Indian History - UGC-NET PAPER - II

1. The Gandhara school of sculpture was a blend of___
(A) Indian and Greek styles 
(B) Indian and Persian styles
(C) Purely Indian in origin 
(D) Indian and South East Asian style
Answer : Indian and Greek styles 

2. Which one of the following languages is used in Tripura ?
(A) Hindi 
(B) Mizo
(C) Khasi 
(D) Bengali
Answer : Bengali

3. Who composed the State Anthem of Assam ?
(A) Lakshminath Bezbaruah 
(B) Gopinath Bordoloi
(C) Bhupen Hazarika 
(D) Shankar Dev
Answer : Lakshminath Bezbarua

4. What was the original name of the ‘Shaheed Minar’ in Kolkata ?
(A) Victoria Memorial 
(B) Ochtorloney Memorial
(C) Hastings Square 
(D) Chouranghee
Answer : Ochtorloney Memorial

5. The East India Company was formed in___
(A) 1600 
(B) 1601
(C) 1623 
(D) 1595
Answer :  1600 

6. Which of the following sites/monuments in India is not on the UNESCO’s list of World Cultural Heritager ?
(A) Tirupathi-Tirumala Temples 
(B) Agra Fort
(C) Humayun’s Tomb at Delhi 
(D) Keoladeo National Park
Answer : Tirupathi-Tirumala Temples 

7. The city of Dhillika (Delhi) was founded by____
(A) Chauhans 
(B) Tomaras
(C) Pawaras 
(D) Pratiharas
Answer : Tomaras

8. Prince Elara conquered Ceylon (now Sri Lanka) in the 2nd Century BC. To which Dynasty of the Dravidian rulers did he belong ?
(A) Chera 
(B) Chola
(C) Pandya 
(D) Pallava
Answer : Chola

9. Which among the following is a folk dance of India ?
(A) Manipuri 
(B) Garba
(C) Kathakali 
(D) Mohiniattam
Answer : Garba

10. Indian Classical Dance has been popularised abroad by___
(A) Malaika Arora 
(B) Gopi Krishna
(C) Uday Shankar 
(D) Yamini Krishnamurthy
Answer : Uday Shankar