UGC NET JUNE 2012 - History Paper-II Series - 1

1. Which one of the following pairs is not correct?
(A) Lower Palaeolithic : Hunting, gathering
(B) Upper Palaeolithic : Hunting, gathering
(C) Mesolithic : Hunting, gathering
(D) Neolithic : Food Production
Answer: (C)

2. Match the List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                            List – II
(a) Sarai Khola            (i) Haryana
(b) Tarkhanwaladera   (ii) Pakistan
(c) Kunal                     (iii) Rajasthan
(d) Shikarpur              (iv) Gujarat
Codes:
       (a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (iii) (i) (iv)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (ii) (iv) (iii) (i)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer: (A)

3. Which one of the following pairs is correct?
(A) Rock shelter : Langhnaj
(B) Microlith : Mahadaha
(C) Site associated with butchering : Lekhakia
(D) Stone tool workshop : Isampur
Answer: (D)

4. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
          List – I       List – II
(a) Rigveda      (i) Vajsaneye
(b) Yajurveda (ii) Shakala
(c) Samaveda (iii) Shaunaka
(d) Atharvaveda (iv) Kauthum
Codes :
      (a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iv) (iii) (ii)
(B) (ii) (i) (iv) (iii)
(C) (i) (iii) (ii) (iv)
(D) (iii) (iv) (i) (ii)
Answer: (B)

5. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
List – I                   List – II
(a) Digha Nikaya      (i) Dhammapada
(b) Khuddaka Nikaya   (ii) Mahaparinibbana sutta
(c) Vinayapitaka      (iii) Kathavastu
(d) Abhidhammapitaka  (iv) Khandhaka
Codes:
      (a)  (b)  (c)   (d)
(A) (ii)  (i)  (iv)  (iii)
(B) (iii) (ii) (iv)  (i)
(C) (i)   (ii) (iii) (iv)
(D) (iii) (iv) (ii)  (i)
Answer: (A)

6. ‘Indica’ of Megasthenes was preserved in later Greek accounts. Which one of the following Greek
travellers’ account is not associated with ‘Indica’?
(A) Ktesius
(B) Strabo
(C) Arrian
(D) Pliny
Answer: (A)

7. Which one of the following pairs is not correct?
(A) Rock Edict : Sarnath
(B) Minor Rock Edict : Bahapur
(C) Pillar Edict : Rampurva
(D) Minor Pillar Edict : Sanchi
Answer: (A)

8. Which one of the following administrative structure in ascending order is correct?
(A) Dronamukha, Sthaniya, Samgrahana, Karvatika
(B) Sthaniya, Karvatika, Dronamukha, Samgrahana
(C) Sthaniya, Dronamukha, Karvatika, Samgrahana
(D) Sthaniya, Dronamukha, Samgrahana, Karvatika
Answer: (C)

9. What is the correct chronological order of the following?
(a) The Periplus of the Erythrean Sea
(b) Cosmos Indikopleustes
(c) Geography of Ptolemy
(d) Indica of Megasthenes
Choose the answer from the codes given below:
(A) (a) (b) (c) (d)
(B) (a) (c) (d) (b)
(C) (d) (a) (c) (b)
(D) (c) (d) (a) (b)
Answer: (C)

10. Match List­I with List­II and select the correct answer from the codes given below:
         List – I             List – II
(a) Agathocles (i) Buddha
(b) Kadphises I (ii) Samkarshana
(c) Vimakadphises (iii) Atash
(d) Kanishka I (iv) Shiva
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (iv) (iii) (ii)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer: (A)

                                      { 1 } - { 2 } - { 3 } - { 4 } - { 5 }