Library And Information Science UGC-CBSE-NET Paper - II

1.Where did Dr. S. R. Ranganathan put forth his five laws of library science?
(A) Meenakshi College, Annamalainagar               
(B) Hindu College, New Delhi                                                     
(C) City College, Bangalore                                       
(D) Christ College, Bangalore
Answer: A

2.In which year ASLIB was acquired by MCB group, the holding company for emerald group publishing?
(A) 2003          
(B) 2005          
(C) 2009   
(D) 2010
Answer: D

3.Which association`s tagline is “managing information”?
(A) IFLA          
(B) ASLIB         
(C) ALA     
(D) LC
Answer: B

4.Who enunciated the term ‘Hypertext’?
(A) E. Garfield
(B) Bill Gates
(C) Ted Nelson
(D) Raj Reddy
Answer: C

5.‘Cranfield Project’ is an example of 
(A) Experimental Research
(B) Survey Research
(C) Case Study
(D) Historical Research
Answer: A

6.IFLA took up the “Universal Availability of Publication” program in the 
year…………
(A) 1973
(B) 1976
(C) 1972
(D) 1970
Answer: B

7.Which organization has introduced the concept of “Sister libraries” for children`s and young adults reading?
(A) UNESCO     
(B) IFLA        
(C) LC   
(D) LA
Answer: B

8.Who said that “Librarianship is not a profession”?
(A) Madden, Moon, Moore, Mc Pheron
(B) Goode, Rossi, Shaffer, Gullis
(C) Dewey, Rundey, Reeves, Aishen
(D) Ranganathan, Dewey, Cutter
Answer: A

9. Which Commission recommended 10% of the total college budget for development of Libraries?
(A) Dr. S. R. Ranganathan Committee
(B) Mehrotra Committee
(C) Kothari committee
(D) Curriculum development committee in LIS
Answer: C

10.Who gave the sixth law of library science “Every reader his/her freedom”?
(A) Walt Crawford
(B) Michael Gorman
(C) James R. Rettig
(D) Lenart Bjorneborn
Answer: C