CBSE UGC NET July 2016 Solved Paper - 1 Set - 5

41. The statement “the study, design, development, implementation, support or management of computer-based information systems, particularly software applications and computer Hardware” refers to
 (1) Information Technology (IT)
 (2) Information and Collaborative Technology (ICT)
 (3) Information and Data Technology (IDT)
 (4) Artificial Intelligence (AI)
Answer: 1

42. If the binary equivalent of the decimal number 48 is 110000, then the binary equivalent of the decimal number 51 is given by
 (1) 110011 (2) 110010
 (3) 110001 (4) 110100
Answer: 1

43. The process of copying files to a CD-ROM is known as
 (1) Burning (2) Zipping
 (3) Digitizing (4) Ripping
Answer: 1

44. An unsolicited e-mail message sent to many recipients at once is a
 (1) Worm (2) Virus
 (3) Threat (4) Spam 
Answer: 4

45. _________ is a type of memory circuitry that holds the computer’s start-up routine.
 (1) RIM (Read Initial Memory)
 (2) RAM (Random Access Memory)
 (3) ROM (Read Only Memory)
 (4) Cache Memory
Answer: 3

46. An ASCII is a character-encoding scheme that is employed by personal computers in order to represent various characters, numbers and control keys that the computer user selects on the keyboard. ASCII is an acronym for
 (1) American Standard Code for Information Interchange
 (2) American Standard Code for Intelligent Information
 (3) American Standard Code for Information Integrity
 (4) American Standard Code for Isolated Information
Answer: 1

47. Identify the air pollutant in urban areas which irritates eyes and also respiratory tract of human beings.
 (1) Particulate matter (2) Oxides of nitrogen
 (3) Surface ozone (4) Carbon monoxide
Answer: 3

48. Which of the following is the largest source of water pollution in major rivers of India ?
 (1) Untreated sewage
 (2) Agriculture run-off
 (3) Unregulated small scale industries
 (4) Religious practices
Answer: 1

49. Sustainable development goals have specific targets to be achieved by
 (1) 2022 (2) 2030
 (3) 2040 (4) 2050
Answer: 2

50. Indian government’s target of producing power from biomass by the year 2022, is
 (1) 50 MW (2) 25 MW
 (3) 15 MW (4) 10 MW
Answer: 4

Click Here More Questions {1} {2} {3} {4} {5} {6}