UGC NET Examination 2013 December in Library & Information Science - Paper II - 1

1. Name the scientist who said that Information Science is cluster of many disciplines where in the central core is ‘Information’.
(A) B.C. Brooks
(B) Fritz Machlup
(C) Daniel Bell
(D) N.J. Belkin
Answer: (B)

2. Which committee recommended that imperial library be designated as copyright library?
(A) Fayzee Committee, 1939
(B) Richey Committee, 1926
(C) Statham Committee, 1932
(D) Sadler Committee, 1916
Answer: (B)

3. Who was the first Librarian of Imperial Library, Calcutta?
(A) John MacFarlane
(B) Harinath De
(C) B.S. Kesavan
(D) S.R. Ranganathan
Answer: (A)

4. Who coined the phrase ‘Information Retrieval’?
(A) Calvin Mooers
(B) S.R. Ranganathan
(C) J.D. Brown
(D) H.P. Luhan
Answer: (A)

5. In colon classification which indicator has been used for indicating interpolation?
(A) Comma
(B) Hyphen
(C) Astericks
(D) Ampersand
Answer: (C)

6. What is Denudation?
(A) Is dividing classes to decrease the extension.
(B) Is dividing classes to increase the extension.
(C) Is dividing classes to increase intension and decrease extension.
(D) Is dividing classes to decrease intension.
Answer: (C)

7. The International Body that coordinates the assignment of unique domain names, protocol address is
(A) IGF
(B) IANA
(C) ICANN
(D) ISP
Answer: (D)

8. Name the Indian Librarian who was honoured with the title of “Khan Bahadur” in 1935 by the British
Government.
(A) S.R. Ranganathan
(B) B.S. Kesavan
(C) K.M. Asadullah
(D) D.R. Kalia
Answer: (C)

9. Which approach of information is not given by Wersig and Neveling?
(A) Structural Approach
(B) Knowledge Approach
(C) Meaning Approach
(D) Technique Approach
Answer: (D)

10. Which of the following citation style manuals are from the same publisher?
(i) A.P.A.
(ii) Turabian
(iii) Chicago
(iv) M.L.A.
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (B)

11. Pre co­ordinate Indexing system perceives:
(i) Syntax
(ii) Semantic
(iii) Context
(iv) Relation
Codes:
(A) (i) and (iv) are correct
(B) (i), (ii) and (iii) are correct
(C) (ii), (iii) and (iv) are correct
(D) (ii) and (iv) are correct
Answer: (C)

12. An indispensable function of Thesaurus is to
(i) Knowledge Classification
(ii) Grouping the words together according to similarity of meaning
(iii) Representation of Relationship between concepts
(iv) Knowledge Engineering
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.
Answer: (B)

13. Which of the following are the basic components of expert system?
(i) User interface
(ii) Knowledge base
(iii) Inference Mechanism
(iv) Schema
Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (iii), (iv) and (i)
(D) (iv), (iii) and (ii)
Answer: (A)

14. Which of the following are the types factors studies under ANOVA?
(i) Fixed
(ii) Frequency
(iii) Calculated
(iv) Random
Codes:
(A) (ii) and (iii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (B)

15. Which of the following are the models of communication?
(i) Economic Theory Model
(ii) Stock Adjustment Model
(iii) Shanon Weaver Model
(iv) Schramm Model
Codes:
(A) (iii) and (iv) are correct.
(B) (ii) and (iii) are correct.
(C) (i) and (ii) are correct.
(D) (ii) and (iv) are correct.
Answer: (A)

16. Which of the following are criteria for Web evaluation?
(i) Revision
(ii) Response time
(iii) Format
(iv) Archiving facility
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (i) and (iii) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.
Answer: (B)

17. Which of the following countries do not have a code of Ethics for library profession?
(i) America
(ii) Sri Lanka
(iii) India
(iv) China
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (iii) and (ii) are correct.
(D) (iii) and (iv) are correct.
Answer: (D)

18. Which of the following are the components of Search Engine?
(i) Spider
(ii) TCP/IP
(iii) Search Mechanism
(iv) Index
Codes:
(A) (iv), (i) and (ii)
(B) (iii), (ii) and (i)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (iv) and (iii)
Answer: (C)

19. When the permission of copyright owner is not needed?
(i) Criticism or review
(ii) Translation
(iii) Research purpose
(iv) Photocopy for sale
Codes:
(A) (i) and (iii) are correct.
(B) (i) and (iv) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (ii) and (iii) are correct.
Answer: (A)

20. Which of the following are Library net works?
(i) Internet
(ii) Indonet
(iii) INFLIBNET
(iv) OCLC
Codes:
(A) (i) and (ii) are correct.
(B) (ii) and (iv) are correct.
(C) (iii) and (iv) are correct.
(D) (i) and (iv) are correct.