UGC NET 2016 December - Library and Information Science Original Questions Solved Paper - 2

1. Number of working days of National Library of India in a year
(1) 350 days
(2) 360 days.
(3) 362 days
(4) 365 days
Answer: (3)

2. Lotka's law deals with
(1) Frequency of occurrence of words in a text.
(2) Productivity of authors in terms of scientific papers.
(3) Scattering of articles over different journals.
(4) Growth of articles in journals.
Answer: (2) 

3. The large volumes of high velocity, complex and variable data are termed as
(1) Big data
(2) Linked data
(3) Semantic data
(4) Ontology­based data
Answer: (1) 

4. Sony unveiled the first Blu­ray Disc (BD) prototypes in
(1) September 1982
(2) August 1985
(3) October 2000
(4) November 2005
Answer: (3) 

5. ISO 26324: 2012 is a standard for
(1) RFID in Libraries
(2) DOI
(3) Dublin Core
(4) Inter Library Transaction
Answer: (2)

6. ISO 2108 standard is related to:
(1) International Standard Serial Number
(2) International Standard Book Number
(3) International Technical Report Number
(4) International Standard for Patents Number
Answer: (2)

7. The Browne charging system does not include
(1) Reader's ticket
(2) Book card
(3) Date slip
(4) Transaction slip
Answer: (4)

8. In CC `1' is used for Unity, God, World, First in evolution etc. as a
(1) Seminal mnemonic
(2) Schedule mnemonic
(3) Alphabetical mnemonic
(4) Syntactical mnemonic
Answer: (1)

9. Identify the mode of formation of the subject 'Agriculture of Corn'
(1) Agglomeration
(3) Fusion
(2) Denudation
(4) Lamination
Answer: (4)

10. The number of successive characteristics forming the basis of its derivation from the Universe of Knowledge is known as:
(1) Order of an array
(2) Order of a class

(3) Open array
(4) Collateral array
Answer: (2)

11. What is the third part of colon classification?
(1) Schedules
(2) Rules
(3) Classic and sacred books
(4) Index
Answer: (4)

12. Subject entry which refers from the name of a class to its class number is known as
(1) Class Index Entry
(2) Consolidated Entry
(3) Cross Reference Entry
(4) Subject Analytical Entry
Answer: (1)

13. The license for accessing the 'Europa World of Learning Online' is available through
(1) Routledge — (Taylor and Francis)
(2) SpringerOpen
(3) Sage Publications
(4) Elsevier
Answer: (1)

14. What is periodicity of 'Annals of Library and Information Studies' published by NISCAIR, India?
(1) Monthly
(2) Bi­monthly
(3) Quarterly
(4) Bi­annual
Answer: (3)

15. 'Facet publishing' is a division of
(1) American Library Association
(2) Canadian Library Association
(3) Chartered Institute of Library and Information Professionals
(4) International Federation of Library Associations
Answer: (3)

16. Who differentiated information and knowledge in the following way?
"Information is piecemeal, fragmented, particular; whereas knowledge is structural, coherent and universal"
(1) B.C. Brooks and N.J. Belkin
(3) F. Machlup and U. Mansfield
(2) S.G. Faibisoff and D.P. Ely
(4) J.H. Shera
Answer: (3)

17. Which of the following key teens of references assigned to National Knowledge Commission (NKC) constituted in June 2005 under the Chairmanship of Sam Pitroda for preparing a blue print to reform knowledge ­related institutions and their infrastructure?
(a) Build Excellence in Education System and increase India's competitive advantage in the field of knowledge.
(b) Establishment of one "Knowledge Pool" (KP) in each state capital and to check the drop­out rate of school going children in a acquiring knowledge.
(c) Promote creation of knowledge in S & T Labs and improve management of institutions engaged in IPR activities.
(d) Promote knowledge applications in Agriculture and Industry and use of knowledge capabilities in making Government effective, transparent, and accountable.
Codes:
(1) (b), (c) and (d) are correct.
(2) (a), (b) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (3)

18. In which of the following places the zonal offices of RRRLF are located?
(a) Delhi
(b) Trivendrum
(c) Mumbai
(d) Hyderabad
Codes:
(1) (a) and (d) are correct.
(2) (a) and (c) are correct.
(3) (b) and (d) are correct.
(4) (b) and (c) are correct.
Answer: (2)

19. Which of the following can be used to measure the research output of an individual?
(a) h­index
(b) benchmark
(c) g­index
(d) Bookmarks
Codes
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (a) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (3)

20. Identify from the following the Silver Halide process used in reprography:
(a) Exposure
(b) Miniature
(c) Developing
(d) Rinsing
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (d), (b) and (c) are correct.
Answer: (3)


21. Identify the type of `metadata' held by D space for archiving contents:
(a) Descriptive
(b) Configured
(c) Structural
(d) Administrative
Codes:
(1) (a), (b), (c) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (b), (d) are correct.
(4) (a), (c), (d) are correct.
Answer: (4)

22. Which of the following are 'Special Auxiliary Subdivisions' of UDC?
(a) Apostrophe
(b) Sub­grouping
(c) Colon
(d) Point­naught
Codes:
(1) (a) and (d) are correct.
(2) (a) and (b) are correct.
(3) (b) and (c) are correct.
(4) (c) and (d) are correct.
Answer: (1)

23. What are the constituent elements of Simon's Flow Chart that are the components of management system?
(a) Planning
(b) Staffing
(c) Motivating
(d) Innovating
Codes:
(1) (a), (b) and' (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (d), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

24. Which of the following are the characteristics of not­for­profit organizations according to Edward G.Evans?
(a) Financial sources derived from outside funding sources rather than from sales of service.
(b) Have clear indicator of effect i.e. profit or loss.
(c) Organizations are public rather than private.
(d) Funding preferences for collaborative projects.
Codes:
(1) (a), (b) and (d) are correct.
(2) (a), (c) and (d) are correct.
(3) (b), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (c) are correct.
Answer: (4)

25. Which of the following are the criteria for defined open standard in W3C (2006)?
(a) Transparency and Impartiality
(b) Maintenance and Relevance
(c) Availability and Openness
(d) Security and Preservation
Codes:
(1) (a), (b), (d) are correct.
(2) (b), (c), (d) are correct.
(3) (a), (c), (d) are correct.
(4) (a), (b), (c) are correct.
Answer: (4)

26. A Blog usually provides
(a) A commentary on a particular subject.
(b) A personal online diary.
(c) An online brand advertising of a particular individual or company.
(d) An exclusive pre­paid publishing tool and non­instructional and non­illustrative resource for the scribes.
Codes:
(1) (a), (c) and (d) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (b) and (c) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (3)

27. Which of the following are pillars of information literacy according to SCONUL seven pillars of information literacy?
(a) Find
(b) Gather
(c) Identify
(d) Manage
Codes:
(1) (a), (b) and (c) are correct.
(2) (b), (c) and (d) are correct.
(3) (a), (c) and (d) are correct.
(4) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (2)

28. Identify from the following, the digital library projects were implemented by C­DAC (Agency) Noida:
(a) Creation of Vidwan database
(b) Print your own book — Mobile Digital Library
(c) Creation of Shodhsindhu
(d) Creation of Digital Library of Books in President House
Codes:
(1) (a) and (b) are correct.
(2) (b) and (c) are correct.
(3) (c) and (d) are correct.
(4) (b) and (d) are correct.
Answer: (4)

29. Which of the following are the objectives of RRRLF?
(a) To act as referral centre
(b) To act as clearing house
(c) To promote reading habit
(d) To promote library movement
Codes:
(1) (a), (b) are correct.
(2) (b), (c) are correct.
(3) (a), (d) are correct.
(4) (c), (d) are correct.
Answer: (4)

30. Identify the sequence of the 'title' and 'statement of responsibility' area from the following:
(a) Title proper
(b) Parallel title
(c) General Material Designation (GMD)
(d) Statement of responsibility
Codes:
(1) (a), (c), (b) and (d)
(2) (c), (b), (a) and (d)
(3) (d), (c), (b) and (a)
(4) (b), (a), (c) and (d)
Answer: (1)

31. Arrange the following according to their year of origin/publication:
(a) Cause and effect diagram
(b) MBO
(c) Pareto Principle
(d) POSDCORB
Codes:
(1) (a), (b), (c), (d)
(2) (b), (c), (d), (a)
(3) (c), (d), (a), (b)
(4) (d), (a), (b), (c)
Answer: 

Proper answer can be (d), (c), (b), (a)
32. Arrange the following Public Libraries Acts' according to their year of enactment
(a) Gujarat Public Libraries Act.
(b) Chhattisgarh Public Libraries Act.
(c) Goa Public Libraries Act.
(d) Rajasthan Public Libraries Act.
Codes:
(1) (a), (c), (b), (d)
(2) (d), (b), (a), (c)
(3) (c), (a), (d), (b)
(4) (d);(b), (c), (a)
Answer: (3)

33. Match the following:
     List — I    List—II
a. Sample         i. Height, weight
b. Variable      ii. Cluster
c. Range        iii. Square root of variance
d. Standard deviation iv. Difference in score distribution
Codes:
     a  b c  d
(1) iv ii i iii
(2) ii iv i iii
(3) iii ii iv i
(4) i ii iii iv
Answer: (2)

34. Match the following:
      List — I                 List — II
a. Basic Research     i. Problem of gaps in periodical collection in J.N.U. Library
b. Applied Research  ii. Use of measurement technique in Library Science
c. Action Research  iii. Use of Library in public schools in Delhi
d. Survey Research   iv. Five laws of Library
Codes:
     a  b c  d
(1) iv ii i iii
(2) ii iv i iii
(3) iii ii iv i
(4) i ii iii iv
Answer: (1)

35. Match the following States with their corresponding E­Government initiatives:
     List — I     List — II
a. Kerala         i. Akshaya
b. M.P. (Dhar)   ii. Banglar Mukh
c. Maharashtra  iii. Gyandoot
d. West Bengal   iv. Information Junction
Codes:
    a b   c   d
(1) i iii iv ii
(2) ii i iii iv
(3) iv iii ii i
(4) iii ii iv i
Answer: (1)

36. Match the following:
    List — I         List —II
a. Web of Science i. Chemical Abstract Service (CAS)
b. Web Junction   ii. Elsevier
c. Scopus        iii. OCLC
d. SciFinder      iv. Thomas Reuters
Codes:
     a  b   c    d
(1) ii  iii i   iv
(2) iv  i   iii ii
(3) iii iv  ii  i
(4) iv  iii ii  i
Answer: (4)

37. Match the following:
    List — I   List ­II
a. ABCD       i. Georgia (USA)
b. KOHA       ii. New Zealand
c. Weblis     iii. Brazil
d. Evergreen  iv. Poland
Codes:
     a  b  c  d
(1) iii ii iv i
(2) iv ii i iii
(3) iii iv i ii
(4) i ii iv iii
Answer: (1)

38. Match the following:
List — I List — II
a. Library Finance i. Regular Grant
b. Non­plan Grant ii. Funds given for building, Infrastructure & Machinery
c. Non­Recurring Grant iii. Sources of Income and Expenditure
d. Plan Grant iv. Funds given for project under annual / 5 year plan
Codes:
a b c d
(1) ii iii i iv
(2) i iv iii ii
(3) iii i ii iv
(4) ii i iv iii
Answer: (3)

39. Match the following Main Entry fields with their corresponding tag as are given numbers in MARC 21:
List — I List — II
a. 100 i. Main Entry — Uniform Title
b. 110 ii. Main Entry — Meeting Name
c. 111 iii. Main Entry — Personal Name
d. 130 iv. Main Entry — Corporate Name
Codes:
a b c d
(1) iii iv ii i
(2) iv iii ii i
(3) i iii iv ii
(4) ii iv i iii
Answer: (1)

40. Assertion (A): There is a connection between the concept of uncertainty and relevance in IR.
Reason (R): In IR both uncertainty and relevance are totally ruled out as part of query document matching.
Codes
(1) (A) is true; but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (3)

41. Assertion (A): Electronic indexing and abstracting services are not advantageous over print.
Reason (R): Electronic indexes work on much the same principles as print.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are false.
(4) Both (A) and (R) are true.
Answer: (3)

42. Assertion (A): The efforts of contemporary libraries in using static A­Z lists (as a part of their ERM system) to facilitate access for users who wanted to limit their searches to e­content has failed to yield results.
Reason (R): Such lists maintained locally are, by necessity, more detailed and elaborate, as increase of titles made the maintenance of such lists more labour intensive and complicated.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false.
(2) (A) is false, but (R) is true.
(3) Both (A) and (R) are true.
(4) Both (A) and (R) are false.
Answer: (2)

43. Assertion (A): Libraries contribute to capacity building, which is essential to community development.
Reason (R): Library programmes and services can influence a person's desire for life­long learning, which is an important component of capacity building.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (3)

44. Assertion (A): A collaborative culture is an important condition for knowledge transfer between individuals.
Reason (R): Knowledge transfer do not require individuals to come together to interact, exchange, and share ideas and knowledge with one another.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (1)

45. Assertion (A): Right to Information Act in India mandates timely response to citizen requests for information sought.
Reason (R): The basic object of the Right to Information Act is to empower the citizens, promote transparency and accountability.
Codes:
(1) (A) is true, but (R) is false
(2) (A) is false, but (R) is true
(3) Both (A) and (R) are true
(4) Both (A) and (R) are false
Answer: (3)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage. (Question Nos. 46 — 50)
The idea and phrase "serious leisure' comes from Stebbins' interviewees, who used the word "serious" to underline the extent of their passion for a favourite leisure activity. In this case, the term embodies positive qualities such as importance and sincerity, rather than negative traits such as gravity or anxiety. Whereas casual leisure supplies pleasure, and project­base leisure delivers a temporary reward, serious leisure generates deep and enduring sensations of fulfillment.
There are six defining characteristics to all serious leisure. First, there is the occasional need to persevere, as when mountain climbers push through exhaustion to reach a peak. Second, is that of finding a leisure career in the activity, with turning points and a sense of advancement. Third, serious leisure takes significant personal effort based on specially acquired knowledge, training, experience, or skill. In this quality, serious leisure is the opposite of its casual counterpart, which requires no expertise. Fourth, there are eight durable benefits or outcomes to serious leisure: self­ actualization, self­ enrichment, self­ expression, regeneration or renewal of self, feelings of accomplishment, enhancement of self ­image, social interaction and belongingness, and lasting physical products of the activity. Fifth, serious leisure participants tend to identify strongly with their chosen pursuits, and may be quick to assert their affiliation. Sixth, a unique ethos, or spirit of the community, exists around each serious leisure activity. fields of art, science, sport, and entertainment.

46. One of the six defining characteristics of serious leisure is
(1) Amateurism
(2) Requires no expertise
(3) Pleasure
(4) Spirit of the community
Answer: (4)

47. One of the three main types of serious leisure is
(1) Hobbies
(2) Sport
(3) Entertainment
(4) Art
Answer: (1)

48. Which is not one of the eight durable benefits of serious leisure?
(1) Self­expression
(2) Renewal of self
(3) Social interaction
(4) Unique ethos
Answer: (4)

49. The word 'serious' is the phrase 'serious leisure' expresses the idea of
(1) Gravity
(2) Anxiety
(3) Sincerity
(4) Pleasure sensations
Answer: (3)

50. A temporary reward comes from
(1) Casual leisure
(2) Project­based leisure
(3) Serious leisure
(4) Enduring sensations of fulfillment
Answer: (2)