UGC NET Original Questions Paper III in Physical Education { 2012 June }

1. Select the correct option: Flexion and extension occur around
(A) Medio-lateral axis
(B) Anterio-posterior axis
(C) Vertical axis
(D) Sagittal axis
Answer: (A)

2. Select the correct option: Modern concept of Physical Education was started:
(A) After 1920
(B) After 1957
(C) In the last decade of nineteenth century
(D) After 1960
Answer: (C)

3. Select the correct option: Cardiovascular system can be best trained for performance in endurance events by practicing in
(A) Ballistic exercises
(B) Yogic practices
(C) Aerobic exercises
(D) Anaerobic exercises
Answer: (C)

4. Select the correct option: A behaviour where opponent is psychologically and or physically harmed but the goal is to win is called
(A) Hostile aggression
(B) Assertive behaviour
(C) Instrumental aggression
(D) Violent behaviour
Answer: (C)

5. Select the correct option: Carbohydrate loading used by athletes means
(A) Getting energy from the blood
(B) Storing energy in muscles
(C) Spending energy during hard physical workout
(D) Generating energy per unit of time
Answer: (B)

6. Select the correct option: Common injury to the Basketball players is
(A) Head injury
(B) Interior lateral ligament injury of ankle
(C) Shoulder injury
(D) Lateral collateral ligament injury of hip
Answer: (B)

7. Select the correct option: Somatotyping profile of (4, 4, 1) is considered as
(A) Endomorph Mesomorph
(B) Endomorphic Mesomorph
(C) Balanced Mesomorph
(D) Mesomorphic Endomorph
Answer: (A)

8. Which of the following type of research is designed to create and develop organised body of knowledge?
(A) Action research
(B) Contextual research
(C) Fundamental research
(D) Applied research
Answer: (C)

9. Purposive sample is a non probability sample because it is
(A) Selected without using any selection process
(B) Chosen by throw of a dice
(C) Not randomly selected
(D) Selected at the last moment
Answer: (C)

10. During training the sensation of vomiting is caused due to
(A) Accumulation of lactic acid
(B) Adrenaline
(C) More oxygen intake
(D) Carbon dioxide
Answer: (A)

11. Building block of the body is
(A) Vitamins
(B) Carbohydrates
(C) Proteins
(D) Minerals
Answer: (C)

12. In the Olympic events, the gold medal awarded for the first place has the following ratio of gold.
(A) Silver gilt with 8 grams of fine gold
(B) Silver gilt with 7 grams of fine gold
(C) Silver gilt with 6 grams of fine gold
(D) Silver gilt with 10 grams of fine gold
Answer: (C)

13. Name the first Principal of YMCA college of Physical Education, Madras (Chennai):
(A) P.M. Joseph
(B) H.C. Buck
(C) G.D. Sondhi
(D) A.K. Singh
Answer: (B)

14. All India Council of Sport was formed in
(A) 1954
(B) 1953
(C) 1952
(D) 1951
Answer: (A)

15. The first member of International Olympic Committee from India was
(A) G.D. Sondhi
(B) Raja Bhalinder Singh
(C) Sir Dorabji Tata
(D) P.M. Joseph
Answer: (C)

16. Harward Step Test measures
(A) Muscular efficiency of the knee muscles
(B) Cardio-respiratory efficiency
(C) Cardio-pulmonary index
(D) Respiratory pulmonary index
Answer: (B)

17. The sequence of deformities in spine from top to bottom is
(A) Lordosis -> Kyphosis -> Spondolysis
(B) Kyphosis -> Lordosis -> Spardolysis
(C) Spardolysis -> Kyphosis -> Lordosis
(D) None of the above
Answer: (C)

18. Free hand exercises done generally in group are called
(A) Circuit training
(B) Callisthenics
(C) Drill and marching
(D) Weight training
Answer: (A)

19. Which of the following is against the principles of organization?
(A) Overlapping of authority
(B) Proper decentralization
(C) Delegation of power
(D) Proper communication
Answer: (A)

20. Getting the right facts to the right people at the right time in the right way is called
(A) Game management
(B) Public relations in sport
(C) Motivation in sport
(D) Leadership in sport
Answer: (B)

21. In which game pressure training method was first used?
(A) Hockey
(B) Football
(C) Volleyball
(D) Basketball
Answer: (B)

22. Weight training method was started by German gymnastic coach in the year
(A) 1810
(B) 1812
(C) 1820
(D) 1816
Answer: (B)

23. Traditional Schools of Philosophy includes
I. Naturalism
II. Progressivism
III. Pragmatism
IV. Realism
Find the correct combination.
(A) I, II, III
(B) II, III, IV
(C) III, IV, I
(D) IV, I, II
Answer: (C)

24. Linear velocity depends on
I. Angular velocity directly
II. Radius of rotation inversely
III. Both angular velocity and radius of rotation directly
IV. Both angular velocity and radius of rotation inversely
Find the correct combination:
(A) I, II
(B) I, III
(C) II, IV
(D) III, IV
Answer: (B)

25. Factors associated with cohesion are
I. Team satisfaction
II. Individual performance
III. Team ranking in competition
IV. Social support
Find the correct combination.
(A) I, IV
(B) II, III
(C) IV, III
(D) I, II
Answer: (A)

26. The boycotts of Olympic Games due to political compulsion were
I. Montreal Olympic
II. Berlin Olympic
III. Moscow Olympic
IV. Rome Olympic
Find the correct combination.
(A) I, II
(B) III, IV
(C) I, III
(D) II, IV
Answer: (C)

27. Other than propulsive force the aerial motion of a body is influenced by
I. It’s weight
II. Spin
III. Elasticity
IV. Air resistance
Find the correct combination.
(A) I, II, III
(B) II, III, IV
(C) III, IV, I
(D) IV, I, II
Answer: (D)

28. Median can be calculated with 












Find the correct combination.
(A) I, II, IV 
(B) II, III, IV
(C) I, III, IV
(D) I, II, III 
Answer: (D)

29. In Lakshmibai College of Physical Education, Gwalior, three years Bachelor Course and two years Master Course were started in
I. 1957
II. 1960
III. 1962
IV. 1963
Find the correct combination.
(A) I, IV
(B) I, II
(C) II, III
(D) III, IV
Answer: (A)

30. Motor educability depends on
I. Neuromuscular coordination
II. Consistency in efforts
III. Age of the subject
IV. Sex of the subject
Find the correct combination.
(A) I, IV
(B) II, III
(C) I, II, III, IV
(D) I, IV, II
Answer: (C)

31. Extramural competitions are more beneficial for
I. Champions
II. Beginners
III. Ordinary performer
IV. Skilled performer
Find the correct combination.
(A) I, IV
(B) II, III
(C) III, IV
(D) II, IV
Answer: (A)

32. Internal load is judged by
I. Load volume
II. Pulse rate
III. Load intensity
IV. Lactic acid concentration
Find the correct combination.
(A) I, IV
(B) II, IV
(C) III, IV
(D) II, III
Answer: (D)

33. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:
List – I                        List – II
I. Ludwig John           1. Educational gymnastics
II. John Dewey           2. Modern Olympic Games
III. P.H. Ling              3. Turnverein Movement
IV. Coubertin              4. Pragmatism
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          3          4          2
(B)       2          1          3          4
(C)       4          2          1          3
(D)       3          4          1          2
Answer: (D)

34. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                List – II
I. Stimulatory responses                      1. Anabolic steroids
II. Drug increasing alertness               2. Narcotic analgesics
III. Psychological stimulation             3. Stimulation
IV. Testosterone hormone                  4. Beta blockers
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          3          4          2
(B)       3          4          2          1
(C)       4          1          3          2
(D)       4          2          3          1
Answer: (D)

35. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
I. Oxygen storage in the muscle                                             1. Oxygen debt
II. Source of energy during all out sprint                               2. Anaerobic metabolism
III. Rest period immediately after exercise                            3. Myoglobin
IV. Excess oxygen consumed during recovery period           4. Recovery period
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       2          4          3          1
(C)       1          4          2          3
(D)       3          2          4          1
Answer: (D)

36. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                        List – II
I. Leadership               1. POMS
II. Personality                         2. SCAT
III. Group Cohesion   3. LSS
IV. Anxiety                 4. GEQ
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          3          2          4
(B)       3          1          4          2
(C)       4          2          3          1
(D)       2          4          1          3
Answer: (B)

37. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                                                                                                    List – II
I. A non-parametric technique to compare obtained results with those to be expected         1. Z test
II. A statistical test to determine the significant difference between the sample mean and population mean                                                                                                                      2. Correlation
III. A statistical technique to establish the relationship among variables                               3. F-Ratio
IV. A test to assess the significant difference in the means of more than two groups          4. Chi-square Test
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          1          2          3
(B)       4          1          3          2
(C)       1          3          4          2
(D)       3          1          2          4
Answer: (A)

38. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                        List – II
I. Frictional force        1. Body weight
II. Buoyant force        2. Banking
III. Gravity force        3. Stability
IV. Centrifugal force 4. Floating
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          3          4          1
(B)       3          4          1          2
(C)       4          1          2          3
(D)       1          2          3          4
Answer: (B)

39. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Anabolic steroids                 1. Slowing the neuromuscular cellular process
II. Amphetamines                   2. Bringing the level to normal
III. Alcohol                             3. Initiating the neuromuscular process
IV. Alkaline salts                    4. Developing secondary male characteristics in female
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          1          2
(B)       3          4          2          1
(C)       1          2          3          4
(D)       2          1          4          3
Answer: (A)

40. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                        List – II
I. Hockey                    1. Ranji Trophy
II. Football                  2. Agakhan Cup
III. Tennis                   3. Subroto Cup
IV. Cricket                  4. Davis Cup
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          3          4          1
(B)       4          3          2          1
(C)       3          1          2          4
(D)       1          2          3          4
Answer: (A)

41. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                List – II
I. Learning                                          1. Direction & intensity of effort
II. Components of motivation            2. Psychological core
III. Personality                                    3. Law of Effect
IV. Thorndike                                                 4. Trial & Error
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       4          1          2          3
(C)       2          3          4          1
(D)       3          4          1          2
Answer: (D)

42. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                        List – II
I. Reliability                1. Standard
II. Objectivity                         2. Authenticity
III. Validity                3. Consistency in result
IV. Norms                   4. Consistency in result with different tester
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          4          2          1
(B)       3          4          1          2
(C)       4          3          2          1
(D)       2          3          4          1
Answer: (A)

43. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                        List – II
I. Basketball                1. Sudden death
II. Kabbaddi               2. Libero
III. Volleyball                         3. Dead ball
IV. Wrestling              4. Lona
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          4          2          1
(B)       3          4          1          2
(C)       2          4          1          3
(D)       1          4          3          2
Answer: (A)

44. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                            List – II
I. Bureaucratic Theory                                    1. Henry Fayol
II. Scientific Management Theory                  2. Elton Mayo
III. Administrative Theory                             3. F.W. Taylor
IV. Human Relation Movement Theory         4. Max Weber
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          1          2
(B)       1          2          3          4
(C)       2          4          1          3
(D)       4          2          3          1
Answer: (A)

45. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                        List – II
I. Water Jump                         1. Basketball
II. Diagonal excess     2. Hockey
III. 23 Metres              3. Steeple Chase
IV. 8 Seconds                         4. 800 Metres
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          4          2          1
(B)       4          3          1          2
(C)       2          1          3          4
(D)       3          4          1          2
Answer: (A)

46. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Circuit Training                   1. Winter Bottom
II. Fartlek Training                  2. Dr. Reindelland Greschler
III. Interval Training               3. Gosta Halmar
IV. Pressure Training              4. Morgan and Adamdson
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          4          1          2
(B)       4          3          2          1
(C)       2          1          4          3
(D)       1          2          3          4
Answer: (B)

47. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Fosbury flop                        1. Relay Race
II. Glide technique                  2. Long Jump
III. Hitch Kick                        3. Shot Put
IV. Snatch Baton Pass            4. High Jump
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          2          1
(B)       4          2          1          3
(C)       3          2          4          1
(D)       3          2          1          4
Answer: (A)

48. Arrange the following phases of motor learning in order of sequence:
I. Phase of fine coordination
II. Phase of rough coordination
III. Phase of automatization
Codes:
(A) I, II, III
(B) II, III, I
(C) II, I, III
(D) III, II, I
Answer: (C)

49. Arrange the following mechanical phases of a 100 M sprint in order of their sequence of progression:
I. Retardation
II. Quick acceleration phase
III. Top speed phase
IV. Slow acceleration phase
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, II, III, I
(C) III, IV, I, II
(D) II, I, IV, III
Answer: (B)

50. Arrange in correct sequential order the approaches adopted to study personality in sport:
I. Trait approach
II. Situation approach
III. Psychodynamic approach
IV. Interactional approach
Codes:
(A) I, III, IV, II
(B) IV, II, I, III
(C) II, IV, III, I
(D) III, I, II, IV
Answer: (D)

51. Arrange in correct sequential order the following statistical measures to analyse data:
I. F Ratio
II. Scheffee Post Hoc Test
III. Mean
IV. RSS, CF, TSS, SSb, SSw
Codes:
(A) III, II, IV, I
(B) III, II, I, IV
(C) III, IV, I, II
(D) IV, III, I, II
Answer: (C)

52. Arrange in correct sequential order the preventive measures of communicable diseases:
I. Disinfection
II. Notification
III. Diagnosis
IV. Isolation
V. Treatment
VI. Immunisation
VII. Investigation
Codes:
(A) I, II, III, IV, V, VI, VII
(B) II, IV, I, III, VII, VI, V
(C) IV, III, II, I, VI, VII, V
(D) III, I, II, IV, V, VI, VII
Answer: (B)

53. Arrange the following institutes in chronological order of their inception in India:
I. YMCA College of Physical Education, Madras (Chennai)
II. Sport Authority of India, New Delhi
III. National Institute of Sport, Patiala
IV. H.V.P. Mandal, Amravati
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, III, I, IV
(C) III, IV, II, I
(D) IV, I, III, II
Answer: (D)

54. Arrange the following in the chronological order:
I. Modern Olympic Games
II. Asian Games
III. Commonwealth Games
IV. SAF Games
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, II, III, I
(C) IV, III, II, I
(D) I, III, II, IV
Answer: (D)

55. Arrange the following events of the first day of Decathlon in proper sequence of their occurrence:
I. 400 m
II. Shot Put
III. Long Jump
IV. High Jump
V. 100 m
Codes:
(A) V, III, II, IV, I
(B) I, IV, III, II, V
(C) V, IV, III, II, I
(D) II, III, IV, V, I
Answer: (A)

56. Sequence of therapeutic modalities includes:
I. Cryo therapy
II. Electro therapy
III. Massage therapy
IV. Exercise therapy
Codes:
(A) I, III, IV, II
(B) I, II, III, IV
(C) II, III, I, IV
(D) I, III, II, IV
Answer: (B)

57. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): Socialization takes place through participation in games and sports.
Reason (R): Games and sports inculcate social habits.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

58. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): Modern concept of health includes only a sound body with adequate fitness.
Reason (R): Health is a state of complete well-being.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

59. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): Type-II error is accepting the null hypothesis when it is false.
Reason (R): This error is due to false interpretation of data.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

60. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): There exists a positive relationship between cohesion and performance in team sport.
Reason (R): Assessment of task cohesion and social cohesion measures the relationship of cohesion and performance of a team.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is right and (R) is wrong.
(B) (A) is wrong and (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
Answer: (C)

61. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): In normal standing position, the body weight is balanced by ground reaction force.
Reason (R): The basic condition for maintaining equilibrium is – the resultant of all forces acting on a body must be zero.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

62. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): The main emphasis of the School Health Programme should be to educate children in matters of health and hygiene.
Reason (R): To keep the children free from diseases.
Which one of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) (A) is right, but (R) is wrong.
Answer: (A)

63. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): Recreation is a fundamental human need.
Reason (R): Urge for recreation is universal.
Which one of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) (A) is right, but (R) is wrong.
Answer: (B)

64. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): Playgrounds are known as the character building laboratories.
Reason (R): Character building qualities are developed on playgrounds.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

65. Given below are the two statements one of which is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): Criterion reference test encourage closed convergent thinking.
Reason (R): They establish the proportion of what could be achieved.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

66. Given below are the two statements, one of which is labelled as Assertion (A), and the other as Reason (R).
Assertion (A): Norm is a standard set of scores with which an obtained score is compared.
Reason (R): Norm is developed through logical experimentation.
Which one of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false and (R) is true.
(D) (A) is true and (R) is correct explanation of (A).
Answer: (B)

67. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:
Assertion (A): Lymphatic vessels in the skin follow veins.
Reason (R): Lymphatic vessels with viscera follow arteries.
Which one of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (B)

68. Make the correct choice from the Assertion (A), and the Reason (R) given below:
Assertion (A): A carom player does not get injury in a competition.
Reason (R): A player needs to warm up to avoid injury.
Which one of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

69. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:
Assertion (A): Competitions are indispensable for enhancement of sports performance.
Reason (R): Competitions provide opportunity to the individual to prove his physical and psychic ability.
Which one of the following statement is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

70. Make the correct choice from the Assertion (A) and Reason (R) given below:
Assertion (A): Supervision is an expert technical service primarily concentrated with studying and improving conditions that surround learning and pupil growth.
Reason (R): Supervision is a planned programme for a better teaching learning situation.
Which one of the following statement is correct?
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

Q. Nos. 71 to 75: Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:
What will our world be like in the future? What will physical education and sport is like in the twenty-first century? Recognizing that change is ever present, certain trends and developments can be identified that lend themselves to a better understanding of the future of physical education and sport. These trends and developments include the wellness movement, the fitness movement, the educational reform movement and changing nature of education, the expending frontiers of the habitable universe and technological advances.
This decade is one of rapid technological advances. Many of these technological advances hold implications for the future of physical education and sport. Developments in computer technology combined with increasingly sophisticated research techniques have enabled us to widen the base of knowledge in physical education. Computer technology has facilitated biomechanical analysis of performance. Computer generated graphical representations of pro-typical sport performance will enhance the development of motor skills. Computers have also enabled researchers to better understand brain activity during learning, and subsequently design more effective instructional strategies; perhaps in the future physical educators will be able to predict with a great deal of certainty learning outcomes.
Developments in the field of communication hold promise for the future of physical education and sport, cable television is growing rapidly. The number of special interest programs presented on cable television is increasing as well. Videotape equipment has become easier to use, and provides a valuable instructional tool for physical educators in all settings. Video cassette recorders are experiencing phenomenal growth; many individuals are investing in exercise videotapes so that they can work out in the privacy of their own home and at their convenience. In the future instructional tapes for different sport skills will help individuals learn at home at their own pace.
Developments in biotechnology hold implications for the future of physical education and sport. Today identification of fibre type proportion in muscles allows researchers to identify whether an individual has a greater potential to succeed in athletic events requiring explosive strength or endurance. Perhaps in the near future genetic engineering will be used to program an individual’s genes for success in certain sport activities.
Advances in technology have led to improvements in sport equipment, facilitating better performance by both skills and unskilled persons. Graphite composite tennis rackets have replaced metal and metal-composite tennis rackets, which replaced wooden rackets years ago. Pole vaulters using fibre-glass poles have attained heights previously only dreamed about by vaulters using wooden poles. Technology applied to the manufacturing of running shoes has led to increased comfort and fewer injuries for runners of all abilities. Grass fields are being replaced by artificial surface under tracts by all-weather tracks, and open stadiums by domed arenas. There are numerous examples of how technology has affected physical education and sport, and the influence of technology on physical education and sport will continue in future.

71. Future of physical education and sport will depend on:
(A) Developing infrastructure
(B) Expending frontiers of the habitable universe
(C) Providing finances
(D) Increasing participation of younger population
Answer: (B)

72. Computer technology facilitates:
I. Biomechanical analysis
II. Genetic engineering
III. Graphic representation of pro-typical sport performance
IV. Sophisticated research techniques
Find the correct combination.
(A) I & II
(B) I & III
(C) III & IV
(D) II & IV
Answer: (B)

73. Genetic engineering will be used
(A) to retard growth of sportsperson
(B) to develop surgical techniques
(C) to find out genes for success
(D) to accelerate growth of young sportsperson
Answer: (B)

74. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:
List – I                                                List – II
I. Improved sport equipment              1. Artificial surface
II. Muscle fibre typing                        2. Computer
III. Understanding brain activity        3. Assessing potential of Marathon runner
IV. All weather tracts                                     4. Facilitation of performance of unskilled person
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       2          3          1          4
(C)       3          4          2          1
(D)       4          3          2          1
Answer: (D)

75. Wellness movement supports efforts directed toward
(A) Health promotion and disease prevention
(B) Fitness development
(C) Skill development
(D) Developing all-round personality
Answer: (A)

0 comments