UGC NET Solved Question Paper II in Political Science { 2013 December }

1. Who among the following is not a principal character in Plato’s Republic?
(A) Polemarchus
(B) Adeimantus
(C) Protagoras
(D) Glaucon
Answer: (C)

2. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                                    List – II
(Authors)                                 (Books)
a. A. Arblaster                         i. Participation and Democratic Theory
b. C.B. Mac Pherson               ii. Models of Democracy
c. C. Pateman                          iii. The Real World of Democracy
d. D. Held                               iv. Democracy
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       iv         iii         i           ii
(C)       ii          i           iv         iii
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (B)

3. Identify the correct sequence of Marx’s Writings in ascending order:
i. Contribution to the Critique of Political Economy
ii. Poverty of Philosophy
iii. Thesis on Feuerbach
iv. Communist Manifesto
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) ii, iii, iv, i
(C) iii, ii, iv, i
(D) iv, i, ii, iii
Answer: (C)

4. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): For behaviouralists, it was better to be wrong than vague.
Reason (R): It was better to be vague than non-relevantly precise.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the right explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (D)

5. Who said, “Each person possesses an inviolability founded on justice that even the welfare of society as a whole cannot override”?
(A) John Rawls
(B) Robert Nozick
(C) Friedrich Hayek
(D) Habermas
Answer: (A)

6. Who was the founder of Utilitarianism?
(A) Bentham
(B) James Mill
(C) David Hume
(D) Priestley
Answer: (C)

7. Which one of the following writings is not written by Mao?
(A) On New Democracy
(B) On Coalition Government
(C) People’s War
(D) On People’s Democratic Dictatorship
Answer: (C)

8. Why did Gandhiji go to South Africa?
(A) On invitation by the Indians in South Africa.
(B) To study Bar-at-Law.
(C) To fight a case of a Gujarati Business-man.
(D) To visit South Africa with family.
Answer: (C)

9. Who founded the ‘Mexican Socialist Workers’ Party’ which was later named as ‘Mexican Communist Party’?
(A) Jaya Prakash Narayan
(B) B.R. Ambedkar
(C) M.N. Roy
(D) Lenin
Answer: (C)

10. Whom did Lord Minto describe as the most ‘dangerous man’?
(A) B.G. Tilak
(B) Aurobindo Ghosh
(C) Gandhiji
(D) Sardar Patel
Answer: (B)
11. Arrange in ascending order the following stages of Political Development as enunciated by A.F.K. Organski. Select the correct answer from codes given below:
i. Primitive National Unification
ii. Abundance
iii. Industrialisation
iv. National Welfare
Codes:
(A) i, ii, iii, iv
(B) i, iii, ii, iv
(C) i, iii, iv, ii
(D) iv, ii, iii, i
Answer: (C)

12. Who among the following talks of pseudo-pressure groups?
(A) Jean Blondel
(B) Almond
(C) Maurice Duverger
(D) V.O. Key
Answer: (C)

13. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
(Thinkers)                    (Ideas)
a. Karl Marx                i. State of paternalistic bond between peasantry and property owners
b. Chalmers Johnson   ii. Aggregate psychological perspective
c. Ted Gurr                  iii. Revolution as a process through which structural inequalities could be eliminated
d. Barrington Moore   iv. Value co-ordinated social system model
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           iii         ii          iv
(B)       ii          i           iii         iv
(C)       iii         iv         ii          i
(D)       iv         i           iii         ii
Answer: (C)

14. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below the list.
List – I                                    List – II
(Type of Government)            (Principal Attributes)
a. Military Regime                  i. Based on deference
b. Dynastic Regime                 ii. Based on coercion
c. Psuedo Democracy                         iii. Trappings of a liberal democracy like periodic elections but power rests in the hands of oligarchy.
d. Liberal Democracy                         iv. Voluntary participation in government process is extensive
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          i           iii         iv
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       iii         i           iv         ii
Answer: (B)

15. The process of Socialisation in Modern Society is
1. Specific
2. Universalistic
3. Instrumental
4. Ascriptive
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1, 2, 3
(B) 2, 3, 4
(C) 3, 4, 1
(D) 4, 2, 1
Answer: (A)

16. Which one of the following is not a totalitarian form of Government?
(A) Military Government
(B) Fascist Government
(C) Communist Government
(D) Parliamentary form of Government
Answer: (D)

17. Who among the following writers classified Elites into broad types?
(i) Organising and directing elites.
(ii) Informally organised and diffused elites
(A) Vilfredo Pareto
(B) Robert Michaels
(C) Gaetano Mosca
(D) Karl Mannheim
Answer: (D)

18. Who among the following classified parties under competitive system into two major categories?
(i) Turnover and Hegemonic
(ii) Ideological and Pragmatic
(A) Myron Weiner and Lapalombara
(B) G.A. Almond and Verba
(C) Neil A. Mcdonald
(D) Peter H. Merkel
Answer: (A)

19. The concept of dependency evolved in the 1960s in
(A) Europe
(B) Africa
(C) Asia
(D) Latin America
Answer: (D)

20. Match List-I with List-II and select the correct answer from codes given below:
List – I                                                                        List – II
(Books)                                                           (Authors)
a. Approaches to the Study of Politics           i. R. Young
b. Dynamics of Modernization                       ii. C.E. Black
c. Influencing Voters                                      iii. R. Rose
d. Studies in Political Development               iv. J.S. Coleman
Codes:
a          b          c          d
(A)       i           ii          iii         iv
(B)       ii          iii         iv         i
(C)       iv         iii         ii          i
(D)       iii         iv         ii          i
Answer: (A)
21. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R). Choose the correct answer from the codes:
Assertion (A): Secularization does not necessarily imply that people have become antireligious, or that religion has disappeared from both the public domain and the domain of personal belief.
Reason (R): Religion is not just one, and not necessarily the most important way in which people understand themselves and their relationships.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are correct, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is correct, but (R) is false.
(D) (R) is correct, but (A) is false.
Answer: (A)

22. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): The 1980s, a period of great turbulence in Indian Politics, marked the appearance of several new political parties.
Reason (R): National Parties got marginalized or became adjuncts to State Parties in many States.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (A)

23. Arrange the following in their chronological sequence:
i. Nehru Committee Report
ii. Quit India Movement
iii. Civil Disobedience Movement
iv. Declaration of Complete Independence
Codes:
(A) ii, i, iv, iii
(B) iii, ii, iv, i
(C) i, iv, iii, ii
(D) iv, ii, i, iii
Answer: (C)

24. In which of the following case the Supreme Court of India held that, the power of amendment belonged to the Parliament, and this power was an unlimited one?
(A) Sankari Prasad V. Union of India
(B) Bela Banerjee and Others V. State of West Bengal
(C) Kesavananda Bharati V. State of Kerala
(D) Romesh Thapar V. State of Madras
Answer: (A)

25. Which one of the following States does not have a Bicameral Legislature?
(A) Uttar Pradesh
(B) Bihar
(C) Maharashtra
(D) Kerala
Answer: (D)

26. Identify the correct chronological order of the following Prime Minister/ Chief Minister of J & K:
(A) Sheikh Abdullah, Bakshi Ghulam Mohammad, Farooq Abdullah, Omar Abdullah.
(B) Sheikh Abdullah, G.M. Sadiq, Mir Qasim, Farooq Abdullah.
(C) Sheikh Abdullah, G.M. Sadiq Shamsuddin, Mufti Mohammad Sayeed.
(D) Sheikh Abdulla, Bakshi Ghulam Mohammad, Shamsuddin, G.M. Sadiq.
Answer: (D)

27. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Conspiracy Cases)                 (Revolutionaries Punished)
a. Nasik case (1909-10)           i. Sachindranath Sanyal
b. Benares case (1916)            ii. Ram Prasad Bismil
c. Kakori case (1924)              iii. Bhagat Singh
d. Lahore case (1929-30)        iv. Vinayak Savarkar
Codes :
a          b          c          d
(A)       i           iii         iv         ii
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iv         i           ii          iii
(D)       iii         iv         i           ii
Answer: (C)

28. Which one of the following is not a sufficient ground for convening a joint sitting of both Houses of Parliament?
(A) Rejection of a bill by one House of the Parliament when the other House has passed it.
(B) Both Houses have finally disagreed as to the amendments to be made in a bill.
(C) More than six months has elapsed from the date of the reception of the Bill by the other House without the Bill being passed by it.
(D) President has refused to give his assent to the Bill.
Answer: (D)

29. Who is the author of Federal India: A Design for Change?
(A) Balveer Arora
(B) K.C. Wheare
(C) Rasheeduddin Khan
(D) Ronald Watts
Answer: (C)

30. Who among the following has made pioneering contribution in the area of subaltern studies?
(A) Ramachandra Guha
(B) Ranjit Guha
(C) Rajni Kothari
(D) James Manor
Answer: (B)

31. Who among the following questioned the claim that Public Administration is a Science?
(A) Robert Dahl
(B) Luther Gulick
(C) L. Urwick
(D) Frank Goodnou
Answer: (A)

32. F.W. Taylor, the founding father of Scientific Management Movement, propounded the theory which was conceived to be a scientific methodology of
(A) Careful observation
(B) Managerial techniques
(C) Generalization
(D) All of the above
Answer: (D)

33. Who among the following is not a protagonist of the managerial view of Public Administration?
(A) Simon
(B) Smithburg
(C) Gulick
(D) Henry Fayol
Answer: (D)

34. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Line Agency            1. Collection of data and its analysis.
b. General Staff          2. Maintenance of diary of different engagements of line officials.
c. Specialised Staff     3. Functions directly contributing to goal achievement
d. Personal Staff         4. Looking after Personnel Administration
Codes:
a          b          c          d
(A)       3          4          1          2
(B)       2          3          4          1
(C)       1          2          3          4
(D)       4          1          2          3
Answer: (A)

35. The role of the Finance Commission in Centre-State fiscal relations has been undermined by the
(A) The State Governments
(B) The Zonal Councils
(C) The Planning Commission
(D) The Election Commission
Answer: (A)

36. To which of the following classes of job in the public service in India, merit-cum-seniority principle is adopted in promotion?
(A) Class-I
(B) Class-II
(C) Class-III
(D) Class-I and II
Answer: (D)

37. Which of the following, according to Kautilya, are the principles of good governance for a king?
1. Merging individuality with duties.
2. Leading a disciplined life with a code of conduct.
3. Maintaining law and order.
4. Replacing bad ministers by lekhaks (writers).
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) 1, 2 and 4
(B) 1, 2 and 3
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 2, 3 and 4
Answer: (B)

38. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Position – classification is the foundation of modern personnel administration.
Reason (R): Position – classification allows rationalization in Civil Services.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): The relation between a generalist and a specialist is one of a senior and a subordinate.
Reason (R): A specialist is required to assist the generalist in the formulation and implementation of public policy.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Public Administration is generally characterised by an absence of profit motive.
Reason (R): Governmental activities are not undertaken simply to maximize profit but to promote societal welfare.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

41. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): In the Post-Soviet era, nuclear armed states are likely to have military run or weak civilian governments.
Reason (R): They will lack the positive constraining mechanisms of civilian control.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

42. Where is India’s Hi-Tech Naval Base “Project Varsha” located?
(A) Rambilli
(B) Ezhimalai
(C) Araku Valley
(D) Kochi
Answer: (A)

43. “Atoms for Peace” was a disarmament plan put forward by which world leader?
(A) J. Nehru
(B) Krushchev
(C) Eisenhowerü
(D) Kennedy
Answer: (C)

44. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
(Thinkers)                                (Concepts)
a. William Cohen                    i. New Wars
b. Martin Shaw                       ii. Revolution in Military Affairs
c. Raymond Aron                   iii. Degenerate Wars
d. Mary Kaldor                       iv. Hyperbolic Wars
Codes:
a          b          c          d
(A)       ii          iii         iv         i
(B)       i           ii          iii         iv
(C)       iii         iv         i           ii
(D)       iv         i           ii          iii
Answer: (A)

45. Who created the Global Environmental Facility (GEF) as an international mechanism specifically for funding environmental projects in developing countries?
(A) IMF
(B) UNDP
(C) UNEP
(D) World Bank
Answer: (D)

46. Chronologically arrange the following treaties in the correct ascending order:
i. The Charter of the UN
ii. The Treaty of Westphalia
iii. Treaties of Utrecht
iv. Treaty of Paris
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) iv, i, ii, iii
(B) iii, iv, i, ii
(C) ii, iii, iv, i
(D) i, ii, iii, iv
Answer: (C)

47. What are the four defining elements of a regime?
(A) Principles, Norms, Rules, Decision making procedures.
(B) Principles, Rules, Regulations, Procedures.
(C) Norms, Rules, Regulations, Precedents.
(D) Principles, Precedents, Procedures, Practices.
Answer: (A)

48. Chronologically arrange the following milestones in the Women’s movement in the correct ascending order.
i. Mexico City – UN Conference
ii. Copenhagen – UN Conference
iii. Beijing
iv. Nairobi
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) iv, i, iii, ii
(B) i, ii, iv, iii
(C) ii, iii, i, iv
(D) iii, iv, ii, i
Answer: (B)

49. When did India and Nepal sign the revised Double Taxation Avoidance Agreement (DTAA)?
(A) 2011
(B) 2012
(C) 2010
(D) 2009
Answer: (A)

50. Which of the following countries are included in ASEAN plus Three?
(A) China, India, Japan.
(B) China, South Korea, Russia
(C) China, Russia, Japan
(D) China, Japan, South Korea
Answer: (D)

0 comments