UGC NET Original Questions Paper II in Physical Education { 2012 December }

1. India participated in Olympic Games for the first time in ________
(A) 1896
(B) 1900
(C) 1904
(D) 1924
Answer: (B)

2. Bones in human body are classified on the basis of ________
(A) Structure and Functions
(B) Location and Attachment
(C) Size and Shape
(D) Joint and Movement
Answer: (C)

3. Find the correct answer:
(A) Friction is a negative force for performance.
(B) Friction is a positive force for performance.
(C) Friction is negative as well as positive force for performance.
(D) Friction does not have any influence on performance.
Answer: (C)

4. Theory of insight learning was propounded by ________
(A) Thorndike
(B) Pavlov
(C) Kohler
(D) Cattell
Answer: (C)

5. First Teachers’ Training College in India was started at ________
(A) Lucknow
(B) Kandivali
(C) Chennai
(D) Amravati
Answer: (C)

6. Aim of sports training is ________
(A) Improvement of physical fitness.
(B) Improvement of technical skills.
(C) Improvement of tactical efficiency.
(D) Improvement of sports performance.
Answer: (D)

7. One of the important research tools is ________
(A) Questionnaire
(B) Library technique
(C) Hypothesizing
(D) Survey
Answer: (A)

8. Test, Measurement and Evaluation are related with one another in the following way:
(A) Measurement and Evaluation are parts of test.
(B) Evaluation and Test are parts of measurement.
(C) Test and Measurement are parts of evaluation.
(D) Evaluation is a part of both Test and Measurement.
Answer: (C)

9. Basic function of Association of India Universities (AIU) is ________
(A) Purchase of equipment for Universities
(B) Planning of the Inter- University Competitions.
(C) Providing finance to develop sports facilities
(D) Appointment of Physical Education Directors for Universities
Answer: (B)

10. Sociological foundation of physical education discusses
I. Body type
II. Motor learning
III. Competition and Co-operation
IV. Socialization process
Find the correct combination.
(A) I and IV
(B) II and IV
(C) I and III
(D) III and IV
Answer: (D)

11. The digested food material in small intestine is absorbed in ________
I. Duodenum
II. Vilus
III. Ilium
IV. Villi
Find the correct combination:
(A) I and III
(B) II and IV
(C) IV and III
(D) II and I
Answer: (B)

12. Angular velocity depends on:
I. Radius of rotation directly.
II. Radius of rotation inversely.
III. Linear velocity directly.
IV. Linear velocity indirectly.
Find the correct combination:
(A) I and III
(B) III and II
(C) II and IV
(D) IV and I
Answer: (B)

13. Motivation consists of ________
I. Direction
II. Intensity
III. Persistence
IV. All of above
Find the correct combination.
(A) I and II
(B) II and III
(C) I and III
(D) IV
Answer: (D)

14. Micronutrients include:
I. Carbohydrate
II. Minerals
III. Vitamins
IV. Fat
Find the correct combination.
(A) I and II
(B) II and III
(C) III and IV
(D) IV and I
Answer: (B)

15. Interval training load depends on
I. Load volume
II. Heart rate
III. Load intensity
IV. Lactic acid concentration
Find the correct combination.
(A) I and II
(B) I and III
(C) II and III
(D) II and IV
Answer: (D)

16. Research problem involves the following characteristics:
I. Novelty
II. Valuability
III. Feasibility
IV. Simplicity
Find the correct combination:
(A) I, II, III
(B) II, III, IV
(C) I, III, IV
(D) I, II, IV
Answer: (C)

17. Criteria of a standard test involve
I. Reliability
II. Complexity
III. Variability
IV. Norm
Find the correct combination.
(A) I and II
(B) II and III
(C) III and IV
(D) IV and I
Answer: (D)

18. The primary goal of intramural competition is:
I. To provide opportunity for mass participation of students.
II. To participate in Inter-school competition.
III. To provide Intra-school competition experience.
IV. To improve sports performance for higher level of competition.
Find the correct combination.
(A) I and II
(B) III and IV
(C) I and III
(D) II and IV
Answer: (C)

19. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): Self-expression is the aim of physical education according to Naturalism.
Reason (R): Naturalism believes nothing beyond nature.
In the context of the two statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

20. Assertion (A): Internal respiration means the exchange of gases in cell through extracellular fluid.
Reason (R): Pulmonary circulation means systemic circulation.
In the context of above statements, which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

21. Assertion (A):Lowering centre ofGravity of the body increasesdegree of stability.
Reason (R): Equilibrium hasindirect relation with height ofCentre of Gravity.
In the context of above statements,which one of the following is correct?
(A) (A) is true and (R) is false.
(B) (A) is false and (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are correct.
Answer: (D)

22. Assertion (A): Hostile aggressionprovokes one to harm othersphysically.
Reason (R): Aggression is intent to harm another personmentally and / or physically.
In the context of above statements,which one of the following is correct?
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true, and(R) is the correct explanation of(A).
(C) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correctexplanation of (A).
(D) (A) is false, but (R) is correct.
Answer: (B)

23. Assertion (A): Before independence,there was not a single physicaleducation college in India.
Reason (R): Y.M.C.A. College ofPhysical Education was startedin 1920 in Chennai.
In the context of above statements,which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).
(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is false but (R) is true.
Answer: (D)

24. Assertion (A): Person suffering fromsmallpox should be isolated.
Reason (R): Isolation is a measurefor prevention of infection.
In the context of above statements,which one of the following is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).
(B) Both (A) and (R) are true, but(R) is not the correctexplanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

25. Assertion (A): For improvement ofperformance in long distancerunning, continuous training iseffective.
Reason (R): Continuous methodof training improves basicendurance.
In the context of above statements,which one of the following statements is correct?
(A) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).
(B) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

26. Assertion (A):‘t’ test is used toassess the significance ofdifference between two means.
Reason (R):‘t’ test is a methodused for inferential statistics.
In the context of above statements,which one of the following statements is correct?
(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).
(D) (A) is true and (R) is false.
Answer: (C)

27. Assertion (A): Lean Body Mass isthe amount of body weightexcluding body fat.
Reason (R): Body compositioninvolves components withwhich human body is formed.
In the context of above statements,which one of the following statements is correct?
(A) Both (A) and (R) are true but(R) is not the correctexplanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are true and(R) is the correct explanation of(A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is right.
Answer: (A)

28. Assertion (A): Managementinvolves organizing,administering and supervisingthe work.
Reason (R): Well began is halfdone.
In the context of above statements,which one of the following statements is correct?
(A) Both (A) and (R) are correctand (R) is the correctexplanation of (A).
(B) Both (A) and (R) are correctbut (R) is not the correctexplanation of (A).
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

29. Arrange the following events in chronological order:
I. Foundation of L.C.P.E.
II. Starting of Y.M.C.A. College ofPhysical Education, Chennai.
III. Starting of academicdepartment for PhysicalEducation in Universities.
IV. Starting of M. Phil course inPhysical Education.
Codes:
(A) I, II, IV, III
(B) III, IV, I, II
(C) II, I, III, IV
(D) IV, III, II, I
Answer: (C)

30. Arrange the following body parts in descending order:
I. Cell
II. Tissue
III. Organ
IV. System
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, III, II, I
(C) III, IV, I, II
(D) II, I, IV, III
Answer: (A)

31. Arrange the following phases of take-off in proper sequence:
I. Absorption
II. Active stretching
III. Take-off
IV. Touch down
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) IV, I, II, III
(C) III, IV, I, II
(D) II, III, IV, I
Answer: (B)

32. Arrange the following in correct sequence for skill learning:
I. Associative Phase
II. Presentation stage
III. Automatization stage
IV. Cognitive stage
Codes:
(A) I, III, IV, II
(B) II, IV, I, III
(C) III, I, II, IV
(D) IV, II, III, I
Answer: (B)

33. Arrange the following sequence for First Aid Management in sprain:
I. Compression
II. Ice
III. Rest
IV. Elevation
Codes:
(A) II, III, IV, I
(B) III, II, I, IV
(C) I, III, II, IV
(D) IV, I, II, III
Answer: (B)

34. Arrange the following phases ofperiodization in correct sequence:
I. Preparatory phase
II. Transition phase
III. Competition phase
IV. Pre-competition phase
Codes:
(A) I, II, III, IV
(B) I, III, IV, II
(C) I, IV, III, II
(D) II, I, IV, III
Answer: (C)

35. Arrange the following phases ofresearch in correct sequence:
I. Analysis of data
II. Drawing conclusions
III. Testing hypothesis
IV. Collecting data
Codes:
(A) II, III, I, IV
(B) I, IV, III, II
(C) IV, I, II, III
(D) III, II, IV, I
Answer: (C)

36. Arrange the following test inchronological order in respect of their origination:
I. Physical fitness
II. Motor fitness
III. Health Related fitness
IV. Motor Educability
Codes:
(A) I, III, IV, II
(B) II, IV, III, I
(C) III, I, II, IV
(D) I, II, III, IV
Answer: (D)

37. Arrange the following steps for managing a sports program:
I. Budgeting
II. Directing
III. Planning
IV. Staffing
Codes:
(A) II, III, I, IV
(B) III, I, IV, II
(C) I, II, III, IV
(D) IV, I, II, III
Answer: (B)

38. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Educational Gymnastics     i. Ancient Olympics
b. Turner movement                ii. Rome
c. Gladiatorial combat             iii. Germany
d. Stade race                           iv. Sweden
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) iii iv i ii
(C) i ii iv iii
(D) ii i iii iv
Answer: (A)

39. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Aorta                                   i. Brings oxygenated blood to heart from lungs
b. Pulmonary vein                   ii. Supplies oxygenated blood to heart muscles
c. Vena-Cava                          iii. Brings deoxygenated blood to lungs
d. Coronary artery                   iv. First artery to leave heart
v. Brings deoxygenated blood to heart
Codes:
      a b c d
(A) i ii iii iv
(B) iii iv ii v
(C) iv i v ii
(D) iv v i iii
Answer: (C)

40. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Force of Gravity      i. Stability
b. Frictional force        ii. Rebound
c. Buoyant force         iii. Free fall
d. Elastic force            iv. Floating
Codes:
       a b c d
(A) iii i iv ii
(B) i iv ii iii
(C) ii iii i iv
(D) iv ii iii i
Answer: (A)

41. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Motivational theory             i. Psychoanalytic theory
b. Play theory                          ii. Attribution theory
c. Learning theory                   iii. Social learning theory
d. Personality theory               iv. Operant theory
Codes:
       a b c d
(A) iv iii ii i
(B) i iv iii ii
(C) iii ii i iv
(D) ii i iv iii
Answer: (D)

42. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. B.M.I.                                  i. Leanness
b. Body composition               ii. Performance related fitness
c. Explosive strength               iii. Health related fitness
d. Pondoral Index                   iv. Obesity
Codes:
      a b c d
(A) i iv iii ii
(B) iv iii ii i
(C) iii ii i iv
(D) ii i iv iii
Answer: (B)

43. Match List – I with List – II andselect the correct answer from the codes given below:
List – I                        List – II
a. Penalty corner         i. Volleyball
b. Penalty spot            ii. Track & Field
c. Libero                      iii. Hockey
d. Stop Board                         iv. Football
Codes:
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) i ii iii iv
(C) iv i iii ii
(D) iii iv i ii
Answer: (D)

44. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                List – II
a. F-test                                               i. Co-efficient of correlation
b. Measuring central tendency            ii. Standard Deviation
c. Test of correlation                           iii. ANOVA
d. Measuring variability                      iv. Median
Codes:
       a b c d
(A) i iii ii iv
(B) iii iv i ii
(C) iv ii iii i
(D) ii i iv iii
Answer: (B)

45. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                                            List – II
a. Miller Volley test                                        i. Team cohesion
b. PACER                                                       ii. Badminton
c. SCAT                                                          iii. Cardiorespiratory endurance
d. Group Environment Questionnaire             iv. Anxiety
Codes:
       a b c d
(A) ii iii iv i
(B) iii iv i ii
(C) iv i ii iii
(D) i ii iii iv
Answer: (A)

46. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                                    List – II
a. Three seconds rule               i. Football
b. Throw-in                             ii. Hockey
c. Straight push                       iii. Basketball
d. Service                                iv. Badminton
v. Baseball
Codes:
     a b c d
(A) i ii iii v
(B) ii i iv iii
(C) iii i ii iv
(D) i ii v iv
Answer: (C)

Read the following passage and answer the question given below.
Burnout is becoming increasingly prevalent among teachers and coaches. Burnout can be defined as physical, emotional and attitudinal exhaustion. There are many causes of teacher burnout. Lack of administrative support, lack of input into the curriculum process, public criticism and the accompanying lack of community support are all factors contributing to burnout. Inadequate salaries, discipline problems too little time to do the ever growing amount of work, large class sizes, and heavier teaching loads may also contribute to this problem. The lack of challenge, inadequate supervisory feedback and the absence of opportunities for personal and professional growth may also lead to burnout. In the coaching realm burnout may be caused by competitive seasons that seem to go on without end, administrative and community pressures and time pressures. Teacher-coach role conflict occurs when a disparity exists between the expectations associated with being a teacher and a coach, these results in a multitude of simultaneous, somewhat diverse demands. The teacher coach unable to satisfy these demands, experiences role conflict.

In both the teaching and coaching realms, personal problems may interact with professional problems to exacerbate burnout. Personal problems such as conflicts within one’s family, money difficulties, or perhaps problems with relationships may cause additional stress for the individual. These stresses coupled with professional problems may hasten the onset of burnout. The consequences of burnout are many and are often quite severe, affecting teachers as well as their students. The most critical impact of burnout may be on instruction. Burned out teachers may cope with the demands of teaching by sitting on theside lines.

47. Which of the following is the prevalent cause of ‘Teacher-burn out’?
(A) Lack of financial support
(B) Lack of administrative support
(C) Lack of political support
(D) Lack of family support
Answer: (B)

48. Which of the following is the most important cause of ‘Coach-burn out’?
(A) Administrative and community pressure
(B) Parents pressure
(C) Participant’s pressure
(D) Higher authority’s pressure
Answer: (A)

49. Which role conflict leads to the burnout of a teacher-coach?
(A) Demands of the participants
(B) Demands of administration
(C) Demands of the parents
(D) Expectations of being ateacher-coach
Answer: (D)

50. Which of the following is the mostdominant factor that leads to burnoutin teaching and coaching?
(A) Political problems
(B) Social problems
(C) Personal problems
(D) Administrative problems
Answer: (C)

0 comments