UGC NET Paper II in Sociology { 2013 June- Previous Questions}

1. Match the followings:
List – I                                                            List – II
(Concepts)                                                       (Authors)
a. Cultural Lag                                                i. K. Marx
b. False Consciousness                                    ii. Ogburn
c. Law of Similarity and Contact                   iii. J. Frazer
d. Institutionalization of class conflict           iv. R. Dahrendorf
Codes:
        a b c d
(A) ii i iii iv
(B) iv iii i ii
(C) iii ii iv i
(D) i iv ii iii
Answer: (A)

2. Fill in the blanks:
An institution is composed of _______.
(A) Actors and Groups
(B) Rules and procedures
(C) Values and norms
(D) All
Answer: (B)

3. George Simmel’s classification of group as ‘Monad’, ‘Dyad’, and ‘Triad’ is based on
(A) Physical proximity
(B) Nature of membership
(C) Social relations
(D) Size of the group
Answer: (D)

4. An area of social living which is marked by some degree of social coherence and similarity is called
(A) Social group
(B) Society
(C) Community
(D) Association
Answer: (C)

5. C.W. Mills’ perspective takes into account
i. Biography
ii. Sociography
iii. History
iv. Geography
v. Ethnography
Select the correct alternatives:
(A) ii only
(B) ii and iii only
(C) i and iii only
(D) i, ii, iv and v only
Answer: (C)

6. Which of the following instances may not be considered as reference group behaviour?
(A) Proletarianization
(B) Embourgeoisment
(C) Sanskritization
(D) Modernization
Answer: (D)

7. Which of the following is a set of informal groups?
(A) Clique, faction, caucus
(B) Gang, union, dacoits
(C) Slum, village, NGO
(D) Neighbourhood, Peer group, Panchayat
Answer: (A)

8. Who argued that the school prepares children to move towards universalistic standards and achieved status of adult society?
(A) E. Durkheim
(B) T. Parsons
(C) R.K. Merton
(D) K. Davis
Answer: (B)

9. Who defined religion in terms of a distinction between the sacred and the profone?
(A) B. Malinowski
(B) C. Levi Strauss
(C) A.R. Radcliffe Brown
(D) E. Durkheim
Answer: (D)

10. The capacity of any person, group or institution to issue commands is called
(A) Power
(B) Authority
(C) Influence
(D) Right
Answer: (B)

11. According to C.W. Mills, the power elite in America comprises those who hold “command posts” in
i. The major business corporations
ii. The military
iii. The Federal Government
iv. The State bureaucracy
Select the correct alternative:
(A) (i), (ii), (iii), (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (iii) and (iv)
Answer: (B)

12. Who argues that ‘classes should be defined as imperatively coordinated associations’?
(A) M. Weber
(B) K. Marx
(C) R. Dahrendorf
(D) R. Collins
Answer: (C)

13. For R. Dahrendorf a post-capitalist society is characterized by
i. Decomposition of capital
ii. Differentiation of labour
iii. Diamond like class structure
iv. Regulations and institutionalization of conflicts
Select the correct alternative :
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (i), (ii) and (iv)
(D) (i), (iii) and (iv)
Answer: (A)

14. The concept of ‘I’ and ‘Me’ with reference to development of ‘self’ was used by
(A) S. Freud
(B) C.H. Cooley
(C) H.M. Johnson
(D) G.H. Mead
Answer: (D)

15. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Personality system gets integrated into the social system through socialization.
Reason (R): Socialization helps actors to develop skills to play roles in society.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

16. A status group, according to Max Weber, is characterised by
(A) Occupation
(B) Educational background
(C) Life-style
(D) Family background
Answer: (C)

17. Who among the following is regarded as the technological determinist of social change?
(A) E. Durkheim
(B) G. Simmel
(C) T. Veblen
(D) T. Malthus
Answer: (C)

18. The theoretical perspective that asserts that there are discernible stages which the society goes through more than once or even repeatedly is termed as
(A) Repeated Evolutionary Theory
(B) Unilinear Evolutionary Theory
(C) Cyclical Evolutionary Theory
(D) Reflexive Evolutionary Theory
Answer: (C)

19. Who among the following describes society as ‘sui-generis’?
(A) Radcliffe Brown
(B) Malinowski
(C) E. Durkheim
(D) R. Benedict
Answer: (C)

20. Which of the following pairs are not included in Parsonian Scheme of ‘Pattern-Variables’ ?
i. Affectivity vs. Affective neutrality
ii. Self-orientation vs. Collectivity orientation
iii. Particularism vs. Universalism
iv. Localism vs. Globalism
v. Quality vs. Performance
vi. Diffusion vs. Specificity
vii. Evolution vs. Revolution
Select the correct alternative:
(A) (i), (ii), (iii), (v) and (vi)
(B) (ii), (iii), (i), (vi) and (v)
(C) (ii), (iii), (v)
(D) (i), (v) and (vi)
Answer: (-)

21. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): The postulate of functional unity of society maintains that all standardized social and cultural beliefs and practices are functional for society as a whole as well as for individuals in society.
Reason (R): The above said standardised items are indispensable parts of the working whole.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (R) is true, but (A) is false.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

22. Who among the following does not adopt the functional approach to the understanding of social phenomena?
(A) J. Alexander
(B) K. Davis
(C) R.K. Merton
(D) J. Habermas
Answer: (D)

23. The view that authority relations are the main cause of social conflict was held by whom?
(A) M. Weber
(B) K. Marx
(C) R. Collins
(D) R. Dahrendorf
Answer: (D)

24. Who among the following has classified status in terms of salient status, dominant status and controlling status?
(A) T. Parsons
(B) R.K. Merton
(C) W.E. Moore
(D) H.M. Johnson
Answer: (B)

25. What is common to magic, religion and science?
(A) Observation and experimentation
(B) Equal influence on human beings
(C) Orientation towards the unknown
(D) Orientation towards the supernatural
Answer: (C)

26. Who among the following is a proponent of dialectical approach to the study of Indian society?
(A) M.N. Srinivas
(B) D.P. Mukherjee
(C) A. Beteille
(D) Y.B. Damle
Answer: (B)

27. Which type of research aims to describe a social situation, social event, social system, social structure etc.?
(A) Basic research
(B) Descriptive research
(C) Empirical research
(D) Explanatory research
Answer: (B)

28. A university has 7530 students and a researcher draws 10 percent sample from it amounting to a total of 753. This is called
(A) Sample size
(B) Sample ratio
(C) Sample element
(D) Purposive sampling
Answer: (B)

29. Which technique of qualitative data collection is followed by researcher to understand people and their behaviour through direct, focused and non-verbal interaction in their natural setting?
(A) Interview
(B) Observation
(C) Case study
(D) Above all
Answer: (B)

30. According to Karl Marx, which of the following are elements of the forces of production?
(A) Technology and capital
(B) Capital, labour and technology
(C) Science and technology
(D) Capital, labour, science and technology
Answer: (C)

31. Who among the following used the concept of ‘interaction ritual’ in his theory?
(A) R. Collins
(B) L. Coser
(C) E. Durkheim
(D) H. Blumer
Answer: (A)

32. Who among the following argues that the withdrawal of legitimacy from an existing system of inequality is a critical precondition for conflict?
(A) R. Dahrendorf
(B) L. Coser
(C) R. Collins
(D) J. Habermas
Answer: (B)

33. Themetic and text analyses are used in
(A) Path analysis
(B) Data analysis
(C) Form analysis
(D) Content analysis
Answer: (D)

34. The study of recorded human statement based on newspaper, magazines, songs, poems, speeches etc. are known as
(A) Statistical analysis
(B) Content analysis
(C) Historical analysis
(D) Comparative analysis
Answer: (B)

35. Which one of the following is not a type of reliability according to Kirk and Miller?
(A) Quixotic: Circumstances in which single method of observation yields the same measurement repeatedly.
(B) Dialectical: Observation between two conflicting situation.
(C) Diachronic: Stability of an observation over a period of time.
(D) Synchronic: Similarity of observation within same period of time.
Answer: (B)

36. Which one of the following is not a measure of central tendency?
(A) Mean
(B) Median
(C) Mode
(D) Standard deviation
Answer: (D)

37. “Men make history, but they do not make it just as they please; they do not make it under circumstances chosen by them, but under circumstances directly encountered, given and transmitted from the past.” With whom is this statement related?
(A) Karl Mannheim
(B) Karl Marx
(C) Karl Popper
(D) Ralf Dahrendorf
Answer: (B)

38. “Thinking is simply an internalized or implicit conversation of the individual with himself by means ofsignificant gestures.” Who said so?
(A) L. Althusser
(B) H. Blumer
(C) P. Blau
(D) G.H. Mead
Answer: (D)

39. Which of the following is not a feature of association?
(A) A collectivity of people
(B) Having certain objectives
(C) Voluntary membership
(D) Pursuing ideal norms
Answer: (D)

40. Which of the following statements on the nature of social role is not correct?
(A) It is a set of expectations.
(B) It is impossible to define one’s role without referring to another.
(C) It includes a series of rights and duties.
(D) It has no association with status.
Answer: (D)

41. According to Coser which of the following type of conflict may not be functional for the system?
(A) Conflict over core value
(B) Conflict over explicit realistic issues
(C) Frequent conflict over small issues
(D) Repetitive conflict of low intensity
Answer: (A)

42. Which of the following scales has real zero origin?
(A) Nominal
(B) Ordinal
(C) Interval
(D) Ratio
Answer: (D)

43. Who had applied the reference group theory to analyses mobility within the caste system?
(A) M.S.A. Rao
(B) G.S. Ghurye
(C) M.N. Srinivas
(D) Yogendra Singh
Answer: (C)

44. The concept of structural visibility was contributed by whom?
(A) T. Parsons
(B) R.K. Merton
(C) Radcliffe-Brown
(D) S.F. Nadel
Answer: (B)

45. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Organic – E. Durkheim solidarity
(B) Pattern – T. Parsons variable
(C) Looking-glass – C.H. Cooley self
(D) Individualistic – R.K. Merton functionalism
Answer: (D)

46. Triangulation is a method of assessing validity of one’s research by
(A) Collecting three generational data.
(B) Analyzing three generational data.
(C) Using different methods and theoretical analysis of different subject of study by one or more researchers.
(D) Mixing of different methods and theoretical analysis of same subject of study by one or more researchers.
Answer: (D)

47. The book “Street Corner Society” based on the following technique of research:
(A) Interview schedule
(B) Participant observation
(C) Content analysis
(D) Questionnaire
Answer: (B)

48. Identify the correct sequence in social research:
i. Report writing
ii. Data analysis
iii. Pilot study
iv. Formation of hypothesis
v. Null hypothesis
vi. Observation
(A) iv, v, iii, vi, ii, i
(B) iii, iv, i, ii, vi, v
(C) i, ii, iii, iv, v, vi
(D) vi, v, iv, iii, ii, i
Answer: (A)

49. Who among the following attempted micro-integrative conflict theory?
(A) Dahrendorf
(B) Coser
(C) Collins
(D) Marx
Answer: (C)

50. In the major conceptualizations of class, which of the following is not a basis of class situation?
i. Property
ii. Income
iii. Authority
iv. Caste
Select the correct answer from the codes given below:
(A) i, ii, & iii
(B) i& ii
(C) i& iii
(D) ii& iv
Answer: (D

0 Response to UGC NET Paper II in Sociology { 2013 June- Previous Questions}

Post a Comment