UGC NET Original Questions Paper III in Physical Education { 2013 December }

1. The newly elected I.O.C. President Thomas Bach belongs to
(A) Germany
(B) Kuwait
(C) Russia
(D) Belgium
Answer: (A)

2. Select the correct choice:
Blood from the right ventricle of the Heart is taken to the lungs for purification by:
(A) Hepatic Artery
(B) Renal Artery
(C) Coronary Artery
(D) Pulmonary Artery
Answer: (D)

3. Knee extension is caused by a number of muscles. Select the correct option:
(A) Vastus internus, rectus femoris and biceps femories
(B) Biceps femoris, rectus abdominis, sartorius
(C) Vastus externus, rectus femoris, vastus internus
(D) Rectus femoris, rectus abdominis, biceps femoris
Answer: (C)

4. It has been alleged that economic consideration and media role has influenced the selection to host 2020 Summer Olympics at
(A) Madrid
(B) Tokyo
(C) Istanbul
(D) Barcelona
Answer: (B)

5. Which of the following criteria is not required to recognize a profession?
(A) The performance of a service to the public.
(B) The collaboration with National and International organisations.
(C) The possession of a unique body of scientific knowledge and technical skill.
(D) The requirement of a highly specialised and usually formal preparation.
Answer: (B)

6. Which one of the following is not a technique of supervision?
(A) Visitation
(B) Get-together
(C) Conference
(D) Workshop
Answer: (B)

7. Physical exercises done with an aim to develop muscle hypertrophy are by nature.
(A) Isokinetic exercises
(B) Aerobic exercises
(C) Anaerobic exercises
(D) Isotonic exercises
Answer: (C)

8. A research proposal consists of:
(A) Introduciton, review of literature and conclusion
(B) Review of literature, methodology and recommendation
(C) Introduction, review of literature and methodology
(D) Methodology, conclusion and recommendation
Answer: (C)

9. Harward step test was constructed in 1943 by
(A) Brouha
(B) Mc Ardle
(C) Written
(D) Kurucz
Answer: (A)

10. Legal disputes now occurring more frequently in sports require sound legal sports management system to resolve dispute. Which of the following is not covered under legal dispute?
(A) Weather
(B) Eligibility
(C) Capricious decision
(D) Constitutional right
Answer: (A)

11. Degree of stability is directly proportional to
(A) Height of Cg, Area of base and weight of the body
(B) Area of base, weight of the body and frictional force
(C) Weight of the body, frictional force and height of Cg
(D) Frictional force, height of Cg and weight of Cg
Answer: (B)

12. A research problem should be finalised considering
(A) Availability of data, relevance and health condition of researcher
(B) Health condition of researcher, relevance and ethical issues
(C) Relevance, ethical issues and availability of data
(D) Ethical issues, availability of data and health condition of researcher
Answer: (C)

13. Which of the following Vitamins is water soluble?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin E
(D) Vitamin K
Answer: (B)

14. Stretching exercises influence some of the motor fitness components differently. Select the correct option –
(A) Increase strength and flexibility
(B) Increase flexibility but decrease strength
(C) Decrease both flexibility and strength
(D) Increase flexibility and agility
Answer: (B)

15. When the identifiability of individual performance is lost in a team performance, decrease in performance seen due to diffusion of responsibility indicates
(A) Team harmony
(B) Social loafing
(C) Team process
(D) Group success
Answer: (B)

16. The Society for National Institute of Physical Education and Sports (SNIPES) merged with Sports Authority of India in
(A) 1982
(B) 1984
(C) 1985
(D) 1987
Answer: (D)

17. High blood sugar level is controlled by
(A) Glucose
(B) Thyroxin
(C) Insulin
(D) Adrenalin
Answer: (C)

18. Research process should be _____
(A) Controlled, planned and biased
(B) Planned and controlled
(C) Planned biased and research dependent
(D) Controlled and research dependent
Answer: (B)

19. Which of the following is not a test of volleyball?
(A) Miller Wall Volley Test
(B) Brady Volleyball Test
(C) Russell Lange Test
(D) French Cooper Volleyball Test
Answer: (A)

20. There are many somatotypes proposed by different authors. Some of such somatotypes are
I. Pyknic
II. Asthenic
III. Phthisic habitus
IV. Athletic
V. Mesomorph
Among them somatotypes suggested by Kretschmer are
(A) I, II and III
(B) II, III and IV
(C) III, IV and V
(D) IV, I and II
Answer: (D)

21. Several types of sums of squares are used in calculation of an ANOVA. They are:
I. Mean square
II. Total sum of square
III. Within group’s sum of square
IV. Between groups sum of square
Select the correct sequence of these sums of squares from the code given below:
Codes:
(A) I, II, III and IV
(B) II, III, IV and I
(C) III, IV, I andü II
(D) IV, I, II and III
Answer: (B)

22. Tactical abilities required to tackle the specific sport task includes:
I. Variations of tactical skills
II. Special perception abilities
III. Creative tactical action
IV. Special intellectual abilities
Find the correct combination:
Codes:
(A) I and II
(B) III and IV
(C) II and III
(D) II and IV
Answer: (D)

23. Diseases caused by smoking are stated below. Arrange them in sequential order from the codes given below:
I. Smoker cough
II. Insomnia
III. High Blood Pressure
IV. Disturbance in vision
Codes:
(A) II III IV I
(B) III IV II I
(C) I III IV II
(D) I II III IV
Answer: (D)

24. Which of the following are nonprofessional careers under physical education and sports?
I. Physical Education teacher of a school
II. Physical Instructor of a health club
III. Sports reporter of a popular media
IV. Sports coach of an educational institution
Find out the correct combination from the codes given below:
Codes:
(A) I, II
(B) II, III
(C) III, IV
(D) I, IV
Answer: (B)

25. Conceptual framework for studying coping strategies is:
I. Problem focussed
II. Task focussed
III. Emotion focussed
IV. Outcome focussed
Find the correct combination:
Codes:
(A) I & III
(B) I & II
(C) II & IV
(D) III & IV
Answer: (A)

26. Bones in human body are classified on the basis of:
I. Size
II. Shape
III. Structure
IV. Function
Select the correct answer:
Codes:
(A) I & II
(B) II & III
(C) III & IV
(D) IV & I
Answer: (A)

27. Arrange the following columns of five interlinked rings of the Olympic flag:
I. Blue
II. Red
III. Yellow
IV. Black
V. Green
Codes:
(A) I II III IV V
(B) I IV V III II
(C) I III IV V II
(D) I IV II III V
Answer: (C)

28. Arrange the following types of sports management in ascending order as per their relative merit:
I. Electric Management
II. Democratic Management
III. Laissez Faire Management
IV. Authoritarian Management
Codes:
(A) I II III IV
(B) II III IV I
(C) III IV I II
(D) IV II III I
Answer: (D)

29. Benefits of Physical Exercises are:
I. Increased energy
II. Increased depression
III. Decreased risk of heart attack
IV. Increased stress level
Find the correct combination:
Codes:
(A) I, III
(B) I, II
(C) I, IV
(D) II, IV
Answer: (A)

30. Following are the components of performance related fitness:
I. Speed
II. Explosive strength
III. Body composition
IV. Flexibility
V. Cardiovascular endurance
Find the correct combination of health related fitness form the codes given below:
Codes:
(A) III, IV, V
(B) V, I, II
(C) II, III, IV
(D) II, V, I
Answer: (A)

31. Magnitude of training load depends upon
I. Type of exercise
II. Type of training cycle
III. Load volume
IV. Time of training
Find the correct combination:
Codes:
(A) I and II
(B) III and ü IV
(C) I and III
(D) II and III
Answer: (C)

32. Select the correct option from the code given below:
Synonymous terms of cardiovascular endurance are
I. Cardio-respiratory endurance
II. Cardio-pulmonary endurance
III. Aerobic endurance
IV. Speed endurance
V. Strength endurance
Code:
(A) II, III and IV
(B) I, II and III
(C) II, V and III
(D) III, II and V
Answer: (B)

33. The systematic process of sports training involves the following:
I. Evaluation
II. Feedback
III. Execution of training
IV. Setting goal and objectives
Arrange in proper sequential phase:
Codes:
(A) II IV I III
(B) IV III I II
(C) I II IV III
(D) III I II IV
Answer: (B)

34. Glucose in the form of Glycogen is stored in
I. Muscles
II. Pancreas
III. Liver
IV. Stomach
Select the correct answer:
Codes:
(A) I and II
(B) II and III
(C) I and III
(D) III and IV
Answer: (C)

35. Given below are two statements, one is Assertion (A) and the other is Reason (R):
Assertion (A): Intramural programme should be an integral part of the physical education programme in the institutions.
Reason (R): Sports for all works as a method of inculcating health, fitness and wellness in institutions.
In the context of the two statements which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of the (A).
(B) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is wrong, but (R) is right.
(D) (A) is right, but (R) is wrong.
Answer: (A)

36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other is Reason (R) :
Assertion (A): Physical education is both an Art and a Science..
Reason (R): Performance of gymnastic activities has aesthetic values.
Which one of the following statements is true?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Ergogenic substances increase the sport performance.
Reason (R): Doping is harmful to health.
In the context of two statements, which one of the following statements is correct?
Codes:
(A) Both (A) & (R) are right & (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) & (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is right, but (R) is wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (B)

38. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Hand grip dynamometer is used to measure the arm power.
Reason (R): Dynamometer measures strength.
In context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

39. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): State anxiety is an immediate emotional experience that is characterized by apprehension, fear and tension and sometimes accompanied by physiological arousal.
Reason (R): This state is experienced because of personality disposition to perceive certain environmental situations as stressful and to respond to these situations with increased state anxiety.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both are true, but (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

40. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Professional preparation is necessary to become efficient in the profession.
Reason (R): Physical Education is an integral part of education.
In context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

41. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): For a natural free fall, the bounce height of a ball becomes lower than the height of drop.
Reason (R): The collision of a ball with ground in a natural free fall is a perfectly elastic collision.
In context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) (A) is true, but (R) is false.
Answer: (D)

42. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Knowledge of review of literature should be referred for interpretation of results of a study.
Reason (R): Review of literature provides the knowledge base of a research study.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

43. Given below are two statements; one is labelled as Assertion (A), and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): Mode is the most reliable measure of central tendency.
Reason (R): The score in a distribution that occurs with greatest frequency is called mode.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (D)

44. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R) :
Assertion (A): Growth pattern is a gradual continuous process and follows orderly rhythmic sequence:
Reason (R): Rate and pattern of growth can be modified by internal and external factors.
Which one of the following statements is true?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

45. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Physical education is both a discipline and a profession.
Reason (R): Physical education has a unique body of knowledge and needs highly specialized and usually formal preparation to render service to the community.
Which one of the following statements is true?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

46. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): When the improvement of speed stops and it cannot be further improved in spite of continuing speed training, we call it a speed barrier.
Reason (R): Speed barrier is not the result of some sort of automatisation of CNS functions controlling and regulating speed performance.
In the context of the above two statements, which one of the following is correct
Codes:
(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is right, but (R) is wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (C)

47. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Obesity and its management should be known to every citizen of India.
Reason (R): Obesity is one of the main causes of heart attack.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

48. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): For a squat jump one goes down at first by flexing hip, knee and ankle joints.
Reason (R): Lowering of Cg increases degree of stability.
In context of the above statements, which one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

49. Given below are two statements, one of which is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): A number of factors are necessary for a sports organization to possess an effective code of conduct.
Reason (R): Code should not be based on a few overriding principles that can be used to deal with ethical dilemmas faced by members of the organization.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is fasle, but (R) is true.
Answer: (C)

50. In each stride cycle of running the following phases are involved after foot plantation:
I. Backward support
II. Forward support
III. Flying
IV. Absorption
Arrange these phases in order of their appearance using the code given below:
Codes:
(A) II IV I III
(B) IV I III II
(C) I III II IV
(D) III II IV I
Answer: (A)

51. Arrange the theoretical approaches of personality as they were propagated in chronological order:
I. Trait theory
II. Psychodynamic theory
III. Cognitive theory
IV. Social learning theory
Codes:
(A) I II III IV
(B) II I IV III
(C) III IV II I
(D) IV III I II
Answer: (B)

52. Long term training process involves the following plans:
I. Meso-cycle plan
II. Micro-cycle plan
III. Conceptual plan
IV. Macro-cycle plan
Arrange the plants in proper sequential order:
Codes:
(A) I II III IV
(B) IV III II I
(C) III IV I II
(D) II III IV I
Answer: (C)

53. Use the correct code given below: Sequential route of deoxygenated blood is:
I. Right Auricle
II. Lungs
III. Right Ventricle
IV. Left Auricle
Codes:
(A) I II III IV
(B) I III II IV
(C) IV II I III
(D) II I III IV
Answer: (B)

54. Arrange the following in a sequential order to identify the subject matter of Psychology:
I. Psychology is the study of mind
II. Psychology is the study of human behaviour
III. Psychology is the study of soul
IV. Psychology is the study of consciousness
Codes:
(A) I II III IV
(B) III I IV II
(C) II III I IV
(D) IV I II III
Answer: (B)

55. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
I. Social contact theory of play           1. Karl Groos
II. Catharsis Theory of Play                2. Plato
III. Self-expression Theory of Play    3. Aristotle
IV. Instinct Theory of Play                 4. Bernard S. Mason
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          3          4          1
(B)       3          2          1          4
(C)       4          1          2          3
(D)       1          2          3          4
Answer: (A)

56. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:
List – I                        List - II
I. Femur                      1. Longest muscle
II. Sartorius                 2. Master gland
III. Liver                     3. Longest bone
IV. Pituitary gland      4. Largest gland
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       2          3          4          1
(C)       4          2          1          3
(D)       3          1          4          2
Answer: (D)

57. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) An indepth study of one or more individuals – Case study
(B) Study of cause and effect relation – Survey method
(C) Making observation of behavior – Observation method
(D) Assessing degree of relationship between two variables – Correlation method
Answer: (B)

58. Which one of the following pair is correctly matched?
(A) Incentive Motivation Inventory – Martens, Vealey & Burton
(B) Group Environment Questionnaire – Nideffer
(C) Scale of Athletic Priorities – Chelladurai, Inglis &Danylchuk
(D) Illinosis Competition Questionnaire – Spielberger
Answer: (C)

59. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:
List – I                        List – II
I. Test                          1. Classification assessment
II. Measurement          2. Comparing measurement with objectives
III. Evaluation            3. Any instrument/tool
IV. Grading                4. Reading taken by a test/tool
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       4          3          2          1
(C)       3          4          2          1
(D)       4          3          1          2
Answer: (C)

60. Characteristics of Administration and Management are given in List – I and List – II, match these characteristics in the light of nature, scope, level and skills of both:
List – I                                                List – II
(Administration)                     (Management)
I. Thinking                              1. Technical
II. Board Policies                    2. Middle level
III. Top level function            3. Doing
IV. Conceptual                       4. Implementation
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          2          1
(B)       3          4          2          1
(C)       1          2          3          4
(D)       2          1          4          3
Answer: (B)

61. Which one of the following is not correctly matched?
(A) Martens – Sports Competition anxiety test
(B) Kenyon – Attitude toward Physical Activity Inventory
(C) Peterson – Social efficiency scale
(D) McCurdy Larsen – Leadership scale
Answer: (D)

62. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:
List – I                        List – II
I. Fatty acid                1. Fat
II. Amino-acid            2. Protein
III. Glucose                 3. Carbohydrate
IV. Minerals                4. Salt
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       3          2          1          4
(C)       4          2          1          3
(D)       2          1          3          4
Answer: (A)

63. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
I. Behavioural Science                                    1. Intuitive thought
II. Budget preparation                                    2. General education background
III. The ability to get along with others          3. Technical knowledge
IV. Hunch                                                       4. Good human relation
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          3          4          1
(B)       1          2          3          4
(C)       2          4          3          1
(D)       3          4          1          2
Answer: (A)

64. Match List – I with List – II and find the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Speed play                           1. Cardiorespiratory endurance
II. Aerobics                             2. Strength
III. Muscle cross section         3. Reaction ability
IV. Sensory method                4. Fartlek
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          4          2          1
(B)       4          1          2          3
(C)       1          2          3          4
(D)       2          3          4          1
Answer: (B)

65. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:
List – I                                                                                                List – II
I. Mass × velocity (mv)                                                                       1. Centrifugal force
II. Mass × acceleration (mf)                                                                2. Weight
III. Mass × acceleration due to gravity (mg)                                      3. Force
IV. Mass × (angular velocity)2 × radius of rotation (mω2r)                4. Momentum
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          2          1
(B)       3          2          1          4
(C)       2          1          4          3
(D)       1          4          3          2
Answer: (A)

66. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                List - II
I. Carron’s Situational Theory            1. Personality
II. Phenomenological Theories           2. Emotion
III. Catastrophe Theories                    3. Aggression
IV. Social Learning Theories              4. Leadership
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          1          2          3
(B)       2          3          1          4
(C)       3          2          4          1
(D)       1          4          3          2
Answer: (A)

67. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:
List – I                        List – II
I. Deltoid                    1. Shoulder
II. Gastrocnemius       2. Calf
III. Hamstrings           3. Back of the thigh
IV. Pectoralis              4. Chest
Codes:
I           II         III        IV
(A)       3          2          4          1
(B)       2          1          3          4
(C)       1          2          3          4
(D)       4          3          2          1
Answer: (C)

68. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
I. Communication       1. Accountability for any major or minor action
II. Action oriented      2. Ability to face a situation of challenge
III. Self-confidence    3. Skill to take prompt decision
IV. Responsibility       4. Transmission of material from sender to receiver
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       4          2          1          3
(C)       4          1          3          2
(D)       4          3          2          1
Answer: (D)

69. Match List – I with List – II and select the correct option using the code given below:
List – I                                    List – II
I. Personal Barriers                  1. Distance
II. Physical Barriers                2. Bias
III. Status Barriers                  3. Understanding
IV. Emotional Barriers            4. Relationship
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          1          4          3
(B)       1          2          3          4
(C)       3          4          1          2
(D) 4 3 2 1
Answer: (A)

70. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
I. Submission              1. Amusement
II. Self-assertion         2. Tender emotion
III. Laughter               3. Humility
IV. Parental                 4. Feeling of superiority
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       1          3          4          2
(C)       4          2          1          3
(D)       3          4          1          2
Answer: (D)

Read the passage and answer the questions that follow based on your understanding of the passage:
As the discipline of physical education continues to grow, many professionals are becoming dissatisfied with the term being used to represent the discipline: Physical Education. In the last 50 years, physical education’s professional emphasis on teacher preparation has changed. Whereas teacher preparation was once the primary focus, it is now only one of many professional programs within the discipline. It has become increasingly diversified with the emergence of the exercise and sports sciences, which have led to many new professional programs such as cardiac rehabilitation, adult fitness, sport management, sport medicine and sport communication. Many professionals feel that the term physical education does not accurately describe the current nature of the field and a new term is needed.
Today, practitioners in the schools continued to be referred as physical educators. However, professionals working with other populations and in other settings have adopted different terms to represent the specialized nature of their work. These professionals are referred as athletic trainers, sport medicine specialists, adapted physical educators, exercise physiologists sport psychologists, sport sociologists, fitness trainers, sport specialist, recreation leaders etc. Many terms have been suggested to replace physical education. Instead of using physical education as umbrella term, physical education term would embrace professionals teaching the subject in the school at all levels.
The American Academy of Physical Education endorsed Kinesiology as the new umbrella term for the field. Kinesiology, defined as the art and science of human movement, was believed to reflect the true focus of study. Other terms that frequently have been suggested as a name for the discipline are sport Sciences and Exercise and sport sciences. Regardless of which term is selected as a name for the discipline, it is important that all professionals realize their responsibility to contribute to the field. Professionals must help physical education establish its identity, its jurisdiction and its leadership. Whether the discipline will continue to grow and realize its potential to enhance the health and well-being of individuals of all ages will depend a great deal on the commitment of professionals to this goal.

71. Select the correct option: Among many professional programs of Physical Education, the primary focus is still on
(A) High performance sport in educational institutions
(B) Intramural and extramural program
(C) Fixtures for all
(D) Teacher education
Answer: (D)

72. American Academy of Physical Education has accepted to change the term Physical Education to
(A) Exercise and sport sciences
(B) Physical activity and sport sciences
(C) Kinesiology
(D) Sport and exercise sciences
Answer: (C)

73. For the upliftment of the profession of Physical education, professionals must help
I. To provide good leadership
II. To decide its jurisdiction
III. To have uniform teacher’s training program
IV. To identify areas under the field
Find the correct combination:
Codes:
(A) II III I
(B) I II IV
(C) III I IV
(D) IV III II
Answer: (B)

74. Match List – I with List – II and select the correct answer from the code given below:
List – I                                                List – II
I. Adapted physical education            1. Geriatric population
II. Sport sociologist                            2. High performance sport
III. Sport specialist                             3. Special population
IV. Exercise physiologist                    4. Developing group dynamics
Codes:
            I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       2          1          4          3
(C)       3          4          2          1
(D)       4          3          1          2
Answer: (C)

75. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): An appropriate nomenclature has to be given to physical education to ascertain the current nature of the field.
Reason (R): The profession of Physical Education is constantly expanding and diversifying.
Which one of the following statement is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (R) is true, but (A) is false.
Answer: (A)

0 comments