Important Questions and Answers of All Librarian Competitive Exam

1. Who received the first Patent for a Fax machine in 1843?
a. Alaxander Bain
b. Alexander 
c. John Victor
d. None of these above

Answer: Alaxander Bain

2. What does WLAN stand for?
a. Wireless Local Area Network
b. Wide Logical Area Network
c. Wireless Local Area Network
d. World Local Area Network

Answer: Wireless Local Area Network

3. How E-mail is distributed in Internet system?
a. Air-Mail
b. Courier
c. Computer and Modem
d. Speed Post

Answer:  Computer and Modem

4. Fax machine was invented by?
a. Charles Babbage
b. Alexander Baln
c. Alexander Graham Bell
d. Ted Nelson

Answer: Alexander Baln

5. Which year DELNET was registered as a society?
a. 1992
b. 1990
c. 1991
d. 1995

Answer: 1992

6. CDS/ISIS software was developed in ___
a. 1990
b. 1965
c. 1971
d. 1991

Answer: 1971

7. CDS/ISIS software is distributed in India by
a. NISSAT
b. DESIDOC
c. National Library of India
d. NICNET

Answer: NISSAT

8. Which one of the following is not a primary operator of the PRECIS System?
a. Role definer
b. Location
c. Action
d. Key System

Answer: Role definer

9. Which is the apex body of Madras Public Libraries Act?
a. Mobile Libraries
b. Directorate of Libraries
c. Library Commission
d. State Library Committee

Answer: State Library Committee

10. Cataloguing in Publication (CIP) programme was introduced by?
a. Library of Congress
b. National Library of India
c. Imperial Library
d. British Museum

Answer: Library of Congress