UGC NET Computer Science and Applications - Paper 3 (2012 June)

21. A* algorithm uses f ' = g + h' to estimate the cost of getting from the initial state to the goal state, where g is a measure of the cost of getting from initial state to the current node and the function h' is an estimate of the cost of getting from the current node to the goal state. To find a path involving the fewest number of steps, we should set
(A) g = 1
(B) g = 0
(C) h' = 0
(D) h' = 1
Answer: (A)

22. The transform which possesses the highest ‘energy compaction’ property is
(A) Slant transform
(B) Cosine transforms
(C) Fourier transforms
(D) Karhunen-Loeve transforms
Answer: (D)














Answer: (B)

24. The _______ memory allocation function modifies the previous allocated space.
(A) calloc( )
(B) free( )
(C) malloc( )
(D) realloc( )
Answer: (D)

25. Which is not the correct statement(s)?
(i) Every context sensitive language is recursive.
(ii) There is a recursive language that is not context sensitive.
(A) (i) is true, (ii) is false.
(B) (i) is true and (ii) is true.
(C) (i) is false, (ii) is false.
(D) (i) is false and (ii) is true.
Answer: (B)

26. The mechanism that binds code and data together and keeps them secure from outside world is known as
(A) Abstraction
(B) Inheritance
(C) Encapsulation
(D) Polymorphism
Answer: (C)

27. Identify the addressing modes of below instructions and match them:
(a) ADI                       (1) Immediate addressing
(b) STA                       (2) Direct addressing
(c) CMA                      (3) Implied addressing
(d) SUB                      (4) Register addressing
(A) a – 1, b – 2, c – 3, d – 4
(B) a – 2, b – 1, c – 4, d – 3
(C) a – 3, b – 2, c – 1, d – 4
(D) a – 4, b – 3, c – 2, d – 1
Answer: (A)

28. Which one of the following is not a Greibach Normal form grammar?
(i) S -> a | bA | aA | bB
A -> a
B -> b
(ii) S -> a | aA | AB
A -> a
B -> b
(iii) S -> a | A | aA
A -> a
(A) (i) and (ii)
(B) (i) and (iii)
(C) (ii) and (iii)
(D) (i), (ii) and (iii)
Answer: (C)

29. Which of the following IP address class is a multicast address?
(A) Class A
(B) Class B
(C) Class C
(D) Class D
Answer: (D)

30. While unit testing a module, it is found that for a set of test data, maximum 90% of the code alone were tested with a probability of success 0.9. The reliability of the module is
(A) atleast greater than 0.9
(B) equal to 0.9
(C) atmost 0.81
(D) atleast 1/0.81
Answer: (C)