucracy?
(A) Custodian of Public interest
(B) Competent
(C) Authoritarian
(D) Corrupt
Answer: (D)


21. Which of the following Committee was appointed by the Government of India to Identify the creamy layer among Backward Classes in India?
(A) Justice R.N. Mishra Committee
(B) Justice R.N. Madholkar Committee
(C) Justice Ram Nandan Committee
(D) Justice Rajender Sachar Committee
Answer: (C)

22. Who described Indian Politics as “Politics of Scarcity”?
(A) Myron Weiner
(B) Paul R. Brass
(C) Atul Kohli
(D) Morris-Jones
Answer: (A)

23. Which Congress President during British Raj initiated the idea of a Planning Commission?
(A) Jawaharlal Nehru
(B) Mahatma Gandhi
(C) Maulana Azad
(D) Subhas Chandra Bose
Answer: (D)

24. Which of the following statements are correct about Indian Government?
(i) Rajya Sabha represents the local interests of the States.
(ii) A member of Rajya Sabha must be a resident of the State from which he is elected.
(iii) Number of seats allotted to a State has to be proportionate to its population.
(iv) The term of a member of Rajya Sabha is same as that of Senator in the US.
Codes:
(A) (ii), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (i) and (ii)
Answer: (A)

25. Who of the following was the first Satyagrahi of the Individual Civil Disobedience Movement started by Gandhiji in October 1940?
(A) Dr. Rajendra Prasad
(B) J. B. Kripalani
(C) Sardar Vallabhbhai Patel
(D) Acharya Vinoba Bhave
Answer: (D)

26. Who prefers to characterize the Indian federalism as “bargaining federalism”?
(A) A.K. Chanda
(B) Morris Jones
(C) K.C. Wheare
(D) D.D. Basu
Answer: (B)

27. Who was the Chairman of Mandal Commission?
(A) B.N. Mandal
(B) B.P. Mandal
(C) D.L. Mandal
(D) R.N. Mandal
Answer: (B)

28. When was the Inter-State Council set up in India?
(A) 1987
(B) 1989
(C) 1990
(D) 1992
Answer: (C)

29. When were the Lok Sabha rules amended to provide for Department Related Parliamentary Standing Committees?
(A) 1988
(B) 1989
(C) 1991
(D) 1995
Answer: (B)

30. Which one of the following Acts/Reports created the Federal Court in India?
(A) Government of India Act, 1909.
(B) Government of India Act, 1919.
(C) Montague-Chelmsford Report
(D) Government of India Act, 1935
Answer: (D)

31. The Book ‘Introduction to Public Administration’ was authored by
(A) W.F. Willoughby
(B) Woodrow Wilson
(C) M.P. Follet
(D) Leonard D. White
Answer: (D)

32. The concept of ‘Informal Organisation’ was profounded by
(A) F.W. Taylor
(B) Herbert Simon
(C) Elton Mayo
(D) F.M. Marx
Answer: (C)

33. ‘Clect’ is the sub-system of Riggs’ Prismatic society
(A) Social system
(B) Administrative system
(C) Economic system
(D) Political system
Answer: (A)

34. ‘Jacksonian Theory’ is also called
(A) Merit system
(B) Outsource theory
(C) Spoils system
(D) Contract system
Answer: (C)

35. Which of the four major issues of Public Administration were debated in the Minnowbrooke Conference, 1968?
(A) Relevance, values, equity and change.
(B) History, qualities, values and development.
(C) Text, context, relevance and status.
(D) Norms, values, context and progress.
Answer: (A)

36. Who said, ‘Successful Management involves Management by Objectives”?
(A) F.W. Taylor
(B) Peter F. Drucker
(C) Kothari Committee
(D) Edwin B. Flippo
Answer: (B)

37. In which book of the following, Robert Dahl explained the Theory of Decision Making?
(A) Democracy, Liberty and Equality
(B) Democracy at Cross Roads
(C) Who Governs?
(D) Modern Political Analysis
Answer: (C)

38. Which Committee recommended “Unified Grading Structure” for the British Civil Service?
(A) Masterman
(B) Fulton
(C) Asheton
(D) McGraw
Answer: (B)

39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Find the correct answer using the codes given below:
Assertion (A): Adequate measures must be taken by the Government to ensure the stoppage of the practice of corruption.
Reason (R): Corruption leads to decline of democratic process.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

40. Match the following:
The Office of Ombudsman was set up in these countries in the following years:
(Countries)                  (Years)
a. Sweden                   1. 1967
b. Finland                    2. 1809
c. New Zealand           3. 1978
d. United Kingdom    4. 1919
5. 1962
Select the correct answer:
Codes:
       a b c d
(A) 2 4 5 1
(B) 1 5 3 4
(C) 3 2 1 5
(D) 4 3 5 1
Answer: (A)

41. In the post Soviet era Russia’s outlook at global level is marked by
(A) Rigid Ideological positions
(B) Enhanced role for Soviet era legacies.
(C) Pragmatic de-ideologised worldview.
(D) Rigidities of cold war era.
Answer: (C)

42. Who of the following has coined the term under-development?
(A) Antonio Gramsci
(B) Rosa Luxemburg
(C) Emmanual Wallerstein
(D) Kenneth Waltz
Answer: (C)

43. The policy of containment formulated by the U.S. aimed at
(A) Checking globally the influence of the Soviet Union.
(B) Checking the nuclear proliferation of Iran.
(C) Containing defiant North Korea.
(D) Countering the expansionist policies of People’s Republic of China.
Answer: (A)

44. The Kyoto Protocol of 1997 adopted the programme for
(A) Ending global poverty
(B) The democratisation of U.N. system
(C) Broadening the participation within I.M.F. and World Bank.
(D) Reducing greenhouse emissions.
Answer: (D)

45. Match List – I with List – II and select correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Morton Kaplan                    1. Perestroika and Glasnost
b. Andre Gunder Frank          2. Theory of Realism
c. Hans J. Morgenthau            3. Systems Theory
d. Mikhail Gorbachev             4. Dependency Theory
Codes:
      a b c d
(A) 3 4 2 1
(B) 4 2 3 1
(C) 2 4 1 3
(D) 2 1 3 4
Answer: (A)

46. The principle of reciprocity within WTO framework envisages
(A) Lowering of trade barriers by a State to be matched in return.
(B) Creation of trade barriers on uniform basis.
(C) Protection of intellectual property rights.
(D) Enhanced role for State controls on trade.
Answer: (A)

47. What is the correct chronological order of the events listed below?
i. U.S. Policy of Containment of the Soviet Union.
ii. Dissolution of the former Soviet Union.
iii. Iran-Iraq War.
iv. US War on terrorism in Afghanistan.
Choose the right answer from the codes given below:
Codes:
(A) iv, ii, iii, i
(B) ii, iv, i, iii
(C) iii, ii, iv, i
(D) i, iii, ii, iv
Answer: (D)

48. The dictum, ‘Imperialism is the highest stage of Capitalism’ was propounded by
(A) Karl Marx
(B) V.I. Lenin
(C) Andre Gunder Frank
(D) EmmanualWallerstein
Answer: (B)

49. Hans Blix was head of U.N. body for
(A) Peace-keeping operations in Somalia.
(B) Inspecting places in Iraq for verification of Weapons of Mass Destruction.
(C) Working modalities for the creation of NIEO.
(D) Rebuilding war-torn Afghanistan
Answer: (B)

50.Nagorno Karabakh is a disputed territory between
(A) Armenia and Azerbaizan
(B) Georgia and Ukraine
(C) Uzbekistan and Turkmenistan
(D) Russian Federation and China
Answer: (A)

0 comments