CBSE UGC NET July 2016 Solved Paper - 1 Set - 6

51. Assertion (A) : Conserving our soil resources is critical to human survival. 
Reason (R) : Soil is home to many micro-organisms and contains minerals.
Choose the correct code :
 (1) Both (A) and (R) are correct and (R) is the correct explanation of (A).
 (2) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
 (3) (A) is true and (R) is false.
 (4) (A) is false and (R) is true.
Answer: 2

52. World Meteorological Organisation’s (WMO) objective has been to reduce the number of deaths due to hydro meteorological disasters over the decade 2010-2019 by (with reference to the decade 1994-2003)
 (1) 25% (2) 50%
 (3) 75% (4) 80% 
Answer: 2

53. Which of the following core values among the institutions of higher education are promoted by the NAAC (National Assessment and Accreditation Council) ?
 (a) Contributing to national development.
 (b) Fostering global competencies among the students.
 (c) Inculcating a value system among students and teachers.
 (d) Promoting the optimum utilization of the infrastructure.
 Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
 (1) (b), (c) and (d) (2) (a), (b) and (c)
 (3) (a), (c) and (d) (4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2

54. The best way for providing value education is through
 (1) discussions on scriptural texts (2) lectures / discourses on values
 (3) seminars / symposia on values (4) mentoring / reflective sessions on values
Answer: 4

55. The National Judicial Appointments Commission (NJAC) has been declared unconstitutional by
 (1) The Supreme Court of India
 (2) The High Court
 (3) The High Court and the Supreme Court both
 (4) The President of India
Answer: 1

56. Which of the following statements about the Indian political system is/are correct ?
 (a) The President is both Head of the State and Head of the Government.
 (b) Parliament is Supreme.
 (c) The Supreme Court is the guardian of the Constitution.
 (d) The Directive Principles of State Policy are justiciable.
 Select the correct answer from the codes given below :
 (1) (a), (b), (c) and (d) (2) (b), (c) and (d)
 (3) (b) and (c) (4) (c) only
Answer: 4

57. Which of the following are the fundamental duties ?
 (a) To respect the National Flag.
 (b) To protect and improve the natural environment.
 (c) For a parent to provide opportunities for education to his/her child.
 (d) To protect monuments and places of national importance.
 Select the correct answer from the codes given :
 Codes :
 (1) (a), (b) and (c) (2) (a), (b) and (d)
 (3) (a), (c) and (d) (4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 1

58. Which of the following statements are correct in respect of Niti Aayog ?
 (a) It is a constitutional body.
 (b) It is a statutory body.
 (c) It is neither a constitutional body nor a statutory body.
 (d) It is a think-tank.
 Select the correct answer from the codes given below :
 (1) (a) and (d) (2) (b) and (d)
 (3) (c) and (d) (4) (b), (c) and (d)
Answer: 3

59. A college level assistant professor has planned his/her lectures with an intent to develop cognitive dimensions of students centered on skills of analysis and synthesis. Below,
given are two sets of items Set – I consisting of levels of cognitive interchange and Set – II comprising basic requirements for promoting them. Match the two sets and
indicate your answer by choosing the correct alternative from the code :
Set – I (Levels of Cognitive Interchange)  Set – II (Basic requirements for promoting cognitive interchange)
a. Memory level                           i. Giving opportunity for discriminating examples and non-examples of a point.
b. Understanding level                      ii. Recording the important points made during the presentations.
c. Reflective level                             iii. Asking the students to discuss various items of information.
                                                          iv. Critically analyzing the points to be made and discussed.
 Codes :
     a   b  c
 (1) ii  iv i
 (2) iii iv ii
 (3) ii  i  iv
 (4) i   ii iii
Answer: 3

60. Which set of learner characteristics may be considered helpful in designing effective teaching-learning systems ? Select the correct alternative from the codes given below :
 (i) Prior experience of learners in respect of the subject.
 (ii) Interpersonal relationships of learner’s family friends.
 (iii) Ability of the learners in respect of the subject.
 (iv) Student’s language background.
 (v) Interest of students in following the prescribed dress code.
 (vi) Motivational-orientation of the students.
Codes :
 (1) (i), (ii), (iii) and (iv) (2) (i), (iii), (iv) and (vi)
 (3) (ii), (iii), (iv) and (v) (4) (iii), (iv), (v) and (vi) 
Answer: 2

Click Here More Questions {1} {2} {3} {4} {5} {6}