UGC NET Paper II in Education { 2012 December - Previous Questions}

1. Epistemology is the branch of philosophy which deals with the theories of
(A) Reality
(B) Existence
(C) Knowledge
(D) Values
Answer: (C)

2. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Philosophy helps in determining aims of education.
Reason (R): Education depends mostly on Philosophy.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

3. “Things as they are and as they are likely to be encountered in life rather than words” was the slogan of the
(A) Pragmatists
(B) Realists
(C) Idealists
(D) Existentialists
Answer: (B)

4. An existentialistic teacher should emphasize on
I. Freedom
II. Responsibility
III. Subjective feelings
IV. Cooperative living
In the above which combination is correct?
Codes:
(A) I & II are correct.
(B) I & III are correct.
(C) I, II & III are correct.
(D) II, III & IV are correct.
Answer: (C)

5. Who advocated the creation of a classless society?
(A) Plato
(B) Auguste Comte
(C) M.K. Gandhi
(D) Karl Marx
Answer: (D)

6. The Vedas teach us that
(A) Creation is without beginning
(B) Creation is without an end.
(C) Creation is without beginning and without an end.
(D) Creation has a definite beginning and also an end.
Answer: (C)

7. According to Samkhya philosophy, the sequence of creation is as under:
(A) Purusa, Prakrati, Ahankar, Mahat
(B) Prakrati, Purusa, Ahankar, Mahat
(C) Prakrati, Purusa, Mahat, Ahankar
(D) Purusa, Prakrati, Mahat, Ahankar
Answer: (D)

8. Match the following:
List – I                                                List – II
(Buddhist Concept)                            (Meaning/Example)
a. AryaSatya                                       1. Namrupa
b. DwadashNidan                               2. Samadhi
c. AshtangaMarg                                 3. SamyakaVyayam
d. Nirvana                                           4. Controlling of breath
5. Sorrow in life
Codes:
      a b c d
(A) 2 4 1 3
(B) 5 1 3 2
(C) 5 1 4 2
(D) 1 5 4 3
Answer: (B)

9. Critically judge the following:
Assertion (A): All Muslim Women need to go to school.
Reason (R): Muslim Philosophy lays emphasis on the equality of all-men or women.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Statement (A) is true, but (R) is false.
(D) Statement (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

10. In Tagorian Education System the child learns better by
I. Debates and Discussion
II. Reading, Writing and Speaking
III. Dance, Drama and Music
IV. Travelling and interacting with nature.
In the context of the above, which statements are true ?
(A) All I, II, III and IV are true.
(B) Statements I, III and IV are true.
(C) Statements I, II and III are true.
(D) Statements II, III and IV are true.
Answer: (B)

11. The right to free and compulsory education for children between age group of 6 to 14 has been inserted in Indian Constitution as
(A) Article 46
(B) Article 16
(C) Article 45A
(D) Article 21A
Answer: (D)

12. Who advocated the logical analysis of language for getting the true meaning?
(A) A.J. Ayer
(B) Bertrand Russel
(C) Morris L. Biggie
(D) G.E. Moore
Answer: (A)

13. Sociology of Education is
(A) A branch of Anthropology
(B) A study of the Society
(C) An analysis of Sociological processes involved in the institutions of Education.
(D) A science which studies primitive societies.
Answer: (C)

14. Schools are basically social institutions as
(A) They preserve and instil the values of our culture in future generations.
(B) They suggest ways and means for social progress.
(C) They suggest solutions to social problems.
(D) They are established by the society.
Answer: (A)

15. Which is not a criterion used consistently for placing people in a particular social class?
(A) Race
(B) Religion
(C) Knowledge
(D) Wealth
Answer: (C)

16. Beginning with family as the lowest unit which of the following constitutes correctly sequenced hierarchy of social group?
(A) Nation – Race – Class – Tribe – Family.
(B) Family – Class – Tribe – Race – Nation.
(C) Family – Tribe – Race – Class – Nation.
(D) Family – Race – Class – Tribe – Nation.
Answer: (B)

17. Use of Science and Technology in replacing existing social practices is termed as
(A) Socialization
(B) Westernization
(C) Sanskritization
(D) Modernization
Answer: (D)

18. The process of imbibing one’s own culture in one’s personality is termed as
(A) Enculturation
(B) Acculturation
(C) Socialization
(D) sanskritization
Answer: (A)

19. Critically judge the following:
Assertion (A): My religion is the best religion.
Reason (R): The democratic philosophy allows me to think and live with freedom.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Only (A) is true, but (R) is false.
(D) Only (R) is true.
Answer: (D)

20. Which of the following chains represents the change processes underlying educational system of Free India?
(A) Psychological change – Social change – Political change – Educational change.
(B) Political change – Social change – Psychological change – Educational change.
(C) Social change – Psychological change – Political change – Educational change.
(D) Educational change – Social change – Psychological change.
Answer: (B)

21. The son of a rickshaw puller struggles and becomes an engineer. This is an example of
(A) Social change
(B) Social stratification
(C) Social mobility
(D) Social cohesion
Answer: (C)

22. An example of Social Stratification is
I. People with different status living in an area.
II. A society divided into different social status.
III. A separate colony in which only class III government employees live.
IV. A society consisting of upper and lower castes.
(A) All the above statements are correct.
(B) Statements I, II and IV are correct.
(C) Statements I, II and III are correct.
(D) Statements II, III and IV are correct.
Answer: (B)

23. Equality of opportunities in education implies that each student
(A) Passes examination with first division.
(B) gets equal number of books and stationery.
(C) Gets facilities according to his abilities and interests.
(D) Gets facilities according to his potential and level in the society.
Answer: (C)

24. Disadvantaged sections of society consist of
I. Scheduled Castes and Scheduled Tribes
II. Women
III. Physically handicapped
IV. Rural people
(A) All the above
(B) Only I, II and III
(C) Only II, III and IV
(D) Only I, II and IV
Answer: (A)

25. Introspection method lacks in
(A) Reliability
(B) Validity
(C) Objectivity
(D) All the above three
Answer: (D)

26. Which of the following is not a principle of development?
(A) Principle of continuity.
(B) Principle of individual difference.
(C) Principle of proceeding from specific to general response.
(D) Principle of integration.
Answer: (C)

27. Development of language in children, according to B.F. Skinner, is the result of
(A) Training in grammar
(B) Imitation and reinforcement
(C) Innate abilities
(D) Maturation
Answer: (B)

28. Behaviour pattern that increases in frequency when followed by a reward is known as
(A) Shaping
(B) Classical Conditioning
(C) Generalization
(D) Operant Conditioning
Answer: (D)

29. Find out the odd one:
(A) Originality
(B) Punctuality
(C) Flexibility
(D) Fluency
Answer: (B)

30. Who propounded Self Theory of Personality?
(A) Kretschmer
(B) Allport
(C) Eysenck
(D) Roger
Answer: (D)

31. Archimedes found the solution of his problem when he was in his bath tub.
This will come under which step of process of creativity?
(A) Preparation
(B) Incubation
(C) Illumination
(D) Verification
Answer: (C)

32. Assertion (A): Motivation is important in the process of teaching and learning.
Reason (R): Motivation is attraction towards a goal and clarifies its meaning.
Codes:
(A) Only (A) is correct and (R) is incorrect.
(B) Only (A) is correct.
(C) Only (R) is correct.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

33. The pioneer of functionalism is
(A) Wilhelm Wundt
(B) William James
(C) J.B. Watson
(D) Kurt Lewin
Answer: (B)

34. Names of different types of intelligence tests are given in List – I and examples of questions are given in List – II. Match the correct name of the test to questions.
List – I                                    List – II
a. Vocabulary test                   1. In what ways animals and plants are alike?
b. Memory test                        2. Where is Tajmahal situated?
c. Information test                  3. What is the meaning of the word “Eventually”?
d. Association test                  4. What is the mobile number of your class teacher?
5. Why are nights longer and days shorter in winter?
Codes:
       a b c d
(A) 3 5 4 1
(B) 3 1 5 2
(C) 1 4 2 5
(D) 3 4 2 1
Answer: (D)

35. Re-arrange the following steps of social learning theory as given by Bandura.
a. Remembering the behaviour.
b. Converting the memory into action.
c. Reinforcement of the imitated behaviour.
d. Attending to and perceiving the behaviour.
(A) a, b, d, c
(B) d, a, b, c
(C) d, a, c, b
(D) a, d, b, c
Answer: (B)

36. Nihar fails in the examination and attributes his failure to the framing of the faulty question paper. Which defence mechanism does he use?
(A) Projection
(B) Compensation
(C) Identification
(D) Rationalisation
Answer: (D)

37. Which of the following is not a characteristic of Naturalistic Inquiry?
(A) Multiple Realities
(B) Generalisation
(C) Human Relations
(D) Value Based Research
Answer: (B)

38. Assertion (A): Longer tests are more reliable than shorter ones.
Reason (R): Each item adds to test reliability.
Which of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct.
(B) Only (A) is correct.
(C) Only (R) is correct.
(D) None of the (A) and (R) is correct.
Answer: (B)

39. Which of the following variances is not controlled or manipulated in a research design?
(A) Variance of independent variable.
(B) Variance of dependent variable.
(C) Variance of extraneous variables.
(D) Error variance.
Answer: (B)

40. Which of the following is not a criterion for the statement of a good research problem?
(A) Expression of relationship between/among variables.
(B) Clarity and unambiguousness.
(C) Possibility of empirical testing.
(D) Possibility of use of statistical analysis.
Answer: (D)

41. Which of the following variables is continuous?
(A) Attitude towards school
(B) Family size in a locality
(C) Marital status of College students
(D) Religious affiliation of workers.
Answer: (A)

42. Read the following statements about a laboratory experiment.
I. It has relatively complete control of extraneous variables.
II. Its results are applicable to real life situations.
Which of the following is correct?
Codes:
(A) Both I and II are correct.
(B) I is incorrect, but II is correct.
(C) Neither of I and II is correct.
(D) I is correct, but II is incorrect.
Answer: (D)

43. Which of the following is not correctly matched?
(A) Achievement Test – Content validity
(B) Aptitude Test – Predictive validity
(C) Reasoning Test – Content validity
(D) Personality test – Concurrent validity
Answer: (C)

44. Read the following two lists of items:
List – I                                    List – II
a. Historical Research             1. Current status
b. Action Research                  2. Control of variables
c. Survey Research                  3. Natural setting
d. Experimental Research       4. Local problem
5. Past oriented
Which of the following matching is correct?
Codes:
      a b c d
(A) 3 4 1 2
(B) 5 4 1 2
(C) 4 3 2 5
(D) 1 2 3 4
Answer: (B)

45. In the context of a Survey Research, the following steps are taken in a certain order:
1. Sampling
2. Inference
3. Data analysis
4. Data collection
Which of the following is the right order of these steps?
(A) 2, 3, 1, 4
(B) 1, 4, 3, 2
(C) 3, 2, 4, 1
(D) 4, 1, 2, 3
Answer: (B) 

46. Which of the following is a measure of location?
(A) Mode
(B) Mean
(C) Percentile
(D) Standard Deviation
Answer: (C)

47. An investigator wants to study the vocational aspirations of visually challenged children in a wide geographical area. He should select his sample by using
(A) Sample Random sampling
(B) Stratified sampling
(C) Purposive sampling
(D) Convenient sampling
Answer: (C)

48. The distribution of a large number of means based on samples of the sample size selected from the same population is known as
(A) Normal distribution
(B) Sampling distribution
(C) Standard distribution
(D) Rectangular distribution
Answer: (B)

49. Two variables X and Y are correlated. This means that the two variables
(A) Cause variation in each other
(B) Measure the same trait
(C) Vary together
(D) Vary independently
Answer: (C)

50. When the questions are presented to the respondents in a face-to-face situation and the interviewer fills out the query rather than the subjects it is known as
(A) An inventory
(B) A questionnaire
(C) A schedule
(D) A test
Answer: (C)

0 comments