UGC NET- Computer Science Paper 3 (December, 2012)

1. Eco system is a Frame work for
(A) Building a Computer System
(B) Building Internet Market
(C) Building Offline Market
(D) Building Market
Answer: (B)


Answer: (B)

3. Match the following:
List – I                        List – II
a. Critical region          1. Hoares Monitor
b. Wait/signal              2. Mutual exclusion
c. Working set             3. Principal of locality
d. Dead lock               4. Circular wait
Codes:
       a b c d
(A) 2 1 3 4
(B) 1 2 4 3
(C) 2 3 1 4
(D) 1 3 2 4
Answer: (A)

4. The technique of temporarily delaying outgoing acknowledgements so that they can be hooked onto the next outgoing data frame is known as
(A) Bit stuffing
(B) Piggy backing
(C) Pipelining
(D) Broadcasting
Answer: (B)

5. ______ is process of extracting previously non known valid and actionable information from large data to make crucial business and strategic decisions.
(A) Data Management
(B) Data base
(C) Data Mining
(D) Meta Data
Answer: (C)

6. The aspect ratio of an image is defined as
(A) The ratio of width to its height measured in unit length.
(B) The ratio of height to width measured in number of pixels.
(C) The ratio of depth to width measured in unit length.
(D) The ratio of width to depth measured in number of pixels.
Answer: (A)

7. Which of the following features will characterize an OS as multi programmed OS?
(a) More than one program may be loaded into main memory at the same time.
(b) If a program waits for certain event another program is immediately scheduled.
(c) If the execution of a program terminates, another program is immediately scheduled.
(A) (a) only
(B) (a) and (b) only
(C) (a) and (c) only
(D) (a), (b) and (c) only
Answer: (D)

8. Using RSA algorithm, what is the value of cipher text C, if the plain text M = 5 and p = 3, q = 11 & d = 7?
(A) 33
(B) 5
(C) 25
(D) 26
Answer: (D)

9. You are given an OR problem and a XOR problem to solve. Then, which one of the following statements is true?
(A) Both OR and XOR problems can be solved using single layer perception.
(B) OR problem can be solved using single layer perception and XOR problem can be solved using self-organizing maps.
(C) OR problem can be solved using radial basis function and XOR problem can be solved using single layer perception.
(D) OR problem can be solved using single layer perception and XOR problem can be solved using radial basis function.
Answer: (D)

10. Match the following:
List – I                List – II
a. Application layer     1. TCP
b. Transport layer       2. HDLC
c. Network layer         3. HTTP
d. Data link layer       4. BGP
Codes:
    a b c d
(A) 2 1 4 3
(B) 3 4 1 2
(C) 3 1 4 2
(D) 2 4 1 3
Answer: (C)

Next Questions: {1} - {2} - {3} - {4}