UGC NET JUNE 2012 - History Paper-II Series - 3

21. What measures were adopted by Mahmud Gawan to curb the power of the Bahmani Nobles?
(i) He reduced the size of their estate
(ii) He increased the amount of land classified as royal domain
(iii) He forbade governors from controlling more than a single fort
(iv) He enhanced the rate of land revenue demand.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (ii) (iii)
(C) (iii) (iv) (ii)
(D) (i) (iii) (iv)
Answer: (B)

22. Arrange the following in correct chronological order:
(i) Chaitanya (ii) Eknath
(iii) Surdas (iv) Tulsidas
Codes :
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (i) (ii) (iv) (iii)
(D) (i) (iii) (ii) (iv)
Answer: (A)

23. Given below are two statements, one labelled Assertion (A) and other labelled Reason (R).
Assertion (A): In military terms Firuz Shah Tughluq’s reign was undistinguished
Reason (R): He could not subjugate the ruler of Nagarkot In the context of the above two statements, which
one of the following is correct?
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (C)

24. Who described the Mughal imperial Harem as the ‘Pavilion of chartity’?
(A) Nizamuddin Ahmad
(B) Abul Fazl
(C) Gulbadan Begum
(D) Abdul Hamid Lahori
Answer: (A)

25. In the Mughal System of administration, Mir Bakshi was
(A) Commandar­in­chief of the Mughal army
(B) Incharge of the imperial mint
(C) Minister­in­charge of Treasury
(D) Paymaster General
Answer: (D)

26. Which of the following social reforms was not introduced by Akbar?
(A) Legalization of widows remarriage
(B) Registration of marriage
(C) Total ban on the practice of sati
(D) The age of circumcision was raised to twelve
Answer: (C)

27. Which of the following statements is true?
(A) In Mughal India, cultivation of indigo was confined to the provinces of Delhi and Agra
(B) Madad­i­Maash grants were made hereditary by Aurangzeb
(C) Altamgha Jagirs were made transferable by Jahangir
(D) Kashmir was brought under the zabti system of land revenue assessment.
Answer: (B)

28. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
         List – I          List – II
(a) Maasir­i­ Jahangiri (i) Motmid Khan
(b) Iqbalnama­i­ Jahangiri (ii) Saqi Mustaid Khan
(c) Maasir­i­ Alamgiri (iii) Khwaza Kamgar Ghairat Khan
(d) Futuhat­i­ Alamgiri (iv) Isardas Nagar
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (ii) (iii) (i) (iv)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer: (B)

29. Arrange the following events in chronological order:
(i) Mughal occupation of Balkh
(ii) Introduction of the system of month proportion
(iii) Extinction of Nizamshahi
(iv) Treaty of the Mughals with Bijapur and Golkunda
(A) (ii) (iii) (iv) (i)
(B) (iii) (ii) (i) (iv)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer: (A)

30. Arrange the following in chronological order:
(i) Prince Akbar’s flight to the Deccan
(ii) Conquest of Golkunda by Aurangzeb
(iii) Capture of Chitagong by Shaista Khan
(iv) The institution of Khalsa by Guru Gobind Singh Select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (i) (ii) (iv)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (B)
                                      1 } - { 2 } - { 3 } - { 4 } - { 5 }