CBSE-NET expected questions with answer on computer networks and transmission system

1.In fiber optics, the signal source is waves
(A) light
(B) infrared
(C) radio
(D) very low frequency
Answer: (A)

2.Which of the following primarily uses guided media?
(A) cellular telephone system
(B) local telephone system
(C) satellite communications
(D) radio broadcasting
Answer: (B)

3.Error detecting code is-
(A)an error-detecting code based on a summation operation performed on the bits to be checked
(B) a check bit appended to an array of binary digits to make the sum of all the binary digits.
(C) a code in which each expression conforms to specify rules of construction, so that if certain errors occur in an expression, the resulting expression will not conform to the rules of construction and thus the presence of the error is detected.
(D) the ratio of the data units in error to the total number of data units
Answer: (C)

4.The examples of Interior Gateway Protocols (IGP) are.
i) Open Short Path First (OSPF)                                
ii) Routing Information Protocol (RIP)
iii) Border Gateway Protocol (BGP)
(A) i only
(B) i, and ii only
(C) i and iii only
(D) All i, ii and iii
Answer: (B)

5.A WAN typically spans a set of countries that have data rates less than ___________Mbps.
(A) 2
(B) 1
(C) 4
(D) 100
Answer: (D)

6.Which of the following might be used by a company to satisfy its growing communications needs?
(A) front end processor
(B) multiplexer
(C) controller
(D) all of the above
Answer: (D)

7.The x.25 standard specifies a
(A) DTE/DCE interface
(B) technique for dial access
(C) data bit rate
(A) none of above
Answer: (A)

8.What protects the coaxial cable from noise?
(A) inner conductor
(B) outer conductor
(C) a diameter of a cable
(D) Both (A) and (B)
Answer: (B)

9.The radio communication spectrum is divided into bands based on-
(A) amplitude
(B) hardware
(C) frequency
(D) transmission media
Answer: (C)

10.Most networks are connected to other local area or wide area networks. Select the best fit for answer:
(A) Internet works
(B) The Internet
(C) Internet revolution
(D) Internet technologies
Answer: (A)