UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2013 December }

1. In Beijing Olympics, Michael Phelps broke the record of
(A) Mark Spitz
(B) Wilson Cherian
(C) Ian Thorpe
(D) Rolland Matthews
Answer: (A)

2. Which one of the following pair is correctly matched?
(A) Impulse is the product of – Force and distance
(B) Sagittal axis is perpendicular to – Sagittal plane
(C) Linear motion is created by – Centric force
(D) Nature of collision during kicking a ball – Perfectly elastic collision
Answer: (C)

3. Select the correct choice: Haemoglobin is found in
(A) Red Blood Corpuscles (RBC)
(B) White Blood Corpuscles (WBC)
(C) Platelets
(D) Bone marrow
Answer: (A)

4. The motion of a pole vaulter in downward direction after clearing the bar is an example of
(A) Regular motion
(B) Regularly accelerated motion
(C) Decelerated motion
(D) Irregularly decelerated motion
Answer: (B)

5. Select the correct option:
A skill where there is time to prepare, previews the situation and completely control the movement is termed as:
(A) Closed skill
(B) Self-paced skill
(C) Mixed paced skill
(D) Externally paced skill
Answer: (B)

6. The National Plan of Physical Education was published by Government of India in
(A) 1956
(B) 1957
(C) 1958
(D) 1959
Answer: (A)

7. Newton’s Third Law of Motion can be primarily used to explain:
(A) Running and jumping
(B) Throwing and catching
(C) Kicking and hitting
(D) Bowling and batting
Answer: (A)

8. Which of the following Vitamins is available from Sun rays?
(A) Vitamin A
(B) Vitamin B
(C) Vitamin C
(D) Vitamin D
Answer: (D)

9. Transition period in training cycle aims at
(A) Recovery
(B) Peaking
(C) Rehabilitation
(D) Super compensation
Answer: (A)

10. If we toss three coins, probability of three heads will be
(A) 1/8
(B) 2/8
(C) 3/8
(D) 4/8
Answer: (A)

11. When the reliability and validity of a test have already been established, it is called
(A) Objective test
(B) Teacher-made test
(C) Standardised test
(D) Subjective test
Answer: (C)

12. Which of the following is against the principles of organisation?
(A) Overlapping of authority
(B) Proper communication
(C) Proper decentralisation
(D) Delegation of power
Answer: (A)

13. How much protein a working woman should take every day?
(A) 27 gm
(B) 46 gm
(C) 37 gm
(D) 50 gm
Answer: (C)

14. The first institute in India to propagate the cause of indigenous physical activities is
(A) YMCA, Madras
(B) LNIPE, Gwalior
(C) H.V.P. Mandal, Amravati
(D) Punjab Government College of Physical Education, Patiala
Answer: (C)

15. Which one of the following is not a research tool?
(A) Stop watch
(B) Video camera
(C) Questionnaire
(D) Survey
Answer: (D)

16. The ambit within which the sports management must not perform is generally referred to as
(A) Evaluation in Sports
(B) Innovation in Sports
(C) Sphere of Sports Management
(D) Leadership in Sports
Answer: (B)

17. Advantages of Interschool sports are:
I. Development of proficiency in skills
II. Overemphasis on winning
III. Less emphasis on mass participation
IV. Development of high level of physical fitness
Find the correct combination:
Codes:
(A) I, II
(B) II, III
(C) I, IV
(D) II, IV
Answer: (C)

18. Which of the following combination of food components does not produce Heat and Energy in the body?
I. Carbohydrates
II. Vitamins
III. Water
IV. Lipids
Select the correct answer:
(A) II & III
(B) I & II
(C) II & IV
(D) I & IV
Answer: (A)

19. Select the correct order of arrangement of the following anatomical structures in descending order of their locations:
(A) Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process, Acetabulum
(B) Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum, Coracoid process
(C) Coracoid process, Glenoid cavity, Xiphoid process, Acetabulum
(D) Acetabulum, Xiphoid process, Glenoid cavity, Coracoid process
Answer: (C)

20. It is alleged that Istanbul lost the bid to host 2020 Summer Olympic Game mainly due to these reasons:
I. Geopolitical uncertainties in neighbouring country
II. Poor presentation by their officials
III. Lesser economic resources
IV. Unsure of ability to provide required standard of facilities
Find the correct combination:
Codes:
(A) II & IV
(B) I & III
(C) II & III
(D) IV & I
Answer: (B)

21. Professional ethics in physical education includes:
I. Dedication to profession
II. Physical efficiency
III. Sociability
IV. Moral values
Find the correct combination:
Codes:
(A) I, II
(B) II, III
(C) I, IV
(D) II, IV
Answer: (C)

22. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:
List – I                                    List - II
I. Saliva                                   1. Mouth
II. Hydrochloric Acid (HCl)   2. Stomach
III. Bile                                   3. Liver
IV. Insulin                               4. Pancreas
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          1          2
(B)       1          4          2          3
(C)       1          2          3          4
(D)       2          1          3          4
Answer: (C)

23. The process of super-compensation involves
I. Optimum level of fatigue
II. Administering load
III. Rest and Recovery
IV. Compensation of energy
Arrange the above in proper sequential order:
Codes:
(A) II, I, III, IV
(B) I, II, III, IV
(C) III, IV, I, II
(D) IV, III, II, I
Answer: (A)

24. Select the correct combination of guidelines to be followed for asking questions during interview from the codes given below:
Guidelines:
I. Questions should be ambiguous.
II. Questions should be unbiased.
III. Questions should be relevant.
IV. Questions should be short.
Codes:
(A) I, II and III
(B) II, III and IV
(C) II, IV and I
(D) IV, I and II
Answer: (B)

25. The test, measurement and evaluation are used to perform the following functions:
I. Determining status
II. Making comparison
III. Making appreciation
IV. Giving warning
Find out the correct combination from the following codes:
Codes:
(A) I, III
(B) I, IV
(C) II, III
(D) I, II
Answer: (D)

26. Find out the correct sequence from the codes given below:
Following are the main functions of sports management:
I. Controlling
II. Coordinating
III. Planning
IV. Organising
Codes:
(A) II, III, IV, I
(B) III, IV, II, I
(C) I, II, III, IV
(D) IV, I, II, III
Answer: (B)

27. Use the correct code given below:
Arrange the skeletal muscles sequentially in descending order:
I. Sterno mastoid
II. Trapezius
III. Quadriceps
IV. Gastrocnemius
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, I, III, IV
(C) III, IV, I, II
(D) IV, III, II, I
Answer: (A)

28. Carron has identified two basic systems for conceptualizing the leadership process. They are:
I. Influence system
II. Social system
III. Reward system
IV. Power system
Find the correct combination:
Codes:
(A) I and II
(B) I and III
(C) II and IV
(D) III and IV
Answer: (B)

29. The underlying factors governing training of advanced athletes are:
I. Growth and development
II. Environmental factors
III. Nature and volume of previous training
IV. Talent
Find the correct combination:
Codes:
(A) I, II
(B) III, IV
(C) II, IV
(D) I, III
Answer: (B)

30. Given below are some stages of acquisition of knowledge. Arrange them in a sequential order from the codes given below:
I. Analysis
II. Information
III. Evaluation
IV. Application
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) II, III, IV, I
(C) IV, I, II, III
(D) II, I, IV, III
Answer: (D)

31. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Physical Education is not only limited to physical development.
Reason (R): Competitive Sports stress only on winning a competition.
Which one of the following statements is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

32. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Circulatory system is also known as the system of Transportation.
Reason (R): Heart sends O2 and digested food material to every cell and receives CO2 & wastes from cells.
In the context of two statements, which one of the following statements is correct?
(A) Both (A) & (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) & (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is right, but (R) is wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (A)

33. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Type – III lever provides advantage in form of speed.
Reason (R): Type III lever has longer resistance arm.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

34. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): Psychological core of personality is the deepest component which includes attributes, value, interests, motives and self-worth of an individual.
Reason (R): Psychological core of personality is dynamic and external and make adjustment to the environment.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
(A) Both are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): Curriculum development at elementary school level should concentrate on perceptual motor learning and movement education.
Reason (R): Education is a lifelong process, and we continue to learn from experience throughout our lives.
In the context of two statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other as Reason (R):
Assertion (A): Norms of a standard test provide means to assess the performance of an athlete.
Reason (R): Values of norms of a standard test cannot be changed by any one.
In the context of the above statements, which one of the following is true?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

37. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): First-aid and safety education should be the part of curriculum of school education.
Reason (R): Knowledge of health and safety skills is required to face any emergency situation in life.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (R) is true and (A) is false.
(D) (A) is true and (R) is false.
Answer: (A)

38. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Degrees of freedom are the numbers of scores in a sample that are free to vary.
Reason (R):‘t’-value to test the level of significance depends on degrees of freedom.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

39. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): Blood pressure is also used as a guide to the efficiency of the heart and blood vessels. Normal values are 120 mm/80 mm.
Reason (R): At systole, when the heart thrusts from the left ventricle into the aorta, the pressure is 120 mm. At diastole, the left ventricle is being refilled, the pressure is 80 mm.
In the context of the above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are right, but (R) is not the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are right and (R) is the correct explanation of (A).
(C) (A) is right, but (R) is wrong.
(D) (A) is wrong, but (R) is right.
Answer: (B)

40. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and the other labelled as Reason (R):
Assertion (A): WADA coordinates doping programme at the National and International levels.
Reason (R): WADA works to protect athletes from the harmful effects of performance-enhancing drugs and strives to create an equal opportunity in athletic competition.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

41. Arrange the following schemes in a sequential order based on their chronological origination:
I. NSS
II. NDS
III. NCC
IV. NPFP
Codes:
(A) III, IV, II, I
(B) I, II, III, IV
(C) II, III, IV, I
(D) IV, III, II, I
Answer: (A)

42. Which one of the following pairs is not correctly matched?
(A) Rejection of Null hypothesis when Ho is true –               Type-I error
(B) Acceptance of Null hypothesis when Ho is false –           Type-II error
(C) Acceptance of Null hypothesis when Ho is true –            Type-I error
(D) Rejection of Null hypothesis when Ho is false –             Type-I error
Answer: (C)

43. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Guts Maths                          1. Sweden
II. Per Henrik Ling                 2. Denmark
III. Franz Nachtegall              3. England
IV. Archibald Maelaren          4. Germany
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       4          1          2          3
(C)       2          3          4          1
(D)       3          4          1          2
Answer: (B)

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Systemic circulation            1. Supply of O2 & Nutrients to all parts
II. Coronary circulation          2. Supply of O2 & Nutrients to Heart muscle
III. Pulmonary circulation       3. Purification of blood
IV. Renal circulation               4. Separating urine from blood
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          2          1
(B)       2          1          4          3
(C)       3          4          1          2
(D)       1          2          3          4
Answer: (D)

45. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                    List – II
I. Insight Theory                     1. Motivation
II. Attribution Theory                         2. Aggression
III. Drive Theory                    3. Personality
IV. Psychodynamic Theory    4. Learning
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          4          3          2
(B)       2          3          4          1
(C)       4          1          2          3
(D)       3          2          1          4
Answer: (C)

46. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:
List – I                        List – II
(Skill Test for)             (Author)
I. Basketball                1. Hyde
II. Archery                  2. Brady
III. Volleyball                         3. Cornish
IV. Handball               4. Johnson
Codes:
I           II         III        IV
(A)       4          3          2          1
(B)       3          2          1          4
(C)       4          1          2          3
(D)       1          4          3          2
Answer: (C)

47. Match List – I with List – II and select the correct option using the codes given below:
List – I                                                List – II
I. Weight training method                  1. Speed endurance
II. Interval Training Method               2. Strength
III. Continuous Training Method       3. Power
IV. Plyometric Training Method        4. Basic endurance
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          1          4          3
(B)       3          2          1          4
(C)       1          3          4          2
(D)       4          1          2          3
Answer: (A)

48. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                        List - II
I. Teaching career opportunity                                    1. Health Clubs
II. Coaching career opportunity                                  2. Adapted Physical Education
III. Fitness and health related career opportunity      3. Athletic administration
IV. Sports management career opportunity                4. Commercial Sports Club
Codes:
I           II         III        IV
(A)       2          4          1          3
(B)       2          1          4          3
(C)       1          2          3          4
(D)       4          3          2          1
Answer: (A)

49. Match List – I with List – II and select the correct option from the codes given below:
List – I                        List – II
I. Iron                          1. Proper thyroid function
II. Sodium                   2. Development of strong bones
III.Phosphorus            3. Functioning of nervous system
IV. Iodine                   4. Formation of haemoglobin
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       2          1          4          3
(C)       3          4          1          2
(D)       4          3          2          1
Answer: (D)

50. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                                        List – II
I. Supervision of instructional programme                  1. Recruitment or staffing
II. Supervision of facilities and equipments               2. Performance and honour of athletes
III. Supervision of Personnel                                      3. Time table, class scheduling
IV. Supervision of Records                                        4. Annual maintenance of playfield, gymnasium, swimming pool etc.
Codes:
I           II         III        IV
(A)       1          2          3          4
(B)       4          3          2          1
(C)       2          3          4          1
(D)       3          4          1          2
Answer: (D)

0 Response to UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2013 December }

Post a Comment