Library And Information Science UGC-CBSE-NET Paper - II

1. Number of devices that are related to recall and precision has been studied by
(A) Gilchrist
(B) Vickery
(C) Lancaster
(D) Ranganathan
Answer: C

2. Binary system of numbers uses only
(A) Two digits
(B) Four digits 
(C)Eight digits 
(D)Six digits 
Answer: A

3.Among the following which has not been considered as a library of national importance
(A) Saraswati Mahal Library
(B) Delhi Public Library 
(C)Kudha Baksh Oriental Library 
(D)The Rampur Raza Library
Answer: D 

4. User studies in Social Sciences was carried out by
(A) Kuhn
(B) Brittain
(C) Line
(D) Allen
Answer: A

5. An entry that is made for the subject of a chapter in a book is referred to as
(A) Cross Reference Entry
(B) Cross Reference Index Entry
(C) Class Index Entry
(D) Book Index Entry
Answer: A

6. The concept of UBC was introduced by
(A) UNESCO
(B) LC
(C) FID
(D) IFLA
Answer: A

7.The subject of Research Methodology is the outcome of the mode of formation of subject, known as 
(A)Loose Assemblage
(B)Fission 
(C)Distillation 
(D)Cluster
Answer: C

8.In Sears, List of Subject Headings preferred headings are indicated by
(A) Marking them as preferred headings
(B) Printing them in bold type
(C) Underlining them
(D) Italicising them
Answer: B

9. Rules for Dictionary Catalogue were devised by:
(A) A. Pannizzi
(B) C. C. Jewet
(C) S. Lubetzky
(D) C. A. Cutter
Answer: D

10.IIA founded in U. S. A. In 1968 stands for 
(A)Integrated Industry Association
(B)Information Industry Association
(C)Integrated Illiteracy eradication Association 
(D)Institute of Information Association. 
Answer: D