Library And Information Science UGC-CBSE-NET Paper - II

1.“To provide the best books to the maximum readers at the least cost” said by
(A) Dr. S. R. Ranganathan  
(B) P. N. Kaula         
(C) E.Mayo      
(D) Melvil Dewey
Answer: D

2.“POSDCORB” coined by
(A) Peter F. Drucker             
(B) Harold Koontz           
(C) F.W. Taylor                 
(D) Luther Gulick
Answer: D

3.‘ Facts on File’ is a
(A) Weekly list             
(B) Fortnightly
(C) Monthly              
(D) Quarterly
Answer: A

4.What is the frequency of I.N.B.?
(A) Quarterly 
(B) Monthly 
(C) Weekly 
(D)Annual
Answer:  B

5.International Information System on Research in Documentation (ISORID) was established by:
(A) IFLA
(B) UNESCO
(C) SLA
(D) ALA
Answer: C

6.What do you call a collection of maps, tables,  charts, etc.?
(A) Globe   
(B) Gazetteer   
(C) Atlas       
(D) Map
Answer: C

7.Who publishes INIS Atom Index?
(A) INIS (Viena)
(B) LC
(C) ICSU
(D) AGRIS
Answer: A

8.Where was the first library noticed in India?
(A) Taxila
(B) Nalanda
(C) Vallabhi
(D) Sravasti
Answer: D

9.What is the publication frequency of books in print?
(A)Monthly 
(B)Weekly 
(C)Annually 
(D) Quarterly
Answer: C

10.When Dr.S. R. Ranganathan was appointed as a National research professor of Library Science
(A) 1942
(B) 1962
(C) 1972
(D) 1952
Answer: B