UGC NET JUNE 2012 - History Paper-II Series - 5

41. Who was the first woman President of the Indian National Congress?
(A) Sarojini Naidu
(B) Annie Besant
(C) Sucheta Kripalani
(D) Madam Cama
Answer: (B)

42. Who wrote Poverty and Un­British Rule in India?
(A) Dadabhai Naoroji
(B) R. C. Dutt
(C) Charles Wood
(D) M. N. Roy
Answer: (A)

43. August 8, 1942 is important in Indian History for
(A) Formation of Indian National Army by Subhash Chandra Bose at Singapore
(B) Cripp’s Proposals for Dominion status
(C) Non­co­operation Movement launched by Mahatma Gandhi
(D) Quit India Movement launched by Mahatma Gandhi
Answer: (D)

44. Which is correctly matched:
(A) “Do or Die” – Jawaharlal Nehru
(B) “Swaraj is my birth right” – Mahatma Gandhi
(C) “Give me blood, I will give you freedom – Subhash Chandra Bose
(D) “Independence through nonviolence must be our aim”
Answer: (C)

45. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below
        List – I             List – II
(a) Freedom at Midnight      (i) Collins and Lapierre
(b) The Story of the Integration of Indian States (ii) C. P. Ramaswami Iyar
(c) Travancore Dewan (iii) V. P. Menon
(d) Secretary of State (iv) Pethick­ Lawrence
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer: (A)

46. Which of the following is the correct chronological order of the Viceroys?
(i) North Brook
(ii) Minto
(iii) Linlithgow
(iv) Mayo
Codes :
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (A)

47. Arrange the following into sequential order and select correct answer from the codes given below:
(i) St. Thomae war
(ii) The Pindari war
(iii) Buxar war
(iv) War of Chandurthi
Codes :
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (i) (ii) (iii) (iv)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (A)

48. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below
        List – I      List – II
(a) Col. Tod (i) Memoir of Central India
(b) John Malcolm (ii) Annals and Antiquities of Rajasthan
(c) C. R. Wilson (iii) Historical Sketches of South India
(d) M. Wilks (iv) Early Annals of the English in Bengal
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (i) (iv) (iii) (ii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer: (A)

49. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below
            List – I                List – II
(a) Punjab Tenancy Act (i) 1883
(b) The Ilbert Bill (ii) 1868
(c) Hunter Commission (iii) 1921
(d) Chamber of Princes (iv) 1882
Codes:
     (a)  (b)  (c) (d)
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (i) (ii)  (iv) (iii)
(C) (iv) (ii) (iii) (i)
(D) (ii) (i)  (iv) (iii)
Answer: (D)

50. Chronologically arrange the following schools of historical thought as emerged at different points of time
(i) Enlightenment Historiography
(ii) Church Historiography
(iii) Annals Historiography
(iv) Subaltern Historiography
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) (i) (iii) (iv) (ii)
(B) (ii) (iii) (i) (iv)
(C) (ii) (i) (iii) (iv)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (C)
                                      1 } - { 2 } - { 3 } - { 4 } - { 5 }