Adult Education 2012 June Paper III

1. Liberal education develops those capacities needed by every thinking adult because it is a
(A) Practical Education
(B) Theoretical Education
(C) Modern Education
(D) Basic Education
Answer: (A)

2. Liberal philosophy of Adult Education stresses development in
(A) Vocational skills
(B) Intellectual power
(C) Physical power
(D) Empowerment
Answer: (B)

3. Behaviourism is primarily concerned with
(A) Learning
(B) Observable Behaviour
(C) Personality
(D) Intelligence
Answer: (B)

4. Andragogy as a study of adult learning originated from
(A) America in 1970’s
(B) Europe in 1950’s
(C) Asia in 1980’s
(D) Latin America in 1960’s
Answer: (B)

5. Andragogy is known as
(A) Science of teaching children
(B) Arts and science of helping adults to learn
(C) Science of behavioural study of adult
(D) None of the above
Answer: (B)

6. Inability to read, write and with simple calculations of a person is enumerated as
(A) Literate
(B) Uneducated
(C) Semi­literate
(D) Illiterate
Answer: (D)

7. “Where the mind is without fear, and the head is held high, where the world is not broken up into fragments
by narrow domestic walls” was said by
(A) Arbindo
(B) Tagore
(C) Gandhi
(D) Patel
Answer: (B)

8. The Distance Mode of School Education is provided by

(A) IGNOU
(B) DEC
(C) NIOS
(D) UGC
Answer: (C)

9. TLC was launched primarily to
(A) Eradicate illiteracy
(B) Child vaccination
(C) Eradicate child labour
(D) Empower women folk
Answer: (A)

10. The expansion of SRC is
(A) State Reorganisation Committee
(B) State Reorganisation Commission
(C) State Research Centre
(D) State Resource Centre
Answer: (D)

11. _____ is the audio­visual aid.
(A) Poster
(B) Radio
(C) Film
(D) None of the above
Answer: (C)

12. The outreach activities has led to
(A) University­community interaction
(B) Increased enrolment of students
(C) Democratization of Institution
(D) All the above
Answer: (A)

13. NBT stands for
(A) National Bank for Tribes
(B) National Book Trust
(C) National Bureau of Trustees
(D) National Bus Transport
Answer: (B)

14. Seva Mandir, which is based at Udaipur of Rajasthan State, is a
(A) Governmental Institution
(B) Bank
(C) NGO
(D) Quasi Governmental Institution
Answer: (C)

15. A research study intended to study the relative effectiveness of two medicines for fever can be labelled as
(A) Experimental study
(B) Qualitative study
(C) Quantitative study
(D) None of the above
Answer: (A)

16. The first district was declared as totally literate district in India
(A) Elluru
(B) Kottayam
(C) Ernakulam
(D) Kanyakumari
Answer: (C)

17. Maulana Azad, the first Education Minister of India, re­named the various schemes of Adult Education as
(A) Further Education
(B) Social Education
(C) Non­formal Education
(D) Out of School Education
Answer: (B)

18. The National Policy of Education was approved by the Government of India in the year
(A) 1986
(B) 1985
(C) 1984
(D) 1983
Answer: (A)

19. The major function of the SRC is
(A) Teaching & Research
(B) Distributing Funds to NGOs
(C) Training & Materials Development
(D) None of the above
Answer: (C)

20. The basic feature of the TLC is
(A) Centre based approach
(B) Voluntarism & area specific
(C) No time frame
(D) None of the above
Answer: (B)


21. Concurrent evaluation will be taken up only
(A) Before launching the programme
(B) During the programme
(C) End of the programme
(D) None of the above
Answer: (B)

22. The concept of Folk School is connected with
(A) Germany
(B) United Kindom
(C) China
(D) Denmark
Answer: (D)

23. “Education for All” is sponsored by
(A) UNESCO
(B) UNO
(C) UNICEF
(D) ILO
Answer: (A)

24. The proposed nomenclature of the ‘Dept of Adult & Continuing Education and Extension’ is
(A) Continuing Education and Extension
(B) Lifelong Learning and Extension
(C) Lifelong Learning
(D) Extension Education
Answer: (C)

25. LEAP stands for
(A) Lifelong Education and Awareness Project
(B) Lifelong Education and Action Programme
(C) Lifelong Education and Action Project
(D) Lifelong Education and Awareness Programme
Answer: (D)

26. Assertion (A): Vocational education plays a crucial role in the socio & economic development of the
nation.
Reason (R): Vocational skills promote productivity.
(A) (A) is true but (R) is false
(B) (A) & (R) are true
(C) (A) is false but (R) is true
(D) (A) & (R) are false
Answer: (B)

27. Assertion (A): The possible motives for undertaking research is to get a research degree along with its consequential benefits.
Reason (R): The UGC provides research fellowships for promoting research.
(A) (A) & (R) are true
(B) (A) & (R) are not true
(C) (A) is true
(D) (R) is not true
Answer: (A)

28. Assertion (A): Collection of data can be done through observation techniques.
Reason (R): Collection of data can be done even without using a tool.
(A) (A) & (R) are true
(B) (A) is false but (R) is true
(C) (A) is true but (R) is false
(D) (A) & (R) are false
Answer: (C)

29. Assertion (A): Lifelong learning has a provision for using non­formal and formal learning.
Reason (R): Lifelong learning is not a systematic study.
(A) (A) & (R) are true.
(B) (R) is true but (A) is not true.
(C) (A) & (R) are not true.
(D) (A) is true but (R) is not true.
Answer: (D)

30. Assertion (A): Learning needs of Adults from rural, tribal and urban areas are same.
Reason (R): Adults of various regions are in the same age group with similar needs.
(A) (A) is true.
(B) (A) & (R) are false.
(C) (R) is true.
(D) (A) & (R) are true.
Answer: (B)


31. Assertion (A): Extension Education accelerate the pace of rural developmentwww.n e tu g c .in
Reason (R): Extension Education programmes empower the rural masses.
(A) Both (A) & (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is not true.
(C) (A) & (R) are not true.
(D) (A) is not true but (R) is true.
Answer: (A)

32. Assertion (A): The human resource development of the country depends upon the level of Education possessed by its population.
Reason (R): Half of the women in India are illiterates.
(A) (A) & (R) are not true.
(B) (A) is not true but (R) is true.
(C) (A) is true but (R) is not true.
(D) (A) & (R) are true.
Answer: (C)

33. Assertion (A): UGC has established PERCs in Indian Universities for promoting population
Consciousness among youth.
Reason (R): Awareness need to be created among youth about the population explosion.
(A) (A) is correct but (R) is not correct.
(B) (A) & (R) are not correct.
(C) (A) is not correct but (R) is correct.
(D) (A) & (R) are correct.
Answer: (D)

34. Assertion (A): The Teaching / Learning materials in adult education should be need based and
areaspecific.
Reason (R): The Teaching / Learning materials have no role in retaining the adult learning’s in the literacy centres.
(A) (A) & (R) are true.
(B) (A) is true but (R) is false.
(C) (A) & (R) are false.
(D) (A) is not true but (R) is true.
Answer: (B)

35. Assertion (A): Monitoring is generally not intended to determine the impact of the
programme.
Reason (R): Monitoring is required to know the progress of the programme
(A) (A) is false but (R) is true.
(B) (A) & (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is not true.
(D) (A) & (R) are true.
Answer: (A)

36. Assertion (A): SRCs play a prominent role in preparation and distribution of Teaching/
Learning materials.
Reason (R): SRCs provide technical support to all the Adult Education Programme.
(A) (A) is true but (R) is not true.
(B) (A) is not true but (R) is true.
(C) Both (A) & (R) are true.
(D) Both (A) & (R) are not true.
Answer: (C)

37. Assertion (A): Exploration of natural resources is one of the reasons for environmental degradation
Reason (R): Natural resources are being used extensively.
(A) Both (A) & (R) are not true
(B) (A) is true but (R) is not true
(C) (A) is not true but (R) is true
(D) Both (A) & (R) are true
Answer: (D)

38. Assertion (A): The State Councils of Higher Education have been established in the States based on the National Policy on Education.
Reason (R): State level institute is required to co­ordinate the higher educational programmes
Effectively.
(A) (A) is not correct but (R) is correct.
(B) (A) & (R) are correct
(C) (A) is correct but (R) is not correct.
(D) (A) & (R) are not correct.
Answer: (B)

39. Assertion (A): JSS promotes vocational skills among the neo­literates.
Reason (R): The human resource development of the country depends upon the vocational skills possessed by its population.
(A) (A) & (R) are true.
(B) (A) & (R) are not true.
(C) (A) is true but (R) is not true.
(D) (A) is not true but (R) is true.
Answer: (A)

40. Assertion (A): The failure of the adult literacy programme is due to lack of proper follow up programme.
Reason (R): The follow up programme is not mandatory for retaining the level of literacy.
(A) (A) & (R) are true.
(B) (A) & (R) are false.
(C) (A) is true but (R) is false.
(D) (A) is not true but (R) is true.

41. Assertion (A): Income generating programme forms part of the Continuing Education Centres.
Reason (B): One of the aims of the Continuing Education Centres is to promotes vocational skills.
(A) (A) is correct but (R) is not correct.
(B) (A) is not correct but (R) is correct.
(C) (A) & (R) are not correct.
(D) (A) & (R) are correct.
Answer: (D)

42. Arrange the following media in the order in which they come into view in India:
(A) Print, Radio, TV, Film
(B) TV, Film, Print, Radio
(C) Radio, Print, Film, TV
(D) Film, Print, Radio, TV
Answer: (C)

43. Arrange the following programmes in the order of implementation by using the code given below:
I. Gram Shikshan Muhim
II. Farmer’s Functional Literacy Programme
III. Social Education.
IV. Non­formal Education
Code:
(A) I II III IV
(B) III I II IV
(C) III II IV I
(D) IV III II I
Answer: (B)

44. Arrange the following in the order for writing a research report.
I. Deciding the research methodology
II. Formulating the research objectives
III. Formulating the research problem
IV. Extensive literature survey
Code:
(A) III II IV I
(B) I II III IV
(C) IV III II I
(D) I II IV III
Answer: (A)

45. Arrange the following programmes by the order of its implementation by using the codes given below:
I. Income Generating programmes
II. Post Literacy Programmes
III. Continuing Education Programmes
IV. Total Literacy Programmes
Codes:
(A) IV III II I
(B) I II III IV
(C) IV II III I
(D) IV I II III
Answer: (C)

46. Arrange the objectives of training in the order:
(A) Organisational objectives, individual objectives, social objectives, functional objectives.
(B) Individual objectives, organisational objectives, functional objectives, social objectives.
(C) Social objectives, organizational objectives, individual objectives, functional objectives.
(D) Functional objectives, organisational objectives, social objectives, individual objectives.
Answer: (B)

47. Arrange the following functions of the Dept. of Adult & Continuing Education in order by using the codes
given below:
I. Teaching
II. Training
III. Extension
IV. Research
Codes:
(A) I III IV II
(B) IV III II I
(C) I II III IV
(D) III II IV I
Answer: (D)

48. Arrange the following in the order in which they appeared by using the codes given below:
I. Volunteer
II. Village level co­ordinator
III. Key Resource person
IV. Resource person
Codes:
(A) III II I IV
(B) I II IV III
(C) IV III II I
(D) II III IV I
Answer: (B)

49. Arrange the following in correct order for receiving the message.
(A) Sender, Message, Medium Receiver
(B) Receiver, Sender, Message, Medium
(C) Medium, Sender, Message, Receiver
(D) Receiver, Message, Medium, Sender
Answer: (A)

50. Arrange the following type’s of Education in order by using the codes:
I. Informal education
II. Non­formal education
III. Formal education
IV. Incidental education
Codes:
(A) I IV III II
(B) I II III IV
(C) III II I IV
(D) IV III II I
Answer: (C)

51. Assertion (A): In order to improve the quality of Higher Education autonomy should be given to the
colleges.
Reason (R): Autonomy need not be given to the colleges as they are not competent to frame the curriculum
and evaluation.
(A) (A) & (R) are true.
(B) (A) & (R) are not true.
(C) (A) is not true but (R) is true.
(D) (A) is true but (R) is not true.
Answer: (D)

52. Assertion (A): The Adult Literacy Programmes are not attractive, as they are not need based.
Reason (R): The activities of the adult literacy centres are framed based on the needs of the learners.
(A) (A) & (R) are true.
(B) (A) is not true but (R) is true.
(C) (A) & (R) are not true.
(D) (A) is true but (R) is not true.
Answer: (B)

53. Assertion (A): The participation of women in the Adult Literacy Centres are low because the men
volunteers discriminate women learners.
Reason (R): More women volunteers are required to improve the participation of the women
learners.
(A) (A) is not true but (R) is true.
(B) (A) & (R) are true.
(C) (A) & (R) are not true.
(D) (A) is true but (R) is not true.

Answer: (A)

54. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I List – II
i. Motivation Theory 1. Malcom Knowles
ii. Concept & Conscientization 2. Maslow
iii. Adult Learning 3. Robby Kidd
iv. Andragogy 4. Paulo Freire
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 1 2
(B) 2 4 3 1
(C) 4 3 2 1
(D) 1 2 3 4
Answer: (B)

55. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I                          List – II
i. Zero method               1. Symbols
ii. Teacher dominated method 2. Lecture & demonstration
iii. Traditional method      3. Literacy method
iv. Co­operative method      4. Equal opportunity
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 1 2 3 4
(C) 2 4 1 3
(D) 3 4 1 2
Answer: (B)

56. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I                                                     List – II
i. Hamburg Declaration on Adult Learning                   1. 1997
ii. UNESCO’s World Declaration on “Education for All”      2. 1990
iii. World Declaration on Higher Education for the 21st Century 3. 1998
iv. Universal Declaration of Human Rights                  4. 1948
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 4 1 2 3
(C) 3 4 2 1
(D) 1 2 3 4
Answer: (D)

57. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I                               List – II
i. Social Education              1. MPFL
ii. National Policy on Education 2. Social Consciousness
iii. Mass Media                  3. Income Generating Programme
iv. Continuing Education         4. Radio, Film &TV
Codes:
i ii iii iv
(A) 1 2 3 4
(B) 4 3 2 1
(C) 2 1 4 3
(D) 1 2 4 3
Answer: (C)

58. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
       List – I             List – II
i. Survey method          1. Cause and Effect
ii. Observation method    2. Descriptive Information
iii. Contact method       3. Behavioural Social Science
iv. Experimental method   4. Telephone
Codes:
    i  ii iii iv

(A) 1  2   3  4
(B) 4  3   2  1
(C) 1  2   4  3
(D) 2  3   4  1
Answer: (D)
59. Match the List­I with List­II by using the codes given below:www.n e tu g c .in
     List – I               List – II
i. Incentive Theory       1. Human requirements
ii. Need Hierarchy Theory 2. Reward
iii. Goal­setting Theory  3. Existence and growth
iv. Alderfer’s ERG Theory 4. Drive to reach
Codes:
    i ii iii  iv
(A) 4 3  1    2
(B) 1 2  3    4
(C) 3 4  1    2
(D) 2 1  4    3
Answer: (D)

60. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
   List – I        List – II
i. SRC         1. Women’s Literacy
ii. AFLP       2. State level programme Administration
iii. SLMA      3. Training & Materials Production
iv. ZSS        4. District level Programme Administration
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 3 1 2 4
(C) 1 4 3 2
(D) 2 3 1 4
Answer: (B)

61. Match the List­ I with List ­II by using the code given below:
    List – I         List – II
i. NLMA         1. Educational Planning & Administration
ii. NUPA        2. Resource Supporting Body
iii. JSS           3. Policy Making Body
iv. SRC         4. Vocational Skill Development
    Codes:
    i ii iii iv
(A) 3 1   4   2
(B) 1 2   3   4
(C) 2 4   3   1
(D) 1 2   4   3
Answer: (A)

62. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
  List – I     List – II
i. IPCL      1. Trainer­of­Trainer
ii. PRI      2. A Unit of the Dept. of Adult & Continuing Education
iii. KRP     3. Method of teaching literacy
iv. PERC     4. Local Self Government
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 1 2 3 4
(C) 3 4 1 2
(D) 1 3 2 4
Answer: (C)

63. Match the List­ I with List ­II by using the codes given below:
List – I                                   List – II
i. Convergence             1. DVV, Germany
ii. IJAE                        2. IAEA, New Delh
iii. Adult Education and Development  3. ICAE, UK
iv. University News                               4. AIU, New Delhi
Codes:
      i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 1 2 3 4
(C) 2 1 4 3
(D) 3 2 1 4
Answer: (D)

64. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I          List – II
i. DIET        1. Distance Education
ii. IGNOU   2. School Education
iii. NCERT  3. Alternative Education
iv. NIOS     4. Teacher Education
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 4 1 2 3
(C) 1 2 3 4
(D) 4 2 1 3
Answer: (B)

65. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I                   List – II
i. SHGs      1. Reproduction &Child Health
ii. VECs     2. Information Window
iii. ICDS    3. Women Empowerment
iv. CECs    4. Primary Education
Codes:
i ii iii iv
(A) 3 4 1 2
(B) 2 3 4 1
(C) 1 2 3 4
(D) 4 3 2 1
Answer: (A)

66. Match the List  ­I with List ­II by using the codes given below:
List – I                                         List – II
i. International Women’s Day     1. 1st December
ii. International Population Day  2. 8th September
iii. World AIDS Day                   3. 8th March
iv. International Literacy Day     4. 11th July
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 2 1 2
(B) 3 4 2 1
(C) 3 4 1 2
(D) 1 2 3 4
Answer: (C)

67. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I                   List – II
i. Formal curriculum     1. Nonacademic
ii. Informal curriculum  2. Both written and unwritten syllabi
iii. Actual curriculum   3. Derived from other sources
iv. Hidden curriculum    4. Syllabus
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 1 2 3 4
(C) 3 2 1 4
(D) 4 3 1 2
Answer: (A)


68. Match the List ­I with List­ II by using the codes given below:
List – I                                     List – II
i. Role playing                         1. Situational description
ii. Small Group Discussion     2. Sharing within the group
iii. Case studies                       3. Problem description
iv. Interactive lecture              4. Opportunities to work together
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 3 2 1
(B) 2 1 3 4
(C) 1 2 3 4
(D) 4 1 2 3
Answer: (C)

69. Match the List­ I with List ­II by using the codes given below:
List – I                                      List – II
i. Social Education               1. 1951­-56
ii. Gram Shiksan Muhim    2. 1959
iii. Farmer’s Functional Literacy Project 3.1967-­68
iv. Functional Literacy for Adult Women 4.1975-­76
Codes:
i ii iii iv
(A) 4 1 2 3
(B) 1 2 3 4
(C) 1 2 4 3
(D) 4 3 2 1
Answer: (B)

70. Match the List­I with List­II by using the codes given below:
List – I                    List – II
i. Rig Veda           1. Education is that whose end product is salvation
ii. Tagore             2. All round development and drawing out the best in the child mind, body and spirit
iii. Gandhiji         3. Enabling the mind to find out the ultimate truth.
iv. Upnishads        4. Education makes a man self­reliant and selfless
Codes:
i ii iii iv
(A) 1 2 3 4
(B) 3 1 2 4
(C) 4 3 2 1
(D) 2 4 1 3
Answer: (C)

Read the passage below, and answer the questions that follow based on your understanding of the passage. The process of globalization has been an integral part of the recent economic progress made by India.Globalization has played a major role in export­led growth, leading to the enlargement of the job market in India. One of the major forces of globalization in India has been in the growth of outsourced IT and Business Process Outsourcing (BPO) services. The last few years have seen an increase in the number of skilled professionals in India employed by both local and foreign companies to service customers in the US and Europe in particular. Taking advantage of India’s lower cost but educated and English speaking work force, and utilizing global communications technologies such as voice over IP (VOIP), email and the internet, international enterprises have been able to lower their cost base by establishing outsourced knowledge­worker operations in India. As a new Indian middle class has developed around the wealth that the IT and BPO industries have brought to the country, a new consumer base has developed. International companies are also expanding their operations in India to service this massive growth opportunity. Notable examples of international companies that have done well in India in the recent years include Pepsi, Coca­Cola, McDonald’s, and Kentucky Fried Chicken, whose products have been well accepted by Indian at large.
71. Globalization is a
(A) The following (B), (C) & (D)
(B) Integral part of economic progress
(C) Inclusive part of economic progress
(D) Counterpart of economic progress
Answer: (B)


72. Major forces of globalization according to the author of the above passage is
(A) IT services
(B) BPO services
(C) ITES services
(D) Both IT and BPO services
Answer: (D)

73. According to the above para, Indians at large accepted
(A) Local soft drink companies
(B) International companies
(C) Establishment of local call centres
(D) None of the above
Answer: (B)

74. Pepsi, KFC and Coca­Cola companies are having branches in
(A) USA only
(B) India only
(C) India and Europe
(D) World wide
Answer: (D)

75. Why there is an increase in the intake of no. of skilled person’s employed from India by the foreign countries?
(A) Lower cost but educated workforce
(B) Workable skilled persons
(C) Possessing employability skills
(D) All the above
Answer: (A)