Library and Information Science Paper 2 Model Questions

1. The lates verston of Colon Classification________
a. Faceted
b. Almost Faceted
c. Freely Faceted
d. Enumerative
Answer: Freely Faceted

2. The organisation providing translation services in India is _________
a. NASSDOC
b. DESIDOC
c. SENDOC
d. INSDOC (NISCAIR)
Answer: INSDOC (NISCAIR)

3. Ther World Cat Service is provided by
a. RLIN
b. LC
c. WLN
d. OCLC
Answer: OCLC

4. What kind of Indexing System POPSI is?
a. Post Co-ordinate
b. Citation Indexing
c. Pre Co-Ordinate
d. Key Word Indexing
Answer: Pre-Co-Ordinate

5. Which Committee recommended 6.5% of the University budget would be allotted to library budget
a. Radhakrishnan Committee
b. Ranganathan Committee
c. Kothari Committee
d. Hunter Committe
Answer: Radhakrishnan Committee

6. The INIS centralised processing Centre is located at
a. Paris
b. Geneva
c. Vienna
d. Mumbai
Answer: Vienna

7. Which of the following is not a library network
a. DELNET
b. INFLIBNET
c. ADINET
d. ERNET
Answer: ADINET

8. A system of cataloguing for a book before its publication is referred to as:
a. cooperative cataloguing
b. Cataloguing in publication
c. Centralised cataloguing
d. Union Catalogue
Answer: Cataloguing in publication

9. The Library of congress was established in the year_____
a. 1870
b. 1800
c. 1876
d. 1801
Answer: 1800

10. Which of the following does not come under intellectual property rights?
a. Copy right
b. Industrical Designs
c. Geographical Indiations 
D. Censorship
Answer: Censorship