UGC NET 2013 June - Library and Information Science Original Questions Solved Paper - 2

UGC NET 2013 June - Library and Information Science Original Questions Solved Paper - 2

1. The distinct characteristic(s) of digital objects are
(A) Physical Medium
(B) Logical process
(C) Conceptual recognition and transaction
(D) All the above
Answer: (D)

2. ‘Who’s who in India’, an irregular publication is published by
(A) Business Press, Bombay
(B) Sterling, New Delhi
(C) Tradesman & Men Asia, Delhi
(D) Sahitya Samsad, Calcutta
Answer: (A)

3. Which department of the Government of India deals with Public Libraries?
(A) Department of Archaeology
(B) Department of Culture
(C) Department of Primary Education
(D) Department of Science and Technology
Answer: (B)

4. Information on Prime Minister of Bangladesh can be found in
(A) International Who’s Who
(B) Who’s Who in Bangladesh
(C) Current Biography
(D) Statesman’s Yearbook
Answer: (D)

5. ‘Eradication of Malaria in India 190-­1999’ – a report can be categorized under
(A) Trend Report
(B) Review Report
(C) State of the Art Report
(D) Research Report
Answer: (A)

6. Which is not a reprographic service?
(A) Micro Copying
(B) Blue Printing
(C) Paper Printing
(D) Thermo Copying
Answer: (C)

7. ERIC is sponsored by
(A) US National Health Institute
(B) Health and Rehabilitation Services Division, A LA
(C) Institute of Education Sciences of the United States Department of Education
(D) Health Science Information Centre, USA
Answer: (C)

8. In the library hierarchy which level of management is responsible for execution of policies?
(A) Middle level
(B) Operational level
(C) Top level
(D) Lower level
Answer: (A)

9. METS stands for
(A) Machine Encoded Transmission System
(B) Metadata Encoded for Textual Sources
(C) Machine Encoded Textual Standard
(D) Metadata Encoding Transmission Standard
Answer: (D)

10. Sector Device is an extension of
(A) Gap Device
(B) Empty Device
(C) Octave Device
(D) Group Notation Device
Answer: (C)

11. “Control, Disease, Malaria, Brain” indicates that it is
(A) Raw Title
(B) Expressive Title
(C) Kernel Title
(D) Transformed Title
Answer: (C)

12. A graphical representation using symbols to represent operations, data, flow, etc. is
(A) Logical Chart
(B) Flow Chart
(C) System Flow Chart
(D) Network Chart
Answer: (B)

13. The 12 rules for relational database were given by
(A) E.F. Codd
(B) Charles Babbage
(C) James Weyer
(D) Tim Berners Lee
Answer: (A)

14. A technique displaying graphic information on screen, pixel by pixel with bits held in main memory is
(A) Bit handling
(B) Bit mapping
(C) Bit pattern
(D) Bit matrix
Answer: (B)

15. ZOTERO is a ____
(A) Content Management System
(B) Reference Management System
(C) Serials Management System
(D) Bibliographic Reference Management System
Answer: (D)

16. A network in which the host computer controls different nodes which further control other nodes, is known as
(A) Star Network
(B) Ring Network
(C) Hierarchical Network
(D) Multipoint Network
Answer: (C)

17. Impact factor is devised by
(A) Eugene Garfield
(B) Alan Pritchard
(C) David Hume
(D) Louis Brandeis
Answer: (A)

18. A skillful method of providing means, mechanism and structural elements to streamline organizational work is known as
(A) Role Analysis
(B) Strategic Planning
(C) Work Culture
(D) Autonomous Planning
Answer: (B)

19. Financial allocation made to a library for purchase of furniture and equipment’s usually comes under the budget head
(A) Recurring grant
(B) Endowments
(C) Non­recurring grant
(D) Annual grant
Answer: (C)

20. Historical/Government records related to an organization are maintained in:
(i) Achieves.
(ii) Museums.
(iii) Repositories.
(iv) Government libraries.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

21. Major elements of a profession are:
(i) Philosophy.
(ii) Body of knowledge.
(iii) Publicity.
(iv) Status.
Codes:
(A) (i), (ii), (iv) are correct
(B) (i), (ii), (iii) are correct
(C) (ii), (iii), (iv) are correct
(D) (i), (iii), (iv) are correct
Answer: (A)

22. Which of the following states don’t have library legislation?
(i) Haryana.
(ii) Delhi.
(iii) J & K.
(iv) Manipur.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (i) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct
Answer: (B)

23. Which of the following principles are associated with library building planning?
(i) Principle of Uniformity.
(ii) Principle of Comfort ability.
(iii) Principle of Simplicity.
(iv) Principle of Continuity.
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (iii), (iv) and (i) are correct
Answer: (B)

24. ETD database in India is maintained by:
(i) Shodhgangotri.
(ii) Vidyanidhi.
(iii) Shodhganga.
(iv) INDEST­AICTE consortium.
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct
(B) (ii), (iii) and (iv) are correct
(C) (ii) and (iii) are correct
(D) (iii) and (iv) are correct
Answer: (C)

25. Vocabulary in a database is controlled by:
(i) Thesaurus files.
(ii) Dictionary files.
(iii) Standard files.
(iv) Authority files.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (iii) and (iv) are correct
(C) (i) and (iii) are correct
(D) (i) and (iv) are correct
Answer: (B)

26. Limitations of Bibliometrics is/are:
(i) Analyzing research and development trends.
(ii) Describing text, not necessarily meaning and context.
(iii) Identifying the active areas of research.
(iv) Citation bias.
Codes:
(A) (ii) and (iv) are correct
(B) (i) and (iii) are correct
(C) (i), (ii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iii) are correct
Answer: (A)

27. Identify the technique(s) to collect the data regarding the number of persons visited the periodical section of the library at different hours of the day.
(i) Questionnaire.
(ii) Interview.
(iii) Observation.
(iv) Library records.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct
(B) (ii) and (iii) are correct
(C) (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

28. Which of the following are prohibited under copyright?
(i) Downloading a document, printing multiple copies.
(ii) Placing a copyright protected document on web­server.
(iii) Downloading a document and save it in folder.
(iv) Downloading a document with license to use and E­mailing it.
Codes:
(A) (i), (iii) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (iii), (iv) and (ii) are correct
(D) (i), (ii) and (iv) are correct
Answer: (D)

29. The professional ethics help to___
(i) Get the right direction.
(ii) Enhance image.
(iii) Get more salaries.
(iv) Resolve day to day issues.
Codes:
(A) (ii) and (iii) are correct
(B) (i) and (iv) are correct
(C) (i) and (ii) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

30. Match the following
a. Systematic Bibliography i) List of macro/micro ideas of articles
b. Analytical or Critical ii) Investigation of physical nature of books
c. Historical Bibliography iii) Listing of items with minimum details
d. Documentary Bibliography iv) Concerned with art of writing, printing and binding
Codes:
       a b c d
(A) i iv iii ii
(B) ii I iv iii
(C) iii ii iv i
(D) ii iv iii i
Answer: (C)

31. Match the following queries with their appropriate category of reference source:
a. Enrolment of students in a university i) Yearbook
b. Weather of Denmark ii) Statistical source
c. No. of foreigners visited World Book Fair in 2011 iii) Directory
d. No. of hospitals in China iv) Geographical Source
Codes:
a b c d
(A) iv iii i ii
(B) i iii ii iv
(C) ii iv i iii
(D) iii iv i ii
Answer: (D)

32. Match the following:
a. Last law of Library Science i) Real time access 
b. 2nd Law of Library Science ii) Search engine & subject gateways 
c. 3rd Law of Library Science iii) Web access to resources 
d. 4th Law of Library Science iv) Open access initiatives
Codes:
       a b c d
(A) iii iv ii i
(B) iv i ii iii
(C) ii iii ii iv
(D) ii iv i iii
Answer: (A)

33. Match the following:
a. Douglas McGregor i) Scientific Management School
b. Abraham Maslow ii) Theory of Authority Structure
c. F.W. Taylor iii) Self Actualization Needs
d. Max Weber iv) Theory X and Theory Y
Codes:
a b c d
(A) iv iii i ii
(B) ii iii i iv
(C) iii iv ii i
(D) i iv ii iii
Answer: (A)

34. Match the following DDC numbers:
a. Education i) 770
b. Medicine ii) 370
c. Photography iii) 610
d. Astronomy iv) 520
Codes:
a b c d
(A) iii i iv ii
(B) ii iii i iv
(C) i iv iii ii
(D) iv ii i iii
Answer: (B)

35. Match the following:
a. Key to a given collection i) Abstract
b. Key to literary sources on a subject ii) Index
c. Representation of subject concept iii) Catalogue
d. Condensation of a document iv) Bibliography
Codes:
a b c d
(A) iii iv ii i
(B) ii iii iv i
(C) i ii iii iv
(D) iv i ii iii
Answer: (A)

36. Match the following:
a. Unity of command i) Specialization
b. Unity of direction ii) strength in unity
c. Esprit de corps iii) Orders from only one person
d. Division of work iv) One boss, one plan
Codes:
a b c d
(A) iv iii ii i
(B) ii iv iii i
(C) iii iv ii i
(D) i iv iii ii
Answer: (A)

37. Give in sequence, the following in order of their origin:
i. National Library.
ii. Calcutta Public Library.
iii. Imperial Library Act.
iv. Imperial Library.
Codes:
(A) ii iii iv i
(B) i ii iii iv
(C) iii i iv ii
(D) ii iv iii i
Answer: (D)

38. Arrange the following according to year of publication:
i. Colon Classification.
ii. Prolegomena to Classification.
iii. Five Laws of Library Science.
iv. Classified Catalogue Code.
Codes:
(A) iii iv i ii
(B) iv ii i iii
(C) iii i iv ii
(D) i ii iv iii
Answer: (C)

39. Assertion (A): Digitization has proved to be possible for every format and medium held by library.
Reason (R): All libraries are making their text and visual collections digitized.
Codes:

(A) (A) is true, but (R) is false
(B) (A) is false, but (R) is true
(C) Both (A) and (R) are true
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

40. Assertion (A): In spite of political, economic and technological support, the growth of Public Library System is lopsided.
Reason (R): The public libraries are totally depending on cess/tax amounts.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) Both (A) and (R) are false
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (C)

41. Assertion (A): ‘Pay and Use’ concept has not been accepted in libraries of India.
Reason (R): Library staff does not possess the essential skills required for product development and promotion.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true
(B) (A) is true but (R) are false
(C) (R) is true, but (A) is false
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

42. Assertion (A): Library Science profession in India enjoys the status at par with medical, legal and
management professions.
Reason (R): S.R. Ranganathan’s contributions and teachings for Indian librarianship secured a status to the profession.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (B)

43. Assertion (A): In conducting research, Social Sciences are not considered at par with natural sciences.
Reason (R): Research in Social Sciences can’t be performed so rigorously as can be in Natural Sciences.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) Both (A) and (R) are false.
(C) (A) is true, but (R) is false.
(D) (A) is false, but (R) is true.
Answer: (A)

44. Assertion (A): Research starts in mind first and then in laboratories.
Reason (R): Systematically conducted research leas to generalization.
Codes:
(A) (A) is true, but (R) is false.
(B) (A) is false, but (R) is true.
(C) Both (A) and (R) are true.
(D) Both (A) and (R) are false.
Answer: (C)

45. Assertion (A): Systematic and efficient use of statistical tools in research helps in precise interpretation of research results.
Reason (R): Statistical tools cannot give specific explanations of the data.
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true.
(B) (A) is true and (R) is false.
(C) Both (A) and (R) are false.
(D) (A) is false and (R) is true.
Answer: (A)

Read the following passage and answer the questions 46­-50:
While Boyd allows that some people consider email or discussion lists to be Social Software, he makes an important distinction between traditional communication software and Social Software. He explains that traditional software places people into groups with a top ­down approach; in other words, it assigns membership. However, Social Software takes a bottom ­up approach, which enables people to organize themselves into a network based on their preferences. Therefore, with a bottom­ up approach, people can sign up for a system and build communities using their personal preferences (Marenzi et al., 2008). In contrast, traditional communication software uses a top­down approach where people are assigned into a specific organization or groups. Social Software based on supporting individuals who interact socially with people who have similar interests (Marenzi et al., 2008). In addition, users typically enjoy Social Software itself and work with various Social Software applications voluntarily. For example, the authors of social media enjoy content that they have created themselves, content that is copied from other media, and mash­ups that contain a mix of content that could possibly be from several authors (Ahonen and Lietsala, 2007). The popularity of social technologies is attributed to the increase in low­cost tools and the critical mass of millions of people who are now connected to the Internet and to the people’s need to feel like part of a community (Avram, 2006). These users tend to rely more on their own personal social networks than on traditional business structures. (vinson 2005) describes additional features of Social Software tools: they allow people to easily participate (by both contributing and reading) in the activities; they provide opportunity for networking and allow for the selfforming of networks since people are usually both consumers and producers; and each individual can be a member on several networks simultaneously (Avram, 2006).

46. People are assigned into specific organization or groups in _________ approach.
(A) Top­down approach
(B) Down­top approach
(C) Top­bottom system approach
(D) Down­top system approach
Answer: (A)

47. The basic feature(s) of social software is/are:
(A) Social interaction
(B) Personal interaction
(C) Enjoying social software
(D) (A) and (C) are correct.
Answer: (D)

48. Authors of social media enjoy  _________ of contents.
(A) Self ­created contents
(B) Contents from magazines
(C) Contents from many formats
(D) Contents from many languages
Answer: (A)

49. The reason/s attributed to the popularity of social networking is/are:
(A) Masses have started using internet.
(B) All have free access to internet.
(C) All are technology literates.
(D) Stimulation of online communities over the traditional communities.
Answer: (A)

50. The social software tools allow.
(A) Easy participation
(B) Quick networking
(C) Consumer networking
(D) Both (A) & (B)
Answer: (D)