UGC NET Paper III in Sociology { 2013 June - Previous Questions}

1. Arrange in the logical order in which P. Berger has explained.
(A) Habitualization, institutionalization, legitimation, externalization
(B) Institutionalization, legitimation, externalization, habitualization
(C)Habitualization, legitimation, externalization, institutionalization
(D) Legitimation, institutionalization, habitualization, externalization
Answer: (A)

2. Which of the following categories can be placed in Althusser’s concept of ideological state apparatus?
i. Education
ii. Family
iii. Religion
iv. State bureaucracy
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) i, ii & iv
(B) i, iii & iv
(C) i, ii & iii
(D) ii, iii & iv
Answer: (C)

3. Which of the following methods used by H. Garfinkel in his exposition of ethnomethodology?
i. The Documentary Method
ii. The Breaching Experiments
iii. The Reciprocity of Perspectives
iv. The Etcetera Principle
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) i, ii & iii
(B) ii, iii & iv
(C) i, iii & iv
(D) i, ii, iii & iv
Answer: (D)

4. Which of the following crises are stated by J. Habermas?
i. Economic crisis
ii. Political crisis
iii. Legitimation crisis
iv. Rationality crisis
(A) Economic crisis, political crisis and rationality crisis
(B) Economic crisis, legitimation crisis and rationality crisis
(C) Political crisis, legitimation crisis and rationality crisis
(D) Economic crisis, political crisisand legitimation crisis
Answer: (B)

5. Which of the following books are not written by F. Goffman?
i. Relations in Public
ii. Behaviour in Public Places
iii. Forms of Talk
iv. Social Behaviour: It’s Elementary Forms
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) i, ii & iii
(B) i, ii & iv
(C) i, iii & iv
(D) ii, iii & iv
Answer: (BCD)

6. To A. Giddenssocral theorizing involves
(A) Single hermeneutic
(B) Double hermeneutic
(C) Dialectical hermeneutic
(D) Historical hermeneutic
Answer: (B)

7. Who among the following distinguishes three components of the life world – culture, society and personality?
(A) A. Shutz
(B) E. Husserl
(C) P. Berger
(D) J. Habermas
Answer: (D)

8. Giddens’ concept of regionalization implies that
(A) The reproduction of relations not only across time but also space.
(B) The process of social change is limited by regions.
(C) A regional society starts influencing other societies.
(D) The mainstream society acquires the features of regional societies.
Answer: (A)

9. In defining nationalism A.R. Desai is influenced by
(A) S.M. Lipset
(B) E.H. Carr
(C) M. Weber
(D) L. Althussar
Answer: (B)

10. Match the List – I with the List – II:
List – I                        List – II
(Contributors)                         (Approaches)
a. D. Learner               i. Development of Under-develop
b. B. Hoselitz              ii. Ideal typical
c. A.G. Frank              iii. World System
d. I. Wallerstein          iv. Diffusion
Mark the correct answer from the codes given below:
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) i iii ii iv
(C) iv ii iii i
(D) iv iii ii i
Answer: (-)

11. Which of the following statements is incorrect with regard to D.P. Mukherjee?
(A) He uses the dialectical approach.
(B) He combines Marx’s, Dilthey’s and Vedanta’s approaches.
(C) Traditions can be distinguished between primary, secondary and tertiary.
(D) Modernity can be understood independent of tradition.
Answer: (D)

12. In which of the following sequences are ‘Demographic Transitions’ traditionally associated?
(A) High fertility, low mortality, high population growth
(B) Low mortality, low mortality to high fertility
(C) High fertility, high mortality to low mortality and low fertility, the later lagging behind
(D) Low fertility, high mortality to low fertility and low mortality with mortality lagging behind
Answer: (C)

13. Which of the following concept does not figure in Malthusian Theory of Population?
(A) Arithmetic progression
(B) Positive checks
(C) ‘Stable population’
(D) Preventive checks
Answer: (C)

14. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the right answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Crude Rate                          i. The number of live births per 1000 population in a given year
b. General Fertility Rate         ii. The number of deaths of babies under age 1 year per 1000 live births in a given year
c. Infant Mortality Rate          iii. The number of live births per 1000 women in 15-44 or 15-49 years in a given year
d. Birth Rate                           iv. Rate of any demographic event computed for an entire population
Codes:
        a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii i iv ii
(C) ii iv iii i
(D) i iii ii iv
Answer: (A)

15. ‘Population pyramids’ reveals the following information:
(a) Dependency burden
(b) Birth and Death rate
(c) Sex ratios of different ages
(d) Approximate life expectancy of birth
From the above, find the combination for correct answer:
(A) (a) and (b) but not (c) and (d).
(B) All (a), (b), (c) and (d).
(C) (a) only but not (b), (c) and (d).
(D) (c) and (d) but not (a) and (b).
Answer: (B)

16. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the right answer from the codes given below:
List – I                                                                                    List – II
(Books)                                                                                   (Authors)
a. From Population to People                                                  i. K. Srinivasan
b. Gender Inequalities and Demographic Behaviour              ii. T. Malthus
c. Essay on Principle of Population                                        iii. S. Desai
d. Regulatory Reproduction in India’s Population                 iv. A. Bose
Codes:
        a b c d
(A) iv iii ii i
(B) i ii iii iv
(C) ii iv i iii
(D) iii i iv ii
Answer: (A)

17. Match Item – I with Item – II:
Item – I                       Item – II
(Concept)                    (Explanation)
a. Deviance                 i. Lack of social norms
b. Crime                      ii. Nonconformity
c. Anomie                    iii. Act that contravenes the law
d. Alienation               iv. Self-estrangement
Codes:
        a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii ii iv i
(C) ii iii i iv
(D) iv ii iii i
Answer: (C)

18. Who among the following is associated with the idea of ‘Risk Society’?
(A) H.S. Becker
(B) Ulrich Beck
(C) Denial Bell
(D) Susan Baker
Answer: (B)

19. Assertion (A): Ecology movements are emerging from conflict over natural resources and people’s right to survival.
Reason (R): Population increase is responsible for depletion of natural resources and environmental degradation.
Tick the right code given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

20. Talcott parsons have mentioned pillars of the sick role for the patient: Find out the correct combination.
i. Sick person is not personally responsible for being sick.
ii. Person is responsible for his/her sickness.
iii. The sick person is entitled to certain rights and privileges.
iv. The sick person must work to regain health by consulting a doctor.
Codes:
(A) i, ii and iii
(B) ii, iii and iv
(C) i, iii and iv
(D) iii, i and ii
Answer: (C)

21. Assertion (A): Technological advances have been taking place rapidly.
Reason (R): It has been due to the convergence of telecommunications and computing technology known as information and communication technologies.
Answer by using the correct code from the following:
Codes:
(A) (A) is correct and (R) is its reason.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is not its correct reason.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

22. Who among the following did not favour hierarchization of knowledge?
(A) E. Durkheim
(B) A. Comte
(C) M. Weber
(D) M. Foucault
Answer: (D)

23. Match List – I with List – II and find out the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
(Concepts)                               (Authors)
a. Sexuality                             i. U. Beck
b. Risk society                         ii. M. Foucault
c. Communicative action        iii. J. Baudrillard
d. Hyper reality                       iv. J. Habermas
Codes:
        a b c d
(A) ii i iv iii
(B) i ii iii iv
(C) iii ii i iv
(D) iv iii ii i
Answer: (A)

24. Who among the following theorists sees contemporary society as a death culture, with death being the ‘paradigm of all social exclusion and discrimination”?
(A) J. Baudrillard
(B) U. Beck
(C) M. Foucault
(D) J.F. Lyotard
Answer: (A)

25. Which one of the following was not specified as an objective of social development by the World Development Summit (1995)?
(A) Economic protectionism
(B) People empowerment
(C) People’s initiatives
(D) Strengthening the capacities of the people
Answer: (A)

26. Match the items of List – I with those of List – II and find out the correct answer from codes given below:
List – I                                                                                                List – II
(Scheme / Programme)                                                            (Year)
a. National Education Policy                                                  i. 2002
b. National Literacy Mission                                                   ii. 1988
c. National HealthPolicy                                                         iii. 1986
d. National Perspective Plan for Women’s Development      iv. 2001
Codes:
       a b c d
(A) iii i ii iv
(B) iii ii i iv
(C) iv iii ii i
(D) ii i iv iii
Answer: (B)

27. Match List – I with List – II and give the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                                                List – II
a. 73rd Constitutional Amendment                                                      i. e-governance
b. The Gyandoot Project                                                                     ii. Women’s empowerment
c. Human Development Reports                                                         iii. e-commerce
d. Sale or purchase of goods or services through the internet            iv. U.N.D.P.
Codes:
       a b c d
(A) i ii iv iii
(B) iii ii i iv
(C) ii i iv iii
(D) iv iii ii i
Answer: (C)

28. Inter subjective consciousness in everyday life is the core area of focus of the
(A) Phenomenologist
(B) Behaviouralist
(C) Cultural pluralist
(D) Human ecologist
Answer: (A)

29. Which one of the following is not correct about P. Berger and T. Luckman understands of knowledge?
(A) They are unconnected with validity of knowledge.
(B) They are deeply concerned about the validity of knowledge.
(C) They are concerned with the processes through which any body of knowledge gets recognized as reality.
(D) They focus not upon social facts, but upon the creation of social meaning in human interaction.
Answer: (B)

30. Which of the following is considered to be the ‘Tripartite Pillars of Schutz Theory of Phenomenological Sociology’?
(A) Life-world, other world and natural attitude
(B) Artificiality, other world and Intra-subjectivity
(C) Intra-subjectivity, life world and cultural world
(D) Life-world, inter subjectivity and natural attitude
Answer: (D)

31. Who among the following is considered to the founder of phenomenological sociology?
(A) J. Habermas
(B) A. Schutz
(C) H.R. Wagner
(D) K. Mannheim
Answer: (B)

32. Select the correct alternative about Habermas’ reconstruction of Marxism:
i. Purposive rational action instead of superstructure
ii. Symbolic interaction instead of superstructure
iii. Societal modes of self-reflection instead of class consciousness
iv. Class competition instead of class conflict
Select the correct alternative:
(A) i, ii, iii
(B) i, ii, iv
(C) ii, iii, iv
(D) i, ii, iii, iv
Answer: (A)

33. The ethnomethodology as an approach to study society is concerned with
(A) The fundamental bases of social order
(B) Issue of unequal distribution of power and authority in society
(C) Distribution of resources in society
(D) Shape up the social institutions from historical perspective
Answer: (A)

34. Assertion (A): Women’s work participation has substantially increased in the informal sector of economy in India.
Reason (R): Education and skill development opportunities have expanded among rural women.
Select the correct answer:
(A) (A) is correct and (R) is the reason for (A).
(B) (A) is correct, but (R) is not the correct reason for (A).
(C) Both (A) and (R) are correct.
(D) Neither (A) nor (R) is correct.
Answer: (BC)

35. ‘Women’s Rights are human rights’ as an international policy for women’s empowerment was accepted in an International Conference of Women held in
(A) Beijing
(B) Mexico
(C) Nairobi
(D) Copenhagen
Answer: (A)

36. Select the correct statements:
On the issue of low status of women in family the socialist feminists argue that gender inequality is
i. ideologically linked to their predominant engagement with household responsibility
ii. due their predominant engagement with unpaid household activities
iii. due to the low income of household
iv. Politically linked to their political passivity
Select the correct alternative:
(A) i and ii
(B) ii and iii
(C) ii and iv
(D) iii and iv
Answer: (A)

37. Which one of the following is not correct with regard to the Liberal Feminists view on the State?
(A) The State is potentially a neutral arbiter and lacks any ideology of its own.
(B) Men have captured the State.
(C) Men are pressure group, women are observers.
(D) Women should embrace strategies for meaningfully access the state and influence it.
Answer: (B)

38. The proportion of the aged (60+) population to the total population of India shows a trend of
(A) Stagnation
(B) Decline
(C) Increase
(D) Increase in urban but decline rural areas
Answer: (C)

39. What proportion of India’s urban population live in slums?
(A) Around one-fifth
(B) Around one-fourth
(C) Around one-third
(D) Around one-half
Answer: (A)

40. What proportion of India’s population does not get safe drinking water as per WHO?
(A) 15 %
(B) 25 %
(C) 35 %
(D) 45 %
Answer: (A)

41. Who held the view that Indian tribals were backward Hindus?
(A) G.S. Ghurye
(B) Y.B. Damle
(C) A.R. Desai
(D) N.K. Bose
Answer: (A)

42. Who among the following has used the dialectical approach to the study of Indian Society?
(A) M.N. Srinivas
(B) D.P. Mukherjee
(C) A. Beteille
(D) Y.B. Damle
Answer: (B)

43. ‘Individuals, families and groups in the population can be said to be in poverty when they lack the resources to obtain the types of diet, participate in activities and have the living conditions and amenities which are customary, or at least widely encouraged or approved, in the societies to which they belong. Their resources are so seriously below those commanded by average individual or family that they are, in effect, excluded from the ordinary living patterns, customs and activities. (Townsend, 1979, cfHarlambos and Hoborn: Sociology, p.297).
From the above paragraph in which of the following way ‘poverty’ is defined?
(A) Poverty is absolute term.
(B) Poverty as ‘Relative deprivation’.
(C) Poverty as ‘absence of resources’.
(D) Poverty as ‘exclusion of activities’.
Answer: ()

44. From the statements given below choose the code depicting correct answer to describe the ‘socially constructed gender inequalities’.
(a) Hormonal and chromosomes differences between male and female.
(b) For similarly qualified persons, men favoured over women.
(c) Men and women are thought to possess different physical, emotional and mental capabilities.
(d) Practice of dowry has increased among the educated middle class in India.
Codes:
(A) All statements (a), (b), (c) and (d).
(B) (b) and (c) but not (a) and (d).
(C) (a), (b) and (d) but not (c).
(D) (b), (c) and (d) but not (a).
Answer: (D)

45. Given below are two statements – Assertion (A) and Reason (R). Pick the right answer from the codes:
Assertion (A): The problem of ‘dowry deaths’ is typically prevalent among the ‘emergent urban middle class’ in India.
Reason (R): The law of inheritance is discriminatory against women in India.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are false.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are true and (R) is not correct explanation of (A).
(D) (A) is true and (R) is correct explanation of (A).
Answer: (C)

46. The value of an individual’s labour power which is ‘left over’ when an employer has repaid the cost involved in hiring a worker is called in Marxian term
(A) Use value
(B) Surplus value
(C) Exchange value
(D) Left-over value
Answer: (B)

47. The ‘collective bargaining’ usually centre around
(A) Share in profit, job security and good working conditions
(B) Job satisfaction, job security and new technology
(C) Exploitation, profit generation and reinvestment
(D) Corporate responsibility, global networking and profit sharing
Answer: (A)

48. “Integrate the working class into capitalist societies, making them less likely to become a radical or revolutionary force.” This statement is related to
(A) Political Parties
(B) Interest Groups
(C) Trade Unions
(D) Peer Group
Answer: (C)

49. The average number of live-born children produced by women of childbearing age in a particular society, called
(A) Morbidity Rate
(B) Mortality Rate
(C) Fertility Rate
(D) Fecundity Rate
Answer: (C)

50. “The economic perspective that believes that free market forces, achieved by minimizing Government restrictions on business, provides the only route to economic growth.” This statement explains the concept of
(A) Post modernity
(B) Neo-liberalization
(C) Neo-Marxism
(D) Neo-Fordism
Answer: (B)

51. Which of the following does not cause ‘global warming’?
(A) Greenhouses effects
(B) Rise in the earth’s temperature
(C) Nano-technology
(D) Industrial development
Answer: (C)

52. The Domestic Violence Act was passed in which of the following years?
(A) 1988
(B) 2001
(C) 2004
(D) 2005
Answer: (D)

53. Who among the following is associated with ‘Human Development Index (HDI) for measuring the level of development among various countries?
(A) Raymond Firth
(B) Mahabub-ul-Haque
(C) M.N. Srinivas
(D) A.R. Desai
Answer: (B)

54. The General Agreement on Trade in Services (GATS) suggests
(A) Cross border trade in education
(B) Localization of education
(C) Only state funding in education
(D) Corporate funding in primary and state funding in professional education
Answer: (A)

55. Who is the author of the book “Tribal Movements in India”?
(A) M.S.A. Rao
(B) Ghanshyam Shah
(C) K.S. Singh
(D) S. Fuchs
Answer: (C)

56. Who among the following is not a Scheduled Tribe of India?
(A) Bhils
(B) Santhals
(C) Gurjars
(D) Ho
Answer: (C)

57. Which one of the following is not correct with regard to peasant?
(A) The peasant represents little tradition.
(B) The peasants in India are predominantly represented by the middle strata of caste hierarchy.
(C) The peasants are dependants on land for the mainstay of their livelihood.
(D) Though the peasants are dependent on land for themainstay of their livelihood, they resort to several other activities for their livelihood security.
Answer: (B)

58. Which one of the social movements in rural India can be termed as an example of ‘old’ social movements?
(A) Environment movements
(B) Peasant movements
(C) Ethnic movements
(D) Regional autonomy movements
Answer: (B)

59. Which one of the following concepts are not replaced by Sanskritization by M.N. Srinivas?
(A) Brahminization and Sudraisation
(B) Brahminization and Kshatriyaization
(C) Kshatriyaization and Sudraisation
(D) Brahminization and Westernization
Answer: (-)

60. Which one of the following is not a feature of caste system?
(A) Endogamy, purity and pollution, ritual hierarchy and ascribed occupation.
(B) Exogamy, purity and pollution, ritual hierarchy and ascribed occupation.
(C) Endogamy, purity and pollution, ritual hierarchy and achieved occupation.
(D) Monogamy, purity and pollution, secular hierarchy and ascribed occupation.
Answer: (BCD)

61. Match List – I with List – II and mark the correct code given below:
List – I                        List – II
(Authors)                     (Books)
a. Mekim Marriot        i. India’s Village
b. M.N. Srinivas          ii. Indian Village
c. B.R. Chauhan          iii. Village India
d. S.C. Dube               iv. A RajasthanVillage
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) ii iii i iv
(C) iii i iv ii
(D) iv iii ii i
Answer: (C)

62. Match List – I with List – II and mark the correct code given below:
List – I                        List – II
(Authors)                     (Books)
a. M.N. Srinivas          i. Caste in India: Their Mechanism, Genesis and Development
b. B.R. Ambedkar       ii. Diversities
c. G.S. Ghurye                        iii. Dominant Caste and Other Essays
d. D.P. Mukherjee       iv. Caste and Race in India
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iii i ii iv
(C) iv ii iii i
(D) i ii iii iv
Answer: (-)

63. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Social evolution                   i. Karl Marx
b. Positivism                            ii. William Ogburn
c. Mode of Production            iii. Auguste Comte
d. Cultural Lag                        iv. Herbert Spencer
Codes:
        a b c d
(A) ii i iii iv
(B) i iv ii iii
(C) iv iii i ii
(D) iii ii iv i
Answer: (C)

64. Which one of the following is not a demand of peasant movements in India?
(A) Land Distribution
(B) Fertilizer Subsidy
(C) Tenancy Rights
(D) Higher wage for agricultural labour
Answer: (-)

65. Who defined peasants as ’small agricultural producers, who, with the help of simple equipment and the labour of their families, produce mostly for their own consumption, direct or indirect, and for the fulfillment of obligations to holders of political and economic power’?
(A) A. Beteille
(B) T. Shanin
(C) A.R. Desai
(D) A.V. Chayanor
Answer: (B)

66. In Indian context increase in slum population depicts
(A) An extension of rural poverty
(B) An extension of rural prosperity
(C) An extension of urban prosperity
(D) A process of urbanization
Answer: (AD)

67. Which one of the following is not a push factor of rural to urban migration?
(A) Rural unemployment
(B) Increasing practice of dowry in rural areas
(C) Rural poverty
(D) Decline of cottage and household industry in rural areas
Answer: (B)

68. Ethnicity is defined with reference to
(A) Inherited and achieved sociocultural attributes
(B) Inherited political positions and achieved economic attributes
(C) Inherited socio-cultural attributes
(D) Achieved socio-cultural attributes
Answer: (C)

69. Which one of the following is not a feature of informal sector?
(A) Absence of effective legal protection
(B) Absence of employment security
(C) Absence of effective trade unionism
(D) Absence of gender segregation
Answer: (D)

70. Bonded labour is a
(A) Cause of rural poverty and illiteracy.
(B) Cause of prevailing hegemony of upper castes.
(C) Product of rural poverty but cause of illiteracy and hegemony of the upper caste over the lower castes.
(D) Product of rural poverty, illiteracy and hegemony of upper castes over the lower castes.
Answer: (D)

71. The Juvenile delinquents in India belong to the age group of
(A) Below 12 years
(B) Below 14 years
(C) Below 18 years
(D) Below 20 years
Answer: (C)

72. The average size of landholding of Scheduled Tribes is
(A) Higher than the Scheduled Castes
(B) Lower than the Scheduled Castes
(C) Similar to those of the Scheduled Castes
(D) Higher than the Other Backward Classes
Answer: (A)

73. The social development strategy aimsto ensure that
(A) Economic development is achieved by integrating national economy with multinational corporations and their corporate social responsibility.
(B) Collective voice of trade unions is protected and their concerns are addressed properly.
(C) Each section of society is recognized as resource who needs to be benefited from economic development to ensure that their educational, employment, health, other basic necessities of lives are fulfilled and opportunities be provided for the realization of their full potential.
(D) Development process should protect the balance between tradition and modernity.
Answer: (C)

74. In the wake of globalization Indian economy has
(A) Reasserted its commitment to socialist path of development.
(B) Reoriented to mixed economic path.
(C) rejuvenated the Gandhian models of self-sufficiency.
(D) opened up to economic neoliberalism.
Answer: (D)

75. Gary Slapper and Steve Tombs have studied
(A) White collar crime
(B) Cyber Crime
(C) Corporate Crime
(D) Organized Crime
Answer: (C)

0 comments