UGC NET: Computer Science Paper 3 (2012 December)











Answer: (D)

22. Which provides an interface to the TCP/IP suit protocols in Windows95 and Windows NT?
(A) FTP Active-X Control
(B) TCP/IP Active-X Control
(C) Calinsock Active-X Control
(D) HTML Active-X Control
Answer: (C)\



















Answer: (D)

24. If dual has an unbounded solution, then its corresponding primal has
(A) No feasible solution
(B) Unbounded solution
(C) Feasible solution
(D) None of these
Answer: (A)

25. The number of distinct bracelets of five beads made up of red, blue, and green beads (two bracelets are indistinguishable if the rotation of one yield another) is,
(A) 243
(B) 81
(C) 51
(D) 47
Answer: (C)

26. Which are the classifications of data used in Mobile Applications?
(A) Private data, User data, Shared data.
(B) Public data, User data, Virtual data.
(C) Private data, Public data, Shared data.
(D) Public data, Virtual data, User data.
Answer: (C)

27. In an enhancement of a CPU design, the speed of a floating point unit has been increased by 20% and the speed of a fixed point unit has been increased by 10%. What is the overall speed achieved if the ratio of the number of floating point operations to the number of fixed point operations is 2 : 3 and the floating point operation used to take twice the time taken by the fixed point operation in original design?
(A) 1.62
(B) 1.55
(C) 1.85
(D) 1.285
Answer: (A)

28. The initial basic feasible solution to the following transportation problem using
Vogel’s approximation method is










(A) x11 = 20, x13 = 10, x21 = 20, 
x23 = 20, x24 = 10, x32 = 10,
Total cost = 180
(B) x11 = 20, x12 = 20, x13 = 10,
x22 = 20, x23 = 20, x24 = 10,
Total cost = 180
(C) x11 = 20, x13 = 10, x22 = 20,
x23 = 20, x24 = 10, x32 = 10,
Total cost = 180
(D) None of the above
Answer: (C)

29. 58 lamps are to be connected to a single electric outlet by using an extension board each of which has four outlets. The number of extension boards needed to connect all the light is
(A) 29
(B) 28
(C) 20
(D) 19
Answer: (D)

30. Match the following with respect to the Mobile Computing Architecture.
a. Downlink control                                                    1. 100 Mbps
b. Radio communication data rate                              2. Residency latency (RL)
c. The average duration of user’s stay in cell              3. Sending data from a BS to MD
d. FDDI bandwidth                                                    4. 2-Mbps
Codes:
       a b c d
(A) 2 1 4 3
(B) 3 4 2 1
(C) 4 1 2 1
(D) 4 3 1 2
Answer: (B)

31. Which of the following flags are set when ‘JMP’ instruction is executed?
(A) SF and CF
(B) AF and CF
(C) All flags
(D) No flag is set
Answer: (D)

32. A thread is a light weight process. In the above statement, weight refers to
(A) Time
(B) Number of resources
(C) Speed
(D) All the above
Answer: (B)

33. The Z-buffer algorithm is used for Hidden surface removal of objects. The maximum number of objects that can be handled by this algorithm shall
(A) Depend on the application
(B) Be arbitrary no. of objects
(C) Depend on the memory availability
(D) Depend on the processor
Answer: (B)

34. The power set of AUB, where A = {2, 3, 5, 7} and B = {2, 5, 8, 9} is
(A) 256
(B) 64
(C) 16
(D) 4
Answer: (B)

35. In Win32, which function is used to create Windows Applications?
(A) Win APP
(B) Win API
(C) Win Main
(D) Win Void
Answer: (C)

36. Suppose a processor does not have any stack pointer registers, which of the following statements is true?
(A) It cannot have subroutine call instruction.
(B) It cannot have nested subroutine calls.
(C) Interrupts are not possible.
(D) All subroutine calls and interrupts are possible.
Answer: (D)

37. Everything below the system call interface and above the physical hardware is known as ______.
(A) Kernel
(B) Bus
(C) Shell
(D) Stub
Answer: (A)

38. Which is not the correct statement?
(A) The class of regular sets is closed under homeomorphisms.
(B) The class of regular sets is not closed under inverse homomorphism.
(C) The class of regular sets is closed under quotient.
(D) The class of regular sets is closed under substitution.
Answer: (B)

39. When a programming Language has the capacity to produce new data type, it is called as,
(A) Overloaded Language
(B) Extensible Language
(C) Encapsulated Language
(D) Abstraction Language
Answer: (B)

40. Which of the following operating system is better for implementing client-server network?
(A) Windows 95
(B) Windows 98
(C) Windows 2000
(D) All of these
Answer: (C)

Next Questions: {1} - {2} - {3} - {4}