UGC NET Paper II in Sociology { 2013 December - Previous Questions}

1. “Sociology is a Science which attempts an interpretative understanding of social action.” Who defined Sociology in this manner?
(A) T. Parsons
(B) MacIver and Page
(C) E. Durkheim
(D) Max Weber
Answer: (D)

2. “Culture is man’s guide, it liberates as well as enslaves him as all guides do.” Which of the following school represents this view?
(A) Evolutionary School
(B) Marxian School
(C) Diffusionistic School
(D) Culture-personality School
Answer: (D)

3. The term ‘Sociological Imagination’ was coined by whom?
(A) P. Berger
(B) C.W. Mills
(C) A. Giddens
(D) J.S. Mill
Answer: (B)

4. Arrange the following books in chronological order by using the code given below:
i. Das Kapital
ii. Protestant Ethic and the Spirit of Capitalism
iii. Patterns of Culture
iv. The Elementary Forms of Religious Life
Codes:
(A) i ii iii iv
(B) ii i iii iv
(C) iv iii i ii
(D) iii iv i ii
Answer: (B)

5. Every man in society occupies a number of statuses. Different statuses associated with a single person are known as
(A) Status inconsistency
(B) Status sequences
(C) Status set
(D) Status succession
Answer: (C)

6. Which of the following are the physical conditions of a primary group?
i. Physical proximity
ii. Attraction
iii. Smallness
iv. Endurance
(A) i, ii, iii & iv
(B) i, ii & iii
(C) i, ii & iv
(D) i, iii & iv
Answer: (D)

7. Which of the following is not a primary group?
(A) Scouts
(B) A peer group
(C) A class of students
(D) Family
Answer: (A)

8. Which of the following are fundamental features of a social group?
i. Organisation
ii. We-feeling
iii. Self-sufficiency
iv. Explicit cultural goals
(A) i and ii
(B) ii and iii
(C) iii and iv
(D) i and iii
Answer: (A)

9. Given below are two statements labelled as Assertion (A), and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): According to Durkheim education perpetuates and reinforces homogeneity in society among its members.
Reason (R): Schools inculcate society’s norms and values providing link between individual and society.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

10. Match List – I with List – II.
List – I (Books)                                                           List – II (Authors)
a. De-schooling Society                                              i. R.D. Laing
b. The Politics of Family                                             ii. S. Bowles and H. Gintis
c. Anti-social Family                                                   iii. Ivan Illich
d. Schooling in Capitalist America                             iv. M. Barrett & M. MacIntosh
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iv i ii iii
(C) iii i iv ii
(D) ii i iii iv
Answer: (D)

11. Match List – I with List – II.
List – I (Terms)           List – II (Features)
a. Church                     i. Usually more individualistic and lacks sharply defined belief system
b. Sect                                     ii. Usually conservative but not closely related to State.
c. Denomination          iii. Often closely related to State and claim promptly on religious truth
d. Cult                                     iv. Less conservative and connected with lower class
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii iv ii i
(C) ii i iv iii
(D) i ii iii iv
Answer: (B)

12. The variable sum concept of power is based on the assumption that
(A) value consensus is essential for society.
(B) value dissension is essential for society.
(C) value neutrality is essential for society.
(D) values are essential for society.
Answer: (A)

13. The State moderates between different groups ensuring that all of them have some influence on public policy, is best manifested in
(A) Socialist democracy
(B) Republic democracy
(C) Pluralist democracy
(D) Traditional democracy
Answer: (C)

14. Match List – I with List – II.
List – I (Authors)                                                        List – II (Terms)
a. V. Pareto                                                                 i. The Ruling Class
b. G. Mosca                                                               ii. The Nongoverning Elite
c. R. Mitchell                                                            iii. The Iron law of Oligarchy
d. S. Lukes                                                                iv. The Three Dimensional View
Codes:
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) ii i iii iv
(C) ii iii i iv
(D) ii iv i iii
Answer: (B)

15. Which of the following is an appropriate example of a social institution?
(A) Market
(B) Trade Union
(C) Political Party
(D) N.G.O.
Answer: (A)

16. According to Dahrendorf, Marx’s Theory of Class Conflict is
(A) to be rejected universally
(B) to be accepted universally
(C) to be accepted and modified generally
(D) to be rejected, accepted and modified contextually
Answer: (D)

17. The process whereby the helpless human infant gradually becomes a self-aware, knowledgeable person, skilled in the ways of the culture into which he or she was born is known as
(A) Re-socialization
(B) Social position
(C) Socialization
(D) Shared understanding
Answer: (C)

18. Stages of cognitive-development related socialization was proposed by
(A) H. Mead
(B) S. Freud
(C) C.H. Cooley
(D) J. Piaget
Answer: (D)

19. Match List – I with List – II and find out the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. E. Durkheim                                                i. The Social System
b. M. Weber                                                    ii. The Liquid Love
c. Z. Bauman                                                   iii. The Division of Labour in Society
d. T. Parsons                                                   iv. The Religion of India
Codes:
       a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii iv ii i
(C) ii iii iv i
(D) iv iii ii i
Answer: (B)

20. In a system of social stratification social rankings are based on certain attributes which may
(A) either be inherited or socially constructed.
(B) either be ascribed or acquired.
(C) either be acquired or socially constructed.
(D) either be ascribed, acquired or constructed.
Which is the correct one?
Answer: (D)

21. The social positions of _________
(A) caste, gender and ethnic groups are biologically determined.
(B) caste biologically, but gender and ethnic groups are economically determined.
(C) gender is biologically, while the ethnic and caste groups are culturally determined.
(D) caste, gender and ethnic groups are culturally determined.
Which one of the above is correct?
Answer: (D)

22. According to Marx and Dehrendorf unequal class position of a social group is determined by which of the following forms and extent of one’s control over
(A) economic and cultural resources respectively.
(B) cultural and economic resources respectively.
(C) economic and political resources respectively.
(D) political and cultural resources respectively.
Answer: (C)

23. Who among the following sociologists analysed social classes in terms of market and property situation?
(A) M . Weber
(B) J. Goldthorpe
(C) E. Durkheim
(D) T. Parsons
Answer: (A)

24. Some assumptions are given below:
The definitional assumption(s) about class and class conflict in the Marxian theory is (are)
(i) every society is based on a degree of economic equilibrium.
(ii) class inequality is due to inherent political and social injustice.
(iii) class conflict is inherent in society.
(iv) economic inequality lies at the core of class conflict.
(v) Class conflict is resolved through class alliance.
Select correct assumptions from the following:
(A) (i) and (ii)
(B) (i), (ii) and (iii)
(C) (ii), (iii) and (v)
(D) (iii) and (iv)
Answer: (D)

25. Transmission of traits from one culture to another is sociologically termed as
(A) Acculturation
(B) Diffusion
(C) Assimilation
(D) Enculturation
Answer: (B)

26. Who among the following is a proponent of cyclical theory of evolution?
(A) T. Parsons
(B) E. Durkheim
(C) O. Spengler
(D) H. Spencer
Answer: (C)

27. Identify the social processes which are linked to change of social structure:
(i) Industrialisation
(ii) Sanskritization
(iii) Modernisation
(iv) Globalisation
(v) Intergenerational mobility
(vi) Intragenerational mobility
Select the correct option:
(A) (i) (ii) (iv)
(B) (i) (iii) (iv)
(C) (iv) (v) (vi)
(D) (i) (iii) (iv) (v)
Answer: (B)

28. According to R.K. Merton, those observed consequences which lessen the adaptation or adjustment of the system are
(A) Functions
(B) Non-functions
(C) Dysfunctions
(D) Functional alternatives
Answer: (C)

29. In which of the book has Mannheim propounded the idea of Sociology of Knowledge?
(A) The End of Ideology
(B) The End of History
(C) Ideology and Utopia
(D) The German Ideology
Answer: (C)

30. A statement of prediction that sets forth the basis for testing the relationship between variables in an attempt to link theory to reality is called
(A) Random sampling
(B) Questionnaire
(C) Hypothesis
(D) Assumption
Answer: (C)

31. Name the technique which is to be used before the actual field work starts
(A) Pilot Study
(B) Census study
(C) Case study
(D) Survey
Answer: (A)

32. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:
Assertion (A): Research design is a kind of blue print that is prepared before actually carrying out a research.
Reason (R): Many research plans are unable to produce a concrete finding.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

33. Identify the correct logical order as explained by Karl Marx:
(A) Class-in-itself, class-for-itself, social transformation, class conflict
(B) Class-in-itself, class-for-itself, class conflict, social transformation
(C) Class-in-itself, class conflict, class-for-itself, social transformation
(D) Class-for-itself, class conflict, class-in-itself, social transformation
Answer: (B)

34. In the context of Randall Collin’s analysis, identify the correct one:
(A) Moves from macro-level to Meso-level and to micro-level social processes
(B) Moves from micro-level to Meso -level and to micro-level social processes
(C) Moves from micro-level to macro-level social processes
(D) Moves from macro-level to micro-level processes
Answer: (B)

35. Match List – I with List – II:
List – I (Contributions of)                                                      List – II (Approach)
a. R.K. Merton                                                                        i. Conflict Functionalism
b. T. Parsons                                                                            ii. Need Functionalism
c. B. Malinowski                                                                     iii. Analytical Functionalism
d. L. Coser                                                                              iv. Empirical Functionalism
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) iv iii ii i
(C) ii iii iv i
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

36. What is triangulation?
(A) A type of qualitative method of research
(B) A type of qualitative analysis
(C) A combination of qualitative and quantitative methods
(D) A type of non-participant observation
 Answer: (C)

37. Who among the following used the method of concomitant variation?
(A) M. Weber
(B) R. Dahrendorf
(C) E. Durkheim
(D) T. Parsons
Answer: (C)

38. Reliability of data implies
(A) The same methods of investigation on the same materials produce the same results.
(B) The different methods of investigation on different materials produce the same results.
(C) The same methods of investigation on the same materials produce different results.
(D) The same methods of investigation on different materials produce the same result.
Answer: (A)

39. Radical Sociology sought to support which of the following sociological thought systems?
(A) Marxian
(B) Functional
(C) Symbolic interactionist
(D) Positivist
Answer: (A)

40. Match the items of List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I (Concept)                                           List – II (Authors)
a. False Consciousness                                    i. Malinowski
b. Magic                                                          ii. Marx
c. Rational action                                            iii. Durkheim
d. Moral Community                                      iv. Weber
Codes:
       a b c d
(A) i iii iv ii
(B) ii i iv iii
(C) iii i ii iv
(D) iv ii iii i
Answer: (B)

41. Assertion (A): Karl Marx thought of all capitalist societies to be founded on exploitation of the proletariat.
Reason (R): The proletariat has not become increasingly impoverished.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (R) is true, but (A) is false
(C) (A) is true, but (R) is not correct explanation of (A).
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Answer: (C)

42. Which of the following acts are necessary to keep the social system intact? Select the correct code given below:
(i) Adaptation
(ii) Social action
(iii) Integration
(iv) Goal attainment
(v) Latency (pattern maintenance)
(vi) Socialisation
Codes:
(A) (i), (ii), (iii) and (iv)
(B) (iv), (v), (i) and (vi)
(C) (i), (iii), (iv) and (v)
(D) (i), (ii), (iv) and (v)
Answer: (C)

43. The in-depth investigation of a phenomena, or a process, or an event that focuses on its historicity and contemporary interlinks with wider society is termed as
(A) Content study
(B) Participant observation
(C) Content analysis
(D) Case study
Answer: (D)

44. Which of the following is not an ethical consideration in social research?
(A) Protecting the subjects from physical and psychological harm while collecting data
(B) Protecting the subjects confidentiality and privacy
(C) Acquiring consent of the subject in collecting information
(D) Acquiring data through deception
Answer: (D)

45. Which one of the following is not a measure of correlation?
(A) Chi-square
(B) Student’s t-test
(C) Mean dispersion
(D) Product-movement coefficient
Answer: (D)

46. Kamla teaches in a college, organizes a kitty party, takes care of her daughter and presides over a meeting of women’s organization. Which of the following concepts is used to describe her role?
(A) Role conflict
(B) Role set
(C) Multiple roles
(D) Role making
Answer: (C)

47. Match the concepts (List – I) with the authors (List – II) and then select the correct answer from among the codes given below:
List – I (Concepts)                                          List – II (Authors)
a. Anticipatory socialization                           i. R.K. Merton
b. Sensate culture                                            ii. P. Sorokin
c. Residues                                                      iii. V. Pareto
d. Little Community                                       iv. R. Redfield
Codes:
       a b c d
(A) ii iii i iv
(B) iii ii iv i
(C) ii iv iii i
(D) i ii iii iv
Answer: (D)

48. The concept of ‘Wert-rational’ is associated with whom?
(A) M. Weber
(B) P. Sorokin
(C) T. Parsons
(D) J. Habermas
Answer: (A)

49. Which of the following pairs is not correctly matched?
(A) Social evolution                – H. Spencer
(B) Verstehen                          – M. Weber
(C) Rentier Class                     – V. Pareto
(D) Sacred and Profane          – A. Comte
Answer: (D)

50. Who among the following analysts of social change used the term ‘rentiers and speculators’?
(A) T. Veblen
(B) K. Marx
(C) V. Pareto
(D) A.J. Toynbee
Answer: (C)

0 Response to UGC NET Paper II in Sociology { 2013 December - Previous Questions}

Post a Comment