Library And Information Science UGC-CBSE-NET Paper - II

1.First university to introduce MPhil and PhD in LIS in India
(A) Aligarh Muslim University                                   
(B) University of Calcutta     
(C) University of Delhi               
(D) University of Madras
Answer: C

2.UGC Curriculum Development Committee formed in
(A) 1993          
(B) 1991          
(C) 1968   
(D) 1989
Answer: A

3.Second generation computer uses
(A) Thermionic valves or vacuum tube or electronic valves        
(B) Microprocessor            
(C) Integrated circuits        
(D) Transistors
Answer: D

4. Paul Otlet and Henri La Fontaine related to
(A) Sears List of Subject Heading                                      
(B) Library of Congress Classification System
(C) UDC                         
(D) Dictionary Catalogue
Answer: C

5. Which is correct logical sequence of the following?
(A) Information, Knowledge, Data, Wisdom                             
(B) Knowledge, Wisdom, Information, Data                           
(C) Wisdom, Information, Data, Knowledge                               
(D) Data, Infomation, Knowledge, Wisdom                       
Answer: D

6. The invisible web refers to-
(A) the internet, since we cannot see it                             
(B) that part of the internet, which is hidden from the search engines        
(C) the telecommunication signals which are not seen                  
(D) the failure in accessing the web pages                         
Answer: B

7. Who was the chairman of National Library Committee of India.
(A) B.S. Jha                         
(B) K.P. Sinha                         
(C) S. Mudaliar                               
(D) C.D. Deshmukh                       
Answer: A

8. Which organisation applied Library and Information Policy in India at 
national level.
(A)   NISSAT                         
(B)  INSDOC                       
(C) UNESCO                             
(D)  RRRLF               
Answer: D

9.Of the following libraries in India, which one is the oldest library ?
(A) Asiatic Society Library, Bombay               
(B) Connemara Public Library, Madras
(C) Delhi Public Library, Delhi                              
(D) National Library of India, Calcutta.
Answer: A

10.Calcutta Public Library was established during
(A) 15th Century       
(B) 16th Century         
(C) 19th Century     
(D) 20th Century.
Answer: C