UGC NET Paper II in Sociology { 2012 June - Previous Questions}

1. Sociological perspective is primarily related to an attempt to _______
(A) Change the social order
(B) Understand the social order
(C) Reform the social order
(D) Adjust to the social order
Answer: (B)

2. Match the items in List – I with the items in List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
(Concepts)                                                       (Social Scientists)
(a) The poverty of Philosophy                        (i) Peter Berger and T. Luckman
(b) Symbolic interactionism                            (ii) Karl Marx
(c) Manifest and latent function                     (iii) Herbert Blumer
(d) The social construction of reality              (iv) R.K. Merton
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (ii) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (B)

3. Which among the following is an example of a community?
(A) Family
(B) Marriage
(C) Village
(D) Refugee Camp
Answer: (C)

4. Emile Durkhiem defines society as
(A) Community of ideas
(B) Homogeneous community
(C) Moral community
(D) Ethical community
Answer: (C)

5. Assertion (A): According to Karl Marx class exploitation can be brought to an end only when the means of production is communally owned.
Reasons (R): The ruling class derives its power from the ownership and control of the means of production.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

6. Which one among the following is an instance of social action according to Max Weber?
(A) To cyclists colliding with each other.
(B) Persons travelling in a train.
(C) Two cyclists exchanging blows after they collide.
(D) Persons opening umbrellas when it starts raining.
Answer: (C)

7. Which among the following is not, in Marxian terminology component of mode of production?
(A) Means of production
(B) Instruments of production
(C) Forces of production
(D) Relations of production
Answer: (B)

8. The Weberian model of social stratification has been used in the study of caste by
(A) S.C. Dube
(B) M.N. Srinivas
(C) T.N. Madan
(D) Andre Beteille
Answer: (D)

9. Which one among the following concepts is, according to Merton, capable of theoretically dealing with change?
(A) Eufunction
(B) Non-function
(C) Quasifunction
(D) Dysfunction
Answer: (D)

10. Sanskritization implies
(A) Change in caste structure
(B) Change of caste structure
(C) Change for caste structure
(D) None of the above
Answer: (A)

11. A teacher in carrying out his duties has to respond to the expectations of his colleagues, students and guardians of the students. These people constitute for the teachers.
(A) Status set
(B) Multiple roles
(C) Role-set
(D) None of the above
Answer: (C)

12. Which one of the following is not an institution?
(A) Marriage
(B) Education
(C) Policing
(D) Pick-pocketing
Answer: (D)

13. The prohibition of sagotra marriage among the Hindus is an example of marriage
(A) Taboo
(B) Clan exogamy
(C) The rules of caste endogamy
(D) The incest taboo
Answer: (B)

14. Which one of the following is known as the process by which cultural traits spread from one culturally distinct group to another?
(A) Evolution
(B) Assimilation
(C) Accommodation
(D) Diffusion
Answer: (D)

15. The movement of a person from the position of clerk in Calcutta headquarters of L.I.C. to that position in Delhi headquarters of L.I.C. is an example of
(A) Horizontal mobility
(B) Upward mobility
(C) Vertical mobility
(D) Downward mobility
Answer: (A)

16. When an Indian couple prepares its daughters so that she is accepted in her husband’s family after her marriage, it is a case of
(A) Socialization
(B) Resocialization
(C) Anticipatory socialization
(D) Adult socialization
Answer: (C)

17. According to Durkheim, religion consists in the distinction between
(A) The sacred and the secular
(B) The pure and the impure
(C) The sacred and the profane
(D) The gods and the ghosts
Answer: (C)

18. Resocialization is clearly evident when a
(A) Girl’s marriage just takes place
(B) Child is born
(C) Person works as a member of a revolutionary party
(D) Child starts going to school
Answer: (C)

19. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
(a) Looking-glass self (i) Karl Marx
(b) Alienation                          (ii) William Ogburn
(c) Cultural lag                        (iii) G.H. Mead
(d) Positivism                          (iv) Auguste Comte
(v) C.H. Cooley
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (v) (i) (ii) (iv)
(B) (i) (ii) (iii) (v)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (A)

20. Sociology in India was introduced at the institutional level after it was well-established in Europe and U.S.A. Which one among the following is the year of introduction of sociology at the formal / institutional level?
(A) 1894
(B) 1895
(C) 1939
(D) 1919
Answer: (D)

21. Match the items in List – I with items in List – II and select the right answer from the codes indicated below:
List – I                                    List – II
(Concept)                                (Sociologist)
(a) Organic solidarity              (i) Herbert Spencer
(b) Religious Ethic                  (ii) Emile Durkheim
(c) Mode of Production          (iii) Vifredo Pareto
(d) Social evolution                 (iv) Karl Marx
(v) Max Weber
Codes:
      (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (ii) (i) (v) (iii)
(C) (v) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (v) (iv) (i)
Answer: (D)

22. Match the items in the List – I with the items in List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
(a) Acculturation         (i) A condition in which people may work together even though there are differences which separate them
(b) Assimilation           (ii) A process of adaptation in which elements of a culture form a composite whole
(c) Accommodation    (iii) A condition in which people of a culture tend to acquire Some elements of other culture and leave Some elements of their own
(d) Integration             (iv) A process wherein a Minority group gradually gives up its own cultural patterns and acquire those of the dominant
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (B)

23. Which one of the following is an example of ascribed status?
(A) Teacher
(B) Student
(C) Brahmin
(D) Doctor
Answer: (C)

24. Tertiary sector is also known as
(A) Processing sector
(B) Forestry sector
(C) Mining sector
(D) Services sector
Answer: (D)

25. Match the items in List – I with the items in List – II and select the correct answer from the code given below
List – I                                                            List – II
(a) Homo Hierarchicus                                    (i) Claude Levi-Strauss
(b) The Savage Mind                                      (ii) Andre Beteille
(c) Caste, Class and Power                             (iii) M.N. Srinivas
(d) Caste in Modern India and other Essays  (iv) Louis Dumont
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iv) (i) (ii) (iii)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (C)

26. Rise of new technologies in the sphere of information and communication leading to greater globalization is a future of
(A) Agrarian Society
(B) Industrial Society
(C) Post-Industrial Society
(D) Rural Society
Answer: (C)

27. Which of the following thinkers used a system of binary opposition in structural approach to social phenomena?
(A) Nadel
(B) Radcliffe-Brown
(C) Levi-Strauss
(D) Malinowski
Answer: (C)

28. Which of the following is correct according to Mead?
(A) Self can also emerge in the absence of social experience
(B) Self does not allow people to take part in conversation with others.
(C) Body becomes a self only when a mind has developed.
(D) Mind and self can be separated from each other.
Answer: (C)

29. Which of the following does not represent the Dahrendorf’s theory of conflict?
(A) Social change is ubiquitous inhuman society
(B) Conflict can be both latent and manifest
(C) Every society experiences social conflict
(D) Economic and social inequalities are the sole sources of conflict
Answer: (D)

30. Which of the following statements represents the functional theory of Emile Durkhiem?
(A) Society does not necessarily go through the fixed stages of development
(B) A whole is not identical to the sum of its parts.
(C) Social phenomena can be reduced to individual’s phenomena
(D) Collective will emanate from human will
Answer: (B)

31. Functionalism constitutes an important element in the social theories of
(A) E. Durkheim and C. Levi-Strauss
(B) E. Durkheim and Max Weber
(C) Talcott Parsons and Karl Marx
(D) A.R. Radcliffe-Brown and R.K. Merton
Answer: (D)

32. Choose the correct sequence of Parsons’ schema of social action and social system
(A) Social system, cultural system, personality system and Biological organism
(B) Personality system, cultural system, Social system and Biological system
(C) Biological organism, Personality system, Social system and Cultural system
(D) Cultural system, Biological system, Personality system and Social system
Answer: (C)

33. Match the items in List – I with the items in List – II and choose the right answer from the codes given below:
List – I                        List – II
(a) Malinowski            (i) Pattern variables
(b) Durkheim               (ii) Postulates of functional analysis
(c) Parsons                   (iii) Collective consciousness
(d) Merton                   (iv) Biological need-based functionality
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (D)

34. Basic principles of symbolic interactionism include
(a) Human capacity for thought
(b) Social institutions and social interactions
(c) Mind and social consciousness
(d) Meanings and symbols that facilitate action and interaction
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) (a) and (b)
(B) (b) and (c)
(C) (c) and (d)
(D) (a) and (d)
Answer: (D)

35. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:
Assertion (A): People are able to order a world that otherwise would be confusing.
Reasons (R): Symbols enable people to deal with the material and social world by allowing them to name, categorize and remember what they encounter.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

36. Which one of the following, thinkers observed that conflict is likely to occur in social relations because violent coercion can always be used by people in an interaction setting?
(A) Collins
(B) Simmel
(C) Dohrendorf
(D) Coser
Answer: (A)

37. Who, among the following, has emphasized the positive functions of the conflict in society?
(A) Lewis A. Coser
(B) Karl Marx
(C) Max Weber
(D) Emile Durkheim
Answer: (A)

38. According to Durkheim, the nature of Modern law is
(A) Repressive
(B) Restitutive
(C) Normative
(D) Formal
Answer: (B)

39. Which of the following is not regarded as the characteristic feature of scientific method?
(A) Reliability
(B) Validity
(C) Replicability
(D) Common sense observation
Answer: (D)

40. The purpose of the survey is
(A) In depth study of social phenomena
(B) Extensive coverage of population
(C) Testing of a theory
(D) Establishing causal linkage
Answer: (B)

41. Which of the following is associated with Descriptive Design?
(A) Analysis of Demographic Trends
(B) Impact assessment of development intervention
(C) Causal explanation of violence against women
(D) Cross-cultural study
Answer: (A)

42. In which of the following types of research, hypothesis is a prerequisite?
(A) Biographical study
(B) Experimental study
(C) Interpretative research
(D) Critical research
Answer: (B)

43. Which type of sampling method is ideally suited, where there is no knowledge about population?
(A) Convenient sampling method
(B) Purposive sampling method
(C) Quota sampling method
(D) Snowball sampling method
Answer: (D)

44. Participant observation method is ideally suited for the study of
(a) Tribal Culture
(b) National Culture
(c) Ethnographic study
(d) Phenomenon of Globalisation
Select the correct answer from the codes given below:
(A) (a) and (b)
(B) (a) and (c)
(C) (a) and (d)
(D) (c) and (b)
Answer: (B)

45. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the Codes given below:
Assertion (A): Qualitative methods are often criticized for failing to meet the same standards of reliability.
Reasons (R): The procedures used to collect data in qualitative studies are precise and accurate.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (C)

46. There are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R). Select the correct answer from the codes given below:
Assertion (A): Life history research can help to raise people’s consciousness and awareness of their exploitation.
Reasons (R): Life history research encourages people to reflect upon the factors that have shaped thin life experiences.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (A)

47. Match List – I with the List – II and mark the correct answer from the codes given below the lists:
List – I                                    List – II
(a) Central Tendency              (i) Mean Deviation
(b) Dispersion                          (ii) Pearson’s coefficient
(c) Correlation                         (iii) Mean
(d) Test of Significance          (iv) ‘t’-test
Codes:
        (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iv) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (C)

48. When a particular technique applied repeatedly to the same object producing the same result each time, it is said to have
(A) Validity
(B) Reliability
(C) Probability
(D) Subjectivity
Answer: (B)

49. Observe the following Table and answer the question given below:
Age Group      Frequency
20 – 29            04
30 – 39            06
40 – 49            09
50 – 59            12
60 – 69            15
70 – 79            09
80 – 89            04
In the distribution shown above the median falls in the interval between:
(A) 40 – 49
(B) 50 – 59
(C) 60 – 69
(D) 70 – 79
Answer: (B)

50. Calculation of number of deaths per thousand people falls under the measure of
(A) Nominal scale
(B) Ordinal scale
(C) Ratio scale
(D) Interval scale
Answer: (C)

0 Response to UGC NET Paper II in Sociology { 2012 June - Previous Questions}

Post a Comment