UGC NET JUNE 2012 - History Paper-II Series - 4

31. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): The English East India Company eliminated their Portuguese and Dutch trade rivals by the end
of the Seventeenth century.
Reason (R): The English traders sold goods of superior quality at cheaper rates.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (C)

32. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R):
Assertion (A): The number of Rajput Mansabdars declined in the Mughal nobility during the second half of
Aurangzeb’s reign.
Reason (R): Aurangzeb assigned large number of Jagirs to nobles from the Deccan.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer: (B)

33. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
List – I (Book)              List – II (Author)
(a) Indian Painting under the Mughals (i) Ashok kumar Das
(b) Architecture of Mughal India (ii) Moti Chandra
(c) The Technique of Mughal Painting (iii) Percy Brown
(d) Mughal Painting during Jahangir’s Time (iv) Catherine B. Asher
Codes:
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (iii) (ii) (iv) (i)
(C) (iv) (ii) (i) (iii)
(D) (iii) (iv) (ii) (i)
Answer: (D)

34. Consider the names of the following Mughal Emperors of the Eighteenth century:
(i) Alamgir II
(ii) Ahmad Shah
(iii) Jahandar Shah
(iv) Muhammad Shah
Which among the following sequences represents the correct chronological order?
(A) (ii) (i) (iii) (iv)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iii) (iv) (ii) (i)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (C)

35. Given below are two statements, one is labelled as Assertion (A) and other is labelled as Reason (R).
Assertion (A): The 1857 Mutiny was suppressed by the British
Reason (R): Except for a few like Rani of Jhansi, a very few Indian rulers participated in the mutiny.
Read the above statements and select the correct answer from the codes given below
Codes:
(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) Both (A) and (R) are false
(D) (A) is true, but (R) is false
Answer: (A)

36. Given below are two statements, one labelled as Assertion (A) and other labelled as Reason (R).
Assertion (A): Dr. Annie Besant organised the Home Rule Movement against the British Rule.
Reason (R): She wanted to organize all sections of Indian people on the basis of a single political slogan
above religious consideration Read the above statements and select the correct answer from the codes given
below
Codes:
(A) (A) is correct, but (R) is not correct
(B) (A) is not correct, but (R) is correct
(C) (A) and (R) both are not correct
(D) (A) is correct and (R) is the correct explanation of (A)
Answer: (D)

37. In which year did Robert Clive accepted the Diwani of Bengal, Bihar and Orissa from the Mughal ruler.
(A) 1761
(B) 1765
(C) 1778
(D) 1781
Answer: (B)

38. The Treaty of Bassien (1802) was signed between:
(A) the English and Peshwa Baji Rao II
(B) the English and Tipu Sultan
(C) the English and Holkar
(D) the English and Gaikwad
Answer: (A)

39. The Home Rule Movement started by Annie Besant aimed at:
(A) boycotting foreign goods
(B) educating the Indian Masses
(C) attaining self­rule for India
(D) agitating against the British Monopoly in administration
Answer: (C)

40. Which of the following is the correct chronological order of the English East India Company factories established in India?
(i) Surat
(ii) Masulipatnam
(iii) Hugli
(iv) Balasore
Codes :
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (iii) (iv) (i) (ii)
(D) (iv) (iii) (i) (ii)
Answer: (B)
                                      1 } - { 2 } - { 3 } - { 4 } - { 5 }