UGC NET Original Questions Paper III in Physical Education { 2012 December }

1. Select the correct option: Flexion and extension take place around
(A) Medio-lateral axis
(B) Anterio Posterior axis
(C) Vertical axis
(D) Sagittal axis
Answer: (A)

2. Select the correct option Protraction and retraction take place in
(A) Hip Joint
(B) Shoulder joint
(C) Elbow joint
(D) Knee joint
Answer: (B)

3. Select the correct option:
Focus of physical education is
(A) Motion
(B) Fitness
(C) Man
(D) Man in motion
Answer: (D)

4. Select the most suitable option:
(A) Soccer is a game
(B) Soccer is a sport as well as a game
(C) Soccer is a sport
(D) Soccer is a play
Answer: (B)

5. Select that correct option: During strenuous exercise, the major reason for onset of fatigue is
(A) O2 debt
(B) Depletion of O2
(C) Lactic acid formation
(D) Increase of CO2 level
Answer: (C)

6. Which one of the following is not the part of Hydrotherapy?
(A) Wax bath
(B) Cryotherapy
(C) Whirlpool bath
(D) Contrast bath
Answer: (A)

7. Select the correct option:
Assessment of group cohesion is done through
(A) Observation during training and competition
(B) Performance tests
(C) Sociogram
(D) Knowledge based tests
Answer: (C)

8. Select the correct option:
Psychological core of personality is the most basic level of personality. It is
(A) Adjustment to environment
(B) Internal and constant
(C) Role related behaviour
(D) External & dynamic
Answer: (B)

9. Select the correct option: National Fitness Corps was introduced in
(A) 1965
(B) 1966
(C) 1967
(D) 1968
Answer: (A)

10. In which of the following places, there is no centre of Sports Authority of India?
(A) Kolkata
(B) Bangalore
(C) Patiala
(D) Chandigarh
Answer: (D)

11. Which of the following is not related to the School Health Programme?
(A) Keeping health records
(B) Health education
(C) Controlling of diseases
(D) Health inspection
Answer: (C)

12. Solid gold medals were last given in Olympic Games in
(A) 1904
(B) 1908
(C) 1912
(D) 1920
Answer: (C)

13. Sunlight is a source of
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Answer: (D)

14. Philosophical research is also known as
(A) Rational research
(B) Perceptual research
(C) Conceptual research
(D) Behavioural research
Answer: (C)

15. Sample may be big or small depends on
(A) Geographical area
(B) Demographic fluctuation
(C) Characteristics and traits of population
(D) Balance of births and deaths over time
Answer: (C)

16. When the ‘Z’ value is equal to or exceeds 2.58 one may safely conclude that the difference between the means is significant at
(A) 0.02 level
(B) 0.01 level
(C) 0.001 level
(D) 0.05 level
Answer: (B)

17. Kraus-Weber Test measures
(A) Minimum muscular strength
(B) Absolute muscular strength
(C) Maximum muscular strength
(D) Relative muscular strength
Answer: (A)

18. Metabolic adaptation is
(A) Adjustment of metabolic rate to enhanced of work load demand
(B) Metabolic rate suspension
(C) Metabolic impulsion
(D) Adaptation of metabolic ratio
Answer: (A)

19. Which of the following is an apex body for Olympic Games?
(A) OCA
(B) IOC
(C) ICC
(D) FIFA
Answer: (B)

20. First step in Sport Management is
(A) Budgeting
(B) Co-ordinating
(C) Planning
(D) Directing
Answer: (C)

21. Blue print of the team competition plan is called
(A) Tactics
(B) Skill
(C) Technique
(D) Strategy
Answer: (D)

22. Kinematic parameters include
I. Inertia
II. Velocity
III. Distance
IV. Acceleration
Find the correct combination:
(A) I, II, III
(B) I, III, IV
(C) I, II, IV
(D) II, III, IV
Answer: (D)

23. Performance related fitness includes
I. leg explosive strength
II. Cardio-vascular endurance
III. Reaction ability
IV. Flexibility
Find the correct combination
(A) I, II
(B) II, III
(C) I, III
(D) II, IV
Answer: (C)

24. A first class lever can provide mechanical advantage in form of
I. Speed
II. Strength
III. Balance
IV. Coordination
Find the correct combination
(A) I, II, III
(B) II, III, IV
(C) III, IV, I
(D) IV, I, II
Answer: (A)

25. Biological basis of life includes:
I. Motor fitness
II. Physical exercise
III. Intelligence
IV. Food
Find the correct combination
(A) I, II
(B) II, III
(C) I, III
(D) II, IV
Answer: (D)

26. Development of group cohesion is based on
I. Team factors
II. Individual factors
III. Leadership factors
IV. Environmental factors
Find the correct combination:
(A) I, III, IV
(B) I, II, III
(C) II, III, IV
(D) IV, I, II
Answer: (A)

27. Personal sources of stress are
I. Event importance
II. Trait anxiety
III. Self esteem
IV. Uncertainty
Find the correct combination:
(A) I, II
(B) II, III
(C) III, IV
(D) IV, I
Answer: (B)

28. Professional ethics in physical education includes:
I. Moral values
II. Judgement
III. Physical fitness
IV. Sincerity
Find the correct combination:
(A) I, II
(B) II, III
(C) I, IV
(D) II, IV
Answer: (C)

29. Curve will be normal if






Find the correct combination :
(A) I, II, IV
(B) I, II, III
(C) I, III, IV
(D) II, III, IV 
Answer: (D)

30. Evaluation measures:
I. Efficiency of efforts
II. Achievement level of target
III. Distance from goal
IV. Status of the subject
Find the correct combination
(A) I, II
(B) II, III
(C) II, III, IV
(D) I, II, III, IV
Answer: (D)

31. Progression of load proceeds
I. Linearly
II. Stepwise
III. Stimulus wise
IV. Circularly
Find the correct combination
(A) I, III
(B) II, IV
(C) I, II
(D) II, III
Answer: (C)

32. Intramural programme creates in students the sense of__________
I. Mass participation
II. Selfishness
III. Enmity
IV. Maximum involvement
Find the correct combination:
(A) I, II
(B) II, IV
(C) III, IV
(D) I, IV
Answer: (D)

33. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): A runner runs without receiving any force from outside.
Reason (R): Force is the cause of motion.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

34. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Physical education emphasizes also in mental development.
Reason (R): Nationalism considers nature as the only reality.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

35. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Insulin is ineffective when taken by mouth.
Reason (R): Insulin is destroyed in alimentary canal and size of molecule is too large for intestinal absorption.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (A)

36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Strength of movement produced by a muscle depends upon how close to the joint it is attached.
Reason (R): A muscle attached further away will produce a powerful movement than one attached to nearer the joint.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is false, but (R) is true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (A)

37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Autocratic style of leadership is usually task oriented and tightly structured.
Reason (R): Leadership style is responsible for effective decision making in sport.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but
(R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

38. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Physical Education is an integral part of education.
Reason (R): Both education and physical education aim at the total development of personality.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Health and safety skills can be taught in the school through First Aid and safety education.
Reason (R): School age is the appropriate age to learn First Aid and safety education.
In context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Osteoporosis disease occurs for the Basket Ball players due to overuse of joints.
Reason (R): Over use of joints the synovial fluid is reduced in the joints.
In context of the two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

41. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Type – I error is rejecting the null hypothesis when it is true.
Reason (R): Type – I error arises due to false interpretation of data.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) Both (A) and (R) are right.
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (A)

42. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Agility is an essential component of motor fitness.
Reason (R): Agility is determined by neuromuscular coordination.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

43. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Muscular power is a measure of contraction speed of muscle.
Reason (R): Muscular power is determined by the fibre type proportion of the muscle.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (C)

44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Tactics is execution of movements with economy.
Reason (R): It is regulation of one’s action in line of preventing the opponent to regulate his action.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) is right, but (R) is wrong.
(B) (A) is wrong, but (R) is right.
(C) Both (A) and (R) are right.
(D) Both (A) and (R) are wrong.
Answer: (B)

45. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Talent indicators are the products of heredity and environment.
Reason (R): They are the base of performance prognosis.
In context of the above two statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) (A) and (R) both are right.
(B) (A) and (R) both are wrong.
(C) (A) is right and (R) is wrong.
(D) (A) is wrong and (R) is right.
Answer: (A)

46. Make the correct choice from codes given below consulting the Assertion (A) and Reason (R):
Assertion (A): Management is the dynamic life giving element in every organization.
Reason (R): It is the activating force that gets things done through people.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
Answer: (D)

47. Arrange the following mechanical phases of kicking a ball in order of sequence of progression:
I. Kicking
II. Stance
III. Back lift
IV. Follow through
Codes:
(A) II, III, I, IV
(B) III, I, IV, II
(C) I, IV, II, III
(D) IV, II, III, I
Answer: (A)

48. Arrange the following events in order of their first appearance in the process of historical development of games and sports:
I. Gladiatorial combat
II. Olympic Games
III. FIFA World Championship
IV. IPL
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, I, III, IV
(C) III, IV, II, I
(D) IV, III, I, II
Answer: (B)

49. Arrange the following sources of energy for muscular exercise in order of their sequence of availability:
I. Triglyceride
II. Glycogen
III. A.T.P.
IV. Phosphocreatine
Codes:
(A) I, III, IV, II
(B) II, I, III, IV
(C) IV, II, I, III
(D) III, IV, II, I
Answer: (D)

50. Arrange the following processes through which a group becomes a team, in correct sequential order:
I. Storming
II. Norming
III. Forming
IV. Performing
Codes:
(A) I, IV, III, II
(B) III, I, II, IV
(C) II, III, IV, I
(D) IV, II, I, III
Answer: (B)

51. Arrange the following courses in Physical Education in chronological order as they were started in India:
I. Ph.D.
II. B.P.E.
III. B.P.Ed.
IV. M.Phil
Codes:
(A) II, III, I, IV
(B) I, II, III, IV
(C) III, IV, II, I
(D) II, IV, III, I
Answer: (A)

52. Arrange the following programmes and institutions in chronological order:
I. National Fitness Corps
II. National Plan of Physical Education and Recreation
III. Lakshmibai College of Physical Education
IV. All India Council of Sports
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, III, I, IV
(C) IV, II, III, I
(D) III, I, II, IV
Answer: (C)

53. Find out the right sequence in line of determining the body composition:
I. Weighing of body
II. under water weighing
III. Body density
IV. Fat Percentage
V. Skimfold thickness
Codes:
(A) IV, V, III, I, II
(B) II, III, I, V, IV
(C) V, III, II, I, IV
(D) I, II, III, V, IV
Answer: (D)

54. In Knox Basketball test, sequence of items is as follows:
I. Penny Cup Test
II. Wall Bounce Test
III. Dribble Shoot Test
IV. Speed Dribble Test
Codes:
(A) IV, II, III, I
(B) II, III, I, IV
(C) III, I, IV, II
(D) I, IV, II, III
Answer: (A)

55. Arrange the heptathlon events in order of right sequence:
I. 800 m.
II. Javelin Throw
III. Long Jump
IV. 200 m.
V. Shot Put
VI. High Jump
VII. 100 m
Codes:
(A) II, III, IV, I, V, VI, VII
(B) VII, IV, VI, III, II, V, I
(C) VII, V, VI, III, IV, II, I
(D) VII, VI, V, IV, III, II, I
Answer: (D)

56. Arrange the Grand Slam Tennis Tournaments in the order they are played using the code given below:
I. Wimbledon
II. Australian Open
III. U.S. Open
IV. French Open
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, IV, I, III
(C) IV, III, II, I
(D) IV, I, II, III
Answer: (B)

57. Match list – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Vastus Internus                   1. Knee flexion
II. Biceps Femoris                   2. Hip extension
III. Middle Deltoid                 3. Knee extension
IV. GluteusMaximus              4. ShoulderAbduction
Codes:
      I II III IV
(A) 3 1 4 2
(B) 1 4 2 3
(C) 4 2 3 1
(D) 2 3 1 4
Answer: (A)

58. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                        List – II
I. Axiology                  1. A cultural heritage
II. Competition           2. Associative factor for social interaction
III. Sport                     3. A component of philosophy
IV. Cooperation          4. Dissociative factor of social interaction
Codes:
       I II III IV
(A) 3 4 1 2
(B) 4 3 2 1
(C) 1 2 3 4
(D) 2 1 4 3
Answer: (A)

59. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Platelets                               1. Insulin
II. Low haemoglobin              2. H.D.L.
III. Diabetes                            3. Anaemia
IV. Cholesterol                       4. Thrombocytes
Codes:
       I II III IV
(A) 4 2 1 3
(B) 4 3 1 2
(C) 1 2 3 4
(D) 2 3 4 1
Answer: (B)

60. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Thyroid                                1. Gland
II. Cytoplasm                          2. Brain
III. Ball and Socket Joint       3. Cell
IV. Medulla                            4. Shoulder
Codes:
       I II III IV
(A) 1 2 3 4
(B) 1 3 4 2
(C) 4 3 1 2
(D) 2 3 4 1
Answer: (B)

61. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                List – II
I. Need Achievement Theory                         1. Achievement goals
II. Attribution Theory                                     2. Personal and situational factors
III. Competence Motivation Theory   3. Success and failure
IV. Achievement goal theory                         4. Achievement behaviour
Codes:
       I II III IV
(A) 1 2 3 4
(B) 4 1 2 3
(C) 3 4 1 2
(D) 2 3 4 1
Answer: (D)

62. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                List – II
I. Professional ethics                           1. Type of school
II. Construction of time table                         2. Professional requirement
III. Curriculum planning                     3. Individual difference
IV. Age characteristics                       4. Selection of activities
5. Formal activities
Codes:
       I II III IV
(A) 1 2 4 3
(B) 2 1 3 4
(C) 3 4 1 2
(D) 4 3 2 1
Answer: (B)

63. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Milk, Cheese, Yoghurt        1. Carbohydrates
II. Meat, Poultry, Fish            2. Minerals
III. Vegetables                        3. Protein
IV. Bread, Cereal, Rice          4. Vitamin
Codes:
       I II III IV
(A) 2 4 3 1
(B) 1 4 3 2
(C) 2 1 4 3
(D) 2 3 4 1
Answer: (D)

64. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I            List – II
I. Malaria         1. Parasites
II. Dengue       2. Pancreas
III. Measles     3. Bacteria
IV. Diabetes    4. Virus
Codes:
      I II III IV
(A) 1 3 4 2
(B) 3 4 1 2
(C) 2 1 4 3
(D) 4 2 3 1
Answer: (A)

65. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes
given below :












Codes :
       I II III IV
 (A) 4 3 2 1
 (B) 2 3 4 1
 (C) 3 2 1 4
 (D) 1 2 4 3 
Answer: (A)

66. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Discrete variable                  1. Room temperature, sample size
II. Attribute variable               2. Height, weight
III. Continuous variable          3. Age, IQ scores
IV. Controlled variable           4. Sit-ups, Goal scored
Codes:
       I II III IV
(A) 4 2 3 1
(B) 4 3 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 2 1 4 3
Answer: (B)

67. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Kraus-Weber Test                1. Endurance
II. Harvard Step Test              2. Flexibility
III. Cooper Test                      3. Minimum muscular strength
IV. Scot and French Test        4. Cardio respiratory efficiency
Codes:
       I II III IV
(A) 3 4 1 2
(B) 3 2 4 1
(C) 2 3 1 4
(D) 1 4 2 3
Answer: (A)

68. Match the following motor components with their training methods:
Motor Component      Training Method
I. Flexibility                1. Fartlek
II. Endurance              2. Control and Regulation
III. Agility                  3. Plyometrics
IV. Strength                4. Post-Isometric input
Codes:
       I II III IV
(A) 3 4 1 2
(B) 2 1 3 4
(C) 4 1 2 3
(D) 1 2 3 4
Answer: (C)

69. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Preparatory Period-I            1. Achievement of goals
II. Preparatory Period-II         2. Recuperation
III. Competition Period          3. Development of technique
IV. Transition Period              4. Formulation of conditional and technical base
Codes:
       I II III IV
(A) 4 3 1 2
(B) 3 1 2 4
(C) 1 2 4 3
(D) 2 4 3 1
Answer: (A)

70. Match List – I with List – II by using codes given below:
List – I            List – II
I. FINA           1. Football
II. FIDE          2. Athletics
III. AAFI        3. Swimming
IV. FIFA         4. Chess
Codes:
       I II III IV
(A) 3 4 2 1
(B) 1 2 3 4
(C) 4 3 2 1
(D) 1 4 2 3
Answer: (A)

Question 71 to 75:
Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:
There are many problems and challenges facing educators in general and physical educators in particular. Pertinent question is what is the place and function of physical education in education? Can we justify physical education as a part of education curriculum? Can we justify requiring it for all students? In a time of accountability we must show that physical education has a definite, positive value in the educational process, and we need to show why physical education is a vital part of the curriculum.
At the same time, questionable practices are attracting more attention to mismanaged sports and physical education programmes. Also, many benefits promised by these programmes are now coming under fire as unproven or unprovable benefits. It is argued that “games quickly lose their charm when forced into the service of education, character development, or social improvement. Many curricular problems exist in education and physical education. In addition to the need to make the curriculum more relevant, we need to establish educational priorities for our society if we are to settle some of the long-standing issues. We need to end the separation of reality and education. We do not want to plan an inflexible curriculum. We must be open to change and innovation. Students need to have options that will permit them the optimum realization of their latent talents. For this reason the students need to be included in program planning and evaluation, for the programs are supposed to be designed to benefit the students, not the teachers.
We also face the challenge of developing more and better leaders. There is a need for the academic physical educator with strong skills in all the communication. Physical educators have not been very successful in communicating either the values of physical education or the need for physical education to the public. The new physical educator needs to be very skill oriented, capable of demonstrating as well as teaching the skills used in any class. At the same time, he or she must be broadly educated in the liberal arts and sciences in order to be able to converse meaningfully with people in all academic fields. We need to work to close the gap between our current teaching methods and facts and what we discovered about teaching and skill acquisition in research. We have allowed a gap to appear between the physical educators who are researchers and those who are practitioners. We need to work to see that we improve the practice of physical education as a result of the research we are doing in physical education.
Readiness for change is a necessary ability or outlook in modern society. Change is inevitable, those who are more adapt at survival will be prepared to accept change and learn to adopt. Education faces the difficult task of trying to develop this readiness for change or adaptability, for it must prepare people not only for what is, but also for what will be, even though what is to come is unknown. Physical education is a worthy field for in its activities and experiences we can find elements of value to people of all ages and conditions. The greatest question that faces physical educators today is the future of physical education. What directions will physical education take under your guidance and leadership?

71. The students need to be included for programme planning and evaluation because
(A) Programmes are designed for the benefits of teachers
(B) Programmes are designed for the benefits of students.
(C) Programmes are designed for the benefits of institution.
(D) Programmes are designed for the benefits of Administration.
Answer: (B)

72. Contemporary physical educators are facing problems and challenges regarding:
I. Place of physical education in education.
II. Justification for requirement of physical education for all children.
III. Place of physical education in educational curriculum.
IV. Effective implementation of physical education programme.
Find out the correct choice:
(A) I, II, III
(B) II, III, IV
(C) III, IV, I
(D) IV, I, II
Answer: (A)

73. Benefits of physical education which appear to be unprovable due to mismanagement of physical education programmes, are
I. Character development
II. Social development
III. Service to education
IV. Physical fitness development
Find out the correct choice:
(A) I, II, IV
(B) II, III, IV
(C) III, IV, I
(D) II, I, III
Answer: (D)

74. Present leaders of physical education require to be
(A) Healthy
(B) Skilful
(C) Academically strong with communicational skill
(D) Moral and ethical
Answer: (C)

75. To develop readiness for change is essential for education and physical education, because
I. Change is inevitable
II. Readiness prepares for present
III. Readiness prepares for future
IV. Readiness develops self confidence
Find out the correct choice:
(A) III, I, II
(B) I, III, IV
(C) IV, II, I
(D) III, IV, II
Answer: (A)

0 Response to UGC NET Original Questions Paper III in Physical Education { 2012 December }

Post a Comment