UGC NET 2015 December - Library and Information Science Original Questions Solved Paper - 2

1. The Class index entries which are derived from the class number of a document in classified catalogue are based upon:
(A) Unsought link
(B) Missing link
(C) False link
(D) Sought link
Answer: (D)

2. Mode of formation of subject ‘Oceanography’ is:
(A) Distillation
(B) Cluster
(C) Agglomeration
(D) Loose Assemblage
Answer: (B)

3. ‘Half life’ in Information Science relates to:
(A) Rate of obsolescence
(B) Rate of growth
(C) Degree of scatter
(D) Information explosion
Answer: (A)

4. As per Indian Copyright Law Copyright Law, Copyright is granted for (Literary Work):
(A) Fifty years after the book is published
(B) Fifty years after the death of the author
(C) Sixty years after the book is published
(D) Sixty years after the death of the author
Answer: (D)

5. Who chaired the Committee set up in October 1984 to formulate the ‘National Policy for Library and Information System’ constituted by the Dept. of Culture, Govt. of India?
(A) Dr. S.R.Ranganathan
(B) Dr. C.D. Deshmukh
(C) B.S.Kesavan
(D) Prof. D.P. Chattopadhya
Answer: (D)

6. Ratnasagar, Ratnaranjaka and Ratnodadhi Library buildings were the part of:
(A) Vikramashila Learning Centre
(B) Takshashila Learning Centre
(C) Nalanda Learning Centre
(D) Vallabhi Learning Centre
Answer: (C)

7. What type of information sources are Almanacs?
(A) Ready Reference
(B) Dictionary
(C) Directory
(D) Bibliographics
Answer: (A)

8. Which of the following is not an essential feature of an e­book?
(A) Mostly cost effective
(B) Scope for online purchase
(C) Search information at ease
(D) Access at slow pace
Answer: (D)

9. A database contains 100 records on a particular topic. A search was conducted and 80 records were retrieved. Of the 80 records retrieved, 60 were relevant. What is the recall?
(A) 60
(B) 75
(C) 45
(D) 80
Answer: (A)

10. Who was the teacher of S.R. Ranganathan at London?
(A) J.D. Brown
(B) A. Panizzi
(C) W.B.C. Sayers
(D) Melvil Dewey
Answer: (C)

11. The seven basic tools for quality control was advocated by:
(A) Joseph Jurnan
(B) Phillip Koder
(C) Kauro Ishikawa
(D) C.A. Cutter
Answer: (C)

12. Which layer of ‘OSI’ Model occurs between ‘Network’ and ‘Physical’?
(A) Data Link
(B) Transport
(C) Session
(D) Presentation
Answer: (A)

13. ‘Network Twenty (20)’ is represented in binary digit as:
(A) 00111100
(B) 00001010
(C) 0001110
(D) 00010100
Answer: (D)

14. Action research is:
(A) An applied research
(B) A Longitudinal research
(C) A research carried out to solve immediate problem
(D) Simulative research
Answer: (C)

15. Lotka’s Law relates to:
(A) Scattering of Periodicals
(B) Obsolescence of Literature
(C) Seepage of Information
(D) Scientific productivity
Answer: (D)

16. According to Dr. S.R. Ranganathan ‘Library Civics and Hygiene’ means:
(A) Library behaviour
(B) Library layout
(C) Physique of Book
(D) Care of Book
Answer: (C)

17. Which of the following are not the Working Groups under National Mission on Libraries?
(a) National Census of Libraries, Content Creation and Community Information Centres.
(b) Setting up of National Virtual Library, Networking and ICT Applications in Libraries.
(c) Library and Information Science Research, Development and Accreditation.
(d) Upgradation of the Existing Academic Libraries, University and Research Libraries.
Codes:
(A) (a), (d) are correct
(B) (a), (b), (d) are correct
(C) (b), (c), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct
Answer: (C)

18. Which of the following are true about publication element of ISBN?
(a) Variable Length.
(b) Upto 5 digits.
(c) Fixed length.
(d) Upto 6 digits.
Codes:
(A) (a), (d) are correct
(B) (a), (b), (d) are correct
(C) (b),(c), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct
Answer: (A)

19. Which of the following are uses of work analysis?
(a) Simplifying the procedures.
(b) Line of authority.
(c) Improvement in various processes.
(d) Unity of Command.
Codes:
(A) (b), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (a), (d) are correct
(D) (a), (c) are correct
Answer: (D)

20. Which of the following are Impact Printers?
(a) Inkjet.
(b) Line.
(c) Dot matrix.
(d) Laser.
Codes:
(A) (b), (c) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (a), (d) are correct
(D) (c), (d) are correct
Answer: (A)

21. Following are some of the problems with “Difficult Materials” usually faced by the users as advocated by Dr. S.R. Ranganathan:
(a) Books with different numbers.
(b) Books with different styles and standards.
(c) Books in various forms of exposition.
(d) Books with different sizes and colours.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (D)

22. According to Dr. S.R. Ranganathan, which of the following items are not considered as fugitive materials?
(a) Newspaper­clippings.
(b) Books.
(c) Pamphlets.
(d) Reports.
Codes:
(A) (a) and (c) are correct
(B) (b) and (d) are correct
(C) (a) and (b) are correct
(D) (b) and (c) are correct
Answer: (B)

23. Which of the following are demerits of MBO System?
(a) Superior­ subordinate relationships.
(b) Over simplification.
(c) More coordination.
(d) All variables are not taken into account.
Codes:
(A) (a) and (b) are correct
(B) (a) and (d) are correct
(C) (b) and (c) are correct
(D) (b) and (d) are correct
Answer: (D)

24. In Classified Catalogue Code of Ranganathan the conflict of authorship includes:
(a) Person versus Person.
(b) Person versus Corporate body.
(c) Government versus Institution.
(d) Person versus Publisher.
Codes:
(A) (a), (b) and (c) are correct
(B) (a), (b) and (d) are correct
(C) (b), (c) and (d) are correct
(D) (d), (c) and (a) are correct
Answer: (A)

25. Which of the services are being offered by National Library, Kolkata?
(a) Lending.
(b) Bibliographic.
(c) NL connect.
(d) Online reference services.
Codes:
(A) (a), (b) are correct
(B) (a), (d) are correct
(C) (b), (d) are correct
(D) (c), (d) are correct
Answer: (A)

26. Which of the following are the levels of problems in communication process identified by Warren Weaver?
(a) Technical.
(b) Semantic.
(c) Effective.
(d) Interpreter.
Codes:
(A) (a), (c), (d) are correct
(B) (a), (b), (c) are correct
(C) (b), (c), (d) are correct
(D) (a), (b), (d) are correct
Answer: (B)

27. Which of the following are special features of geographical sources?
(a) Scale.
(b) Revision.
(c) rpm.
(d) Projections.
Codes:
(A) (a) and (d) are correct
(B) (a) and (b) are correct
(C) (c) and (d) are correct
(D) (a) and (c) are correct
Answer: (A)

28. Arrange in sequence the evolution of Intel Processors:
(a) Pentium.
(b) 80088.
(c) 486 TM CPU.
(d) 80286.
Code:
(A) (b), (a), (c) and (d)
(B) (b), (d), (a) and (c)
(C) (a), (b), (d) and (c)
(D) (c), (a), (d) and (b)
Answer: (B)

29. Arrange in sequence the basic components of MBO system:
(a) Conducting reviews.
(b) Setting objectives.
(c) Appraising performance.
(d) Developing action plans.
Code:
(A) (b), (a), (c) and (d)
(B) (b), (d), (a) and (c)
(C) (a), (b), (d) and (c)
(D) (c), (a), (d) and (b)
Answer: (B)

30. Arrange the following in chronological order:
(a) ISBD.
(b) MARC.
(c) CCF.
(d) RDA.
Code:
(A) (a), (c), (d), (b)
(B) (b), (a), (c), (d)
(C) (c), (b), (a), (d)
(D) (d), (a), (b), (c)
Answer: (B)

31. Arrange the following Public libraries Acts according their year of enactment:
(a) Maharashtra Public Libraries Act.
(b) Karnataka Public Libraries Act.
(c) Odisha Public Libraries Act.
(d) Mizoram Public Libraries Act.
Code:
(A) (c), (a) (b), (d)
(B) (b), (a) (c), (d)
(C) (a), (b) (d), (c)
(D) (b), (a) (d), (c)
Answer: (D)

32. Identify the correct sequence according to the year of first publication:
(A) Library and Information Science Abstract, Biological Abstract, Chemical Abstract.
(B) Chemical Abstract, Biological Abstract, Library and Information Science Abstract.
(A) Biological Abstract, Chemical Abstract, Library and Information Science Abstract.
(A) Chemical Abstract, Library and Information Science Abstract, Biological Abstract.
Answer: (B)

33. Arrange the following publications of S. R. Ranganathan in their year of first publication:
(a) Reference Service.
(b) Colon Classification.
(c) Five Laws of Library Science.
(d) Prolegomena to Library Classification.
Codes:
(A) (c), (a), (b), (d)
(B) (a), (b), (d), (c)
(C) (c), (b), (d), (a)
(D) (b), (c), (a), (d)
Answer: (C)

34. Match the following
       List­ - I              List­ - II
(a) Indcat      (i) Access for e­resources
(b) Shodhganga  (ii) Digital Library Consortium
(c) N­List      (iii)Indian ETD repository
(d) UGC Infonet (iv) Online Union Catalogue for Indian Universities
Codes:
     (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (ii) (i) (iii) (iv)
(C) (i) (iv) (ii) (iii)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (D)

35. Match the following
       List­ - I                                           List­ - II
(a) Rules for Dictionary Catalogue (i) S.R.Ranganathan
(b) PMEST                                     (ii) Kaiser
(c) Systematic Indexing                 (iii) Cutter
(d) Nested Phrase Indexing System  (iv) T.C Carven
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (i) (ii) (iv)
(B) (iii) (i) (iv) (ii)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (i) (iii) (ii) (iv)
Answer: (A)

36. Match the following
         List - ­I               List­ - II
(a) Likert Type  (i) Test of significance of the difference between variables
(b) Chi­square   (ii) Test of Measurement
(c) ANOVA        (iii) Summation Scale
(d) Test of Validity (iv) Test of significance
Codes:
     (a)  (b) (c) (d)

(A) (ii)  (iv) (i) (iii)
(B) (iii) (iv) (i) (ii)
(C) (iii) (ii) (iv) (i)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (B)

37. Match the following
          List­ - I              List­ - II
(a) Turnitin (i) Electronic Resource Management Software
(b) Drupal (ii) Usage Statistics Software
(c) CORAL (iii) Anti­plagiarism Software
(d) SUSHI (iv) Content Management Software
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (ii) (i)
(B) (ii) (iv) (i) (iii)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (D)

38. Match the following
        List­ - I              List­ - II
(a) Nadir to Ascendent   (i) Verification phase
(b) Ascendent to zenith  (ii) Deductive phase
(c) Zenith to Descendent (iii) Hypothesing phase
(d) Descendent to Nadir  (iv) Empirical phase
Codes:
      (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (i) (iv)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (ii) (i) (iv) (iii)
(D) (i) (iv) (iii) (ii)
Answer: (B)

39. Match the following Intellectual Property Rights Act of India with the year of their enactment
        List­ - I                 List­ - II
(a) The Design Act     (i) 1970
(b) The Copyright Act (ii) 1958
(c) The Trade and Merchandise Mark Act (iii) 1911
(d) The Patents Act  (iv) 1957
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (i) (iv) (ii) (iii)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (D)

40. Assertion (A): Inter­library loan services are still a necessity in the information explosion regime.
Reason (R): None of the libraries are self sufficient with respect to their holding.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)


41. Assertion (A): Open Access Publication Model involves zero cost.
Reason (R): Open Access increases the visibility of the publication as they are available to the users for free.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

42. Assertion (A): Controlled Vocabulary based on indexing requires intellectual ability to assign keywords to the thought contents of the document in such a way that these selected items could effectively represent the contents.
Reason (R): Retrieval System based on Natural Language based indexing such Google gives maximum precision.
Codes:
(A) Both (A) and (R) true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

43. Assertion (A): Buying e­Journals are advantageous to a library as Librarians do not have to follow up the missing issues.
Reason (R): Perpetual access takes care of missing issues.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

44. Assertion (A): The product of the relative frequency of occurrence of a word and its rank is equal to a constant.
Reason (R): The above statement is known as Bradford’s Law of scattering.
Codes:
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C). Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

45. Assertion (A): Most of the institutions around the world use “impact factors” for measuring institutional productivity.
Reason (R): All the articles published in an “impact factor” journal will be of equal quality.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C). (A) is false but (R) is true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

Read the passage given below and answer the questions based on your understanding of the passage
(Question No. 46­50).
The vital role played by information and communication technologies in the development of digital environment revolutionized the way libraries handle information for centuries. The ICTs offer increased efficiency in terms of time, human resources and cost; improved quality of information ; greater flexibility and responsiveness, increased access and sharing; enhanced degree of user interaction to specific information, review and modify the needs as per the situation. More specifically the internet takes firm roots in information storage, processing and dissemination and provides global access. The users prefer the ease of use, portability, affordability and access to a wide range of subjects on the net over the rule bound library environment. However, on the other hand electronic environment is not rosy as it appears to be. The major issue is content organization. The information is poorly structured on the libraries have successful methods for information processing and retrieval. The content mapping semantic web and ontology are under experimental stages for the purpose of effective organization and retrieval of web resources. Hence, users are apparently in need of librarians to assist them to access pertinent and precise information.. Therefore it is high time for library professionals to remodel themselves and act as aggregators and knowledge managers through web based services tailor­made to use the information requirements. In this context Six Sigma applications have an immense value.

Service is the ability of an organization to constantly and consistently exceed the customer’s expectations.Improving consumer services in libraries involves making a commitment to assess users’ needs and developing action plans that implement user friendly processes. LICs are implementing the same through user studies or surveys to ascertain the level of user satisfaction, seek their opinions and suggestions and improve their service base based on the findings. However they are not documenting the policies, processes, procedures and important tools of this programmes. Further, they don’t have a mechanism to identify the latent and dormant users and their needs. This shows there is a necessity to apply proved management techniques like Six Sigma to analyse the current service programmes and to suggest for their improvement. It is a fact that there is vast difference between the desired and the perceived information needs of library users. The traditional metrics have limitations and hence adoption of Six Sigma is useful as it measures quality capability. 

46. What is the impact of ICTs on Library and Information Centres?
(A) All libraries are digitized.
(B) Increased manpower.
(C) Improved Finances.
(D) Enhanced information access and sharing.
Answer: (D)

47. What is the user’s preference in networked environment?
(A) Exhaustive information
(B) Access to diversified information at ease.
(C) Cost effective information.
(D) Both (A) and (C)
Answer: (B)

48. Why do the user needs assistance from the librarian to access information on the Web?
(A) Semantically connected
(B) Ontologically structured
(C) Poorly structured
(D) Inaccurate information
Answer: (C)

49. What is to be done to improve customer service in Library and Information Centres?
(A) Assess user needs.
(B) User friendly processes
(C) Strategic policies.
(D) Both (A) and (B)
Answer: (D)

50. How Six Sigma does lead to quality service in libraries?
(A) Assess the quality of services.
(B) Perceives user needs.
(C) Suggests tools and techniques to organize data
(D) Provides tailor made services.
Answer: (A)