UGC NET 2015 June - Library and Information Science Original Questions Solved Paper - 2

UGC NET 2015 June - Library and Information Science Original Questions Solved Paper - 2

1. S.M.C.R. Communication model was developed by
(A) David K Berlo
(B) Harold Lasswell
(C) W. ASchramm
(D) Charles Osgood
Answer: (A)

2. Who suggested the ‘Seven lamps of Conduct’ as must for library professional?
(A) Joint Council of Library Association in India (JOCLAI)
(B) Indian Library Association
(C) S.R Ranganathan
(D) R.L Mettal
Answer: (D)

3. DARE, which is a UNESCO database, provides information for:
(A) Social Sciences
(B) Applied Sciences
(C) Law
(D) Pure Sciences
Answer: (A)

4. Which type of information need can be satisfied with Review and State –of­the–Art Reports?
(A) Everyday
(B) Exhaustive
(C) Current
(D) Catching up
Answer: (D)

5. The Principle which states that if the facet B in a subject will not be operative without the concept behind A
is conceded then B should follow A is known as:
(A) Principle of later in time
(B) Principle of gradual evolution
(C) Principle of bottom upwards
(D) Wall – picture principle
Answer: (D)

6. The principle which states ‘that between two or more possible alternatives bearing on a particular
phenomenon the one leading to overall economy is to be preferred’ is known as:
(A) Law of symmetry
(B) Law of Parsimony
(C) Law of osmosis
(D) Law of Impartiality
Answer: (B)

7. The records associated with genealogy file might reasonably be arranged in a:
(A) Clustered files
(B) Tree ­ structured files
(C) Hashed files
(D) Indexed files
Answer: (B)

8. What is the purpose of cookies?
(A) Identify Users on the server
(B) Act as buffer store
(C) Connects database
(D) Develops dynamic webpages
Answer: (A)

9. “Rank x frequency = constant describes the essence of:
(A) Impact factor
(B) Zipf’s Law
(C) Fuzzy query
(D) Lotka Law
Answer: (B)

10. Name the Indian Librarian who was honored with the title of ‘Khan Bahadur’in 1935 by British
Government?
(A) S.R Ranganathan
(B) B.S Kesavan
(C) K.M Asadullah
(D) K. Issac
Answer: (C)

11. NALANDA, the digital library is an initiation of:
(A) DRTC
(B) IISC Bangalore
(C) National Institute of Technology, Calicut
(D) NISCAIR
Answer: (C)

12. Six Sigma in quality management was developed by:
(A) Motorola
(B) IBM
(C) Honey well
(D) GENPACT
Answer: (A)

13. In Binary Number System digit ‘11’is represented by:
(A) 1010
(B) 00001011
(C) 110011
(D) 00010110
Answer: (B)

14. Arrange the following of ISBN in proper order:
(a) Check Digit.
(b) Registration group Element.
(c) Publication Element.
(d) Registration Element.
Codes:
(A) (a), (c), (b), (d)
(B) (c), (a), (d), (b)
(C) (d), (b), (a), (c)
(D) (b), (d), (c), (a)
Answer: (D)

15. Identify the correct sequence of user tasks that are supported by the structure of FRBR, RDA, 0.2 version:
(A) Identify, Select, Obtain, Find.
(B) Find, Identify, Select, Obtain.
(C) Select, Identify, Find, Obtain.
(D) Find, Select, Identify, Obtain.
Answer: (B)

16. Which of the following are formal means of communication?
(a) Adhoc talks.
(b) Reports.
(c) Blogs.
(d) Meetings.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b) and (c) are correct.
(C) (b) and (d) are correct.
(D) (a), (b) and (d) are correct.
Answer: (C)

17. Identify parts of social science citation index:
(a) Corporate Index.
(b) Permuterm Subject index.
(c) Source index.
(d) Title index.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct.
(B) (b), (c) and (d) are correct.
(C) (c), (d) and (a) are correct.
(D) (d), (a) and (b) are correct.
Answer: (A)

18. Which of the following display racks are used to display print periodical publications?
(a) Kardex.
(b) Steptype.
(c) Pigeon hole type.
(d) Inclined type.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct

(B) (b), (c) and (d) are correct
(C) (a), (c) and (d) are correct
(D) (a), (b) and (d) are correct
Answer: (B)

19. Which of the following elements are associated with Dervin’s Model of Information Seeking Behaviour?
(a) Situation.
(b) Extracting.
(c) Gap.
(d) Browsing.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (C)

20. Which of the following are the salient features of UDC – IME?
(a) Minimum three digits in a class number.
(b) Main Class 4 is vacant.
(c) Notation is independent of any Language or scripts.
(d) More suitable to micro documents.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (a), (c) and (d) are correct
Answer: (C)

21. Which of the following are advantageous features of Portable Document Format (PDF)?
(a) More compatibility.
(b) Easy Editing.
(c) Supports image formats.
(d) Good compression ratio.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (d) and (a) are correct
Answer: (C)

22. Which of the following sampling techniques offer an equal probability selection method’?
(a) Sampling random sampling.
(b) Quota sampling.
(c) Purposive sampling.
(d) Proportional stratified sampling.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (b) and (c) are correct
(C) (a) and (c) are correct
(D) (a) and (d) are correct
Answer: (D)

23. Identify the three information activities presented by James Krikelas (1983) as the foundation of his ISB
model:
(a) Information Gathering.
(b) Information seeking.
(c) Information computing.
(d) Information giving.
Codes:
(A) (a), (b) and (d) are correct.
(B) (b), (d) and (c) are correct.
(C) (b), (c) and (d) are correct.
(D) (a), (c) and (d) are correct.
Answer: (A)

24. Arrange in sequence the following state Public Library Acts according to the year of their enactment.
(a) West Bengal.
(b) Orissa.
(c) Arunachal Pradesh.
(d) Karnataka.
Codes:
(A) (d), (a), (b), (c)
(B) (b), (a), (d), (c)
(C) (c), (b), (d), (a)
(D) (d), (b), (c), (a)
Answer: (A)

25. Arrange the following books by S.R Ranganathan according to their publication year.
(a) Colon classification.
(b) Elements of library classification.
(c) Philosophy of library classification.
(d) Prolegomena to library classification.
Codes:
(A) (a), (d), (b), (c)
(B) (c), (d), (b), (a)
(C) (b), (c), (d), (a)
(D) (d), (c), (b), (a)
Answer: (A)

26. Arrange the following in the order of their development:
(a) DOS.
(b) MACOS.
(c) LINUX.
(d) UBUNTO.
Codes:
(A) (a), (b), (c), (d)
(B) (b), (c), (d), (a)
(C) (a), (c), (b), (d)
(D) (b), (d), (a), (c)
Answer: (A)

27. Identify the correct chronological order in which the following were established:
(A) National Library of India (Kolkata), Delhi Public Library, Documentation Research and Training Centre, Raja Ram Mohan Roy Library Foundation.
(B) Delhi Public Library, Documentation Research and Training Centre, Raja Ram Mohan Roy Library Foundation, National Library of India (Kolkata).
(C) Documentation Research and Training Centre, Raja Ram Mohan Roy Library Foundation, Delhi Public Library, National Library of India (Kolkata).
(D) Raja Ram Mohan Roy Library Foundation, National Library of India (Kolkata), Delhi Public Library, Documentation Research and Training Centre.
Answer: (A)

28. Match the following
               List ­ - I                        List ­ - II
(a) W. Edward Deming (i) Quality Control Circles
(b) Elton Mayo and others (ii) Statistical Process Control
(c) Kaoru Ishikawa (iii) Hawthrone Studies
(d) Shigeo Shingo (iv) Zero defect
Codes:
    (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (iv) (ii) (iii) (i)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (A)

29. Match the following:
               List ­ - I                                                                      List ­ - II
(a) A pictograph that stands for an individual word (i) Petrolyphs
(b) A pictograph that stands for an individual idea (ii) Petrograms
(c) Pictograph drawn or painted on rocks (iii) Ideogram
(d) Pictographs incised or carved on rocks (iv) Logogram
Codes:
     (a)  (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (C)

30. Match the following:
               List ­ - I                                                                  List ­ - II
(a) Ecological theory of Human Information behaviour (i) Sanda Erdelez
(b) Everyday Life Information Seeking (ii) Willuiamson
(c) Information Encountering (iii) Nicholas J. Belkin
(d) Anamalous State of Knowledge (ASK) (iv) Reijo Sarolainen
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (i) (iii)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (i) (iii) (ii)
Answer: (A)

31. Match the following:
               List ­ - I                                                                 List ­ - II
(a) Annals of Library and information studies (i) S.R.E.L.S , Bangalore
(b) Journal of Information Management (ii) Delhi Library Association
(c) Herald of Library science (iii) NISCAIR, Delhi
(d) Library Herald (iv) P.N Kaula Endowment, Lucknow
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (B)

32. Match the following:
               List ­ - I                        List ­ - II
(a) Barack Hussein Obama­II (i) Gazetter
(b) GDP Growth in last year (ii) Who is who
(c) Universities in U.K (iii) Year Book
(d) Area of Ganjam District (iv) World of Learning
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (B)

33. Match the following:
               List ­ - I                        List ­ - II
(a) Illiad                              (i) “Collective collection” of world libraries
(b) Questionpoint              (ii) Cost effective training and staff development programme
(c) Webjunction                (iii) High quality reference service
(d) World Cat                   (iv) Interlibrary loan operation
Codes:
       (a)  (b)   (c)  (d)
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (A)

34. Match the following:
               List ­ - I                        List ­ - II
(a) Nominal scale     (i) Temperature measurement
(b) Ordinal scale     (ii)  Gender as variable
(c) Interval scale    (iii) Ranking of library services
(d) Ratio scale        (iv) Mass of a body
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (ii) (i)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (C)

35. Match the following:
               List ­ - I                        List ­ - II
(a) My SQL               (i) Language
(b) Apache                 (ii) Server
(c) Perl                       (iii) User Interface
(d) API                       (iv) RDBMS
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iv) (iii) (i)
(B) (iv) (ii) (i) (iii)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (B)

36. Match the following:
               List ­ - I                        List ­ - II
(a) Real time communication (i) Bulletin Boards
(b) Telnet (ii) Subscribed Membership
(c) USENET (iii) Video conferencing
(d) Listerv (iv) Remate Login
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (iiv) (i)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (B)

37. Assertion (A): Computers are tools that can help to create more knowledge.
Reason (R): Knowledge is mechanical hence developed in computers.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

38. Assertion (A): Users need to have training in accessing to a large number of E­ journals through consortia.
Reason (R): Most of the users are not aware of using Web – resources.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

39. Assertion (A): There is no need for distinct geographical sources like Gazetters, maps, atlas, etc.
Reason (R): Some of the general reference sources like encyclopaedias, yearbooks, almanacs also include geographical information.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (D)

40. Assertion (A): Boolean Logic allows a user to logically relate multiple concepts together to define what information is needed.
Reason (R): If the operators (AND, OR, NOT) are interpreted in their normal interpretation they act too restrictive or too general.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

41. Assertion (A): While using OPAC user need to have some understanding of inverted files and search strategies.
Reason (R): Online catalogues place the responsibilities for a search strategy on the user.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

42. Assertion (A): Median is simply the middle value when the data have been arranged in an ascending or descending order.
Reason (R): Median refers to the middle value in a distribution.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) Both (A) and (R) are true.
Answer: (D)

43. Assertion (A): Open access publication model involves zero cost.
Reason (R): Open access increases the visibility of the publication, as they are available to the users for free access.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true, but (R) is false.
(C) (A) is false, but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

44. Assertion (A): Questionnaire is often used in surveys as the primary data collection tool.
Reason (R): Questionnaire prevents personal contact respondents.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (C)

45. Assertion (A): When the data is skewed, the arithmetic mean calculated is misleading.
Reason (R): Even when the data is skewed, the arithmetic mean gives some valuable information but needs to be interpreted in right manner.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) Both (A) and (R) are true.
(C) Both (A) and(R) are false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (B)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage
(Question nos. 46­50)
            In British Columbia (B.C) there are no public libraries on reserve, and the libraries that do exist on reserve are generally small, underfunded band council ollections, and band school libraries. In Ontario, the provincial government contributes to the development of public libraries in First Nations Communities. However in 2001-­2002, only 52 of 141 First Nation libraries in Ontario received operating grants, and because the operating grants are based on population size many small communities are underfunded. Among First Nations Communities, libraries are not always a priority when there are pressing needs in the areas of rights and title claims, infrastructure, education, and health. A First Nations library worker explains: “We need all our money to fund our land claims. If we don’t have land, we don’t have community. If we don’t have community, we don’t need a library.”

        The Library Services for Saskatchewan’s Aboriginal Peoples Committee is composed of Aboriginal and public sector representatives who meet six times a year to advise on the implementation of the recommendations. Public libraries in urban centres tend not to differentiate between Aboriginal people and the general population. As a consequence urban Aboriginal peoples are often not well served. There are exceptions, such as the Albert Library branch of the Regina Public Library and the Spadina branch of the Toronto Public that work. 

46. Which of the following reflects the position of libraries in British Columbia?
(A) There are no libraries on reserve.
(B) Public libraries on reserve are underfunded.
(C) Band school libraries exist on reserve.
(D) There are 141 First Nations libraries
Answer: (C)

47. In Ontario in 2001­2002
(A) Only 52 first Nations libraries existed
(B) Only 141 first nations libraries received operating grants
(C) Many small communities are underfunded
(D) Majority of First Nations libraries received operating grants
Answer: (C)

48. Among first Nations Communities
(A) Libraries are always priority
(B) Sometimes rights and the claims are pressing needs
(C) There are no pressing needs for education and health
(D) They need a library even when they do not have land
Answer: (B)

49. Which of the following is true about public libraries in urban centres?
(A) Public libraries in urban centres tend to differentiate between aboriginal people and the general population
(B) Urban aboriginal people are often well served by public library
(C) The Albert library branch of the Rijina public library does not work closely with local urban aboriginal communities
(D) Spadina Branch of the Toronto Public library works closely with local aboriginal communities.
Answer: (D)

50. Which of the following is not true about the library services for Saskatchewan’s Aboriginal Peoples Committee?
(A) It has aboriginal representatives
(B) It has public sector representatives
(C) They meet once a year
(D) They advice on the implementation of the recommendation.
Answer: (C)