Library And Information Science UGC-CBSE-NET Paper - II

1. Glossary is a:
(A) List of technical words with definitions
(B) List of words in a language
(C) List of thematically arranged words
(D) Alphabetical index to passages of work
Answer: A

2. One of the following search engines is exclusively meant for scientific information:
(A) Google
(B) Yahoo
(C) SCIRUS
(D) Altavista
Answer: C

3. The book ‘Library Administration’ was brought out by Ranganathan in 
(A) 1925 
(B) 1933
(C) 1931
(D) 1935 
Answer: D

4. Who among the following honoured with ‘Nobel Prize’ for his substantial contribution in Documentation?
(A) S.C.Bradford
(B) Loosjes
(C) Eric De Grolier
(D) Henri La Fontaine
Answer: D

5. The Farmington plan is associated with:
(A) Library Legislation
(B) Library Cataloguing
(C) Library Cooperation
(D) Library Indexing Service
Answer: C

6.The term Lexicography is associated with: 
(A)Compilation of Encyclopedia 
(B)Compilation of Hand books 
(C)Compilation of Dictionaries 
(D)None of the above 
Answer: C

7. UNESCO assisted Model Public Library in India is located at:
(A) Kolkata
(B) Delhi
(C) Mumbai
(D) Chennai
Answer: B

8. A Pre-print is a/an
(A)Article to be presented in a conference 
(B)Conference paper to be included in the proceedings 
(C)Neither a nor b 
(D)Both a and b
Answer: D

9. Mark the ‘odd one out’:
(A) Cow-Calf principle
(B) Principle of osmosis
(C) Wall picture principle
(D) Whole organ principle
Answer: C

10. Information is …
(A) Raw data
(B) Raw knowledge
(C) Input data
(D) Organized data
Answer: D