Library And Information Science UGC-CBSE-NET Paper - II

1.Today information is regarded as which of the following ?
(A) Wealth             
(B) Commodity             
(C) Products         
(D) All the above                  
Answer: D

2.Now a day what is a most important vital resource for societal development of a country?
(A) Books           
(B) Kowledge               
(C) Information                 
(D) Data                   
Answer: C

3.Hybrid library deals with
(A) Print Collection        
(B) Digital Collection                   
(C) Both (A) and (B)     
(D) None of the above
Answer: C

4.Dewey Decimal Classification (DDC) is now looked after by?
(A) UNESCO 
(B) CILIP    
(C) ALA     
(D) OCLC
Answer: D

5.The word “Archives” is most relevant to
(A) Historical material     
(B) National bibliography           
(C) Free of charge              
(D) Family members
Answer: A

6.Peter A. Phyor related to
(A) Ranganathan formulated his first law of library from his casual hint.    
(B) Library legislation                                       
(C) Living with book              
(D) Zero Based Budget
Answer: D

7.What is the unit of information?
(A) Bit               
(B) Byte             
(C) Gram                 
(D) Hertz                 
Answer: A

8.Delivery of Book Act passed in the year
(A) 1963
(B) 1972
(C) 1960
(D) 1954
Answer: D

9.Who is the Father of a Computer
(A) Steve Jobs
(B) Vint Cerf
(C) Tim Berners-Lee
(D) Charles Babbage
Answer: D

10. The concept “Invisible College” first used by:
(A) Eugene Garfield
(B) Derek Solla Price
(C) Allent Kent
(D) Carl Savage
Answer: A