Indian History - UGC-NET PAPER - II

1. Which Indian statesman used these, magic words, “Long years ago we made a tryst with destiny, and now the time comes when we shall redeem our pledge……” ?
(A) Mohandas Karamchand Gandhi
(B) Sardar Vallabhbhai Patel
(C) Netaji Subhash Chandra Bose
(D) Jawaharlal Nehru
Answer : Jawaharlal Nehru

2. The organic relationship between the ancient culture of the Indus Valley and Hinduism of today is proved by the worship of___
(A) Pashupati, Indra and the Mother Goddess
(B) Stone, trees and animals
(C) Vishnu and Lakshmi
(D) Siva and Sakti
Answer : Stone, trees and animals

3. The Muslim League advocated a separate Muslim State____
(A) At its birth in 1906
(B) During the Khilafat Movement
(C) In 1930, when it opposed the Civil Disobedience Movement
(D) At the Lahore Session of 1940
Answer : At the Lahore Session of 1940

4. Ranthambhor was___
(A) A Mughal Palace
(B) A Rajput fort
(C) Capital of the Khaljis
(D) A Buddhist pilgrimage centre
Answer : A Rajput fort

5. Satyagraha finds expression in___
(A) Sudden Outbursts of Violence
(B) Armed Conflicts
(C) Non-Cooperation
(D) Communal riots
Answer : Non-Cooperation

6. ‘Quwwat-ul-Islam’ Mosque was built by____
(A) Qutub-ud-din Aibak
(B) Alauddin Khilji
(C) Iltutmish
(D) Mohammad Adilshah
Answer : Qutub-ud-din Aibak

7. The Pallavas ruled from_____
(A) Kanchipuram
(B) Madurai
(C) Tanjore
(D) Tiruchendur
Answer : Kanchipuram

8. Krishnadevaraya maintained friendly relations with the____
(A) French
(B) British
(C) Portuguese
(D) Dutch
Answer : Portuguese

9. The guerilla warfare was pioneered by___
(A) Aurangzeb
(B) Akbar
(C) Shivaji
(D) Balaji Rao
Ans : (C)

10. Panini was a famous scholar of—
(A) Language and grammar
(B) Ayurveda
(C) Astronomy
(D) Biology
Anser : Language and grammar