CBSE UGC NET July 2016 Solved Paper - 1 Set -3

21. As a teacher, select the best option to ensure your effective presence in the classroom.
 (1) Use of peer command
 (2) Making aggressive statements
 (3) Adoption of well-established posture
 (4) Being authoritarian
Answer: 3

22. Every communicator has to experience
 (1) Manipulated emotions
 (2) Anticipatory excitement
 (3) The issue of homophiles
 (4) Status dislocation 
Answer: 2

23. In certain code, SELECTION is coded as QCJCARGML. The code of AMERICANS will be
 (1) YKCPGAYLQ
 (2) BNFSJDBMR
 (3) QLYAGPCKY
 (4) YQKLCYPAG
Answer: 1

24. In the series
 3, 11, 23, 39, 59, ..........
 The next term will be
 (1) 63 (2) 73
 (3) 83 (4) 93
Answer: 3

25. Two railway tickets from city A to B and three tickets from city A to C cost ` 177. Three tickets from city A to B and two tickets from city A to C cost ` 173. The fare for city B from city A will be `
 (1) 25 (2) 27
 (3) 30 (4) 33
Answer: 4

26. A person walks 10 m infront and 10 m to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m respectively. How far is he now from his starting point ?
 (1) 20 m (2) 15 m
 (3) 10 m (4) 5 m
Answer: 4

27. A is sister of B. F is daughter of G. C is mother of B. D is father of C. E is mother of D. A is related to D as
 (1) Grand daughter (2) Daughter
 (3) Daughter-in-law (4) Sister
Answer: 1

28. In the series:  AB, EDC, FGHI, ....?...., OPQRST, the missing term is
 (1) JKLMN (2) JMKNL
 (3) NMLKJ (4) NMKLJ
Answer: 3

29. Among the following propositions two are related in such a way that one is the denial of the other. Which are those propositions ? Select the correct code :
 Propositions :
 (a) All women are equal to men
 (b) Some women are equal to men
 (c) Some women are not equal to men
 (d) No women are equal to men
Codes :
 (1) (a) and (b)
 (2) (a) and (d)
 (3) (c) and (d)
 (4) (a) and (c) 
Answer: 4

30. If the proposition ‘All thieves are poor’ is false, which of the following propositions can be claimed certainly to be true ?
 Propositions :
 (1) Some thieves are poor.
 (2) Some thieves are not poor.
 (3) No thief is poor.
 (4) No poor person is a thief.
Answer: 2

Click Here More Questions {1} {2} {3} {4} {5} {6}