UGC NET JUNE 2012 - History Paper-II Series - 2

11. Which one of the following evidence is not the correct evidence of Ramagupta in later period?
(A) Manasollasa of Someshwara
(B) Shankararya’s commentary on Harshcharita
(C) Majmat­ul ­Tawarikh of Abul Hasan Ali
(D) Sanjan Tamrapatra of Amoghvarsha
Answer: (A)

12. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R)
Assertion (A): The majority of peasants in the Post­Gupta Period were considered to belong to Sudra Varna.
Reason (R): A large scale incorporation of tribes into caste system started taking place from the Post­Gupta Period.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A)
(B) (A) is correct, but (R) is false
(C) (A) is false, but (R) is correct
(D) Both (A) and (R) are false
Answer: (A)

13. Which one of the following collection of hymns of Alvar poetry collected by Nathmuni?
(A) Periyapuranam
(B) Tirumurai
(C) Nalayira Divya Prabandhan
(D) Tiruttondal Tiruvantati
Answer: (C)

14. Identify the dynasty to which Queen Rudramadevi belonged to_____
(A) Chalukyas of Badami
(B) Pandyas of Madurai
(C) Kakatiyas of Warrangal
(D) Eastern Chalukyas of Vengi
Answer: (C)

15. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                  List – II
(a) Kirtivarman (i) Vatapi
(b) Simhavishnu (ii) Tanjaur
(c) Dantivarman (iii) Kanchipuram
(d) Vijayalaya (iv) Manyekheta
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (iii) (ii) (i)
(B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (i) (iii) (iv) (ii)
Answer: (D)

16. In which one of the following ancient literary works a separate section of painting is found?
(A) Panchasiddhantika
(B) Vishnudharmottara Purana
(C) Panchatantra
(D) Natyashastra
Answer: (B)

17. Which one of the following was the revenue officer of the Chola dynasty?
(A) Aulnayak
(B) Sherundaram
(C) Varitppottagakka
(D) Perumakkal
Answer: (C)

18. Which of the following statements are not correct?
(i) After Balban’s death his son Bughra Khan assumed sovereignty in Lakhnauti
(ii) Alauddin Khalji extended his authority to Bengal
(iii) Ghiyasuddin Tughluq made Bengal part of the Delhi sultanate in 1324
(iv) Firuz Shah Tughluq invaded Bengal twice during the reign of Shamsuddin Iliyas Shah. Select the correct
answer from the codes given below:
Codes :
(A) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (iv)
(C) (ii) (iii)
(D) (iii) (iv)
Answer: (B)

19. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
          List – I              List – II
(a) Shaikh Moinuddin Chishti (i) Delhi
(b) Shaikh Bahauddin Zakariya (ii) Ajodhan
(c) Shaikh Farid­ud­din Masud Ganj­i­ Shakar (iii) Multan
(d) Shaikh Nizamuddin Auliya (iv) Ajmer
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (ii) (i)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iv) (iii) (ii) (i)
(D) (iv) (ii) (iii) (i)
Answer: (C)

20. Who termed the dominion of Sultan Muhammad Tughlaq as ‘Hind and Sind’?
(A) Ziyauddin Barani
(B) Abdal Malik Isami
(C) Ibn Battuta
(D) Yahia­bin Ahmad Sirhindi
Answer: (C)

                                      1 } - { 2 } - { 3 } - { 4 } - { 5 }